На българина все някой му е длъжен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На българина все някой му е длъжен
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1037 пъти
Малко "кликбейтско" заглавие.
Защо на българина все някой му е длъжен.
Още от ученическите години, първите ми спомени са на мои приятели, които казваха "Ей тая тъпа госпожа, как ми писа двойка".
Аз на ум си казвах "Защо не видиш вината в себе си, ако беше учил, щеше да имаш поне четворка".
В студентските години, същите хора правиха същите неща.
Не ходиха на лекциите, не разговаряха с професорите, не си харесваха специалностите, но не обвиняваха себе си, а другите- преподавателите, системата, държавата и тн.
Въпреки учебната система в България, бих казал, че до голяма степен от човек зависи как ще се възползва от нея.
Има библиотеки, има някаква база, живеем в ерата на интернет и достъпната и бих казал безплатна информация.
Знам няколко сайта, в които можеш да си сваляш безплатни книги, стига да знаеш език (английски) и можеш да учиш колкото си искаш.
На родителите и роднините ми отново все някой им е длъжен.
Все държавата трябвала да се променя, но не видях те да се променят. С едни и същи действия (или по-скоро бездействия) се мъчат да правят прогрес.
Послушковци, не си знаеха правата, не си отваряха устите, не се развиваха, не четяха, не се интересуваха от нищо, но бяха първи в това да искат.
Част от роднините ми са бих казал маргинали, които мислят само за масата, ракията и леката музика.
Дебели, дребни тарикати, на които все някой им е виновен, че са с разклатено здраве, без пари и прочие.
Единия ми вика- болни сме, щото на пръскат с Кеймтрейлса и ни тровАт.
Аз му казвам- Ако се занимаваш със спорт и спреш да ядеш и пиеш, можеби ще си по-здрав.
Та така, нямам какво повече да добавя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8306fdb703
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така ги разсъждаваш нвщата ама я вземи се изнеси на квартира плащай сметки създай си дете издържай го и съвсем между другото и жена издържай и после ми пиши да кажеш как се чувстваш с огромната си заплата и дали не са ти са се отключили някой болести, а междувременно ако искаш яж здравословно което изключително евтино ако караш само на боб и леща и ходи на фитнес защото много свободно време ще имаш и въобще ни дете ни жена ни работа те мори теб и също вземи почни да пропагандираш колко са високи заплатите и всички са просто ревлювци, а и виж да заделиш и пари да подържаш ферарито което ще си купиш с абсолютно честен труд или имот в морската градина на Варна или около Витоша в София

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5a4e150940
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Докато за българина най-важните неща в живота са ракията и месото, все ще си стоим закотвени на дъното.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: fabf568757
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има доза истина в това, което пишеш, но истината е по средата, твоите разсъждения са в другата крайност.
За образованието - при много хора е най-развита слуховата памет. Аз например запомням неща, които съм чула, още на момента и завинаги, от 1 път, а ако същото нещо го чета, ще стане по-бавно и може да не е трайно, когато е на живо има допълнителни пояснения и т. н., тоест процеса е много по-ползотворен и ефективен.
Относно доходите - Ами да, зависи от държавата, държавата определя мин. заплата (а от нея зависи покупателна способност, удовлетвореност, работоспособност и оттам производителност и икономика), ако се чака на алчните работодатели, ще си циклим на едно ниво до края на света.
Относно здравето - все някога човек опира до здравни услуги, които в България всички знаем на какво ниво са... чудно ми е как някой хвърля толкова усилия да учи толкова трудна спец. като медицината и да не си върши работата после...
Не са прави вечните "хейтъри" и негативисти, но ако всеки беше заинтересован България да стане по-добра...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0374591177
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Да се развиваш и променяш е свързано с усилия и поемане на отговорност. Много хора се чувстват удобно в позицията на жертва - мрънкат, оплакват се, все друг е виновен.
Това е избор. Доколко осъзнат е друг въпрос.
Не можеш да накараш никого на сила да поеме отговорност за живота си. Това е път, който всеки може да поеме сам (или пък въобще да не тръгне по него).
Това, което ти можеш до сториш е ти да се развиваш. Може пък да вдъхновиш околните. ;)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ea7cab65a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз мисля, че тези петстотин години под турско робство са попречили на българската нация да се развива нормално и да съзрее. Ако бяхме свободни, то нашите деди е трябвало сами да взимат решения за държавата, да правят грешки, да ги поправят и нацията сега щеше да е много по-зряла. Вместо това турците са взимали тези решения, а в българите са толерирали предателството и наивността. Така че като сравнявам примерно англичаните - обикновените хора и българите виждам как ние сме малко като деца. Така че и предателствата, и оплакването, и черногледството трябва да минат десетки години, за да могат да бъдат поправени.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de5cc28acf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От целия ти текст мога да си извадя извод, че ти си доволен и от живота си, от държавата си от това което виждаш около себе си, какъв обаче ти е проблема и какво направи ти за държавата си не разбрах?
Колко % от съучениците ти получаваха двойки, колко % от двойкаджийте обвиняваха учителите и не са ли учителите хората, които им е задължение да запалят желанието за знания у учениците си? Какви всъщност са задълженията на един учител и колко от българските учители ги вършат реално?
Децата се раждат в различни семейства и не всички от тях имат благоразумието да запалят у децата си желание за учене, затова държавите са създали училища, назначили са учители, които да вършат тази дейност, в последно време виждаме, че учителите все по малко си вършат задълженията. В библиотеката и в интернет както казваш информация кокото искаш, липса само желание за учене, а работа на учителите да запалят такова желание. Има голям % деца в 5 клас които въобще не могат да четът. Преди 60-80год рядко родители са можели да четът, но учителите са успявали да научат децата им, запитай се как са успели и защо днешните учители не успяват да запалят желанието за знания.
На средно образованите хорица, били те твои роднини или познати задължението им е да ходят на работа да си я вършат и да пращат децата си на училище, те предполагам вършат тези свои задължения, но са прави и да имат искания срещу данъците които плащат, те са равноправни български данъкоплатци, нормално е щом плащат данък сгради да искат тротоара пред дома им да има наредени плочки и е съвсем нормално да мърморят против кмета който са избрали защо при реденето на плочки в населеното им място все не идва реда на тяхната улица. Ако кажеш те да вземат да си купят плочки и да си наредят тротоара, моля да обясниш, ако те ще вършат дейността на общината, защо да плащат общински данък? Въобще не е нормално да искаш от всички свои роднини и познати да завършат висше и да имат твоите умствени способности, те са полезни на обществото с техните спостбности и с техния труд. Те някък си ще оцелеят без вишисти и умници, но на образованите животът ще е невъзможен без тях. Колкото и образован и знаещ да е един архитект трудът му без строители ще е само една рисунка. Същия архитект без дърводелци проектът му няма да е осъществен и мебели няма да има. Среднообразованите хора са ни полезни моля да ги уважаваш.
А самата дума Кеймтрейлса, доказва че нито препарата /предполагам е препарат/, нито конспиративните теории за пръскане с него са произлезли от българи, доказва също че българите вярващи на това са го прочели на английски и следователно, знаят английски и са търсили някъква информация попаднали са на тази и са повярвали. Т.е. имали са желание за знания, търсили са точно по начина по който ги съветваш от интернет на английски.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ac2e7e722
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Да благодарят на поколението, което се е родило между 50-те и до 80-те.
Хората от 90-те и нагоре са далеч от тези грозни навици. Младото поколение ще оправи проблемите, създадени от старото. А по-миналите 1900 до 1940 са се мъчили да изградят нещо, което предшествениците им разрушиха за нула време.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 736b63a25e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А какво точно можем да очакваме от народ, който е създал "мъдрости" като - "Преклоненена главица сабя не я сече", "Много хубаво не е на хубаво", "Една птичка пролет не прави", "Ти ли ще откриваш топлата вода"...
Напълно подкрепям номера 6 и 8. Не е ясно, дали само турското робство или социалистическото минало ни го е причинило, но е безпорен факт, че сме нация от вечно мрънкащи и недоволни индивиди, на които все някой им е виновен за мизерното съществуване. "Обичайните заподозрени" винаги за злите чорбаджии, политиците и държавата, които душманстват над "бедния народ".
Огромна част от населението на България е напълно сериозно убедено, че държавата е тази, която определя личния им стандарт на живот и тя трябва да им намира работа, дам дава "западна заплата", да им измаже къщата, да им почисти двора и входа, да им направи деца, да им гледа децата и т.н. Понятия като добро образование, предприемчивост, креативност, поемане на риск с цел повишаване на личното благосъстояние, са напълно непонятни идеи. Ние си седим и чакаме чорбаджията да вдигне надника и/или държавата да приеме минимална заплата, по възможност равна на швейцарската, с която да накара алчния капиталист да ни плаща "каквото ни се полага". На единици им хрумва, че освен да мрънкаш срещу надницата си, има и вариант да измислиш свой бизнес и да почнеш ти да създаваш нещо полезно, повишавайки доходите си....или да се образоваш и да станеш по-търсен и добре платен. Да не говорим, че почти всеки българин разглежда корупцията като проблем само и единствено ако той самият не е в далаверата...иначе "сичко е точно".
И понеже "държавата ни е скапана", ние масово не искаме да дадем своя принос, за да я променим към по-добро....искаме да идем на готово във вече уредените държави, при европейските надници и при "божествените щедри западни чорбаджии", там където всичко е по мед и масло, парите растат по дърветата и всеки "много ни оценява" и замита за нас. И освен това си умираме да емигрираме, да живеем в някой коптор, изкарвайки колкото да не умрем от глад...и да злорадстваме по форумите как останалите в България са балъци и "вие знаете ли тука какъв рай е". Е какво да очакваме от народ с такъв манталитет? Затова и политиците са ни със същия манталитет...те не падат от Марс, нашенци са си, типични българи.
Как мислите, дали на западняците някой друг им е оправил и изградил държавите? Дали Колумб когато е стъпил в Америка, някой го е чакал на брега да му предложи добре платена работа в западна фирма?! Дали всичките западни фирми, за които всички масово работим, и чиито стоки купуваме всеки ден са създадени от хора, за които е било много важно колко е минималната надница и дали държавата им "няма най накрая да се погрижи за бедния човек"....та барем и те се оправят в тоя живот.
Много ми е жал за държавата ми. Живея тук, нямам никакво намерение да емигрирам, искам България да се развива и да съм горд, че съм българин...но просто в момента ситуацията е такава, държвата е огледален образ на манталитета на населението й. Надявам се бавно да узреем като нация и да започнем да вървим в правилната посока, да спрем да разглеждаме нивото на минималната работна заплата и пенсия като универсално решение на всичките ни проблеми, да разширим кръгозора си и да разберем, че наистина всичко зависи от нас...и че "само небето е границата".

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3be41bc96c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   500 години владичество са оставили трайна следа в психиката ни. Друг ни е юркал, друг е разполагал с живота ни, чисто и просто сме забравили какво е да носиш отговорност за себе си. Онзи ден викам на един: "Вместо да се вайкаш и жалваш, използвай това време да измислиш как да изкараш пари." А той ми отговаря: "Заради такова като тебе нямам!" Да се смееш ли, да плачеш ли.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 38fbd71364
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Останки от соца. Когато държавата буквално бе отговорна за всичко, обвиняваш държавата. Защо? Защото сам и да искаш не можеш нищо повече да направиш. Не ти харесва жилището? Жалко, този апартамент ти се полага, за другите чакаш с години. Искаш нова кола? Екстра, чакаш в списъка с години. Искаш друго от магазина? Искай си, няма. Почивка в чужбина? Цък, освен ако не си супер връзкар. Падна соца, тези хора останаха със същия манталитет и научиха посредствено и децата си на същото мрънкане. Уловката е, че вече не е така - можеш да работиш в ЕС, стига да имаш квалификацията, можеш да купуваш и десет жилища (пак, стига да имаш парите) и т.н.

Но в сегашния случай държавата вече си е майтап. Тъпкано е с интриганти, мутрички и какво ли още не. Да очакваш нещо от нея или да мрънкаш си е тъпизъм, защото тя и да иска няма да ти помогне.

А иначе, да - българинът си е мрънкало. Но си направи услуга и не ругай толкова българите, защото мрънкане има навсякъде. За кемтрейлс и подобни тъпни не мога да ти помогна, идиоти си има навсякъде. Подиграй им се, игнорирай ги, толко.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 176e2e0a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   6,12 - много добри коментари.

Авторке, имаш добри разсъждения.

Ако човек, живеещ в България, отдели достатъчно време за безпристрастни наблюдения, ще достигне до същите изводи.

Начинът на живот на българина е пряко отражение на душевността, психиката и образоваността му. Има и външни фактори, които ни изправят пред тежко положение и които формират тенденции на развитие/застой. Ние обаче въобще не сме в състояние да реагираме адекватно на тези предизвикателства/трудност като общност.

Съветвам всички да отделят време за разсъждение по темата на авторката и да анализират поведението на българите. Ще забележите голям мързел, негативизъм, циничност, злобност, лицемерие, страх, неприязъм, коварство, измекярство, алъш-вериш, надценяване, егоизъм, синдрома - "някой друг ми е виновен", и т.н..

От друга страна - липса на постоянство, съобразителност, ученолюбивост, трудолюбие, почтителност, уважителност, благоприличие, заинтересованост, креативност (за добри цели). Българинът не е състрадателен, не умее да съчувства, в голямата си част не дарява, не участва в дарения, т.е. не спазва закона за десятъка!

Обича да му е лесно!

Не че в другите народи тези качества не присъстват, но когато гледаме тези западни страни, към които искаме да се причислим, и особено онези успешни хора с добро кариерно развитие и бизнеси зад гърба си, трябва да сме наясно, че тези отрицателни характеристики или са твърде леко залегнали в техните личности, или въобще отсъстват.

Логично е при такива личностни характеристики, резултатът да е такъв, какъвто го виждаме с очите си.

Славянските народи са много сгодни.

Вижте руснаците. В чужбина също като нас са известни с контрабанда, проституция и пр. Мъжете са опасни, обикновено криминално проявени, жените им свръх леки и меркантилни, готови да се продадат на всеки, който им даде достатъчно пари и материални блага. Само за информация, в ОАЕ най-много от "платените госпожици" са от руски произход (поне така съм чувал, че гъмжи от тях).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker