какво е нужно за да се причислиш към средната класа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

какво е нужно за да се причислиш към средната класа
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 2820 пъти
Здравейте! Според вас какви доходи трябва да има човек в България и в частност София, за да може да се причисли към така наречената средна класа? И въобще според вас същестува ли такова понятие в България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7e5c1f7e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В България средна класа няма :)

-момче на 16

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: f26fb99d4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има, има, програмистите са средна класа.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 269a012f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Първо да уточня, че има ниска и висока средна класа. Lower and upper middle class. По американските стандрати за ниска средна класа се смятат хора с годишни доходи на член от семейството между 14 и 40 хил. долара, а висока средна класа - 40 до 120. Това ако го приравним на българския стандарт е може би нещо от сорта на 1000 до 3000 лв месечен доход на глава за ниска средна класа и от 3000 до 9000 за висока средна класа. Даже за София е може би малко повече заради по-високите наеми и цени на жилища.

Т.е. например едно четиричленно семейство трябва да изкарва между 4 и 12 бона на месец, за да мине за ниска средна класа и между 12 и 36 бона на месец, за да мине за висока средна класа. Както се досещаш такива семейства в България са доста малко да не кажа, че извън София са изключения. Вероятно не повече от 5% в провинцията. В нормалните държави този процент е около 50-60, в някои и над 60.

В България за да минеш за ниска средна класа трябва да си примерно ИТ или добър лекар, добър адвокат, на някаква ръководна позиция или да имаш сравнително успешен бизнес. А за да си висока средна класа, трябва общо взето да си или сравнително голям бизнесмен, или футболист на Лудогорец, или да си кмет/депутат от ниско ниво, че с краденето да си докарваш едни 20 бона на месец, или да си сутеньора на града/наркодилър в средата на йерархията. Т.е. една шепа хора в цяла България.

В нормалните държави общо взето всяко семейство, в което работят и двамата родители са поне ниска средна класа, освен ако не работят на минимални заплати. А тези с по-сериозни професии като лекари, адвокати и тем подобни масово са висока средна класа.

В чужбина средната класа живее в обособени квартали със симпатични къщички, карат коли от Ц-класа нагоре, някои и S-класа. Ходят всяка година на почивка по екзотични дестинации, децата им учат в скъпи университети, някои дори имат и скромни яхти. В България ако ги имаш тези неща, ще си топ гъзаря на града.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8e0ff099d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Въпрост е:

Какво е средна класа в България?

За да имаме средна класа, трябва да имаме и достатъчно голяма маса от хора, които са готив да слушат съгражданите си, да търсят решение на проблеми. Трябва да имаш хора, които не треперят, че ако загубят заплатата си, светът ще свърши, както и да имаш система, било то общонска, държавна или просто мрежа от контакти, които биха ти подали ръка в тежък момент. И да имам првила и норми, както и да реагираме ОСТРО на всякаква дивиация от нормите и потъпкване на правилата, но не само когато са нашите.
За съжаление го нямаме в манталитета си. При нас да помагаме на себе си и само на себе си, а идеите за благодарност, съпричастност, сподялба, помощ ... Са чужди на ПРЕКАЛЕНО много хора.

Истината е следната - каквито и "класи" да имаме, когато някой събере повече средства и влияние, то директно се "изтрелва" от масата. Не казвам, че отива на Луната. Не. Отиват в големи къщи, с огромни огради "да ни ма зяпат", но любимото им нещо е, ако може да си паркират новия джип В самата кръчма, кафене или дискотека , да да се видят хромираните джанти и новите дрехи.

Това е България, за съжаление. Средна класа едва ли ще имаме. Изисква се прекалено мниго хора, които да не гледат само и единствено себе си, да не гледат на държавата като на чуждо тяло, от което трябва да се пазят и да се крият, както и на съгражданите си, като потенциални врагове, че да се получи. 500 години е имало турско робство (или както е политически коректно да му се вика днес). Този модел е бил "полезен". След идването на "свободата", бързо се вижда колко неефективно е това в едно общество. Предварати, убийства, "далавери" ... До ВСВ държавата ни е леко хаторична, макар че има наченки на държавност, на загриженост, на това, да се прави нещо за "общото благо".
После идва комунизма. Класи? Няма класи! Всичко неудобно под ножа, понякога в буквален смисъл. Всички несъгласни също, без значение какви са и що са. Създава се една маса и пак се връщаме на модела на мижитурско съществуване. Не се толерират организации от хора, свобода на словото няма, да мислиш за себе не е добре, защото веднага някой ще те рапортува, а после комшиите ще му пляскат от някаква дивашка радост, че са те "прецакали". На човек не му се е налагало, нито позволявало, да мисли действията на пртията, за посоката на странта, да иска да прави нео различно, да израчява мнение и критическа мисъл.

И тогава идва демокрацията. Ето виж днешния резулат. 3 милиона бъглари в чужбина. Преди бяха по възрстнитнете, които имаха реална нужа от пари, после имаше по-млади, а днес още деца се местят. Познавам няколко, които заминаха на по 15-16. Родителите им се преместиха за няколко години, да им помогнат. Завършиха гимназия и решиха, че НИКОГА няма да живеят у нас.


Та какво се изисква, за да си "средна класа". Ами като начало да има условия за средна класа. Да има хора, искащи равенство, права, свобода, диалог и общество. Да имаш стабилност, така че да не трепериш за една заплата. Да си готов както да искаш, така и да даваш помощ. Да мислиш не само за собствения си задник.
Има ли го у нас това?

В интерес на истината го има. Но не е достатъчно.

Какво мисли ти, авторе, че е нужно?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9e844bed1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Средна класа в Булгаристан - нЕма.

Ако изкараш нЕкой лев, па си купиш примерно някой дърт дарак на 15 години, ама лачен, вече си топ гъзар и си директно у висшиУ ешелон.

10к нетни за семейство на месец. Само 'дето у Софето на т'ва му викат "Бах тия колко пари имат... богаташи".



Братан.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7d3b0e35bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Навремето са казвали, че са нужни трите ключа - за кола, за апартамент и за вила.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7a1f918aba
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За да си в средната класа трябва да можеш да живееш спокойно, макар и без лукс. Ако се чудиш как да си плащаш сметките, ако "пропуска" летните почивки, ако в магазина гледаш предимно цените вместо качеството... Не си средна класа! Лошото е, че в България такава почти няма. Има свръх богати и различи нива на бедни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 868ddca3ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Подктепям 3. и 4. Независимо от условията може да сте в средната класа, но затова ви трябва финансова грамотност, нещо, което не се преподава в учелищата. Обикновенно това са самоосигуряващи се хора. Хора които разбират от цифри и аритметика( -*/).
За мен най-големия проблем тук в България е, че искат да станат милионери хора, които трудно броят до хиляда.
Още по-лошото е, че допускаме такива да ни управляват, като оставяме да гласуват само ядрата на партиите и подчинените им маргинални общности.
Повечето не гласуват, защото не се интересуват от политика, но това не значи, че политиката не се интересува от тях.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e457b5d4bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не мога да си представя средна класа у нас. Може би работещите в IT сектора представляват такава. Имам някои познати, които подддържат добър стандарт - изплащат жилище в София, нови коли на лизинг, някои имат вилен имот, достъпен от столицата. За съжаление, това е възможно най-вече защото работят за чуждестранна фирма или пък българска, която работи за чужд пазар. Лично аз съм завършил архитектура и познатите ми от сектора почти не могат се нарекат средна класа. Обикновени заплатаджии, които вземат по-малко от един добър плочкаджия или автотехник. Не се сещам за някой, който си е купил собствено жилище или нова кола. Наем и втора ръка. А се предполага, че един добър архитект няма как да е ниска/работническа класа. Познавам само един с висок стандарт, но той има фирмичка с 5-6 души, които работят за него. Казвам това, за да стане по-нагледен нашия стандарт. А и не е само това, манталитетът ни се описва повече с герой като Бай Ганьо, отколкото с който и да е друг. Което е доста голяма пречка пред развитието.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e675714e20
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   В България средна класа е много малка в сравнение с другите държави, но все пак за да си средна класа в която и да е държава трябва да имаш сигурност във финансово отношение.
нивата на финансово състояние са:
Оцеляване
Бедност
Сигурност
Благосъстояние
Богатство

Може би трябва да обясня какво значат нивата.

Оцеляване-човек който има доходи колкото за храна и лекарства.

Бедност- човек който може да си осигури горното, както и покрив, и дрехи и обувки, интернет, но очаква всяка заплата с нетърпение и няма спестявания.

Сигурност- човек който си осигурява горното и малки почивки на къси разтояния до 500км, но има и заделени пари спестявания, ако се наложи 6 месеца напред да изкара с тях.

Благосъстояние - човек който има всичко горе, ходи по почивки на далечни разстояния и има пасивни доходи, вложения с които може да подържа начина си на живот 2 години без да работи.

Богатство - всичко над описаното благосъстояние.

За София средна класа е брутен доход над 4000лв.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: f26fb99d4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   до номер 4: много си ограничен човек. Равенството означава деградация, т.е ако се амбициозен и пробивен другите - некадърните и мързеливите да те теглят надолу.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 071544d588
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   То по принцип "средна класа" - няма такова нещо, това е полит. коректна измишльотина, още по-малко го има в България! Сега ще говоря за нещата с истинските им имена, защото познавам системата отвътре и знам колко е куха, а на който ще му е черно в очите да не чете изобщо! Това, което вие наричате средна класа е всъщност офис класата, властта на банките и най-едрия бизнес, вратовръзкаджиите-наематели на големите корпорации, които са си чисти пешки в играта. Това е то превзетата средната класа! Най-характерното за нея е, че носи костюми, има големи претенции за образованост и не работи физически труд. А не "огромните" доходи. Цифрите по-горе не знам как ги измислиха 3000 лева, 4000 лева и откъде ги взеха, според мен повечето горни мнения са от един и същ човек, за такива пари(чисто) работят топ 10% и то само в София, да има и по топ 4-5% в Пловдив и Варна. Истината е, че хората само си мислят, че имат пари, харчат ги за почивки и глезотии, без реално да придобиват някаква самостоятелност и социална тежест(а то това е, което те превръща в "класа"!)Ще кажа само че половин София живее в панелки и често в 1 апартамент са по 2-3 поколения под 1 покрив!

Първо! В България 50% от населението не работи - това са пенсионерите(около 2 милиона), децата до 18г., включително и много студенти до 24-25г само учат, ОТДЕЛНО от малцинствата! Тоест директно махаме 50% не са средна класа, защото не са никаква класа!
Като цяло ни спасява туризмът и еврофондовете дето ги лапаме иначе ще сме бедни като сомалийци! Второ - тези дето работят - това, че работиш за 2000 лева и си купил кола на лизинг, някоя готина дрешка и си "силен" петък и събота не те прави някаква новоизлюпена звезда(т.нар. средна класа)! С 2000 лева, като си платиш наем, ток, храна, гориво и накрая останеш с 2-3 стотака, които я изпиеш, я изпушиш не си никаква "класа". Говорим за горница всеки месец извън неизбежните разходи - наем, сметки, храна, лекарства! Когато започнеш да правиш 2000 лв ГОРНИЦА(заделени след като си се наял, напил, отоплил и излекувал), тогава започваш да ставаш някаква "класа"! Трето бизнесът е толкова окрупнен и монополизиран, че места за нови кандидат-богаташи почти няма! Такава е системата! На Запад е още по-зле, дойде и тук! Тук поне си ги знаем къде текат парите - ЧЕЗ, Лидъл, Била, ОМВ, дискотеките, хотелите, големите строителни фирми, данъците! На Запад е още по-монополизирано, още по-прикрито и елитът богаташи е още по-тесен!



Да се върнем на България.

Да изтеглиш 5 000 лева кредит за нов силикон или устни и да се надяваш на "милионер"(кредитен разбира се), който да те издържа това ли е средната класа ?!
Да си даваш последните пари за уроци за детето да може да учи в чужбина и най-накрая да ти се махне от главата, защото ти е в тежест това ли е средната класа ?!
Да се молиш детето ти да е на пълна стипендия още от училище, а след това и в унисерситета, за да допълва семейния бюджет, това ли е средната класа ?!
Да теглиш кредити за нов телефон, за черно-бяла техника, това ли е средната класа ?!
Да ти остават 50-70 лева в излишък събота и неделя и да ги изпиеш, за да се почувстваш и ти човек, това ли ти е средната класа ?!
Да предвиждаш абитуриентския на детето ти поне 1 година предварително, за да си направиш сметка за рокля/костюм, кола и т.н., това ли е средната класа ?! Наемджии и лизнгджии..


Още по-смешно ми е и всъщност се възхищавам на хора с най-обикновени професии, които виждам да задминават нарочените за "средна класа". Личен приятел съм с една от най-добрите чистачки в София - едно чистене на апартамент за 3-4 часа й е към 50 лева, може и повече да взима на определени хора. Викат я по офиси и по домове всякакви богаташи, включително й правят подаръци и са я канели по чужбина, защото са доволни. Ми че тя задминава половин средна класа с все бонусите им и 13те им заплати и ваучерите им за почивки!

Майстори също - един за една мивка и шкафче в банята да ги монтира ми взе 90 лв! За 40 минути труд! Че тоя пич ако работи на 8 часа ще е е топ 10% на София! Един друг за един трансформатор на окачен таван ми взе за 5 минути 80 кинта! Това стана точно заради вас, средната класа, защото сте с претенции за образование, вече и 1 крушка не знаете как да завиете, викате майстори за абсолютно всичко, те разбраха, че не можете без тях, сами си определят парите и вдигнахте по този начин цената и на обикновения труд до небесата!



Разберете най-накрая, че апартаментът с кредит и колата на лизин НЕ са ваши! Сметката е 200 000 кредит не са 200 бона в твоята касичка, а са -200 бона, които трябва да върнеш по някакъв начин! И знаете ли кое е още по-лошото господа новобогаташи ?! Че с тия кредити замесвате и гърбите и вашите близки! Защото утре не се знае какво става с вас, а кредитите ще ги връщате и до 9то коляно!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 071544d588
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 6 ме разсмя - колко души могат да си ги позволят тези 3 ключа ? :) За мен, който може да си позволи тези 3 ключа е не "средна класа", а чист богаташ! Тук хората, трудно успяват да закърпят и 1 апартаментче.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 36c0360886
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Прави ми впечатление, че много се спекулира с понятия като класа, финансова сигурност, доходи и тн. Има разлика от земята до небето между социална класа и финансова грамотност и наличието на едното от двете не трябва да се свързва и с другото. Да поясня:

Първо - към коя класа ще се причислиш не зависи само от доходите и състоянието ти под формата на материални активи и пасиви. Социална класа е група от хора със сходни Икономически и КУЛТУРНИ характеристики образователен ценз. Според социолози има няколко социални класи: елит, висока средна класа, ниска средна класа, работеща класа и декласирани. Един доктор/инженер/адвокат/програмист винаги ще спада към висока средна класа (високо образован кадър с висок социален престиж) без значение как си харчи доходите. Има доктори, които си управляват парите разумно, има и бедни такива, които нямат авариен фонд и харчат всичко, живеейки от заплата до заплата. Това не променя фактът, че са висока средна класа, защото пак казвам - тя е съвкупност от финанси, култура, образователен ценз и лайфстайл. По същата логика един дърводелец или друг занаятчия винаги ще е ниска средна класа без значение на какво ниво му е финансовата култура и дали има или няма авариен фонд, живее ли от заплата до заплата и тн.

Второ - без значение коя социална класа си ВИНАГИ трябва да имаш базово ниво на финансова грамотност за да не се стига до примерите, които съм дал по-горе. За съжаление масовият българинът е финансово неграмотен и не си управлява парите както трябва. Последвай тези основни съвети ако искаш да си добре с парите без значение заварчик ли си, стругар ли си, доктор ли си:

А) Изгради си авариен фонд в размер на 6 пъти месечния си доход. Това е изключително важно и ако нямаш тези пари, не можеш да си позволиш нищо друго. Изгради го ASAP.
B) Изгради си бюджет и си управлявай парите разумно. Като начинаещ ти препоръчвам следната схема: 50/30/20. Златно финансово правило
- 50% основни разходи НУЖДИ
- 30% ЖЕЛАНИЯ
- 20% спестявания, инвестиции и др. финансови цели
Инфо: ако нямаш авариен фонд, докато не го изградиш живееш 50/50 - 50% само за основните нужди(храна,сметки,подслон, транспорт, лекарства) и 50% към аварийния фонд. Така за една година ще си изградиш финансова сигурност дори това да е с цената на някои лишения - ето това е разковничето между повечето хора и финансово оправните такива. Ако имаш кредити изчисти ги по най-бързия начин, но дори и тогава - имай пари настрани иначе ще се завъртиш в порочен кръг.
C) колата, която караш, не трябва да струва повече от 50% от годишния ти доход т.е 6 месечни заплати и поддръжката й НЕ трябва да надвишава 10-15% от месечния ти доход.
D) инвестирай в себе си и в знания/умения. Без значение в коя социална класа си ако имаш нещо, което е ценно като стока/умения - ще си повече от добре.

Мъж на 27 години, няма да казвам към коя класа съм, но се надявам да съм ти бил полезен и на другите, които четат. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 071544d588
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Средна класа е много широко понятие! Какво е "средно" да караш средноскъпа кола, да се обличаш средно-хубаво, да живееш в средно хубав квартал(например Дианабад или Мусагеница) в София? Това ли е? Нещата варират страшно много! Ми, че аз знам хора от центъра на София, от старата аристокрация, които живеят като сиромаси с по една! Ама тва не значи, че апартаментите им не струват по половин милион! Не са ли те повече "средна класа", от тези с по 5000 лева заплата, дето нямат нищо на тяхно име. Защото и 5000 лева да имаш и с тях не може да си вземеш жилище при тия цени! 3000 да заделяш всеки месец пак ще го изплащаш 15 години! А дали ще си нон-стоп тия 15 години все на високата заплата? ! Едва ли..


За мен основен проблем е, че всичко се деформира, всичко започна да се прави само и единствено за пари! Преди 1 век например е можело да не си много богат учител и пак да си висока-средна класа, уважаван, с реноме! Сега всичко е само кинти, фондове, такси.. Няма престиж, който да не се измерва в парите! Точно това е деформацията на днешното общество.. Преди е имало "аа този е войник, ето има смелост, ще го уважаваме.. ", "онзи пък е учител учи ни децата и него трябва да зачитаме". Сега само се гледа кой с какъв телефон е и на каква почивка е отишъл - все повърхностното, фасадата..

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a486a80fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До 14

Много ти е ниска летвата значи. А тези с по 3 имота, 2 коли и мотор за семейстовто, с адвокат, брокер и треньор в телефоните номера, сигурно са "свръхбогати"...

Стегни се малко. Това са на БСП приказките - дай да таксуваме хората вадещи с 1000 лева над средното (защото не отнема много, за това с трите клюа), че да завоволик кръвожадието на масите, докато нашите олигарси са си пак милиардери.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 071544d588
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   17, сметките трябва да се правят на базата на реалните ни възможности, не на мечтите ни! На мечти всеки е с вила, мезонет и луксозна каручка! Е.. естествено ако наричаш двустаен панелен къща в незнайно село пежо за 3 хилядарки три ключа.. възможно е!

Но в по-различния случай, в който апартаментът ти е 100 хиляди евро, вилата ти е 100 хиляди евро и колата ти е 10 хиляди евро искам да ми кажеш при каква заплата и какви възможности ще можеш да си позволиш да ги купиш, БЕЗ кредити, които ще изплащат децата и внуците ти ?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9b6a5da876
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Богат човек е този, който може да си позволи всичко, което се купува с пари, когато си пожелае и когато има нужда.

Това е класа, другото са празни приказки.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7d3b0e35bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   14, навремето са могли и това е приказка от тогава, питай вашите.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ce712883dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Масово хората взимат 700 лв чисто... който има късмет 1000.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bd382cb500
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Съгласна съм с номер 7. Мисля че ние сме средна класа. Не можем да си позволим най-луксозния живот, най-скъпите неща, но можем да си позволим това от което имаме нужда. Обаче пандемията ни прецака всички.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4a314422bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Средната Класа е термин който се използва въз основа на елементи като вид работа, доход, образование, социален статут.

Това какви финансови възможности и активи имаш е общо взето фактора който ти дава дефиницията средна класа.

Ако имаш имот и достатъчно пари за да си позволяваш почивки, храна каквато искаш, да си купуваш що-годе разни материални придобивки бързо и лесно без да се чудиш после с какви пари оставаш, значи си средна класа. Не говорим за богат а за средна класа по българските стандарти.

Иначе и вида имот и локацията също са елемент за възможности.

Социалните кръгове също са елемент. Работата е там че във България почти няма средна класа. Има по-скоро богати и бедни, като бедните са над 2/3 от населението ако трябва да живеят на български заплати.

Ще задам въпрос. Една певица в България, известна - средна класа ли е? Всъщност много от тези чалгари излязоха на протест че нямало работа за тях защото заведенията са затворили покрай Ковид. Стандарта на живот който поддържаха иначе като уж известни стана на прах.

https://www.youtube.com/watch?v=KE-Wz1WentM&ab_channel=ПублицистикатанаNOVA

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ab609b510c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Нужно е да ти стигат парите за нова кола, нова къща (защото само бедните живеят в апартаменти по кварталите) да купиш и на жена ти нова кола. Децата да учат в престижни колежи, да ходиш на почивки зимата и лятото, в магазина да не гледаш цените, а да си купиш каквото ти се яде и да си плащаш кредитите без проблем, защото средната класа всичко й е на изплащане. Вила вече почти никой млад човек няма, всеки ходи на хотели.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a486a80fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   До 17

Айде пак с условията! 100 000 евро да ти бил апартамента, 100 000 евро за вилата и 10 000 евро колата.

Говорим за средната класа. Онзи ми говори за богаташи.
Просто не считам човек, който притежава 420 000 лева в имоти за богаташ. Дори и милион лева в стойност не те правят богат.
Апартамент, вила и кола, "БЕЗ кредити" можеш да си куши, ако правиш по 25000 лева на месец и събираш за -две-три години. Но ако имаш такива пари, не ми се вярва да ги събереш на купчинка и да ги изръсиш в имот. Глупаво е просто.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 23935e4441
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   И аз си мисля, че средната класа почти я няма. За втора година работих на слънчев бряг.
Правило ми е впечатление в нормална година без пандемия чужденците колко харчат. Тази готина с предимно Българи доста икономично почиваше всеки. (Знам, че има разлика в цените там и цените тук и заплатите също са различни. )
Това, което искам да кажа е, че ми стана тъжно как българина за 5 дни почивка му се налага да спестява през годината и дори тогава пак гледа да спести от където може.

Аз съм израснала с предимно основното.. случвало ми се е като дете да имам по един чифт обувки и да са мокри през зимата, но да не си позволявам да мрънкам, защото съм била наясно, че за толкова има. Много ми се иска цялата нация да не мизерстваме.. уви, имам чувството, че тук много трудно се стига до начина на живот "мога да си позволя жилище и качествен живот без да се притеснявам финансово " дори и да не е най-скъпото. Ако някой го е постигнал- радвам се, не ме разбирайте погрешно. Просто мечтая да не ми се налага да мисля за пари.

Понеже се отнесох. Средна класа за мен е жилище поне двустайно за което не се плаща наем в голям град на хубаво място и да имаш спокойствието да купуваш каквото ти трябва без да сравняваш цени или са спестяваш от нещо друго и без да се лишаваш.
Ако днес искаш да сготвиш вечеря за семейството да нямаш проблем да похарчиш 50 лева за едно хранене ей така, а не да гледаш как да свариш един боб, че е най-евтино.

Това с няколко имота или или кола висок клас тук минава за богатство според мен, защото поне аз не познавам много хора с повече от един собствен имот в големите градове (къщата на село на родителите не я броя, защото по селата имотите са с по-ниски цени и са по-лесни достижими)

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a486a80fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   До 16

В България "стара аристокрация" няма!

"А дали ще си нон-стоп тия 15 години все на високата заплата? ! Едва ли.. "

Според мен, по-вероятно е, да си с много по-висока заплата след 15 години, най-малкото заради инфлацията. Хората изкарващи добри пари, порпинцип изкарват ПОВЕЧЕ след време, не обратнот, защото на такива позиции не се попада, а се работи, за да се стигне до там и не е за хора, които траят стагнация.

" Защото и 5000 лева да имаш и с тях не може да си вземеш жилище при тия цени! 3000 да заделяш всеки месец пак ще го изплащаш 15 години!"

Трябва да си много малоумно парче, за да заделяш 15 години по 3000 лева. Всъщност са под 14, но както и да е.
Работата е, че 500 000 лева, след 15 годоини, ще са като днешни 300 000, може и по-малко. Сам си споменал за фондове. Ако инвестираш по 3000 лева, реинвестираш всякаква печалба и покачваш подобаващо според дохода си, дори и през кираза да минем, то вероятноста е, че ще имаш след 10 години и това е, ако се движиш с инфлацията и позлваш сравнително нискорискови фондове.


Основната разлика е, че човека със скъпия имот не генерира стойност, следователно не изкарва никакви пари, а този апартамент започва да се руши, да губи стойнсот, да му скапва живота. Нито търгува, нито се учи на нови неща, нито търси развитие. Ако му е толкова скапан живота - Да продава апартамента за 500 000 лева, да се премести някъде, където вероятно ще е по-добре, като си купи ново жилище "само" за 150 000 лева, а останалите да инвестира! Ей я - Европа е отворена! С подобна сума, можеш да отидеш в 2-3 ивестицинни банки, да си отвориш акаунти и пак да се върнеш към декаденските си изпълнения, ни поне парите ти са в обръщение и служат за нещо, а ти поличаваш някой лева. Да, малко верочтно е, да ти стигнат за "разкошен живот", но ще са една стабилна помощ.

Може и да греша, но от няколко години наблюдавам и си водя бележки, за това кой какво и кога е направил, как му се е отразило, кой накъде отива и подобни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a5e34f8ac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Живея в Белгия и това, което номер 26 описва, че според него не е било да си богат, т.е. да притежаваш активи за 420 000 лева е толкова откъснато от действителността, че няма на къде. Тук (извън Брюксел) една средна по площ къща около 120 кв. м. струва средно около 200 - 250 000 евро и, о чудо, не всяко семейство може да си я позволи. Да, много могат, но не всяко. Точно това е финансовото измерение на това да си част от средната класа, да можеш да си позволиш да живееш в собствено жилище или ако живееш под наем. да не замисляш дали ще можеш да го плащаш този наем следващите 20 години, независимо какви сътресения настъпят в икономиката. Иначе съм виждал и къщи за по 600 - 700 000 евро в града, в който живея, ама си стоят за продан откакто са построени преди две-три години, т.е. явно няма чак толкова богати хора, които искат да живеят в тях или поне да инвестират в тях.
В България, ако имаш в момента активи за над 400 000 лева, значи с голяма вероятност парите за тези активи са били, ако не криминални, то поне на ръба и при всички положения морално укорими, т.е. бизнесмен, които плаща заплата 700 лева, но може да се оплаква, че няма кадри в България. От финасова гледна точка, за да се причислиш към средната класа в България трябва да имаш приходи около 2 000-2 500 лева чисти на месец на човек. Ако имаш под 1 500 лв, със сигурност си беден, под 800 мизерстващ, а под 500 оцеляващ (в която категория попадат 90 % от пенсионерите). Богат си с доход над 5 000, а ултра богат над 10 000 лв. (с такъв доход ще си от богатите, т.е. топ 10-15 % и в Германия и в Белгия). Или в проценти горе-долу нещата са така: богати и много богати - 5-10 %, средно положение - 15-25 %, бедни - всички останали, т.е. 65-80 %. За да е добре една държава това разпределение трябва да бъде приблизително: богати - 10 - 20 %, средно 65 - 70 % и бедни не повече от 10 %.
Другото, с което не съм съглсен с номер 26 е, че ако имам доход от 25 000 лв. нямало смисъл, да си купувам жилище за тези пари. Естествено, че ще си купя, първо нямам да живея вечно, че ако имам възможност да не се възползвам от нея. Второ, това си е застраховка, че дори и живота да ме прекара по някакъв начин след една, две или 30 години, аз ще имам нещо, което има стойност, което ако трябва ще мога да продам. И трето, ако изкарвам такива пари, майната му, дали ще ги изкарам тея заветни 400 - 500 000 лв. за три или шест години, все ми е тая, като знам че така или иначе ще ги имам. След това вече ще ги инвестирам, но вече ще имам нещо реално и не толкова лесно обезсценяващо се.

А за това, че всъщност социалната класа е понятие, което включва в себе си не само финансовото състояние, а и други, всъщност по-важни неща (номер 15) е точно така. В нормалните общества, това каква ти е средата е много по-важно от доходите ти и въобще финансовото ти състояние. В Германия, само да кажеш аз съм лекар или професор и вече си в друга орбита откъм уважение. Но ако кажеш, аз съм бизнесмен или миналата година имах приходи от 500 000 евро, ще ти кажат е и к'во от това. Никой не се впечатлява и не завижда, ако съседа му кара S класа, а той голф. Но ако си хирург, и съседа ти е майстор-фаянсаджия, то той ще иска не просто да сте съседи, а да сте приятели и то близки. Защото самото му познаство с човек с такава професия, го вкарва и него в по-висока социална класа, спрямо колегите му. Това е нещо подобно на аристократичните простотии във Великобритания - всеки иска да има сред обкръжението си поне един лорд, пък било то и беден. Но, за съжаление, тези поряди могат да съществуват или в силно просветени или/и богати общества, в който въпросът за физическото оцеляване не е актуален. Т.е. всеки трябва да има храна, подслон, лечение и образование и вече от тебе да си зоависи дали ще се развиваш и ще искаш нещо повече от живота или ще се задоволиш с тези базови неща. За това и в България почти всеки говори и се интересува само от пари, Просто, защото хората нямат, а тези които имат (много богатите) са си отрковени престъпници и мутри, за които освен материалното друго няма значение.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 071544d588
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Оставете го 26.. явно е сънувал човека нещо какви са цените и хората какво си позволяват :)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8e24cc438e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 29

Активи? Какво му е активното на панелка, вила на село и стара кола?

"Богат си с доход над 5 000, а ултра богат над 10 000 лв"
Това преди или след данъци?

Предполагам, че аз съм между БОГАТ и УЛТРА БОГАТ, сега, когато съм на дистанционна работа и се прибрах по-рано за празниците, че да се видя със роднини и приятели. Хм, чакай да дръпна звънчето и да повика Джарвис, да сложи дърва в камината... и да му напомня, да ми вземе ръчно шития костюм от местния дизайнер.
О знаеш ли - нямам нито иконом, нито мога да си позволя ръчно шит костюм за 8000 лева. Работя с хора, които имат подобни възможности и дори те не се водят "ултра богати".
ТИ си този с кривата представа и не знаеш реалността. Гледаш хора като мен и си мислиш, че сме "турбо богати". Писнало ми е, защото са ме наричали илюминат, масон и подобни. В интерес на истината, отказах на местните масони, защото са клуб "Прекалено сме готини, че да дружим с плебса". Илюминати още не съм срещал. Сигурно трябва да вдигна на на "турбо мега богат". Поне 12500 лева доход.
Да! Имам повече възможности, но с колко повече мислиш, че са?
Нов iPhone - пфф. Раздават ги от работа. Не съм на 19, че да ми са интересни вече. Да, мога да си позволя ремонт на жилището, да пратя пари на родителите си, да изляза на ресторант с приятели 2-3 пъти в седмица и да отида на 3-4 екскурзии в годината.
Но това не ме прави богат. Не мога започна компания, без инвеститори. Не мога инвестирам 1 милион в някой стартъп. Нямам милиони в инвестиции. Не мога да си позволя, да НЕ работа. Не мога да се отдам на други дейности, докато пасивните ми доходи ме издържат. Не мога да започна политическа кариера, само с парите си. Не мога да дам едни огромни суми, за да променям политическите нагласи в района си. Не мога да повлияя на местната икономика в достатъчно големи размери. Не мога да изкарам от бедност 100 семейства. Не мога да си купя пнетхаус в тузарски софийски квартал. Не мога да си позволя Ферари. Нямам армия от счетоводители, персонали финансови съветници, няколко адвоката на повикване, според ситуацията.
Разбираш ли? Чеснто казано, след като минах 1500 лева доходи, не съм усетил значителна промяна в живота си, когато съм в България. Единственото е, че сега мога да инвестирам, но е много бавно.


"Другото, с което не съм съглсен с номер 26 е, че ако имам доход от 25 000 лв. нямало смисъл, да си купувам жилище за тези пари. Естествено, че ще си купя, първо нямам да живея вечно, че ако имам възможност да не се възползвам от нея. Второ, това си е застраховка, че дори и живота да ме прекара по някакъв начин след една, две или 30 години, аз ще имам нещо, което има стойност, което ако трябва ще мога да продам. "

И затова ще си като героя от коментар 16: "Ми, че аз знам хора от центъра на София, от старата аристокрация, които живеят като сиромаси с по една! ".
И затова след 30 години ще имаш стара къща, която не можеш да подържаш.
"Второ, това си е застраховка, че дори и живота да ме прекара по някакъв начин след една, две или 30 години"
Знаеш, че има реални застраховки и че не си ограничен само да родните такива, нали?
Сам говориш за "сътресения в икономиката". Каква ти е гаранцията, че парите, които си "вложил" в личния си имот, ще може да се върнат? Ами ако утре районна стане като Сливен? Един познат ми се хвалеше, че продали апартамента, дето родители купили за него и сестра, преди 18 години за 31000 лева, а сега го продали за 90 000 лева... след ремонт за 8000 лева. Печалбата е около 51000 лева. Супер, ама един скапан Мадоналдс е поскъпнал 7 пъти и е давал 15 години дивиденти, спрямо апартамента, за сщия период.. Освен ако не си готова да имаш наематели, да правиш чести ремонти, да имаш редовни занимавки, малко трудно ще видиш нещо. Впрочем, тази година година дивидентите на MCD са 2. 43%. Да кажем, че смейството беше инвестирало сумата от 31 000 лева в Макдоналдс. Тази година щяха да имат 5273 лева от дивиденти.
Общо взето, ако бяха инвестирали всичко в Мадоналдс, щяха да имат 35000 лева и дивиденти, 217 000 лева в акции, който продължават да дават дивиденти без усилие. Печалба от около 221 лева за периода. И да, всичко се случва, затова трява да имаш девирсифицирано портфолио - Не е нужно, да е една компания, може да са 50. Може и апартмента да изгори, знаеш ли? Как се девирсифицира апартамент? Ако икономиката се срине, то и апартамента няма да има особена стойност.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c219748c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Много добър коментар на 29.
Средната класа в България е леко относително понятие, защото доходите на населението масово са ниски, но не чак толкова ниски спрямо цената на живот, колкото някои се опитват да ги изкарат. Много добър показател за реал

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2ae0d42fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Овцата неможе без да се присъедини някъде. Все трябва някъде да блее групово. Гледай си собствения комфорт-ето затова на вълка му е дебел врата и е от средната класа, защото сам си върши работата и не зависи от никого.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker