Какво е решението? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво е решението?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 908 пъти
Здравейте! Аз съм един млад човек(момче), студент съм първи курс в София. Дойдох тук от провинцията, където не виждах бъдеще и реших, че ще е най-добре да запиша да уча. Всичко вървеше добре, но само в началото. Животът в София се оказа малко по-сложен и за всички тези месеци, прекарани тук, похарчих почти всичките си спестявания за наеми и сметки. Нещата в университета се променяха постоянно. На моменти бях готов да зарежа всичко и да започна наново... нещо друго. В един момент осъзнах, колко пропилени усилия щеше да ми струва такава крачка и затова се стегнах и си взех всички изпити с високи оценки. Ситуацията с парите обаче продължава да се задълбочава, а работа във времена на пандемия разбрах, че трудно се намира. Опитах и продължавам да опитвам, но без успех, а средствата изчезват с всеки изминал ден.
Дете на разведени родители съм, те не са много заинтересовани относно положението ми, както и това на сестра ми, която също е тук и учи. Дори твърдят, че се занимавам с глупости.. Никога не съм се разбирал истински с тях, постоянно сме в конфликт и ми е най-болно, че винаги става въпрос за пари и издръжка. А така да искам да се разбираме, но те винаги са мислили само за себе си. Те двамата си създадоха семейства и не смятат, че ние трябва да получаваме каквото и да е от тях, даже поне морална подкрепа. Аз уча педагогическа специалност(в СУ), няма да навлизам в подробности колко трудно преминава обучението, поради факта, че преподавателите са злобни и като че си го изкарват на студентите. Бях и съм ентусиазиран, но липсва "пламъка", който имаше в началото. Дори моята група намаля и останахме само няколко човека. Питам се какъв е изходът от тази ситуация? Не ми се иска да прекъсвам или напускам, защото знам колко трудно взех това решение да уча и знам, че на хората без образование се гледа малко по-снизходително. От друга страна не успявам за момента да намеря начин да се издържам. Пандемията изигра лоша шега на много хора, знам колко много са без работа в момента. Не съм и много навит да се върна пак там, откъдето съм тръгнал, защото там е още по-зле. Някой ще каже: Чужбина!
Бил съм там, но не бих понесъл живот в чужда държава. Там се чувствам като "никой" и "човек втора ръка" в очите на хората. Бих се радвал всеки да изкаже мнение, по който и да е от въпросите, които поставих! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 7590a48619
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Пич, ако знаеш немски ще ти помогна с работа за лятото в Германия или с английски или немски в Швейцария и обещавам, че ще имаш парички за 1 година напред докато си учиш, а другото лято ще повториш. Имаш ли интерес. Става дума за нормална работа, но ще си събереш добри пари за да не се притесняваш докато учиш. Аз чак последния курс хванах схемата. Пиши ако те интересува. В момента е много сложно с работата в България, а то и преди К19 си беше така. Лятото можеш да се поизгърбиш с работа всеки ден и после да имаш спестени, но това което мога да ти предложа е минимум 10к спестени за 3 месеца.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4de9157103
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Нали отпускаха безлихвен кредит за студенти, позваш го и си учиш, после ще връщаш.

"Студентски кредит-Уни Кредит Банк
Потребителски кредит в лева и евро за обучение, предназначен за български студенти, учащи в България или в чужбина.

Опростена процедура за кандидатстване
Бърз отговор
Избор между фиксирана или плаваща лихва
Без скрити такси и комисиони
Възможност за усвояване на траншове за заплащане на семестриални такси
Възможност за гратисен период за главница

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4de9157103
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   "Какво е студентски кредит?

Студентски кредит представлява финансова помощ, която помага на учащите се да изплатят университетските си такси, както и разходите, свързани с наем на квартира, учебни пособия, учебници и други. Тъй като студентите нямат възможност да получават високи доходи, тези кредити обикновено се предлагат при изгодни условия и нисък лихвен процент. В повечето случаи изплащането на такъв студентски заем започва едва след приключване на обучението.
Какви видове студентски кредит съществуват?

Тук следва да разделим студентските кредити на две категории:

Заеми за студенти, предлагани от банки, които са подписали договор с МОН и съответно предлагат тези кредити по всички условия на този договор.
Заеми за студенти, предоставяни от независими банки и финансови институции, които не са обвързани с МОН. Те имат собствени условия за студентски кредит, които значително се различават от горните.

Ако решите да се възползвате от заеми за обучение от втората група, трябва да знаете, че всяка банка изисква различни такси за отпускането на този заем, чиито цени варират при различните кредитодатели. Такива такси са такса за разглеждане на молбата за студентски кредит, такса за одобрение, такса за поддръжка и обслужване на кредита, както и за предоговаряне на цената му и др. Затова трябва да направите собствено проучване, за да изберете най-изгодния вариант за вас.
Предимства на един студентски кредит

Студентският кредит е изключително популярен, заради многобройните си предимства, които включват:

Финансиране на етап от обучението или на целия период на обучение за придобиването на квалификация.
Лихвата при този кредит се начислява само върху използваната част, а не върху цялата сума.
От този кредит за студенти можете да теглите не само за семестриални такси и закупуване на учебници, но и за издръжка, включваща месечните ви разходи и заплащането на квартира.
Гратисен период, предоставен на потребителя за изплащане на лихвите и главницата, с който има възможност да приключи заема преди договорения срок с по-малко разходи.
В допълнение, годишният лихвен процент е фиксиран на 7%. Към него не доплащате никакви такси или комисионни, каквито са характерни за останалите видове кредити (при условие че изтеглите кредит от банка, сключила договор с МОН).

Изгодно ли е тегленето на студентски кредит?

Студентските кредити станаха възможни след приемането на Закона за кредитиране на студентите в България. Тъй като наемите на жилище в чужд град, разходите за живот и семестриалните такси сумарно съставляват немалка сума, студентите и техните семейства имат възможност да си помогнат през този период със студентски заем. Чрез него се дава равен достъп до образованието на студенти от по-бедни семейства. От друга страна, законодателството гарантира прозрачност при кандидатстването, усвояването и погасяването на кредита, така че потребителите да са спокойни и сигурни за парите си.

И все пак много банки отпускат студентски кредити, които не са регулирани от държавата. За да компенсират липсата на държавна гаранция, те либерализират условията за отпускане на такива кредити, с което ги правят още по-примамливи за студентите. При тях обаче студентските кредити се издават с по-висока лихва, по-къс гратисен период и необходимо обезпечение.

И все пак много студенти предпочитат такива кредити пред държавните студентски заеми, защото с тях могат да платят обучението си в чужбина, докато парите от студентски кредит, отпускани от държава, са предназначени само за ползване в български университети.

За разлика от държавните студентски кредити, останалите заеми за студенти изискват ипотека, особено при тегленето на по-големи суми. При това е необходим и поръчител, а изплащането на задълженията започва още преди студентите да приключат обучението си.
Студентски кредити за обучение в чужбина

Някои банки и финансови институции предоставят студентски кредити за обучение в чужбина, които помагат на кредитополучателите да си платят семестриалните такси за обучение или да издържат дете, родено по време на обучение. За да се възползвате от такъв заем, трябва да сте записани като студенти или докторанти в университет от страна-членка на Европейския съюз или в Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн или Исландия, да не сте придобивали същата образователна степен преди и да не сте прекъснали обучението си.
Какви са условията за кандидатстване за студентски кредит?

За да имате право да кандидатствате за такъв кредит, трябва да удостоверите, че сте студент или докторант в български или чуждестранен университет, който е в държава от Европейския съюз.

Горното възрастово ограничение при тегленето на такъв кредит е навършени 35 години. За да имате шанс да получите такъв кредит, е необходимо да се обучавате в редовна форма за придобиването на степените магистър, бакалавър, професионален бакалавър или доктор. Университетът и висшето учебно заведение трябва да функционират по законоустановения ред в държавата. Ако сте прекъснали обучението си или сте отстранени от университета, няма да бъдете одобрени за студентски кредит.

Ако в периода на студентските си години родите или осиновите дете, можете да кандидатствате за студентски кредит за издръжка, който се отпуска на единия от родителите.
Какви са сроковете за изплащане на кредита?

Когато гратисният период изтече, можете да изплащате кредита в срок до 10 години. Самият гратисен период се счита за валиден от деня на отпускане на парите до една година след приключване на образованието, считано от датата на защита на дипломната работа или взетия държавен изпит.
Кредит с преференциална лихва

Отличниците в университета имат право да изтеглят преференциален студентски кредит, който е с по-ниска от регламентираната в закона лихва. Такъв преференциален студентски кредит се предоставя по време на кампанията за записване във висшите учебни заведения, когато интересът към подобни кредити нараства. Отличниците имат право да се възползват от промоционална фиксирана лихва, без да дължат допълнителни комисионни или такси.
Кои студенти се интересуват от кредитно финансиране?

Направено проучване сред студентите разкрива, че най-голям интерес от тегленето на студентски кредити има сред учащите медицина, които са 18%, следвани от студентите, следващи икономика и право, съответно по 10% и 5%. Тези, които кандидатстват за кредит за издръжка на дете, са 5%. Най-вече заеми за обучение се теглят от студенти, придобиващи степен бакалавър – 68%.
05. 09. 2020

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0328ea6d12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Търси каквито и да е варианти, но не се отказвай! Вече си вложил доста, довърши си го.
Варианти: кол център, пазари, складове, дори се предлагай да пазаруваш на възрастни хора.
Не знам защо ще се чувстваш "втора ръка" на сезонна работа в чужбина. Все пак е за да си осигуриш по- добро бъдеще, нали? !
Жена съм, в чужбина съм, не се чувствам втора ръка, може би защото не се сравнявам с други, а гледам на мен да ми е добре и да надграждам колкото мога.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker