Какво щеше да стане ако Русия не ни беше освободила? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво щеше да стане ако Русия не ни беше освободила?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 2340 пъти
Здравейте. Като за начало ще кажа, че не съм рисофил, който говори само хубави и пресилени неща за мама Раша и дори трепери докато ги говори. Не, аз не съм такъв. Мога да критикувам Русия с часове, а според мене тия русофили трябва някъде да се прегледат. Но съм благодарен на Русия за дето ни е измъкнала от турците. Казват, че не е имало робство. Не знам кога кърджалиите, да не казвам кърлежите, смениха българския език. Робство не се казваше в смисъл като робството на негрите в Америка, а робство като владичество, но такова, което боли. Австрия е държала много народи под владичество. Погледнете сега какво е там където е била Австрия и какво е където са били османците. Австрия-култура, архитектура, манталитет, богатство, образование. Турция-бедност, мизерия, корупция, глад, тероризъм, войни, сепаратизъм и какво ли още не. Така че има си един български език, нека не оставяме кърджалийските турци да го променят, колкото и добре да го говорят.

Как точно Русия ни спаси? Ако някой ви каже “Абе ей, ако не беше Раша сига щеши да си турчин” веднага му кажете да млъква. Това не е вярно, това е лъжа. Разбира се много хора са се потурчили. Турците в началото са били много малко и са взимали чужди жени, за които са се женели, влизали са в села и казвали на хората “Сега смени родния си език с турски, приеми исляма и няма да имаш проблеми.” Много от съвременните турци например са с гръцка и арменска кръв. Да не говорим колко яко турчеят циганите. Но да се върнем на темата, не желая да обиждам турците. Нямало е как ако не е била Русия да станем турци. Ние сме си били българи в Османската и перия и преди Русия да съществува, но не сме станали турци. Плюс това когато Русия идва Османската империя така или иначе вече е гаснела много яко и шансът да станем турци е станал минимален.

Но какво друго е можело да стане? Ще ви кажа. Със сигурност е нямало как всичките българи да станем турци, но е можело една част да станем. Казах за многото турци с гръцка и арменска кръв. Сега на Анадола живеят почти само турци. Допреди 100 години е имало милиони гърци и арменци. Какво се случва с тях? Отговорът е геноцид. Масов геноцид. Те не направо ни казват, че не е имало робство, те го обърнаха в присъствие. Какво е това присъствие, което те подтиска и в един момент просто решава да те унищожи? Започва Първата световна война. Някакви клоуни, немците, австрийците, турците и ние тръгваме на война срешу целия свят. Само защото България е била на страната на Османската империя напълно си заслужаваме Ньойския договор и всичките последствия. Немците някакви палячовци дето се мислят за най-велики, австрийците имат десет едноса в цялата държава, които ном-стоп са на бунт, турците вече фалирали, а ние 5 милиона човека, сложи старците, децата и жените и ние четиримата от запаса тръгваме срещу Франция, Великобритания, Русия, САЩ, огромни държави със стотици милиони жители. Русия и Османската империя влизат във война. Турците както винаги са бесни за нещо и си го изкарват на най-беззащитните. Започва масово изтребление на гърците и арменците от турската армия и кюрдските башибозуци с предлога, че те са православни християни и помагат на Русия-огромната православна сила. Реално е имало такова нещо, но заради няколко смели бунтовници пораженията са огромни. 1 милион избити гърци и милион и половина избити арменци. Те и арабите се вдигат на бунт, но при тях такива погроми няма. Изгонените също са били доста. И така гърците и арменците напускат земите, в които са живеели хилядолетия. Който не бил убит и не избягал наистина вече станал турчин. Кажете ми сега какво щеше да стане ако Русия не беше освободила България през 1878-ма? Сигурно щяхме да останем в Османската империя. Нямаше да се присъединим към Централните сили, щяхме да добруваме под сянката на султана. Какво са оше 30 годинки. 500 сме ги търпяли. Щяхме да последваме съдбата на гърците и арменците. Турците щяха да кажат “Българите са православни и те съща като гърците и арменците подкрепят православна Русия срещу нас!” И какво щеше да стане? Турската армия и башибозуците щяха да идат в българските земи и да започнат масово изтребление, точно както с гърците и арменците с предлог, че православните българи помагаме на Русия. И на нас някой щеше да ни даде оръжия и кураж “Нападайте турците” както са казали от Антантата на арменците, после ни зарязват и турците и техните кученца щяха да ни удавят в кръв. На много места където сега живеят българи нямаше да има българи вече. Българското присъствие в твзи земи щеше да е ликвидирано. Сигурно в цяла днешна Югоизточна България нямаше да има българи, а останалите щяхме да сме малко. А ако все пак се беше създала българска държава нямаше да е както сега. Щеше да е далеч по-малка.

Сещам се един още по-лош сценарий. Все пак турците губят войната, сбогом Османска империя! Какво става съсъседите ни през Първата световна война? Още по-безполезни от нас, почти веднага обезвредени, после съюзниците им печелят войната и им дават огромни територии. Така наречените “южни славяни”, териториите където те живеят ги подаряват на Сърбия, която не е имала абсолютно никакви заслуги за това и изобщо не е била готова да управлява толкова много земи и народи. Ясно е какво се е случвало с българите в Македония. Онова е Южна Сърбия, ония са южни сърби, в училищата се учи сръбски, много имена са забранени за новородените, а на фамилиите се слага сръбското Ич, каквото и да значи това. Правени са какви ли не опити българското население в Македония да се посръбчи. Те са успявали защото онези хора са били супер неграмотни. Не са можели да постигнат същото с хърватите, защото в Австрия те все пак са успели да се просветят, защото там за разлика от Османската империя знанието е било на много по-голяма почит. Сега си представете продължение на моя сценарии. Така, стоим си ние в Османската империя, почва ПСВ, турците трепят там един милион българи, губят войната и какво става после? Ние спадаме към така наречените “южни славяни”. Славяни няма, това е руска измишльотина, но няма значение. Щяха да ни дадат на Сърбия, поне остатъците от нас. Ние нямаше да сме образовани колкото хърватите, щяхме да сме прости, защото пак казвам, в изостаналата Османска империя образованието не е било на дневен ред. А по-простите и неграмотните се манипулират много по-лесно. Щяха да ни запишат като източни сърби. Щяха да забранят българските имена за новородените, щяха да слагат тяхното Ич, вчесто нашето Ов, щяха да направят сръбски училища, в които да се учи сръбски и да се учат децата, че са сърби. За капак на всичко щяха да изпратят и няколко хиляди сръбски семейства, които, без ивинение, да се кучат с нас и да ни посръбчват нарочно. Дали подобно нещо би успяло да се случи? Ами след Освобождението българина трябвало да плаща данъци. И викаме “Що ше плащаме, нали уж сме са освободили?” В Софийско хората искали да се присъединят към Сърбия, защото сръбският крал им предложил апетитно предложение. Ако се присъединят към Сърбия ше получат 5 години гратис, в които няма да плащат данъци. Така че не вярвайте, че е нямало да стане тахната. Плюс това след геноцид народъд щеше да е стресиран, травмиран и объркан и сърбите определено щяха да използват това. Така че можем да благодарим на Русия, че не ни е спасила от това да не станем турци, а да не станем сърби, което е било много по-вероятно. Не забравяйте, че сърбите са успели да посръбчат много българи. Истинските сърби са високи и имат остри черти. Различни ли са да знаете, че има нещо гнило.

Но има и друг сценарий, който пропуснах. Той е за преди Първата световна война. Една Балканска война без България. До сега е имало 4 балкански войни. Познатите Първа и втора. Третата е била през Първата световна война. А четвъртата е югославските войни. Те отново се водат на голяма площ, можем да ги причислим като балканска война и единствената такава, в която България не е участвала. Сега да си представим друга балканска война без България, защото Русия не ни е освободила през 1878-ма и още сме под турска власт. Решават Черна Гора, Сърбия, Гърция и Румъния да нападнат Османската империя. И нападат. Османската империя, Болният човек губи. Сърбия, Гърция и Румъния завземат големи територии от земите на България. Сърбия взима северната част на географска Македония, а Гърция източната. Между другото географска Македония в тези си граници ако не беше Русо-турксата война няма,е да е в тях. Те са начертани по-късно, но няма значение. Та Сърбия и Гърция взимат освен нея и други части. Гърците стигат до Родопите, може би и до Горнотракийската низина. Сърбите взимат Пиринско, Софийско и Северозапада. Румънците намазват Добруджа и Дунавската равнина. Сега да ви питам какво е станало с българите в Македония след балканските войни. Нападат ги, окупират ги, унищожават селата им, избиват ги, прогонват ги, а сърбите започват с бясна асимилация. Е, същото се случва, но с цяла България. Гърците гонят българите от новите си граници, бягат в Сърбия и Румъния. Сърбите позната схема. Стани сърбин и няма да имаш проблеми. А румънците? Тия вълци сега ни се правят на приятели. Те всъщност са били част от Средновековна България доста дълго време. Религията си я вземат от княз Борис, заедно се вдигаме на въстание срещу Източната Римска империя, бием се срещу монголците и татарите, после докато ние още сме били под турско робство много български революционери са ходели и действали във Влахия, която е била нещо като България зад Дунава. И като идеш там гледаш български физиономии, че и много от думите в румънския са български. Да бе, големи приятели. С такива приятели врагове не ти трябват. Най-жестоко са избивали българите те. Депортирали са ги надалеч от родната земя, че да изгубят самосъзнанието си, да забравят кои са, да се порумънчат. Насичали са българи и ги хвърляли на улицата. Същото щеше да се случи ако Русия не беше дошла, бяхме останали в Османската империя и после превзети от съседите си.

Та ето как Русия ни е помогнала. Спасила ни е от масов геноцид и асимилация, която би могла да ни погуби. Без нея едва ли сега щяхме да сме турци, но сърби или нешо друго със сигурност. Освен това като ни е освободила сме се сдобили с най-голямата държава на Балканите след Османската империя и Австрия, Румъния само в Добруджа и държавата ни е започнала да се развива. Създадена е армия, имали сме военна авиация преди Великобритания, създадени са висши училища и образованието е било издадено на една идея по-преден план, което винаги е добре и сме постигнали неща, които никой друг не е успял. Може би знаете за “Дядо Йоцо гледа” на Иван Вазов. Там става въпрос как един слап дядо се радва, че България вече е независима държава и е стигнала много по-напред от други. Построена е белезница през планината, която не е била само в книгата, но и в истинския живот. Турците искали да я направят, идвали французи да им помагат, не успяли, а България успяла. Това е само пример. Знайте какво е можело да се случи ако Русия не е дошла. Макар и да е гледала своя национален интерес, тя ни е помогнала много. Не забравяйте това и бъдете благодарни, защото сега България можеше да няма. Щеше да е граница между Сърбия, Гърция, Турция и Румъния.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: a727905e47
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Русия не ни е освободила, а преди ние да се освободим тя идва да ни пороби наново като цялото нещо се скрива под маската на "освобождаваме ви" за да ПАК да нямаме пълна свобода.

Айде стига вече не виждате ли, че сме били достатъчно силна държава та когато сме паднали 1 път всички комплексирани други държави идват да ни ритнат докато могат.

Нямаме нито 1 брат, а която държава ни се пиша за такава, е най-голямата предателка.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 79903e90af
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изобщо не го изчетох!
Първо, руският, който го владее е толкова близък до нашия стар български, че е просто мъка да се делим братя по кръв.

Например, трапеза на руски е трапеза, а как е на английски или немски, а?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2c83b199fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Няма нужда от умуване, Иван Вазов ви го дава наготово, той е много по мъдър от днешните ни продажници, но те никога няма да го проумеят, защото са прочели само една книга - за Винету!? Ако не е била Русия да ни помогне, днес България нямаше да я има!!! Ето това го доказват очевидцине на онова време, на тях ли да вярваме, или на днешните продажници? Ето как Вазов вижда и тачи Русия -
"
I

Бях — малък аз, но още помня:

във стаята ни бедна, скромна

висеше образ завехтел

до божата света икона.

Над него имаше корона,

под него пък — двуглав орел[1].

И често майка ми тогази

ме вдигаше да видя ази

отблизо тоз лик свят и стар

и нежно думаше ми: „Чадо,

целуни тоя хубав дядо,

целуни българския цар!“

И оттогаз го аз обикнах.

Кога на възраст попристигнах,

от моя тейко аз узнах,

че руский цар родей се с нази,

че турците той гони, мрази,

че той ще ни спаси от тях.

Кога ни псуваше тиранът,

„Московци!“ — викаше ни с гняв.

Разбрах, че тейко беше прав.

И вярвах, че да ни отбранят,

ще хвъркнат бърже къмто нас,

все колчем плачехме със глас.
II

И тъй отрано с таз идея,

с таз вяра хванах да живея.

И чакам аз, за мъст готов,

и целият народ ми чака,

кога в теглото и във мрака

да чуем руский силен зов.



И чакаме… тъй както роба

на мъка си последний час,

тъй както Лазар чака в гроба

да чуй гласа на своя спас!



Навред, де чуват се въздишки,

де сълзи ронят се вдовишки,

де тежки железа дрънчат

и дето кървите течат,

и дето има мъченици,

и обезчестени девици,

и бедни, голи сироти,

и окървавени бащи,

и черкви, села развалени,

и пълни с кокали полени —

при Тунджа, Тимок и при Вит;

вред, дето робът жаловит

към север горестно поглежда,

вред, дето грей една надежда,

вред, дето пълно е с тъга,

навред, по всичка България,

една се дума чуй сега,

един стон, един глас: Русия!
III

Русия! Колко ни плени

туй име свято, родно, мило!

То в мрака бива нам светило,

надежда — в нашите злини!



То спомня ни, че ний кога сме

забравени от целий свет,

любов, що никога не гасне,

за нази бди с най-сладък свет.



Русия! Таз земя велика

по шир, по брой, по сила! Тя

с небето има си прилика

и само с руската душа!



Там, там молбите ни се чуват

и в днешния печален час

сърца все братски се вълнуват

осемдесет милйона с нас!
IV

О, скоро нам ще се протегне

могъща, силна, братска длан

и кръв поганска пак ще текне,

и пак ще гръмне стар Балкан!

Че царят волята си ясно

яви в свещената Москва

и през уста му едногласно

Русия цяла хортува:

„Решил съм, каже, да избавя

от робство братята ни днес.

Това дългът ми повелява,

това го иска руска чест.

Ще гледам с мирен начин ази

да стигна таз свещена цел,

но не сполуча ли — тогази

ще вдигна руският орел.

В такъва случай се надея,

че всяк от вас ще бъде пръв

за таз великата идея

да жертвува имот и кръв!“

И от далечната Камчатка,

дори до финските моря

една светкавица засвятка,

един разчу се вик: „Урра!“
V

О, здравствуй ти, Русийо мощна,

света трепна от твоя глас,

скокни, царице полунощна,

зовем те ний, ела при нас!

България сега те вика.

Часът настана: твой завет

и твойта мисия велика

да ги изпълниш в тоя свет!



Затуй си ти прочута, славна

и друга нямаш с тебе равна;

затуй обхващаш полусвет —

царства, народи, океани —

и нямаш изглед, край и чет;

затуй те бог до днес отбрани

от толкова беди, душмани;

затуй можа да съкрушиш

Мамая-хан и Бонапарта,

затуй врага си ти страшиш,

кога те гледа и на карта,

затуй зовеш се ти Света,

затуй те любим кат баща

и чакаме като Месия:

Затуй си ти Русия!



22 ноември 1876

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 8f27bbc3c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако Русия не ни беше освободила щяхме сега да сме част от Турция и да се водим турци с български произход и да плащаме данъци на Турция, а не на България.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 854e492a28
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Уча за учител по история и това е много интересен въпрос. Аз мисля, че ние българите сме заслужили нашата свобода с Априлското възстание, въпреки, че то е неуспешно. Просто успяваме да разгневим турците до такава степен, че да си позволят ужасни зверства. След края на априлското въстание много известни личности по целият свят реагират на събитията в България. Сред тях Достоевски, Толстой и т.н.. Въпреки, че не е успешно, априлското въстание и подвига на Ботев са един много силен рев "Ето ни, ние сме Българи и искаме да имаме своя държава" и всички го чуват. В резултат на това се свиква международна конференция, на която се дава правото на българите да имат своя държава. От там нататък Османската империя няма друг избор. А ние сме печеливши във всички случаи, защото.. Западният свят не иска на балканите да има русофилска държава. Тоест, повечето държави са против това Русия да се меси в балканските работи. Османската империя пък още по-малко е искала това. Най-добрият вариант за всички (Освен Русия) е да се създаде независима Българска държава, без руска намеса. Истината е, че те се възползват от благоприятните условия за да нападнат Османската империя, изцяло заради техните си цели. След руско-турската война, руснаците не са имали друг избор, освен да позволят създаването на българска държава, в която да имат влияние. Това е било договорка между великите сили. Ако са можели да създадат изцяло руска държава и ние да сме жители на Русия, щяха да го направят. По-късно съединението също е изцяло българско дело, в което Русия е била против. Да не говорим за обявяването на независимостта, как са гледали Русия на нея. "Тоз, който ви освободи, той ще ви пороби". Та и до днес е така.. няма отърване от нашите братушки

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: aa5060464a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Авторе, как се освободи Гърция от турско владичество и кога? Как се освободи Сърбия от турско владичество и кога? Същото е можело да се случи и с нас, но Русия не е разрешила, за да дойде десетилетия по-късно, за да ни “освобождава“!

Едно въпросче за размисъл- Петко войвода капитан от коя армия е, кой му дава званието и не само?

Чети повечко, истината е една, пътищата до нея са много, внимавай с източниците! Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 8763f06722
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не го изчетох цялото, но споделяме еднакво мнение, до където стигнах.
Русия ни е взела и толкова много злато, говори се, че дори Левски е бил убит по заповед на руското правителство тогава. Много неща съм чувал и до някаква степен мразя Русия и Руснаците (което не е хубаво), все пак, каквото било-било. Сега щеше всичко да бъде по много различен начин, ако не беше Русия. Комунизма откъде идва, от Русия. Тодор Живков чия пионка е бил, на Русия и тнт.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 380f488fc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Със сигурност щяхме да се освободим, защото империята е била достатъчно разклатена и е било въпрос на време. Ако не беше Русия, щяха да са другите велики сили като Великобритания или Австро-Унгария, знам ли, не съм историк, но някой щеше да ни освободи и вярвай, щяхме да се сме по-добре, отколкото ако беше Русия. Пример: Кипър. Тях ги освобождават англичаните. Нямаше да сме с мурзилкски съветски манталитет сега.

И като казвам освобождаване, нямам предвид в буквалния смисъл. Никой никого не е освободил, просто има интереси и зони, в които големите сили искат да имат влияние, както е и сега между другото. НАли се сещаш, че никой няма да си жертва живота, интересите и политиката, за да те освободи, понеже си много готин. Това е наивно някой да го вярва. На руснаците сме им платили предостатъчно за ова освобождение, даже прекалено много особено с тозикомунизъм, който ни нататрузиха и ни върнаха векове назад. Левски не е просто и не случайно е казал "Който ни освободи, той ще да ни и пороби". Така че реално освобождение няма, а само заместване на едно с друго "робство".

И Между другото гърци и други балкански народи кой ги е освободил?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 73bed88dbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Като човек завършил История ще ти кажа - да щяхме да се освободим, но след края на Първата световна война. Прочети колко държави са се образували вследствие на разпадането на Османската империя. Турците нямаше да имат ресурса и силата да контролират тези земи. Както виждаш турция е успяла да задържи контрол само над анадола и кюрдите. И малко хора знаят, че именно Ленин и болшевишка Русия са тези, които спасяват Турция на Ататюрк, като им изпращат оръжие и пари по време на войната с Гърция и Антантата. Така, че Русия е пряко отговорна за заплахата, която Турция представлява за нас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: cef8abf581
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ние сме си платили, за да ни "освободят". Изплатили сме и последната стотинка! А те не са били никак малко!
И какво стана? "Освободиха" ни, за да ни поробят? Да си налагат руските стандарти и да промиват мозъците на хората.. да не говорим за катастрофата 9. 9. 1944? ! Големи освободители, няма що! И не, не са ни "освободили" защото много са ни обичали! Братски народи и други глупости! Да ни учат че сме славяни и тем подобни. Дреми и на Русия за нас.. Знаете ли че повечето "революционери" са действали за интересите на Русия? А знаете ли че този Граф Игнатиев, на когото няколко улици носят името му е виновен за смъртта на Левски! А знаете ли че любимият ви Любен Каравелов е бил ухото на Русия на Балканите! И той има пръст в смъртта на Левски! Или Капитан Петко Войвода, който след 1880 год. руския император му дава голямо имане и декари, представете си какви услуги е правил на Русия! Докато Петко Войвода си ближе златото, майката на Левски и Ботев гният в мизерия!!! А ние паметници им строим и училищата ни носят тяхните имена, срам!! Любимия ви бай Тошо прикрива истината! 70 години е била скрита! Всеки се прикланя пред предатели! Цветя се поднасят на партизани и комунисти! Русоробско общество!! Нямам думи да изкажа колко ми е болно и тъжно за моята България. Но това е, черната съдба на една страна!

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: ce9b0f2079
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   До 6: Пишеш глупости. Нито Сърбия, нито Гърция са се освободили сами.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: aa5060464a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11,
къде прочете в коментара ми, че са се освободили сами? Глупостите си ги дръж за собствена употреба.

5,
даскала по история, имам въпрос и към теб- колко общо участници има в т.нар. Априлско въстание? Цифром и словом- колко?

от 6

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 168e504c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Единственото ни предимство в случай, че не ни бяха освободили е, че сега правоверните мюсюлмани щяха да парират всякакви трети, девети и деветдесет и девети полове. Знаем те как постъпват с подобни хора! Всичко друго щеше да е трагично, но онези, които сега най-яростно нападат Русия /понеже взимат пари от САЩ/, просто щяха да защитават Турция вместо САЩ /защото ще имат някакви подаяния от султана/. Тук приемаме, че империята просъществува под някаква макар и миниатюрна форма, т.е. запазва някакви земи под свое владение, ние също сме сред запазените земи. Продажници винаги е имало и ще има. Те не се усещат, че за онзи, на когото са се продали са като презерватив - ползва и хвърля.

А самата идея да се делим на русофили и русофоби по начало ме погнусява - продажниците са ясни, че искат да си заработят парите /бизнес, нали?/, но останалите защо не си гледат живота? По-добри ли ще станат, ако победят в този спор за или против Русия? Знам, че аз няма да стана по-добър човек или по-добър българин и затова не се престаравам да ругая ближния и да ми тече пяна от устата за чужда битка. Пък вие си знаете за себе си - толкова ли скапан е живота ви, че да ви е нужен виртуален враг, когото да громите?

Защото и САЩ, и Русия се борят срещу другата държава - никоя от двете няма лично мнение за или против нас, което да е по-важно от борбата им. Ако сте гледали американски сериали, знаете, че повечето американци дори нямат идея къде се намираме и как изглежда страната ни. Докато ни държат против конкурента си за световно владичество, те са "happy". Та те са ясни, че си делят голямата баница, а вие какво си делите? Тиквеният медал от школото на бай Тиквомир Тиквашев?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b3bc59d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Кой каквото и да си говори по проходите на Стара планина са си оставили костите руски войници наред с българите, не англичаните, не американците и който и да било друг! Русия НИКОГА не е повела война срещу нас и НИКОГА не е вдигнала ръка за зло на България! А ако искаше щеше да ни е смачкала 100 пъти, вярвайте! Американците ни бомбандират 1944г. разрушават София! Четете малко и се осведомявайте! Англичаните ни обръщат гръб при Дойран, под гениалното ръководство на ген. Владимир Вазов обръщаме в бягство Империята над която слънцето НЕ ЗАЛЯЗВА! Западнячетата са бягали от българи неведнъж, а руснакът никога тук не е безчинствал!

Хората 1880те са посрещали руските войски с песни и са им плакали в краката, дигнали са паметници, наименували са улици и са нарекли царят Александър ОСВОБОДИТЕЛ. Вие ли имате по-обективно мнение или хората, които са живели тогава? Знаете ли какво е било в техните души? ! Вие ли знаете за благодарността, която са изпитвали хората тогава, че да си кръстят и улици и всичко на руски генерали? ! Айде бе, на поробителя Дондуков ли е кръстен булевардът в София? ! Защото онези поколения свидетелстват за ОСВОБОЖДЕНИЕ, а не за поробване, завоевание и т. н.. Ние сме глупаците, които 1 година по-късно си слагаме австрийски принц да ни тъпче главите. Страхотна освобождение, от османско да минем към австрийско!

Края на ВСВ, 1944г. оттук минава Трети украински фронт на Червената армия, но въпреки това руските войски не безчинстват и не изнасилват българки, както правят руснаците в другите части на Европа! Да, комунизмът е гаден, да комунизмът мачка личността. Но не отъждествявайте Русия само с комунизма, гледайте културата, хората, историята и тогава си правете генерални заключения!

Искали да сме в тяхната сфера на влияние - еми много ясно бе! Да сме в чужда ли? На австрийците да ни оставят, на немците? ! Нали ги видяхте немците в 2 войни заедно с тях берем пешкира.. Много ясно, че ще искат да имат някаква сфера на влияние или си помислихте, че са ни Освободили е така да си направят разходката?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b3bc59d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Ако не беше освобождението най-вероятно щяхме да се откъснем чак след ПСВ, когато Османската империя е заменена от Турция. Така или иначе Ататюрк ни е бил фен. Проблемът е, че 90% от институциите на България и основната железопътна и пътна инфраструктура е изградена 1878-1918г. Тоест, ако не беше Освобождението щяхме да сме с 0ва инфраструктура и да сме като в Източен Анадол сега.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 4f117c1ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Да живее Америка! Евроатлантизмът! ЕС! НАТО!
6 милиарда лева за 16 самолетчета! 6! Но не, нашите спасители ни дават 16 бройки скъпоценна помощ! Нищо, че нямаме резервни части и писти за таратайките им!

Наистина ли има хора, които не осъзнават, че малкото нормални хора по света останаха най-вече в Източна Европа. В САЩ е анархизъм, там да кажеш "негър" на някой черен и може да не дочакаш утрешния ден, водят се ежедневни престрелки между полицията и гетата, ей сега с идването на Байдън изпедарастяването ще бъде тотално! Но вие си плюйте по Русия, някой ден байдънчетата ще ни спасяват дупетата, нали?
Добре, че нямаме залежи на нефт, че и тук САЩ щяха да ни спретнат някоя "спасителна мисия от лошите".

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: cc0f72f956
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Сърбите са велики. Какво имаш против да бяхме слети с тях? Корави и дисциплинирани. Правят страхотни неща. Никола Тесла е сърбин. Само тази представителна извадка за народ смазва. Ние също щяхме да сме като тях, ако не имахме съседи които да ни спъват постоянно и да ни занижават културното европейско ниво. Но такъв ни е бил късмета, да сме съседи с Русия и Турция. И Австрия да беше на нашета географска ширина и тя щеше да е на същото деридже. Щом за 5 века европейското ни ДНК не се е променило, едва ли е щяло да се промени и за повече. Ние сме съвсем друго тесто от турците. България има едно от най-ниските нива на престъпност в света и човек може да се разхожда спокойно нощем по улиците. Както е в Западна Европа(по-скоро беше преди да се изсипят азиатците там). В Турция не е така. Там могат даже в таксито да те отвлекат и изнасилят, да те отвлекат на улицата и продадат органите. Това е показател, че генът ни е европейски. Българите са дали много неща на света-факса, ксерокса, въздушната възглавница, автоматичната скоростна кутия, пътническият самолет, компютъра и много други неща. Българи участват в ЦЕРН. А турците които при това са 12 пъти повече от българите не са дали нищо на света. Освен насилие. Имат само някакви успешни лекари които са с по-светла кожа, тоест полу българи са като ген, като всичките малко турци в Турция които са със светла кожа и това е(от времето на кръвният данък. Истинските турци като ген са с тъмно кафява кожа). Следователно генът ни е европейски. Българите са такива в момента каквито са заради скапаната среда в България формирана в продължение на векове вмешателство от Турция и десетилетия от съветска Русия. Но като ДНК са европейци и когато отидат в западна страна, отпечатъкът от средата се разпада, генът им пуска стъблото си и тогава не се различават по нищо от местните там. Нещо което не може да се каже за азиатците, които си остават такива навсякъде, защото генът им не е европейски. Българинът в Германия е германец. В САЩ е американец. Например Илия Русинов(Дженеръл Мотърс) направи големите, изродски, тузарски коли на САЩ характерни за 60-те и 70-те. Едни от символите на американщината. Шефът на международният валутен фонд намиращ се във Вашингтон е българин. В ЕС важни еврокомисари са българи. А мен немец само като ме чуе че съм българин се отнася с уважение и приятелски към мен, тъй като има много добри впечатления от българите които познава, живеещи отдавна в Германия. Сега чрез дългата ръка на ЕС и САЩ която отряза вмешателството от Азия, като се изчисти средата тук наслоена с мръсотия от дългото турско и съветско влияние, формираща хората в нея да са с манталитет на Бай Ганьвци, наглеци и потисници, тогава генът бавно, но сигурно ще си пусне корените върху изчистената почва. И ги пуска. Европейското тесто ще бъде изтупано от прахта върху която е било търкаляно толкова време и въпросът какво е щяло да стане с нас, ако не ни освободила Русия отпада, защото щом за 5 века не се е променило ДНК-то едва ли е щяло да се промени и за повече. Ама дано да изчезнат и панелките и турските изпълнения стил Търново(Анкара) че мязаме на тоалетна заради тях. Ние сме съвсем друго тесто от турците, а това е от генералното значение. Турците не могат да бъдат като нас никога, защото са азиатци, а ние европейци като ген. Ако не ни беше освободила Русия щеше да ни освободи друг(било е на път да стане тогава). Братушките като се имат за такива защо не са го направили веднага, а са чакали 5 века, да научи света за нас чрез статиите за Батак, че чак тогава за да не изтърват зоната на влияние да се намесят, преди да се намесят другите и да им вземат кокала от устата? Те са знаели за това като наши съседи, останалият свят дотогава, като цяло не. А после това, че изфабрикуваха, че сме ги нападнали през втората световна война за да ни изкарат врагове, че да могат да ни окупират и наложат комунизмът съвсем издава истинското им отношение към нас. Редно е да се премахнат и паметниците на съветският окупатор на България, заедно с турските домати пълни със забранени пестициди увреждащи ДНК, както и сапунките им които са пропаганда изкарваща турците и индииците такива каквито не са в съзнанието на хората не познаващи ги добре, а който от Азия има проблем с това да прати военната си полиция да търси извършителите на това в базите на НАТО тук. Единна европейска армия скоро и още по-голяма бодлива телена ограда по границата за да не се питаме никога повече въпроси подобни като заглавието на темата.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 22ce79584a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Не дочетох след втория абзац, не за друго, а защото ми се струва безсмислено. В историята варианти - ако това, ако онова няма. Има исторически факти.
Ето например един - на 14 октомври 1915 година руски кораби и самолети нападат Варна и бомбардират морската столица. Загиват девет души, ранените са 24. Значителни са материалните загуби за града. Обстрелването на града продължава един час и седем минути, а след това противникът се оттегля. Причината за неочаквания обрат е на две немски подводници U – 7 и U – 8. Научавайки по телеграфа за бомбардировката, те се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби, изстрелвайки няколко торпеда. Торпилиран е гордостта на руския флот - броненосецът “Три Светители”. Той се накланя на една страна и по-късно потъва край нос Калиакра. На друг миноносец избухва пожар, но плавателният съд е спасен. Към руската армада се насочват и два крайцера от турската флота, но остават далеч от зоната на конфликта.
Същата вечер немските подводници пристигат в пристанището на Варна и са посрещнати като освободители.
Тези събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители.
Както е казано- няма вечни приятели, има вечни интереси.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b3bc59d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   Истината е съвсем друга. Само че няма как да я възприемете в момента и го знам много добре. Просто не сте готови на този етап, защото последните 15 години ви се смила една прецедена и изопачена информация, целенасочено се работи да имате мненията, които имате в момента и които са повече на големите телевизии и 5-10 отбрани журналисти и "специалисти", отколкото вашите собствени. Само ви моля не мислете, че сте обективни!

Истината е, че България се е молела и е плакала години наред руснаците да дойдат. Истината е, че десетки пъти делегации са ходели на крака на царя да го молят да ни освободи, а писмата изпращани до Петербург са били вероятно хиляди! Истината е, че е нямало как да ви освободят французи и англичани, защото по това време те са съюзници на турците! Да, прочетете за Кримската война, прочетете кои на чия страна са били тогава!!! Няма как англичаните да дойдат да ви освободят, при положение, че те тогава са играли с турците, били са заедно, имали са интереси по Египет, Арабия, прочетете малко за Лорънс Арабски, моля ви се и тогава говорете!!! Все едно в момента да кажете, че англичаните и французите ще дойдат да ни освободят от американците - нелепо е, защото всички са съюзници! Как да ви го обясня това на български език?



Истината е, че руснаците са имали по малко изгода да ни освободят, отколкото вие мислите - те много добре са знаели, че западните Велики сили ще се намесят и няма да оставят България в руски ръце, още по-малки с проруски настроен княз - и се оказват прави - точно това се случва на Берлинския конгрес. Истината е, че Русия ни освобождава като Санстефанска България, която включва днешна Македония, Северна Гърция, Южна Румъния, почти всички земи до Истанбул и настоява за тази Санстефанска България. Истината е, че западните страни, наред с неумелата българска дипломация чрез Берлинския договор унищожават Санстефанска България и правят това, което е днешна България - те се страхуват от голяма и силна държава на Балканите, която може да попадне под руско влияние, защото по това време всички българи обожават и милеят за Русия, с изключение на неколцина политици.

Истината е, че няма как да сме се освободили сами, защото още Априлското въстание показва, че 90% от народа няма да въстане и го е страх, че нямаме истинска армия, а хайдутлък, който е напълно небоеспособен и просто се храни за сметка на народа. Истината е, че 200 души Ботева чета(толкова са били най-големите чети, другите са били по 50-60 души и цяло лято скитат и се събират по планините, зимата са прибират по селата) - няма как да се мерят с 10 или 20 хил. редовна турска армия, още повече, че всяка чета е имала различен лидер и не са се координирали помежду си действията. Истината е, че руснаците освобождават - да, точно така - освобождават с битка поред градовете Свищов, Русе, Плевен, бият се на Шипка. Водят се бойни действия, със стратегия, генрали и т. н. Или мислите, че това са го направили наще момчета - четниците? Истината е, че точно 1 година след като ни освобождават руснаците се омитат от българска територия, нещо което е почти безпрецедентно в световната история.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 60ba11d000
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   №7, " Тодор Живков чия пионка е бил, на Русия и тнт. " -а сега Боко чия пионка е? Има ли разлика между Тодор Живков и Боко, и двамата са слуги, но не свойта душа дават, а душата на народа! А разни кандидат-историци, по добре да не завършват, защото още отрано са си изкривили представите за историята и смучат само от пръстите си, но не от фактите!

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: f701e3565c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   24, истината е, че още не си осъзнал играта. Руснаците са планирали да ни освободят с големи размери (Сан Стефанската карта) и после уж останалите Велики сили да ни орежат. Реално руснаците са искали да спечелят симпатии в народа и да изкарат другите лошите. Но не са си правили сметки реално да остане голяма България.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b3bc59d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Като чета коментарите как се изопачават реални исторически факти няма как да не се намеся. Да ме четат само разумни хора, троловете в сайта да пропуснат. Някои неща не са за тези, които всеки ден вечерят в 19 часа с късната емисия на новините и приемат всяка думичка по телевизията за истина, нищо че всичко, което се говори е предварително одобрена информация на европейско ниво.

Русия ни освобождава като Санстефанска България. Това е факт. Берлинския конгрес е една катастрофа, пълно унижение, там западните сили ни побеждават с лист и химикалка в ръка след като сме се били с кръв и храброст. На берлинския конгрес са едни от първите национални предатели, които предават интересите, наред малко преди това с издайниците на Левски.

Защото Санстефанска България щеше да има излаз и на Средиземноморието, целите Родопи, цялата Странджа, което неминуемо щеше да направи българите много по-силни, щяхме да сме много по-голяма държава, след Италия по територия в Европа и с минимум 11-12 милиона население. Щяхте да ходите на Бяло море на почивка в България, да не говорим за търговските връзки, които отваря един пристанищен град на Бяло море с всички - от Северна Африка, до Близкия Изток и Сицилия/Сардиния. Всички се плашат да има толкова голяма държава и то на такова ключово място - между 2 континента и 2 морета - и просто не го допускат. Само че не руснаците са тези, които свирят резултата в края на мача..

И да, те ни освобождават. Хайде кажете сега, че не е така, чакам някой да каже, че не е така? Кой те освободи теб, а?? Американците ли? Които няколко години преди това са в Гранжданска война? Или Филип Тотю и Стефан Караджа с четите, те ли ви освободиха? Вие чувате ли се? Чети от по 50-60 души, събрани от кол и въже да се мерят с хилядна редовна армия? Че те са нямали и представа от стратегия, командване, Х. Димитър и Стефан Караджа са обкръжени и убити вследствие на пълна некомптентност в главнокомандването. Въобще не ме интересува какво са искали руснаците, да сме в тяхната сфера и т. н. Гледам фактите - а те са, че са ни освободили и че трябва и до ден днешен да ги целуваме от благодарност!

Злото за българския народ започва в момента, в който им обръщаме гръб, защото съдбата никога не прощава на неблагодарниците, а ние не само, че обръщаме гръб, но и започваме да хапем ръката, която са ни протегнали, за да ни вдигнат от земята! Защото ако руската армия не беше влезнала да освободи поред Свищов, Плевен, Търново, София, Пловдив, това нямаше да го направят 200 или 300 четници. Ако не беше Русия поне до ПСВ нямаше да се наричате българи, а щяхте още да сте "рая".

Защото заради западните държави губим националния идеал, заради който се налага да водим Балканските войни и тогава всички добронамерени съседчета ни скачат вкупом като са разбрали, че Русия повече няма да си мръдне пръста за нас и няма да дойде да ни спасява повторно. Защото в края на тази Балканска война пак ни се налагат неизгодни условия. Защо не дойдоха англичаните да ни помогнат в Балканските войни, американците? Или ни оставиха да се спасяваме сами на 3 фрона - срещу турци, сърби и румънци? Тогава руснаците даже направиха жест, защото ние вече ги бяхме загърбили, а сърбите бяха плътно с тях и въпреки всичко Русия не се намеси в ущърб на България не подпомогна сърбите нито с войска, нито с генерали, нито с оръжие!!! Въпреки всичко!!!

Хайде говорете сега, дайте аргументи? Само че ги подплатете с доказателства, а не с празни теории? Къде са ви австийските князе, които сами избирате? Или 1885г. Сръбско-българската война като обръщаме сърбите и тръгваме към Белград австрийците ни спират и ни заплашват с война?? Кажете черно на бяло кой ви освободи, коя е тази армия, коя е тази сила? Кажете черно на бяло кой оряза България и в чий ущърб беше взетото решение? Македония? И тя ли е руски проект? Или дори не знаете, че вече хората там ни мразят и не се възприемат за българи от десетилетия?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fcbdb76a11
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Ще ти кажа само че на арменците и Гърците са им били дадени големи права. С една дума са згазили лука и е трябвало да плащат. И друго нещо Българските племена в Русия и навсякъде по света изчезват и се претопяват. Имаше едно западно проучване което гласи ,че през 1860 (някъде там ) 25 % от населението на балканският полуостров са българи. Меж...другото имало е и Българска империя но тя е спряла да съществува най-вече защото господаря не е знаел как да бъде такъв.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 6a99ef8d82
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   №24, нали знаеш, на умопомрачени е по лесно друго да напълнеш, отколкото ум в главата. Иво Христов даде точно определение за българите днес, 80% знаеш какви са, какви логични разсъждения очакваш от такива? Погледни днешната управа на България, и ще разбереш що за народ сме, а да не говорим какво е било през османско време. Хваща ме гняв, като виждам сред какви неблагодарници живея, колко тъпоумно мислят и очакват помощ от небитието, мислят си, че "Запада" ще им нарива пари и блага, само за това да плюят по Русия. С тази 80% паплач, най много да се върнем(вече го прават члез Боко) в сресновековието, а и Анадола пак ще ни налази, виждаме как Боко се кланя на Ердоган, и как плюе по Русия, какво уважение очакват такива неблагодарници!? Какво помощ очакват от Русия? Днес сме напълно разграден двор, но не и държава!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b3bc59d24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Анекдот: Руснаците освобождават България 1878 и си тръгват 1879. Новините 2021: "Руснаците ви окупираха, руснаците ви заробиха"

Американците нахлуват в Ирак 2003, заграбват нефта, тръгват си 2016. Новините 2021: "Американските войски са изтеглени от Ирак, след като въдвориха ред и установиха демократична форма на управление и атлантически ценности"

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2818d5adf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Номер 24 е написал истината, която на много хора убягва да прочетат и научат - че тогава англичаните и французите са играли с турците, и не само са нямали интерес да ни помогнат, а са били твърдо против създаването на нови държави на Балканите, защото така ще се усложни пътя на коприната от Индия.
Няма как да очакваш колонизатори да те съжалят и да ти помогнат. :)
Ж21

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 60d1855222
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Щеше да се асимилира тази жалка нация и територията, в момента разграден двор, наречена България. Казвам територия, защото тук закони, морал, развитие, политика, управление на ресурсите на “държавата” и още много неща НЯМА.

За протокола: българка съм, но мразя всичко тук

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: f264da13d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Ако не беше Русия щеше да е Австро-Унгария и тя щеше да се възползва от това по същия начин по който го прави Русия след това. В онези години е имало страшно съревнование между установените империи и всяка се е опитвала да изкара другата/другите от играта, като най-лесният начин за това е бил дестабилизиране чрез създаване на етническо напрежение вътре в държавите ( повечето, да не казвам абсолютно всички, са имали повече от един етнос в състава си ). Кое е по-лесно за ограбване и управление чрез марионетки според теб : голяма силна държава или няколко малки държави които се мразят и в червата? За османските територии които са били богати и на култура и на ресурси са си точили зъбите абсолютно всички. И точно затова се финансират етническите въстания. За да се управляват и евентуално да се разграбят по-лесно. Единственият ни шанс това да ни се размине е бил да се освободим поне 100 години по-рано, когато западните империи са се разправяли с Наполеон. Османците и тогава са били слаби заради корупция ( Хърватия или Албания възстава успешно точно тогава и става свободна страна под името Дукя ). Тогава сме имали шанса да се развием до доста по-силна страна с която да се съобразяват вече установените сили. За жалост това е невъзможно на етап сегашен :/

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker