Ипотечен кредит? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ипотечен кредит?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 802 пъти
Здравейте! На 21 години съм, работя и съм студентка. Искам да си купя апартамент с ипотечен кредит. Въпросът ми е към коя банка да се обърна? Гледах лихвите и най-ниска мисля че беше в банка ЦКБ. Там имам и открита сметка. Замислих се обаче за само момиче вноска от около 250лв със сметките около 150лв и заплата от 700лв която не знам как но бързо свършва - разходи за гориво, цигари, храна... винетка, гражданска ми се струпаха сега... не знам. Чудя се дали ще се справя, но мисля че няма да е толкова трудно. Шефа ми е обещал повишение, чакам да видя резултата и след като се установи какво ще е то мисля да ходя в банката да видя дали ще ми отпуснат.

Вие какво ще споделите като опит? Мога ли да сменя погасителния план след време? Защото 20+ години да плащам ми се струва много... а се надявам все някога да работя добре платена работа

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: c8b91b64ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В https://www.moitepari.bg/ си пише на какви доходи трябва да отговаряш. Теб мисля, че ще те одобрят, но според мен изчакай поне година, защото вероятно ще паднат цените малко, а освен това ти като завършиш, може и да не искаш да останеш в същия град.

Знаеш ли, че ти трябва да имаш 10% от цената жилището, а банката ще финансира останалите 90 най-много и то ако е в голяма град и тухла. За панел или градове извън топ 4, финансирането е по-малко, 80-85%, а останалите 20% трябва да ги имаш. Отделно нотарисуа си го поемаш ти и някакви банкови такси има. В нета има нотариален калкулатор, можеш да видиш колко ще ти струва. Ако си гкупиш с агенция и тя взима 3% от цената на имота. Трябва да имаш и пари за евентуални ремонти и обавеждане. Освен ако не го купи готов, но такива са доста по-скъпи. Имаш ли толкова готови пари. Вероятно ще ти трябват най-малко едни 20-30 бона.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e69884da8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Спри цигарите - това в дългосрочен план ще ти е полезно за здравето, и има чудесен финансов бенефит. Иначе да, винаги може да внасяш повече пари отколкото ти е по погасителен план, и може да си предоговаряш условията (но това обикновено е свързано с немалка такса).

Също така извади Ексела и виж дали може да издържиш да плащаш заем с намаляваща вноска - той е много по0изгоден и може да ти спести десетки хиляди левове!

Правил съм и двете и успях да изплатя апартамента си предсрочно, спестявайки ки си немалка сума от лихви.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 1d7dd216f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Трябва да имаш процент спестени пари от сумата за жилището, която да вложиш в кредита. Ако не успееш да го изплатиш и банката вземе жилището, губиш и тези пари, които си дала. За човек на 20 години да се заробва в кредити е абсолютна глупост. А и се съмнявам да имаш едно минимум 10 хил лв (не си казала за кой град, може и 30 хил лв да ти трябват пъроначално участие).
Аз заминах в чужбина преди 6 месеца и скоро вече мисля да се ориентирам към покупка на жилище, което да се самоизплаща (отдавам под наем), докато аз съм в чужбина и междувременно спестявам пари да погася предварително заема.
В чужбина ще ти коства максимум 10 години в най-лошия случай. Обикновено около 5.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 784d5ef738
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако ще имаш и свободна поне една стая да даваш под наем е ок.
Преквалифицирай! Започвай някакъв курс, нещо което поне от в къщи да можеш да докарваш допълнително- фризьорка/ма икюристка/шивачка... нещо. Виж freelanc оферти също.
Но да, докато си млада опитай да си изплатиш жилище ТВОЕ СИ!
Аз така направих и на 27 г вече имах собствен дом. Без кредит, но живях преди това 7 г по споделени квартири и спестявах, накрая си добавих като продадох тогавашната кола и малко бижута наследство. Не завися от никого, моят дом- моята крепост!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8c58b3c18a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Заслужава си, ако имота е на добра цена. Колкото по-рано се итегли такъв кредит, шансът по-рано да се изплати е по-голям. Банката гледа доход, ако е нисък може да не разреши финансиране на 100процента. Да не вземе да стане така, че съвсем да не ти стигат парите. Изчакай увеличението и действай.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: dd0eb2c75c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пробвай няколко месеца да живееш, като заделяш сумата, все едно плащаш заема да видип как ще се справиш и да прецениш дали е по силите ти.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7574269f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Привърженик на собственото жилище, а не да се живее под наем, казвам го за да не остане авторката с впечатление, че съм абслютно против. Но в случая на авторката не ѝ препоръчвам да си купи жилище сега. Причините са две. Първата е, че в момента е криза и не се знае дали няма да си загуби работата или да се наложи да работи на по-малко часове. И въпреки, че е криза и имаше слабо понижение на наемите, цените на апартаментите не се променят в посока надолу. Може би, ако кризата остане по-дълго да речем до средата на 2022 г. и никой (или почти никой) не купува апартаменти, тогава цените може и ако поне не намалят, то поне да са на сегашните си нива.
Втората причина (и може би по-основателна, защото важи и в безкризисни времена) е, че си твърде млада. На 21 има да учиш още поне една година, ако не и две. През това време ще работиш на по-ниски доходи, а ще ти трябва да спестяваш пари за самоучастието. Идеята да теглиш някакъв кредит (да речем потребителски) и с него да си подсигуриш самоучастието не е добра, защото ще трябва първата (втората) година всеки месец да изплащаш две вноски - една за ипотечния и една за потребителския кредит. Ако предположим, че искаш някакъв сравнително евтин апартамент в София в момента, това означава поне 80 000 евро. За такива пари самоучастието ще ти бъде минимум 15 000 лева. Първо спести тези 15 000 за две-три години (колкото по-бързо по-добре) и тогава започни да мислиш за ипотечен кредит. Освен това има и няколко такси, които обикновено хорат в началото не вземат предвид, но и те изискват пари.
Така, че според сега не е ти е моментът за закупуване. Завърши, намери си постоянна и сериозна работа (ако сегашната е временна докато учиш), спести някакви пари и след две години вече мисли по този въпрос. Номер 4 е успяла на 27, защото когато е купувала едва ли цените са били, каквито са сега - по 1 200 евро/кв. м. и освен това е имала други ликвидни активи (кола и бижута), а ти не споменваш за такива неща. За въпроса дали можеш да си промениш плана - да може. Можеш и да го изплатиш по-бързо, ако имаш по-голям доход и да внасяш повече, отколкото е договорено. Имай предвид, че ако имаш малък доход, кредитният испектор в банката ще ти иска най-вероятно рушвет за да те одобри. На чичо ми за кредит от 20 000 лева му искаха 2 000 за да му отпуснат кредита, понеже работеше по трудов договор за минималното в неговия бранш преди около две години, което беше мисля около 680 - 700 лв./месец и съответно се водеше ненадежден кредитополучатерл.
Каквото и да решиш ти пожелавам успех.

П.П. Не се споменава дали имаш мъж до себе си. Ако сега нямаш, то след две-три години може и да имаш и тогава с две заплати ще ви е далеч по-лесно да си купите собствено жилище.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5259752083
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До номер 8

"Не се споменава дали имаш мъж до себе си. Ако сега нямаш, то след две-три години може и да имаш и тогава с две заплати ще ви е далеч по-лесно да си купите собствено жилище."

С две заплати ще се изплаща по-лесно, но и жилището, което е закупено след сключване на брак е ОБЩО и ако/когато се разведете - ще делите и семейното жилище 50 на 50...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2a39be1ffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторката

Имам мъж до себе си, не сме сключили брак, няма и да сключим скоро. Искам сама да изплатя жилището си и да е на мое име. Но от коментарите осъзнах, че нямам възможността да си купя...

Благодаря ви за съветите! :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 1d1235e0e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какви са тези сметки как с 700 лева заплата ще изплащаш апартамент, за 250 лв стая не може да се наеме, ти си викаш че 20 години за ипотека са много, в богатите страни дори по 30 години изплащат. Трябват 15-20 процента първоначална вноска, и след това се отпуска сумата по кредита. Много неща трябва да се осъзнаят в живота. То така да беше лесно. Апартамента трябва някой да ти го купи, или да ти платят първоначалната вноска най-малкото, или да имаш висока заплата. със заплата около 2000 лв може и да живееш хубаво под наем, за да купиш трябват голяма сума спестени пари. Тези неща не стават с заплати от рода на 1000-1200-1400 лв. Със средна заплата може да се живее доста добре в Западните страни. Във България доходите трябва да са ти на върха. Ако можеш не ползвай кола, голям разход е.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker