Рекетът в България?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Рекетът в България?!
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1298 пъти
Чувал съм слухове, как е невъзможно да имаш собствен бизнес, независимо какъв, магазин, ресторант, хотел, автомивка каквото и да е, без да плащаш рекет на когото трябва.

Моля разкажете повече, защото ми е интересно. И тъжно. Разкажете какво сте чули, или преживели лично, с рекет, мафия, мутри.

Темата е създадена с цел да погледнем реалността в страната ни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 0d27fef6a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това беше 90-те. Сега вече тези хора забогатяха и не се занимават с такива кокошкарски работи. Тези хора сега са "легални" бизнесмени/олигарси със сериозни охрани, точат ДДС, елиминират конкуренцията с помощта на прокуратурата вместо с бухалки като едно време, печелят големи обществени поръчки, правят заменки и държавата е зад гърба им. Много от тях дори са в Парламента и Министерския съвет. Ти как си представяш бат Бойко да дойде с бухалката, както правеше едно време и да те рекетира? Никой вече няма да те пипа, ако не си достатъчно голям, че да объркваш нечии сметки. Тогава просто ще те принудят да излезеш от бизнеса и да освободиш мястото си на пазара за тях. Питай собственика на Хиполенд. Само защото отиде на протеста, после го скъсаха от проверки, актове и всичко и то от всички възожни институции едновременно. Търсиха под вола теле, само и само да намерят за какво да се хванат и за какво да го глобят.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: e78026cdd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласна съм с коментара по-горе, че това беше по-скоро през 90те. Ако ти е интересно мога да ти препоръчам книгите на Георги Стоев, който разказва от първо лице какво и как точно се е случвало, на достъпна цена са.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: ec4f241152
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Старите методи не работят, защото отгоре не се рарешават. Може би защото ЕС гледа внимателно, може би защото всеки е с телефон вече и се снима много, но и е много по-добре, да секнеш развитието на конкуренцията в зародиш, отколко да станат силни и тогава да се бориш с тях.

Промениха се и правилата.

Ето новата схема:

Правиш бизнес. На малки печалби никой не се хваща. 3-4000 лева на месец са нищо. То не си и струва. Ако някой ти искат 20% всеяка седмица, пвоечето хора ще разпрдадът и ще се хванат на работа.

Рекетът идва, когато направиш ДОСТАТЪЧНО пари, за си заслужава или просто си конкуренция, на някой по-добър приятел. И какво преставлява тя?
Ако играеш по свирката:
- Ставаш "бизнес партньор" на наш човек. Т.е. някой идва и те кара, да прехвърлиш част от активите си. Мутрите поумняха. Преди искаха от оборота. Ама се времето се научиха, че ако вземеш 5-10 ъти от оборота, бизнеса приключва. После искаха цялата печалба, но хората в еин момент се отказваха от бизнеса или печалбите ставаха много малко.
Сега са "бизнес партньори". Хем те ти дават "нещо". Най-често ти дават защита от институции. НАП, ИТ, ХЕИ и всякакви други комисии. После ти дават "пазари", ако има такива, стига да си достатъно голям и да даваш доататъчно, а за най-добрите приятели има обществени поръчки.
Какво са те - Ето пример:
- Имаш 5 големи ресторанта. И някой идва и казва "Има програма за хранене на децата в училищата, за даване на храна на соц. слабите и работниците в общините - бюджета е 5 млн. лева". И следва "далаверата".
Храната, реално излиза 20% от цялата цена. След това част от парите отива за хроата, следящи за правилното изпълнение на търга, за проверяващите, за останалите по веригата, които може да се обадят, за банките, за кмета, за други значими личности, които от своя страна си плащат своя дял, както и за изпълнителя, т.е. рекетираният човек, който излиза на страхотна печалба, макар и да дава доста на "бизнес партньорите си".

Т.е. рекетираният вече не е просто жертва, а е участник в процеса. Истината е, че доста с удоволствие биха били рекитирани по този начин. АКо се хванат на хорото, стават част от елитен клуб на "нашите", дето имаш връзка с други хора, също в играта. Освен ако не агафиш яко, винаги си разменят услуги, но никога не си помагат.

А ето какво става, ако не играеш:
- Конкуренцията е винаги напред. Прочете първото, нали? Ти НИКОГА не полуаваш общински поръчки, ти НИКОГА не получаваш стотици хиляди, дори милиони на година. Нямаш приятели, зщаотоне си от "клуба".
Дори да работиш на едно с конкурента си, то само това, че му сипят поръчки и прочие е достатъчно помощ. После е това, че може да си позволи, да дава по-ниски заплати, да менти с данъци и ДДС, да пести от всичко, което може, защото никойн е го закача. Това е досатътъчно, за да те смачкат.
Но работат е, че теб ВИНАГИ те проверяват. Дори прекалено. Все намират за какво да те затворят. В един момент, ако се окаже, че губят много пари, заради теб, ще те натиснат доси и с обвинения за престъпление.
Да речем, че и ти имаш заведения:
- НАП са през 3 дена на проверка. Понякога те затварят, защото сервитьора ти имал с 20 лева повече в джоба, който вероятно са били бакшиш, лични или дори в моемнта е връщал на клиент. А понякога е "грешка от наша страна", но е достатъчно, да те затворят за няколко аса, че да броят целия оборот, а може и за семдица, ако "направихме няколко грешки".
- Същото важи за всички останали.
- Конкиренцията ти може да си позволи много по-ниски цени, дори на еквивалентно качество.
- Поръчкие ти понякого "закъсняват", защото фирмите доставящи алкохол, напитки, подправки месо, плодове и прочие, пак са на наши хора.
- Разни медии те изкарват, че си лъжец, измамник и прочие. Ще напишат ВСИЧКО, само и само ти прецакат бизнеса.
- Един ден идвам 25 от спец. частите, готови не за арест, а за борба с Ал Кайда или нещо такова, рацепват враттата, потрошават всичко, понабиват те, под предтекст че си се съпротивлявал, а после те отвеждат за 3-6 месеца в ареста, защото някой, някъде, някога, подал анонимен сигнал, че си имал нарколаборатория. Може и да те пуснат, може и да осъдиш държавата за някаква стабилна сума в чужбина, но ... бинзесът ти често си е заминал или до този момент си се присъединил.

Това последното е, ако МНООООООГО пречиш.

Като бонус, ако си бил от "нашите", ама се дърпаш, често те съдят за измами и злоупотреби, затварят те и ти продават компанията на безценинца.

Това е! Сега, има и други игри, но са общо взето по-сложна верясия на предходното.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 9556501208
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Сега ще ти изпратят РЗИ, данъчните и тн, ако пречиш на някой.
Ще се захванат за нещо и ще искат да ти спрат бизнеса.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 8dcbd4e9b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Днес това което наричаш рекет не е точно рекет, а плащане под масата на институциите да си затворят очите за грешките и пропуските ти на бизнесмен. Плащаш на РЗИ на данъчните и на другите институции, че работиш без да си изпълнил всичките им изисквания по стандарт. А стандартите понякога са толкова тъпи, неудобни и скъпоструващи, че ти идва по добре да си плащаш от колкто да ги изпълняваш. Примерно в един малък ресторант с до 20 места за клиенти трябва да имаш 7-9 мивки, една за риба, друга за месо, трета за яйца, четвърта за чинии, пета за зеленчуци и т. н. поне три тоалетни, една за персонала и по една за двата пола клиенти, а за зала с 5 маси по 4 стола не си струва да обурудваш толкова голяма кухня и помощни помещения. Затова в случай на ресторантче с 20 места, правиш само една тоалетна и само 2 мивки в кухнята и при всяка проверка си плащаш подкупа за да не те затворят, а да напишат само предписание какво да промениш.
Все пак огледай се в каква държава живеем, онзи ден търсят директор на КОНПИ за Бургас с магистърска степен и 5г стаж като юрист или икономист и т. н. за умопомрачаващата брутна заплата от 750 лева.
Кой с толкова образование и опит реално би работил за такава заплата да отнема незаконно имущество? С такава обявена заплата те търсят човек който да ходи да си събира подкупи. И в РЗИ и при данъчните заплатите не са кой знае колко различни.
Мой познат преди години беше шофьор към една проверяваща институция на смешната 180лв заплата, срещу заплащане от ресторантите той ги предупреждаваше за бъдеща проверка. Да видиш след обаждането как всички неосигурени сервитьорки и магазинерки, хвърляха престилките и ставаха клиенти или си тръгваха за час два. Разказваше, че понякога се е налагало да забави проверка, като се прави, че колата се развалила на пътя или измислял причина защо трябва да мине по обходен маршрут.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fcb677959c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не ми публикуваха коментарът само за дето съм споменал Billy the Puppet дето да направи Saw 2 на мутрите ако го изберат. Баси. Айде на кратко. То е ясно че в България голям бизнес не можеш да имаш. Ако не е рекета, то мутрите ще те принудят да им го продадеш, а ако откажеш накраят ще се узовеш принуден да им го подариш, нонеже ще те побъркат от неприятности включително и чрез проверки от държавата.

Мод: не е заради това, а заради злия ти език към нас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: d91f466eb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Нация от андрешковци, далавераджии и крадци... Браво! Неслучайно повечето нормални хора заминават зад граница. Продължавайте така и скоро ще сме вероятно първата държава дето е изчезнала, не заради външни фактори а заради лошото качество на населението.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker