Уличен таралеж за домашен любимец? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Уличен таралеж за домашен любимец?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1468 пъти
Понеже в града ми има доста улични таралежи и понякога се замислям дали да не си взема един за вкъщи бих искал да задам няколко въпроса на аудиторията на сайта. Моля да коментират най-вече хора , които имат опит с тези животинки.

1 Един уличен таралеж би ли се приспособил за живот в апартамент?

2 С какви ръкавици или инструменти мога да го хвана?

3 Вкъщи във какво трябва да живее - клетка от някакъв вид , леген , кашон или кутия?

4 Със каква храна се храни?

5 Пренасят ли някакви болести , които са опасни за хората?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 90593cde0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е диво животно - остави го да си живее в природата, където му е мястото.

Наскоро гледах в една група във фейсбук, че едно семейство си имат 2 кучета и таралеж, но таралежа са го намерили като малък, имал е някакви здравословни проблеми, или беше измръзнал, не помня точно историята, но един вид са го спасили и сега живее с тях. И тяхното не е много ок, защото си има организация - Защита на дивите животни, където поемат подобни случаи и след като животинчето се излекува го пускат в естествената му среда.

Но това ей така да тръгнеш на лов за таралежи по улиците ми изглежда твърде жестоко.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a716db1fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   1- да
2- няма нужда от ръкавица, а за инструмент не си и помисляй, ще го нараниш. Достатъчно е ако се наежи и по- голям с твърди вече бодлички да го хванеш с ръкавите си или в шал/мека дреха.
3- хубаво е да си се движи свободно, а иначе нисък кашон без покрив, леген или отворен аквариум. Пода да е застлан със меки стърготини или нещо подобно, да е мекичко, може и хартии.
4- плодчета основно
5- не
Те са интелигентни, разумни същества. Любвеовилни и игриви.
Майка беше донесла едно таралежче навремето, било на пътя и тя уж да го премести някъде на по- сигурно място и право у дома.
Танцуваше на народна музика :) голям сладур беше. Понякога като го вземех в ръцете си, се катурваше по гръб и започваше да се глези по много мил начин, покриваше си очичките с ръчички и после ги откриваше и ме гледаше "весело".

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a515af13ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Или си купи, ама да е със сертификат от развъдник, а не хванат от бракониери, или не вземай изобщо. За това, че е незаконно едва ли ще те трогне, но го споменавам, а за болестите - лептоспироза, адиаспиромикоза!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 38a2d72ea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Това е безобразие! Не може да прибираш диви животни, щото си решил, че днеска ти се гледа таралеж. Дори не знаеш как да се грижиш за него. Освен това спят и зимен сън. Ако щъкат в момента, най-вероятно става въпрос за силно опаразитени и слаби таралежи, които не могат да заспят. Да, за такива може да погрижиш, ако успееш да ги хванеш и заведеш при специалист. Ама нещо ме съмнява да си чак толкова загрижен...
Може да живее в апартамент, само ако бил роден там и не познава друго иначе го откъсваш от естествената му среда. Ами ако е женски и се грижи за малки, а ти си го завлечеш у вас, ко праим? Как ще разбереш женски ли е, мъжки ли е?! Диви животни се прибират, само ако имат проблем и веднага се водят на ветеринар, а после се пускат в природата. Ще го измъчиш за собствения си кеф, защото е шлядичку. Хората не заслужаваме и хлебарка да ни се даде, все да си врем гегите, дет не трябва от чист егоизъм и за развлечение. Оставете животните на спокойствие. Има предостатъчно кучета и котки, които имат нужда от дом, но може би не е добра идея да попадат сред толкова егоистични и себични индивиди... знам ли. Звънни на Любомила Кривошиева от Дивите животни и я питай може ли да отмъкнеш див таралеж, най-много ги обича такива. Аман.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 812162aab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Незаконно е.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e9ea37fb07
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1 Един уличен таралеж би ли се приспособил за живот в апартамент? - Таралежите са много умни и може да те обикне, но ще трябва много време, отначало ще го е страх много.

2 С какви ръкавици или инструменти мога да го хвана? - Лопата и кофа, ако се свие на кълбо / Клетка за пренасяне на котки с храна-примамка да влезе вътре, ако не можеш да стигнеш до него

3 Вкъщи във какво трябва да живее - клетка от някакъв вид , леген , кашон или кутия? - Отначало - примерно голям кашон. Като свикне с теб - може да го учиш къде да ходи до тоалетна

4 Със каква храна се храни? - Прочети с какво се хранят в естествена среда

5 Пренасят ли някакви болести , които са опасни за хората? - Желателно е да се пазиш от ухапване. Заведи го на ветеринар, обясни откъде ти е, той ще прецени за какво да го изследва / провери

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a4509e6e30
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   уики казва: "Таралежите, които се срещат на територията на България са вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие." и съм го чувал и от ветеринари това. Остави животинките да си живеят в дивото. Вземи си хамстер или морско свинче ако искаш малко животно.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3fc21b2785
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Е номер 4 успя да ме разубеди като спомена за болестите. Ще мисля за купен такъв.

Автора

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fab2cb614d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, не, не. Преди 10 години и аз си взех див таралеж и за 2 дена умря... Мястото на таралежите е в дивата природа. Ако искаш таралеж, си вземи декоративен(африкански) таралеж, но див - не.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 54206f74e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Не ти се дават 200 лв за декоративен, нали? Ама си гъзар и искаш да се похвалиш, че имаш екзотично животно.
Дивият таралеж не може и не трябва да живее в апартамент. Остави животните на мира да си живеят живота в природата, както им е отредено! А и те като мечките спят зимен сън!
Пише ти човек, който от 2 години има алжирски таралеж и е помагал на диви на улицата, ако са имали проблем.
Номер 3 пише тотални глупости и си личи, че е виждал таралеж само на снимка. Бодлите на таралежите без проблем минават през дрехи. И се хранят основно с месо, някои таралежи дори само и единствено с месо. Спят по цял ден, през нощта са активни и доста тропат с крака. Като цяло въобще не са любвеобилни и не обичат да ги закачаш.
Моля те, ако поне малко е останало разум в тебе остави дивите животни където им е мястото!

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3fc21b2785
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Още един път благодаря за информативните коментари. Виждам , че предишният ми коментар е публикуван. Е това е от мен.

Номер 4 хапчетата.

Автора.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fcba5e3910
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз имам грях към едно таралежче. Оттогава съм сигурна, че са пълни с болести и паразити.
Една вечер след разходка кучето ми го намери до блока. Не искаше да се прибере, ходеше на едно и също място и по едно време, гледам кръв по муцуната му. Отидох и видях малко таралежче и то имаше кръв, помислих си, че кучето го е ухапало и го взех с някакво списание. Качихме се горе, излязох на терасата, светнах лампата да видя какво му има и... моментално, инстинктивно го хвърлих. Много съжалявам. На светло, видях, че не е ухапано, а нямаше място по себе си без кърлежи, цялото пъплеше от бълхи, или някакви други буби, освен кърлежите, които бяха надути като бобени зърна. Беше най-страшното нещо, което съм виждала на живо. Не му се виждаше кожата от стотиците кърлежи, сигурно кучето беше спукало някои от тях. Седмици постоянно имах чувството, че нещо ме лази.
Дано е оцеляла душичката, но повече не бих пипнала таралеж.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker