Моят начин за правилно управление на парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моят начин за правилно управление на парите
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1370 пъти
Здравейте,
Пускам темата за да дам информация за това как управлявам личните си финанси на база знания от литература и личен опит трупан през годините. Идвам от бедно семейство с ниска финансова култура и тези съвети никой не ми ги е преподавал, а съм ги научавал по трудния начин.

Идеята е да внеса стойност БЕЗПЛАТНО поне за един от четящите, защото е изключително важно за всеки зрял и разумен човек (особено за мъж) да може да командва парите си. Чудесен начин да вкараме новата 2021 в ред.

1. Авариен фонд в размер на 3 до 6 пъти месечния доход. Абсолютно задължителен. Идеята на тези пари не е да ви направят богати, а да имате достъп до тях във всеки един момент като се наложи - разболеете се вие или ваш близък, останете без работа, неотложен ремонт на уред и тн. Не за лятната почивка. Не по-малко от 3 пъти месечния доход, защото иначе рискувате да теглите кредити и не повече от 6 пъти месечния доход - всичко над това е безсмислено да стои - инфлацията на годишна база е около 3 процента и ги стопява. Излишъкът е добре да го инвестирате в развитието си и/или да работи за вас.

2. Месечен бюджет по правилото 50/30/20 -
А) 50% Нужди - абсолютно задължителни разходи, без които не може да живеете. Тука влизат:
- Подслон - не повече от 20% от месечния бюджет. Тука влиза наема/ипотеката ИЛИ спестяванията за ремонта на жилището, което притежавате - на всеки 5 до 8 години се прави освежаване/ремонт на жилището все пак.
- Битови сметки - ток, вода, телефон, интернет и тн - не повече от 10% от месечния бюджет.
- Транспорт - не повече от 15% от бюджета (да се прави разлика между транспорта като Необходимост и начина, по който той се осъществява - личен автомобил, такси, автобус, колело и тн. Много хора казват, че автомобилът е необходимост, но транспортната необходимост може да се задоволи и по други начини. Ако не можете да покривате всички разходи по конкретен автомобил - гориво, данъци, ГО, каско* и тн с максимум 15% от дохода си на месец - не можете да си го позволите.
- Храна/здраве - 5-30% според зависи колко сте отделили за подслон/транспорт/битови сметки. Все пак - не повече не означава задължително да удряте споменатия таван.
Б) 30% Желания - всички разходи, които не са задължителни за оцеляване чисто физически - продукти, забавления, ваканции и тн. Съветвам да не се лишавате от това перо прекалено дълго - натрупва се психическа умора, може да се стигне и до депресия и тн.
В) 20% Спестявания, Инвестиции, Кредити и други финансови цели - Ако имате някакъв кредит за каквото и да е (освен за жилище, който се покрива от Нужди) да го изплащате с тези пари - нищо повече или по-малко. Преди да пестите пари трябва да си изплатите кредитите. Аварийният фонд остава непокътнат. Той не е да си изплащате кредита за Айфона, колата и др. Съветвам кредит да не се тегли с цел консумация, а инвестиции - образование, курс и тн.

Ако нямате изграден авариен фонд - не можете да си позволите абсолютно нищо и първото нещо, което трябва да направите е да го изградите. Това е особено важно за новозавършили студенти, които тепърва прохождат в живота и държат да покажат израстването си пред другите. Управлявайте парите си разумно в началото - не купувайте коли, телефони, дрехи и тн, а си изградете авариен фонд - живейте първата година на принципа 50/50 Нужди/Фонд или 50/10/40 Нужди/Желания/Фонд ако ви тежи. Тежестта на лишенията докато изграждате този буфер е нищо пред чувството за финансова стабилност, която ще имате. Не разчитайте, че мама и тати ще помагат винаги и няма нужда от тези пари. Не е така.

Задайте тези цифри твърдо в планиране на бюджета си и не прехвърляйте пари между Нужди/Желания/Спестявания за да компенсирате недостига на средства - това повишава нивата на стрес и води до влошаване на качеството на живот с лишения. Също така говори за ниска финансова дисциплина. Владейте емоциите си.

По отношение на колата - автомобилът, който можем да си ПОЗВОЛИМ трябва да отговаря на две прости правила:
1) Цената му да не е повече от 6 пъти месечния ни доход
2) Да не бърка в джоба ни с повече от 15% от месечния доход (Транспорт). *** Тука повтарям, че влиза всичко за безкомпромисна поддръжка БЕЗ ремонтите - тях няма как да ги предвидим и влизат в графа спешни разходи - аварийният фонд ги покрива.

Всичко над тези цифри говори вече за изхвърляне, компромиси откъм качество на живот до степен оскотяване и внасяне на излишен стрес в живота ни - прекалена тревожност дали нещо ще се случи на един предмет. Оправдания от сорта, че сме примерно автомобилни ентусиасти, не важат. 15 е таванът. И аз съм ентусиаст, но за да мога да си позволя желаната кола не съм повишил цифрата, а стандарта си.
И пак казвам - преди да си помислим не само за кола, но и за каквото и да било първо трябва да сме си изградили финансовата основа (авариен фонд), от която започваме да градим нагоре.

Ако все пак решите да вземете автомобил на лизинг/кредит - спазвате принципа 20/4/10 - 20% първоначална вноска, не повече от 4 години за изплащане и 10% от месечния доход вноска за кредита (тези пари идват от 20те% за финансови цели, можете да си позволите да правите и 20%-това месечна вноска за кредита с цел по-бързо погасяване ако аварийният ви фонд е непокътнат).
Тука е парадоксът - за да изтеглите кредит за автомобил вие трябва да докажете пред банката, че нямате нужда от него. Доказвате го чрез аварийния си фонд, който може да е сметка в конкретната банка.
Пример за изясняване: ако искате кола за 10 000 лева и разполагате с 10 000 лв авариен фонд и 0 лв спестени - не си купувате кола с парите от фонда, а събирате още 2000 лв и теглите кредит по горния принцип. Така ще имате автомобил и пари, с които да можете да се погрижите не само за него ако излезе спешен ремонт, но и ще сте подготвени за различни ситуации.
Това пак казвам, че НЕ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ, но е вариант за по-нетърпеливите.

За кредит за жилище - 20/20/20 - 20% първоначална вноска, не повече от 20 години за изплащане и не повече от 20% от месечния доход за вноска (Подслон)

Това е от мене, надявам се съм си бил полезен поне с нещо.
Мъж на 27 години.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: bf162aef21
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добре, Юли.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8d841a1af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Парите идват при този,който раздава с широко отворено сърце и губи също с широко отворено сърце.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 33bf55987a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Айде с'а направи сметките със заплата 'илядо лева. ;)


Братан.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a88d2a86fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добре. Ще дам и моят бюджет.
Заплата - 800 лв
Ток - 200 лв
Вода - 25 лв
Интернет кабелна - 30 лв
Телефон-40 лв
Храна - 450 лв

Останалите 55 лв. са ми за авариен фонд. Или по-известен като карта за градския транспорт.

Айде стига сте писали такива смешки.

В БГ няма как човек да успее да спести ако не е на заплата над 1.5 к.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 498016a67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторе толкова си обременен с тия сметки батко... аз, така бих издържал и месец и бих си направил харакири.....



Чингис Хан

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bf162aef21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Това са неща заучени от някакви ютюбъри като Юли Тонкин, без да се влага никаква мисловна дейност. Дори и думите ти са взаимствани от такива, например "стойност", такива умират да повтарят "стойностно съдържание", все едно ни разкриват невероятни вселенски загадки, а не че просто са го прочели в някоя комерсиална книжа за личните финанси. Даже очаквам в следващата тема да рекламираш някакъв семинар или да си промотираш книгата.

Сега на въпроса - точно понеже не влагаш мисловна дейност, а си заучил всичко, не можеш да разбереш, че тези проценти са много, ама много относителни. Ако работиш за 700 лв, ще ти е малко трудно да живееш с 50%. 100% от тях ще ти отиват за само за нещата от първа необходимост. За инвестиции, фондове и т.н. няма и да мислиш. Ако взимаш 5000 лв и имаш собствено жилище, спокойно можеш да живееш и с 20-30% от дохода си. Ако пък си семеен с деца, процентите ще бъдат съвсем други.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c7e9c6efb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Добре че е авторът да ни отвори очите. Тези неща, които ги разправяш ги знае всеки, дори и баба ми на 90 години. Проблемът е, че въпреки всеки ги знае тези правила, малко хора имат дисциплината да ги спазват (защото самото толкова строго спазване води до стрес - любимата дума на автора) и втората по-важна причина е, че хората просто нямат пари за пестене (виж коментар 4) и създаване на такъв голям фонд от 6 месечни заплати. Да не мислиш, че хората които теглят кредит го правят просто ей така. Сигурен съм, че всеки е мислил дълго дали може и без кредит и се е чудил какво да ореже за да не влиза в дълг, но в крайна сметка обстоятелствата го налагат.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ba67ad2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   От Автора -
До 4. - преди няколко години и аз бях с такъв месечен бюджет. И парите трудно ми стигаха. Именно това ме стимулира да се ограмотя в тази насока. За нуждите си отделях 500 лева - 50 за карта за градски транспорт, 150 за квартира, която делях с хора 60 лева за сметки - като сте повече хора си делите интернета, тока и тн. И 240 лева отиваха за храна - всичко се пазареше от големите вериги и се готвеше у нас. за желанията - около 160-200 лв - фитнес карта, кафета, бръснар и тн и 100-140 спестявах всеки месец. За година спестих около 1200 лв. Идеята е да се живее с по-малко от колкото изкарваме. Скромно, но постижимо и този тегав период ме научи да боравя с пари адекватно сега, когато вадя повече. Не можеш ли с малко няма да можеш и с много. Примерите са чалга певците по време на пандемията - излязоха на протести, че нямат работа и доходи и умирали от глад въпреки големите си хонорари. Поздрави!

До 5. сметките далеч не са толкова сложни колкото съм ги описал тука, иска се няколко месеца зор и налагане на дисциплина и нещата стават интуитивни. Както с всичко друго впрочем.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 498016a67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аве Тонкин, не ти ли стига тубата, ами и тука се домъкна?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a67b3e63c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тия сложни сметки са много наивни никога не излизат в реалния живот защото винаги ще имаш много непредвидени разходи и ситуации които да ти нарушат бюджета.

По добре си живей живота ден за ден защото не знаеш кога ще ти е за последно. Не се лишавай от нищо и харчи толкова колкото изкарваш.
Ако успееш и да заделяш по някой лев супер. Ако не здраве да е.

Другото което трябва се знае е че никой на тоя свят не е забогатял и преуспял със спестяване. По добре вместо да мислиш как да пестиш, мисли как да печелиш повече. Икономията е майка на мизерията!
Да не говорим че парите ги яде инфлацията, а повечето "инвестиции" са пълна измама.

И най важното никога не вземай кредити за да си купуваш неща от които нямаш реална нужда! По принцип да вземеш кредит е все едно да се простреляш в крака. Кредити вземат бедните. А богатите ги раздават.

Пак ще го повторя - не мисли как да пестиш а мисли как да печелиш повече.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2006651440
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторе, само прескочих през темата ти и прочетох коментара ти.

Я кажи колко пари изкарваш месечно и от какво, че докато чета темата ти, да се посмея с повечко сълзи...?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ad34136c78
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към №4:

Авторът е въздухар назобен с американски блогове, но и при теб има бая изхвърляне.

Заплата: 1500
Телефон: 12 лв
Храна - 200 лв (четиричленно семейство)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 04c7b728ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Аз пробвах няколко месеца да си записвам всички разходи с идеята да видя от къде може ад се ореже, без да се отразява особено на стандарта. Мислех, че така ще осъзная къде греша и самото писане ще ме дисциплинира в харченето.

Странното е, че когато си записвах разходите в една екселска таблица, винаги ми излизаха куп непредвидени разходи и винаги бях на червено за месеца. Всевъзможни неща изникваха. Отделно доста се стресирах, защото постоянно трябваше да пазя касовите бележки, да записвам всяка вечер, да издирвам и бележките на жена ми, да групирам разходите по вид и т.н. А когато не си ги пиша, а само си засека салдото в началото и края на месеца, винаги спестявах доста, защото не ми излизаше нищо непредвидено.

Стана ми странно и пробвах и двата варианта по няколко месеца, като ги редувах и наистина се оказа, че сякаш някаква вселенска сила ми прави сечено, ако си ги записвам. Ако имате някакво логично обяснение, ще се радвам да го прочета.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 013c154435
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   13 според мен непредвидените ти разходи са резултат на стрес, който трупаш и в себе си и в семейството си от записването, смятането, и изискването на бележки. Да искаш от жена си бележките трупаш стрес при нея, който влияе и на децата и е възможно да се разболяват по често, ако майка им е стресирана.
Ако обаче предварително определиш сума за храна или гориво или кубици изхарчена вода, разделиш я на седмици и се стараеш да влезеш в рамките на сумата стресът е по малък, и нядявам се може да се получи.
Аз примерно не знам как №4 успява сам да похарчи 8 кубика вода месечно. Не мога да разбера как харчи ток за 200лв, как успява да изяде храна за 450лв сам?
У нас сме двама човека имаме 15-18лв вода и от 38 до 55лв ток, интернет и тв ни е 18лв, телефона ми е 13лв. Ние двама възтастни с угаждане не можем да изядем храна за 400лв, той може би говори за готова храна с доставки? Но пък защо човек с 800лв доход е решил, че може да живее само на храна приготвена в ресторант?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: cf8501db61
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   14, ако 2 души имате 38-55 лв ток, значи се отоплявате с друго и имате още разходи, които не си описал. Интернет и ТВ за 18 лв е доста нисък план и ще е с бавна връзка, която например няма как да стигне на мен и 2 ученици, които сме онлайн едновременно. Че има малко програми не е кой знае какъв проблем. 13 лв за телефон сигурно харчи някоя баба, която чат-пат се обажда на някого.
А 4 никъде не е написал, че живее сам и че сам изяжда толкова.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: c9c265873a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Абе той и баща ми доста пестеше. Не пушеше, не пиеше, по жени не ходеше, дори и кола нямаше, въпреки че беше професионален шофьор. Дори и на почивки не ходеше, и както пестеше, внезапно почина. Ей така без да е живял, без да е пътувал и без да се е забавлявал. Цял живот бъхтиш и пестиш, и накрая нищо.
И това с тия проценти... Приложи го ако си като някоя бабичка с 300лв пенсия, хайайа.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 498016a67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аве тия сметки на Тонкин са приложими само , ако взимаш много пари. Ето и мойте сметки на запад.



Заплата 2000 евра


Месечни разходи (един човека)
Наем- 540
Здравна осигуровка -140
Данък за кола. -80
Застраховка за кола -43
Гориво (газ) - 90
Храна- 260
Нет- 30
Данък смет към общината- 30
Цигари- 40
Телефон-30
Ток/газ -150
Застраховка за скутера -10
Бензин за скутера- 30
Вода-10
Погасяване на натрупани задължения от преди -30
Разни неща, за вкъщи които съм взел на изплащане-30

Има едни 400 евро годишно (собствен риск , това е , ако се разболееш, трябва от джоба си да ги платиш, чак след надвишаване на този лимит започва да изплаща здравната нас)


От там нататък знам ли къде с кой ще се видя и може да решим да седнем някъде и да изпием 200 евро.Примерно

Знам ли кога какво може да се счупи по колата и колко пари ще хвръкнат за ремонти? Ами в нас, пролетта на един път и пералнята и миялната фира.


Тонкиин Тонкин.... Ставаш само за шоумен

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9146ebaca2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Според мен такива теми са най-излишни. Всеки е с различни нужди. Нещата са много индивидуални. Всеки най-добре може да прецени само за себе си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ba67ad2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От Автора
Никъде не съм казал, че само с пестене се става богат, но е необходима стъпка в тази насока. Написал съм го в самото начало на темата, но кой да чете. Впрочем богат е относително понятие и е въпрос на манталитет.
Дадох реално работещи съвети и ме нападнаха няколко човека как това е невъзможно, явно е въпрос на лични схващания. Не смятам да фамилиарнича с някого от форума, че да споделям повече истории от личния си живот. Това как съм постъпил преди години (на 22 съм бил тогава) с тези доходи беше пример, че е възможно. Само че не давах 40 лв за телефон на месец, а карах на предплапетни месечни планове/ваучери за 10 лв на месец, купувах си суров ориз, яйца, зеленчуци, ядки и два пъти на седмица месо и много други малки и големи сметки, които за много хора са им ‘под нивото’ и смешни. Но се простираш според чергата си.
Това бяха началните ми стъпки в тази посока и се случиха нещата. Сега бих постъпил по различен начин с такава малка сума и щях да насочвам част от спестените към курсове за професията ми и тн, но парите настрани са абсолютна необходимост. Както вече казахте - животът се случва и ме знаеш какво ще ти поднесе.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 241f87445b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Наистина ме ядоса и мен номер 14. Как реши, че номер 4 е сам, а и индиректно го определи като безотговорен прахосник, който само плюска и се залива с вода? Тази ваша смешна сметка за ток, номер 14, показва, че вие или ползвате 3 крушки и включвате бойлера само в неделя, или че сте на соларни панели (но тогава трябва да се отчете и инвестицията за покупката им), или че крадете ток.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   "Ние двама възтастни с угаждане не можем да изядем храна за 400лв, той може би говори за готова храна с доставки? "

Може би, яде нещо повече от картофи и намалено свинско от Билата?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   "По добре си живей живота ден за ден защото не знаеш кога ще ти е за последно. "

И като вземеш, че умреш, децата ти да умрат от глад, защото тате е бил 20 000 лева назаде с креди, под наем.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   До 18

Спореде мен такива кометнари са излишни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3b2ae54477
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Първо отделям за задължителните месечни разходи, а след това за спестяване. От което остане вече за "и аз съм човек" желателни и забавления.
Но не преди първите две.
В къщи счетоводството водя аз, а мъжът ми отдавна е приел че, съм по- отговорна и добра в сметките от него. Пробвали сме и обратния вариант и заедно, но той е малко тип "бохем" и не се получава така.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   "Айде с'а направи сметките със заплата 'илядо лева. ;)


Братан. "

Майната им на тея, с 'лядо лева. Темата не е за тях.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 04c7b728ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Абе не знам, ама ние сме трима с детето, взимаме общо около 2200 в сравнително голям град (повечето и толкова не взимат) и почти нищо не можем да спестим, при положение че нито по заведения ходим, нито купуваме нещо излишно или скъпо. Единствено дето аз пуша половин кутия на ден и това са ни излишните разходи. Не плащаме и наем дори, а само 160 лв за ипотека.

А хората, които са под наем с тия доходи и с 2 деца, буквално изнемогват, нали ги виждам.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   До 4

Може и да спести, ако живеят в някое село, без наем и се топлят на дърва от местната гора. Още има и такива хора, вярваш или не.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   До 7

Не е така.Не ги знае всеки, а и дори и да ги знаят много хора, трбява да им се повтаря. Икономиката ни страда от хора, които не могат да си направят сметката, пропиват се и остават без работа.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ba67ad2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   До 17. Прочете ли изобщо какво съм написал в началото на темата - нямаш ли авариен фонд за непредвидени разходи (3–6 пъти месечния доход) не можеш да си позволиш големи разходи - пък камоли личен автомобил. Возиш се в градския транспорт или на колело докато не си изградиш финансова стабилност и от там насетне вдигаш нивото с возило. А щом с 2000 евро не можеш да се оправяш... говори за ниска финансова култура със сигурност без значение какъв е стандартът на живот. Пробвай да откажеш цигарите например? Повече пари и здраве е това. Хобито също е лулс с този скутер, а нещата на изплащане говорят за това, че нямаш пари да си ги позволиш. Пак съм го казал по-горе. Всеки има право на мнение макср и грешно такова.
Автора

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 498016a67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   От 17 към автора. Тонка един дребен бизнес се разбработва поне 5г. Аз кога дойдох по-чужбините бях с 80 дойче марки и един гол пищак в гащите. Тогава българи можеха да работят на запад само с визи. Аз нямах и бях нелегален. До като си стъпя на краката десет години връкнаха, в които карах само колелета и се возих по рейсовете. Знаиш ли в какви студове съм ходил на 15км в едната посока на работа. И после 15 в другата. В момента хода с колата и до тоалетната. Никога повече не искам да се мъча! Живота е да се живее, не да се мъчиш! Скутера е за града, понеже на всякъде паркинкизите са платени 2, 50 евро на час, а със скутера за 0, 50 цента отивам и се връщам до града.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a67b3e63c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Момче пак ти казвам, това мислене е сбъркано и не води до прогрес.
Икономията е майка на мизерията! Това е контра продуктивно.

Не се води по акъла на тия гурута дето правят семинари и пишат книги. Тези заучени планове не работят. Хората които ги измислят са шарлатани и големи хитреци които печелят от глупостта и наивността на млади хора като тебе.

Фокусът ти е на грешното място! Мислиш как да заделяш от малкото което имаш а не мислиш как да се развиваш. Не ти трябват тия фондове, и резерви. Ти си млад и трябва всичко което имаш да го влагаш в себе си и в идеите си и да се развиваш. Ако наистина искаш да забогатееш трябва да рискуваш докато си млад. Спестяванията са за хора които вече са си изживяли по голямата част живота и трябва да си подсигурят старините.

А ти като млад човек ако искаш да успееш трябва да си постоянно напред с рогата и нонстоп да ти щрака ума. Със работа на заплата до никъде няма да стигнеш! Трябва да правиш бизнеси и да въртиш парите на другите.

А при бизнеса нещата са така че повечето начинания се провалят. Средно всеки успешен бизнесмен има поне 5-6 фалита за гърба си. Това е част от играта.
Единици имат късмет и им потръгва от първия път, но в повечето случаи успеха идва след няколко неуспешни опита.

И другото което трябва да знаеш е че истинските играчи правят бизнесите със чужди пари а не със спестявания от заплата. Като имаш добри идеи търсиш съдружници и инвеститори. Други рискови играчи. Прави се дружество и им раздаваш дялове. Ако бизнеса фалира всички пият по една студена вода. Но ти няма да си назад със много пари. И така веднага можеш да почнеш да развиваш следващата идея. Като му хванеш цаката ще почнеш да въртиш по няколко фирми на един път и така се увеличава шанса и рано или късно поне една от фирмите ще ти донесе голям успех и 6-7 цифрени суми в банката. Стига да не се отказваш при всяка трудност.

Така се правят пари! А не да ми пестите от заплата и да се возите в градския транспорт.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bf162aef21
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Осъзнаваш ли, че ти докато се чудиш как да спестиш още 5 ст. от дребната си заплата от 500 евра, лишавайки се от поредното си удобство, някои мислят как да развият умения, да изкарват повече, да разработят бизнес и т.н.? Те сега може и да не пестят, защото инвестират в себе си, но след 10 г. ти още ще спестяваш 200 лв на месец, а те ще ги изкарват за час. При заплата 500 евро и на фотосинтеза да караш, тавана за спестяване ти е 500 евро. А при развиване на умения тавана е небето.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8ba67ad2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Авторът
Къде съм казал, че пестенето и изграждане на авариен фонд изключва надграждането професионално и/или развитието на бизнес? Не ми слагайте думи в устата. Изрично казах, че съм извървял доста път от 22 годишния ми аз с 800 лв месечен бюджет. Тогава бях студент, в момента професионалист с няколко години опит. И тогава и сега спазвам тези принципи. Животът се случва и винаги трябва да имаме пари настрани и да се простираме според моментното си положение. Споделих формула как това се случва така че да остават и спестени пари, които да се инвестират в нас или в бизнеси и каквото искате.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 24105b034a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Авторе, моите проценти са други, но в общи линии и аз правя това. Плюс Гео-арбитраж. Моите учители са Дейв Рамзи и т.нар. FIRE movement (Финансова Независимост-Ранно Пенсиониране). Но аз живея в чужбина...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 498016a67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Тонка много зи млад. На времето имаше един български ръководител.Другаря Тодор Живков. Той беше казал така: Инономията е майка на мизерията. И е много прав.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 013c154435
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   14, ако 2 души имате 38-55 лв ток, значи се отоплявате с друго и имате още разходи, които не си описал. Интернет и ТВ за 18 лв е доста нисък план и ще е с бавна връзка, която например няма как да стигне на мен и 2 ученици, които сме онлайн едновременно. Че има малко програми не е кой знае какъв проблем. 13 лв за телефон сигурно харчи някоя баба, която чат-пат се обажда на някого.
А 4 никъде не е написал, че живее сам и че сам изяжда толкова.

До 15
Все още не се отопляваме и спим на отворен прозорец, може би сме санирали добре домът си, а може би се дължи на това че съседите отдолу се отопляват добре, но прозореца в спалнята е отворен 24/7 и в момента съм на отворен прозорец по домашен анцуг, за какво отопление говорите при външна температура 12 градуса в момента в 8,30 сутринта. В момента в домът ми е включен в мрежата само хладиникът и рутера, лаптопа все още има заряд. Може би пропуснах да пиша че на покрива имаме бойлера на слънчева енергия и почти не харчим ток за затопляне на вода.
Тъй като живеем двама у нас, както споменах, нямаме 2-ма ученици, децата ни са порастнали и живеят отделно, но за споменатите 18лв си имаме достатъчно бърз интернет за двама възрастни над 45г, които не играят онлайн игри и работят, ние по скоро четем онлайн, така че 70 домашен интернет и 140тв канала ни е предостатъчно. Не сме, все още, баба и дядо, но за 13 лв имам 150 безплатни минути и неограничени разговори към 5 номера, тоест говоря си с 5-те най близки без ограничение и имам по 5 мин на ден за не толкова близки хора, не ми е нужно да говоря по дълго с не толкова близките, някой хора когато работим, наистина работим и мобилния интернет и тези 150 минути не мога да похарча.
№4 пише дохода на 1 човек затова се предполага че е сам, съжалавам че не предположих, че е самотна майка на тризнаци, но смятам че щом не е упоменал бройката хора, които храни и отоплява, а е споменал само една заплата, логиката води и до един разхождащ индивид. Разбира се знам, че сам човек харчи колкото двама и за отопление и за електричество, но пак ми се вижда доста.
Синът ми подписа договор с А1 за общо 38,8 лв телефон с неограничени разговори към всички, 9000 мобилен интернет за целия период, 130 тв канала и 50 домашен интернет, живее сам и казва, че това му е достатъчно, защото не се застоява у тях, често пътува. Затова ми е под въпрос защо №4 плаща 40лв телефон и отделно 30лв интернет и кабелна, но щом е майка на тризнаци ученици в дистанционно обучение може да е нормално.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 69a24b40ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   35. Радвам се, че има българи, които го гледат. Един от фаворитите ми е Дейв. Колкото повече литература четем от различни хабилитирани източници, толкова повече гледни точки разбираме. И накрая ножем да погледнем нещата през собствена информирана такава.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   "Не ти трябват тия фондове, и резерви. "

Ако живееш при мама и тате, нямаш особено големи изксвания към живота и никакви планове, не ти трябват, прав си. Ако обаче те изгонят от работа, щото знам ли - работиш като управител на ресторнт в година, в която ресторанта е затворен от 7 месеца, веднага ще видиш, каква е разлиакта меуд да имаш 2500 лева и 25000 лева в сметката.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8f0744ba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   "Осъзнаваш ли, че ти докато се чудиш как да спестиш още 5 ст. от дребната си заплата от 500 евра, лишавайки се от поредното си удобство, някои мислят как да развият умения, да изкарват повече, да разработят бизнес и т.н.? "

ЙЕС БРЕЕЕЕЕ!

Седи човека, по цял ден. По 9-10 зас на ден! От малък! Сед и се чуди, как да спести 5 стотини, лишавайки се от удобство! То едно удобство ще е за 5 стотиники, ма малииии!
Осъзнай се - всеки нормален човек пести и си прави сметката.
И 12817.18 лева, след таксите, да взимаш, ПАК си правиш сметката.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker