Най-добрите и най-лошите марки компютри? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121132)
 Любов и изневяра (29690)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Най-добрите и най-лошите марки компютри?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 518 пъти
Здравейте, преди имах лаптопи HP. Бяха добри и бързи, но често имаха рестартиране и син екран заради драйверни проблеми. После минах през две Тошиби 2011 и 2013 г. Добри са и още работят, проблеми са само прегряване заради запушване на вентилаторите, а единия има сменена клавиатура заради дефект. 2017 си купих чисто нов Acer Aspire. Леле хора, това нещо е по-бавно и от двете Тошиби, а беше по-скъп от тях. Тошиба 2013 г. за 500 лева тогава от Техномаркет работи по-добре и бързо от Ейсър за 1000 лв 2017. Гледам и други недоволни има от Ейсър. Но вместо тях Тошиба се отказаха да правят лаптопи. Та въпросът ми е след този лаптоп накъде да се насоча? Как са HP към днешна дата? На работа работих с Леново и работеше добре, а преди това с Razer, но те са скъпички. Търся нещо с линукс или уиндоус, не искам Епъл, с Айфон си начесах крастата и не си струва парите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: f33383cb8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Вярно ли е, че от 2010-та Тошиба са продавали свои версии на Asus? Добри ли са Ейсъс спрямо Ейсър.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3efaf713f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Какви са ти целите, нуждите и бюджета, както и за колко време смяташ, че ще ползваш тази машина?

Ужасно трудно е да се каже.
Има модели, по-скоро, отколкото марки. А имаш и "класове" компютри, както и разлини ценови диапазони.
Трябва да гледаш повече от марката. Само и единствено Apple са с техни проесори и то от 1 месец насам, само за два модела. Другите са с Intel или AMD, като изклюзвам случайни изпълнения с ARM процесори, каращи Linux.
Само това е огромна разлика. Intel са лош избор в момента, ако сравняваш цена за цена. Освен това имаш много друг неща, които трябва да вземеш под внимание:
- SSD - Има евтинджаци за с по 1 TB, но аз предпоитам нещо с 256 gb, ако ще ми даде 2500 mb read/write, спрямо 400.
- RAM -нека да бъда честен - ако няма да играеш игри, DD4 на макс скорост е безмислена работа. Ако само ще гледаш неща из нета, ще пишеш документи и гледаш снимки - 8 GB рам са ти достатъзно за следващите 4-5 години, особено с бързо SSD (ако се интересуваш повече -> https://en.wikipedia.org/wiki/Paging)
- GPU (видео карта) - само и единветно ако ДЪРЖИШ, да играеш игри. Истината е, чe в момента няма лаптопи, които да бият PS5/Xbox, а тези, които се доближават с цени от рода на 4000 лева и пак ще са с по-лоши графики, така че е кофти момент за гейминг лаптоп. А ако не играеш игри - ами не се занимавай изобщо. Само ти тежи повече лаптопа и гори повече ток. Ако желаеш да се занимаваш с изкуствен интелетк и такива - нямаш дерт - ей го cloud-a.

И докато тези неща са познати, нека засегана и други, есто недооглеждани, които вариарт според хората, предпочитанията и нуждите им:
- Дисплей! Ще го зяпаш доста време! Трява да е хубав. Не е само до резолюция, ами до цвят, опресняване, контраст. Ако си бил на добър дисплей и минеш на някой боклук, ще ти изкървят очите (ок, не толкова драматично, но е ужасно дразнещо).

- Клавиатура - Това е често пропускан факт, ама все пак с това нещо работиш мнооого често. Скапана клавиатура събаря поризводителността, а ти скапва настроението. И подсевтка. За мен е по-скоро глезотия, но някой хора им е нужна. Като го казвам това, имам RGB мини безжична клавиатура, на която не съм пускал RGB-то.

- Тъчпад - някой хора не го докосват, други не могат без него. На HP тъчпадовете са причината повечето магазини да дават безплатна мишка ... Ужасни са. Но буено! Виж - на Macbook-а са целувака 10/10.

- Батерия - Ако имаш нужда от машината си редовно и обикалящ много, това е важно. Литево йонните батерии в лаптопите, особен в по-евтини Windows машини са често тотална щета. Казват ти 9 часа батерия, то държи 5, а след месец едвам кара на 4 и до края на първата година, ако ударш над 3 часа си герой. Изключения правят скъпите серии на Lenovo, Dell, Asus и Apple. Може да има и сред другите, но не съм тествал всико. Само знам, че едно старо леново, което ми даде 4.5 часа първия път, след години едвам изкарваш и 2, а до края на вторат батерията издържаше 30 минути. Ако това е важно, вземи го под внимание. Ако не, нямаш проблеми.

- Т.нар. свързаност. Няма нищо по-дразнещо от лаптоп с HDMI 1.4, които не мога да свържа към големия си красив 4k монитори! Или такъв, които нямат TB3 порстове или поне DisplayPort на USB-тата, че да мога да свържа и останалите. За някой може да не е проблем, за друг е огромен. Трябва да си знаеш нуждите.

- Тегло - Повярвай ми, че 700-800 грама на машината и 200-300 грама от зарадното, ако го мъкнеш по-цял ден на гърба си, както и няколко санта по-компактна машина, определено се усещат! Особено ако пъуваш по летищита и трябва да вадиш на всяка проверка и имаш граничено пространство.

- Други неща - Скорост на Wi-Fi, наличие на Ethernet port, скортст на трасфер на данни през портовете, охлаждане и пр. - Това са много ситуационни, но ги има на предвид.

Ок - има и други неща, но няма да зъдалбаваме повече. Ето го моят личен списък с топ машини.

Lenowo Yoga Slim с Ryzen 4500/4700. За мен това е супер машинка. Dell XPS са втори, защото забиха с Intel, но ако ти трябва нещо с GPU вътре, което пак да е леко и портативно, то са добър избор.

Може да ме намразиш, но ...
Macbook M1 Air/Pro - Да, каза че не искаш, а аз слагам ARM-ски процесор, който даже няма и перка. И може да кара само един екстра монитор (макар и на 6k). Просто този път са феноменални. Бият всико от Intel в класа си и то с ГОЛЯМА разлика, а батерията е 11 часа на нормално натоварван. Ако гледаш филми - еми Pro-то удря 17-8 часа.
Проблемите - трябват ти донгъли. Е, поне миша не ти трябва с този тъчпад.

System 76 Lemur Pro - Ако успееш да си намериш из Европа, с нормална доставка, това е машинката. Макар е бих почакал, защото са с Intel в момента, но ако търсиш - базовият модел е супер. А и - Linux out of the box!
Сега - истината е, че всичко без Apple-a ще ти кара Linux, дори и за игри - да, 2020-а беше добра година поне за едно нещо!

Това са по-скъпите опции.

Ако ще е за игри ... Брат там е лудница. Всяка машина е за себе си. Даже HP Omen имат добри изпънения, ама има и много лоши от ROG Zephirus на Asus, дето уж се правят на топа в момента. Истината е, че не бих си взел нищо под

За нещо по-евтино (тук вече имаш "жертви" при батерия дисплей, портове, клавиатура, тегло, охлаждане и смотан HDMI ...):
- Acer Aspire 3 с Ryzen 5 3500
- HP 14 с новите Ryzen-и. Можеш спокойно да им набухаш екстра RAM, ако има нужда.
- Lenovo V14 изглежда, като адекватна опция.

А за геймин - ем ... Не бих си взел нищо с под GTX 1660 Max Q. Посто след 1-2 години ще ти е много тегаво, каквото и друго да вземеш под това, освен ако не държиш да си некъв ретро геймър.

Това е. Ако имаш въпроси питай.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 499c6a2cc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Марката е абсолютно без значение. Важно е какви са частите в лаптопа, както и в настолния компютър.

Най-добре отиди в един сервиз, седнете с майстора, обясни му за какво ще ползваш лаптопа и направете най-добрия избор, според финансите ти.

Ако търсим просто по-бърза работа с Google и Office, гледаме да има SSD и повечко RAM. Прибавяме и процесора, ако говорим за тежки програми.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: f33383cb8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Acer е най-калпавата марка.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d9af51b1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Най-добрите марки: Apple.
Най-лошите: всички останали.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0acd0167ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   2015 година си взех Acer - нов от технополис. Е, изведнъж както си седи и чета нещо примерно, забива и само задържане на бутона за включване го оправя, прочетох за модела и във форума на Acer се оказа, че има фабрчен проблем с дъното, за да не забива така, трябваше да се направи да изключва екрана след 10 минути и да не заспива. Под Линукс това нещо го правеше постоянно... Кофти модел, и други хора се оплакваха от същото нещо. Купих си Dell от 2011 година, ползвам го вече повече от година, никакви проблеми не ми е правил, с 8 RAM, хубав диск, който е MLC, не TLC или QLC, много е важно това, за да не ви замине скоро диска!! Търсете си MLC SSD. Не го пише винаги навсякъде, трябва да се поразровите и да видите дали избраният от вас диск е MLC.

Съветът ми е да не си купуваш лаптоп от магазините, където се продават перални и хладилници, вземи си го от компютърен сервиз. По техномаркетите се продава ширпотреба, рядко има машини от бизнес клас, работни станции няма, а именно тези 2 вида са качествените.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 129e866238
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз пък имам Acer, купен началото на 2010 година и още работи перфектно, естествено е по-бавен вече. Но дори и аз не вярвах, че ще работи толкова години и почти съм нямала проблеми. Беше 1200 лв, които преди 11 години бяха доста повече пари като стойност, отколкото сега.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker