Страничен доход/ сладкарски изделия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Страничен доход/ сладкарски изделия?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 4949 пъти
Здравейте!
От малко повече от година започнах редовно да правя торти вкъщи. Добре ми се получават. Не съм професионалист, хоби ми е -прави ме щастлива.
Замислих се дали има начин след някакво време да предложа на някое кафене да придава от тортите, които правя. Като да има печалба и за двете страни разбира се.
Не съм готова да започна свой собствен бизнес, защото трябва място под наем(може би ремонти, обзавеждане), наемане на хора, заплати -> голяма инвестиция е.
(Отделно уча нещо съвсем различно , студентка съм и имам и други планове, но мога да отделям по няколко часа на ден. Вярвам, че поне в началото едва ли ще се търсят повече от няколко торти на ден. )
Но ако някой вече печели и няма да е на минус от това, че предлага нещо в плюс може и да се получи.

Въпросите, които ми изникват са:
-Как се прави законно?
-Как мога да докажа, че спазвам хигиена докато приготвям нещата? Има ли някаква институция, с която трябва да говоря.


Нямам против да изкарам някакъв курс по сладкарство и да се науча на някакви неща на по професионално ниво за няколко месеца.
Но ако някой познава законите/занимав
а се с нещо подобно може ли да ме ориентира как се започва? Приемам всякакви съвети. Приемам и коментари относно неща, които може би съм пропуснала да обмисля.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2f2d53b316
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Кафене няма да ти купува тортите, без да имаш фирма. Защото трябва да им издаваш фактури, за да си отчитат разхода и складовите наличности, да им издаваш сертификати за всяка торта при необходимост и куп други неща. Отделно конкуренцията е висока и няма причина да купуват от теб при наличие на толкова много сладкарници, където работят професионалисти и със сигурност могат да предложат доста по-изгодна цена поради ред причини като икономии от мащаба, техника, покупка на продуктите на цени на едро. Не можеш да ги биеш нито на вкус, нито на цена.

Ако пък имаш фирма, веднага се почва с разходи за счетоводство, осигуровки, данъци, бюрокрации, изисквания за хигиенни условия, които са невъзможни за спазване и трябва да бутнеш някол лев под масата и тем подобни и в крайна сметка има голяма вероятност изобщо да не можеш да завържеш клиентела и ад си останеш само с разходите и разправията. Изобщо при фирми и кафенета трудно можеш да се вклиниш в пазара от самото начало.

Това, което аз лично мога да ти предложа е да погледнеш фейсбук страници на хора, които продават домашно направени торти. Т.е. насочи се директно към хората, без да ползва посредници като кафенета. Има такива хора в моя град и някои от тях продават доста добре. Да, незаконно е, но много хора го правят и е някакво начало. Хем можеш да пробваш почти безплатно (може би един хладилник ще ти трябва само), хем пък ако ти потръгне вече, ще можеш лека по лека да разшириш дейността и да излезеш на светло. Междувременно може да изкараш някой и друг курс или поне да се интересуваш от нета по теми като сладкарство, маркетинг, как да правиш по-добри фейсбук страници, снимки и т.н. и така да се развиваш. Разбира се, ако изобщо потръгне, защото 90% от новостартиралите бизнеси изобщо не потръгнват, камо ли да останат на пазара дълсгосрочно. Дори и да не успееш, поне ще имаш някакъв опит, който може да ти помогне за други проекти вбъдеще.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 06848d4dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   От авторката Към 1.
Мога да бия на цена, защото нямам претенции да печеля много.
Обмислях нещо от рода на 5 лева на торта да остават за мен.. И ако продуктите за хубава торта са около 15 лева да мога да предлагам за около 20 лева хубава торта.

В тези хубавите сладкарници, които работят с професионалисти на високо ниво често продават по около 4-5 лева парчето. Това значи 40-50 лева за торта.

За ФБ страница.. замисляла съм се, но ми се струва че не всеки би се доверил да си купи торта от продавач във Фейсбук.. защото едно е и да дадеш 2-3 лева за парче торта и ако не ти хареса - все тая.
Но едва ли ще купиш торта за повод ако нямаш доверие в мястото.. Пък торта на парче във фейсбук звучи смешно :D
Засега изглежда мога да предлагам на познати и да видя от уста на уста кой би искал.

Приемам още мнения по въпроса.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 84d4d74a7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Извинявай и не искам да се заяждам, но каква ще е тази хубава торта с продукти за 15 лв? Аз си направих тирамуси и само маскарпонето ми е 6-7 лв и Бейлиса ми е 13 лв. Само не ми казвай, че ще ги правиш с някакви заместители като крема сирене и евтини ликьори, защото не е същото. Останалите продукти отделно. Червеното кадифе излиза около 38,90 лв според клипчето на Звездев. Ако я продадеш примерно за 44 лв, това прави по 3,67 на парче без ДДС, само за да са на нула и то при положение, че не могат да ползват ДДС-то по този начин. Оставяме на страна, че изобщо не могат да си осчетоводят разхода и не могат да обяснят наличностите при една данъчна проверка. Няма как да ги биеш на цена повярвай ми. Те купуват на едро за не повече от 2,50 лв на парче, от които си връщат 50 ст. ДДС и още 20 ст. данък печалба. Т.е. реално им излиза 1,80 лв. Отделно всичко им е редовно от към счетоводство и сертификати и няма да имат притеснения при проверки. За да купят от теб ще трябва да им предложиш доста по-ниска цена от 1,80 лв, за да си струват рисковете. Т.е. трябва да им ги продаваш за макс. 15-тина лв на торта. Отделно имаш разходи и занимаване по доставката, защото те работят с дистрибутори, които им го носят директно в склада. Значи трябва да ти излиза тортата не повече от около 8 лв, че да си платиш доставката и да ти останат 5 лв.

А и не си струва да се занимаваш за 5 лв надценка, защото ти на ден се съмнявам да можеш да правиш повече от 5 торти, които трябва и да ги разнасяш. Ако смяташ, че за 25 лв си струва да се занимаваш цял ден, при положение че това е минимална работна заплата, на която дори и привилегии като осигуровки нямаш.

Единствения вариант е да правиш торти "от уста на уста" и по възможност във фейсбук. Колкото и тъпо да ти се струва последното, има хора, които само с това се занимават и си изкарват хляба.

Червеното кадифе например струва 70-80 лв по скадкарниците. Ако го пуснеш на тънко за 50 лв, ти остават 11 лв за тебе. Днес ако направиш 5 торти, ето ти 55 лв надник. Всичко друго изисква фирми, счетоводство, бюрокрация, проверки, нерви, инвестиции, рискове... и да не изброявам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 06848d4dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Номер 3
Не правя със заместители. Крема сирене има хубаво в Лидъл :)
Взимам маскарпоне/Рикота.
Ликьори не ползвам, защото аз лично не харесвам.

Но шоколади/яйца/брашно/захар/какао/ванилии/плодове/сметана/желатин не са скъпи съставки. :) Още повече като купуваш от нещо не винаги цялата опаковка от даден продукт отива в 1 торта.

Ако имаше как да прикача касови бележки- бих. Може да се направи хубава торта и с 15 лева.

Ако си правила торта Наполеон например дори излиза под 10 лева,
Защото за блатове може да се ползва готово бутер тесто (около 2 лева)
Мляко, масло, захар, яйца, ванилия и малко брашно е крема :)
Да речем да влиза и малко ток в цената, защото е с печене... Но продуктите са евтини . И става много ефектна. Не всяка торта трябва да е скъпа, за да е вкусна.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2f2d53b316
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Хубаво, аз ти казах как стоят нещата. От там нататък пробвай и пазара ще си покаже. В крайна сметката последната дума е негова. Но ти казвам, че без да имаш фирма няма как кафене да купи торта от теб поради чисто бюрократични причини. Дори остави цени и вкусове. Казвам го като човек, работещ в сферата на въпросната бюрокрация. Ако тръгнеш из кафенетата да обикаляш и да питаш дали биха ти купили тортите, първото нещо, което ще те питат, е дали ще им издадеш фактура. Ако не можеш, разговора приклюва там, защото не могат да документират сделката и при първата проверка горят. Нито могат да си оправдаят разхода, нито складовите наличности, нито пред Безопасност на храните могат да обяснят от къде се е взела тази торта и дали е безопасна. Има си изисквания за етикет, да се опише съсдържание, калории, къде е произведена, кога е произведена, срок на годност и т.н. Та те дори няма да знаят до кога могат да я сервират. Никой няма да рискува да му затворят кафенето, за да спести 5 лв от торта. Между другото мъж съм, не жена.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 35ff6a8f58
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторке, не се занимавай да обясняваш тук. Регистрирай фирма с адрес дома ти, извади си документи за другите изисквания и продавай през фейсбук или сайт. Да, първоначално ще трябва да се вложат доста пари, но после нещата ще са в твоя полза. Успех!!!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 078721dcfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Пробвай с мини тортички които да предложиш на определен кръг от хора БЕЗПЛАТНО или на цена покриваща само производството им като реклама. Предлагай подобен вариант и в последствие за проба преди поръчка на нови клиенти.
Свържи се с кетъринг фирма...макар че, без листчето от ХЕИ трудна работа, но опитай.
Все пак имай в предвид че, ако се случи алергична реакция или не дай боже натравяне от некачествени продукти, залежали яйца...лошо за теб, много лошо, може да стигнеш до затвор и не се шегувам.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2f2d53b316
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   6, това е възможно най-лошия съвет, който може да се даде. Демек инвестирай едни 20-30 бона, пък после се надявай някой ад се навие да купува тортите и да си избиеш инвестицията с по 5 лв надценка на торта. Ама тези пари ще ги инвестира тя, не ти, нали? Ако беше така кафенетата щяха да купуват само от домашни сладкари и никой нямаше да се занимава с търговци. Някои хора говорят, колкото да не заспят, без да имат каквато и да е връзка с реалността.

Значи търговците са изпечени бизнесмени с години опит, работят с професионални сладкари, инвестирали са стотици хиляди в техника, помещения, кадри и какво ли не, реализират икономии от мащаба и от цени на едро и няма да успеят да зарибят кафенетата, обаче видиш ли някой ще забърка 5 торти в домашната си кухня и ще ги измести от пазара, без дори да има и един елемнтарен документ. А такива хора дори и количество не могат да предложат. Какво ще прави авторката, ако и искат 20 торти на ден? Ако тя може да поеме ангажимент за само 5 торти на ден, а на тях им трябват по 20, защо да се занимават с нея за 5 торти, като така или иначе пак ще трябва да поръчват по още 15 от друго място? И колко ще спести тая сладкарница от 5 торти, дори да им ги предлага на ниска цена?

Не знам някои хора как я мислят тая работа, ама искат с трици маймуни да ловят. Нямате изобщо на прдстава как стоят нещата в бизнеса, нито имате представа за контрола и бюрокрацията от страна на държавните институции. И аз искам да клецам дявола във въздуха и с 0 лв инвестиция да изместя от пазара големи играчи, ама не става така. То ако ставаше, всеки втори Сульо щеше да прави бизнес от вкъщи в свободното си време и нямаше да има големи корпорации.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b6481381db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Добре, аз не споря. Аз питам.
Ако в бъдеще се реша да регистрирам фирма като едноличен търговец, това дали би решило проблема с фактурите и достатъчно ли е или има и други неща, за които да помисля?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2f2d53b316
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Трябва да регистрираш фирма, да си изкараш нужните разрешителни, има си цял списък от хигиенни изисквания и т.н. Съответно ти трябва помещение, уреди, прибори... Това като цяло е по-лесната част, стига да ги имаш парите. По-трудната е да намериш пазар. Защото той е пренаситен, всеки си работи с някого, изградили са си доверие и никой не иска да си разваля рахатлъка и тепърва да работи с други, да поема риск от некоректни доставчици и т.н.

Затова според мен един добър вариант би бил да работиш направо с хора, примерно чрез сладкарничка или нещо подобно, където да ги предлагаш. Но пак ти казвам, по-безопасно би било да започнеш от уста на уста или фейсбук, защото ще можеш да опипаш почвата почти безплатно. Пък ако потръгне, лесно ще отвориш сладкарница и ще пренесеш клиентите там. Но ако първо отвориш сладкарница, това са сериозни инвестиции, които много е вероятно да не избиеш никога. Хем ше натрупаш някакъв търговски опит.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b6481381db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Разбирам. Благодаря за отделеното време !
Ще видя тогава по "безопасния" начин как ще потръгне.
В такъв случай ще се замисля от сега нататък като правя торта да я правя по-екстравагантна украса и да почвам да снимам с цел реклама, може да си направя малка страничка за опита.
Ще почна да споменавам на познати, че се занимавам и с това. Без да се натрапвам. Ще видя какво още мога да науча.
Пък каквото стане, най-важно ми е просто да опитам.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 805d97466a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защо не започнеш работа някъде, където хората правят подобни неща, просто за да научиш занаята.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d192cab1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   В Бг имах една позната, която правеше торти какъо се иазва на черно. Обява в Олх и сички в квартала я знаеха и нали знаеш от уста на уста като е добра и тортите и са качествени доста добре и върви. Няма регистрирана фирма и не работи за сладкарници и т. н. всичко за частни клиенти, никой не и търси сертификат и касови бележки. Хората са доволни хем за цената е сносна, хем тортата е на вид и вкус прекрасна. Сега живея в Германия, повярвай и тук го има черния пазар за странични доходи

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 33dd59781f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Една съседка от горния етаж в нашия блок, прави торти вкъщи и ги продава през Фейсбук. Не я познавам особено добре, но според мен, с това се издържа.
Няколко пъти е правила торти за рожденни дни на моето дете и на няколко други съседи и познати. Тортите са вкусни и са специално за деца - със захарни фугурки на любими детски герои, много добре ги докарва. Според мен може да направи и много добра торта на възрастен човек.
Струва си да започнеш бизнес чрез социална мрежа. Тук няма да ги има разходите за данъци, осигуровки и т.н. Идеята е да разбереш как стават нещата и да набереш клиенти. Ако ти потръгне и решиш да разшириш бизнеса, тогава може да си отвориш фирма, сайт за торти по поръчка, сладкарница и т.н.

М42

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: d1ed52497f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   И аз се интересувам от същото. Дали не може да се участва по някоя програма с евро средства, която ще подпомогне малък сладкарски цех? Пък и някои от предлаганите артикули може да са от готови платки/блатове, а кремовете домашно приготвени за компенсация. Купувайки на едро готовите платки, тарталети и др. ще се спестява някаква сума

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker