Може ли източен славянин да се нарече етнически българин? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Може ли източен славянин да се нарече етнически българин?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 756 пъти
Аз съм славянин, но източен, а не южен. Ако приемем, че съм основно халпогрупа R1a (и съм носител на българската култура), мога ли да се нарека етнически българин?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 445e598019
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, докато не докажеш, че съществуват славяни, докато не разбереш кога е измислена думата славянин. Ако твърдиш, че си славянин то ти си поляк, там твърдят че през 13 век се е зародил етнос славяни.
Ние говорим български език, а не славянски и не вярваме българина Аспарух и хората му да са превзели тези земи и като победители да са отхвърлили своя български език и да са проговорили и приели за техен официален славянския език.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ee45d10ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В България няма доминираща халпо група както е сред източните и западните славяни. У нас са грубо казано 5 - всяка с по 20%. Но все пак най-разпространена е R1 с двете си подгрупи, но това са едва 30% от българите. Докато при източните славяни са над 50%. Но на теория - да, спокойно можеш да се наречеш етнически българин. Все пак никой не е казвал, че днешният българин е задължен да има понтийски или средиземноморски произход.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7273233818
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Няма такова чудо „славяни“. Какво значи „източен“ славянин? Имаш предвид руснаците ли? Руски етнос не съществува, някаква смесица от различни племена са, близо 300г. под властта на Чингис хан...Има толкова много информация, потърси и прочети, но не в официалните учебници по история, за съжаление.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 074f4a7414
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да. Етническа принадлежност е групиране на хора въз основа на хора, които се идентифицират помежду си въз основа на споделени атрибути, които ги отличават от други групи като общ набор от традиции, произход, език, история, общество, култура, нация, религия или социално отношение в рамките на тяхното местожителство

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ee45d10ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   1 и 3, са неграмотни. Тяхното мнение не бива да се публикува, защото единствено дезинформира човека, задал въпроса си.
R1а не те прави поляк, нито руснак. Подобни твърдения не бива да се толерират. Разбирам, че това не е научен форум, но и научно-популярен не е.
Моля 1 и 3, все пак да предоставят източните си, ако има такива де.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 445e598019
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   5 Какво да доказвам? Тези които твърдят, че има славяни трябва да доказват, че ги е имало, аз няма какво да доказвам нещо което не е съществувало.
Ако твърдиш, че има книга "история славяно българска" погледни корицата й, има снимка на корицата в интернет, книгата се казва "История Славно Българска" или на съвременен български език "славната история на българите", там няма споменаване на славяни, там става въпрос за славните българи.
А ако някъде си чел да пише словени, те са просто образовани хора българи, можели са да пишат и четът, владеят словото, затова са словени. В миналото много малко хора са можели да пишат и четът затова е имало дума словени, произлизаща от слово и равносилно наречие за образован.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9ba5416385
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, не се опитвай да водиш дискусия, когато дори не спазваш основните правила на дебата. Който изказва противоречивото твърдение, той дава доказателствата. Казано инак: кой предложи, той заложи. Източници не даваш, подхвърляш твърдения и въртиш финтифлюшки. Източници от типа "trust me, bro" не впечатляват никого, особено когато се правиш на по-образован от установеното научно мнение.

"Славяни" като една конкретна националност (поне вече) няма, което нищо не значи. Това е термин. Доказаните (и очевидни) прилики между езиците от славянската езикова група са отдавна изведени от лингвистиката. Хората от старите времена не са се наричали "славяни", наричали са се с имена като венети или спори. Както и да ги наречеш, сходни народи са си били. То и хората от германистичната езикова група не са се наричали "немци", това не отхвърля общите корени между сегашните и по-старите диалекти на прагерманския език, както и близостта с други народи. Сегашните скандинавци си имат отделни езици и държави, но праезикът им е до голяма степен разбираем за шведи, датчани, норвежци, исландци (особено) и т. н. Това какъв термин се използва за назоваването на някаква група от хора не променя фактите от историята им. Така че доста повече старание ще трябва да вложиш, ако искаш някой някога насериозно да погледне славянофобските ти изцепки.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker