Замисляли ли сте се истински важните за света хора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Замисляли ли сте се истински важните за света хора
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 853 пъти
Стоя тук и си мисля... Примерно да вземем Меси. Цял свят го величае, колко добър бил, не знам какъв бил. Обаче замислете, че ако утре Меси, Роналдно и Неймар умрат, изобщо с нещо ще се промени ли светът? Или ако изобщо не бяха станали футболисти, или ако изобщо не се бяха родили, светът с нищо по-различен нямаше да е.

А какво ще стане, ако умре най-добрия хирург не в света, а в отделение на някоя болница? Този човек вероятно щеше да спаси още десетки животи в следващите години. Вероятно щеше да предотврати едно дете да остане сирак или жена да не остане вдовица, или родители да не загубят най-скъпото си. Ако щете един учител може да допринесе за няколко деца да имат по-добро възпитание, по-добри цели, а някой ден тези деца да направят няколко добри дела за себе си и околните.

Ако утре забраним футбола и всички футболисти, останат безработни, на светът абсолютно нищо няма да му липсва. Няколко запалянковци ще руптаят месец-два и след време живота ще си продължи по старому. Но какво би станало, ако от утре всички лекари спарт да работят? Оставете лекари - ако всички шивачки или всички сторителни работници спрат да работят?

Голямо величаене на тия ритнитопковци. По медиите постоянно ги хвалят, трупат с пачки, най-красивите манекенки за тях, най-луксозните коли а тях, най-скъпите къщи за тях. А в крайна сметка те просто ходят на тренировки и играят мачове. Голямата работа. А през какво е минал един хирург, докато стане кадърен такъв. Той сигурно чак тепърва на 40-50 ще бъде наистина добър хирург и през цялото време ще е учил и работил денонощно. А футболиста на тази възраст ще е забравил, че въобще е играл, защото на 35 ще се е пенсионирал.

Да, знам, че в днешното време всичко е на пазарен принцип - търсене и предлагане. Има търсене на футбол в целия свят и футболистите са номер 1. А лекарят, дето всеки ден спасява по 5 живота, го еби в майката. Защото когато не сме опрели до него, за какво ни е лекар, няма търсене. И да има, той няма предимството да може само с едно снимане с камера да предлага услугите си на цял свят. Футболиста може да го гледат и 1 млрд души едновременно и всеки да си плаща пряко или косвено за това, но един детски хирург не може да оперира 1 млрд. деца едновременно. Той работи само в определен град, няма търсене, затова може да бачка и за 1000 лв.

Понякога си мисля, колкото и идеалистично да звучи, не може лида се премине към друг тип икономика. Не икономика на парите (пазарна), а примерно икономика на полезността или морала да речем. Т. е. който е по-полезен да получава повече кредити (пак нещо като пари, но не използвам думата пари, за да не се бърка със стойността, породена от пазарното търсене, която символизират). В момента дори чистачка в офиса ми ми е по-полезна от Роналдо. Защото ако не е Роналдо, ще си преместя и живота ще си продължи, но ако не е чистачката ми, кенефа ми работа ще смърди на пикня и няма да ми е много приятно там.

Имам приятел лекар, който работи денонощно, добър е, но още е млад лекар, няма име. Този човек не може да свърже двата края, има две деца и жена, плаща и наем. Задлъжнял е. А той работи денонощно. А Меси защото тренира по 2 ч. на ден (примерно) за седмица изкарва, колкото лекарят би изкарал за 3 живота, лично го сметнах преди малко. Меси изкарва около 8-9 млн евро на месец, а лекар не изкарва и 800-900 евро. Е, над 1 млн пъти разлика, не е ли малко множко и само на мен ли ми се вижда странно ритнитопковец (нищо против тях) да изкарва повече от 1 млн лекаря, взети заедно? Нещо приоритети ни като вид са сбъркани, ми се струва.

Да не казвам, че учените в БАН работят сигурно за 500 лв, а може би някой от тях е допринесъл за някаква нова технология, която е полезна на хората.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6992fce0c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така е и затова много учители и учени у нас предпочитат да работят по кол центрове. Защото там могат да вземат 1500-2000 лева, а в университета или училището прибират смешни пари. А за певците мога да кажа - за някои и те са като спортистите - излишни, но те истински радват душата, когато запеят. Има песни, които само като им чуя интрото и настръхвам. За Шопен и подобни да не говорим! Не мога да разбера това, че някоя си вкарал гол как ме прави щастлив. Изкуството и музиката са красота, спортът е по-добър за практикуващия го - ендорфини и пр., но да си седиш пред телевизора и да ги гледаш ми е мега тъпо. Изобщо не следя разни спортистчета и футболисти, те и без това са взаимозаменяеми, станат на 30 години и вече са стари едва ли не, айде новата партида, а един човек с велик глас може и на 50 и 60 да пее като Бочели.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1612ec4435
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Абсолютно си прав. Трябва да се върнат старите порядки. Парите не са важни. Жените трябва да харесват интелектуалци, а не парите. Тогава светът ще е много по-добро място. Най-мразя селтаци с коли и пари, а нищо на в главата

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d78eb0fae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Здравей! Това са истинските неща в живота, за които говориш. За съжаление сами се поддадохме на бълвоча, който ни заля от Запад, на техните ценности и техния "морал". Обърнахме всичко в пари и шоу - дори здравето и живота. Светът е тотално комерсиализиран и всичко е наопаки. Ритнитопковците са само едни от облагодетелстваните от този строй. Какво да кажем за актьорчетата, за певците ? Дори тук в България най-известните чалгаджийки взимат по няколко бона на участие, което е горе-долу колкото заплатата на полицай мед.сестра чистачка за месец. Тоест този, който те пази, този който те лекува и този който ти чисти, 30 дни бъхтят, колкото за 2-3 часа една певачка. Чалгарката излиза и ги взима за една вечер тези пари. За собствениците на дискотеки, хотелиерчетата, внос-износ на алкохол и цигари да не обяснявам, че ще стане дълго.. Парите и печалбата преди всичко profit over law/profit over all, това е капитализмът и неолибералните ценности - пазари, джендър култура, икономики. Място за морал в техните глави няма.

И аз чакам да видя кога ще скъсаме с тези ценности, но докато политически и глобално сме свързани и управлявани от най-комерсиалните държави едва ли ще стане. Парите станаха фикс идея за почти всеки. Всеки втори мечтае за лъскавото, за Дубай, за лукса. На малцина очите са отворени за истинските неща. Тъжното е, че хирургът, за който говориш е много вероятно и той да се е "пуснал на пързалката" - тоест да се е продал, да работи само на частно и за огромни суми и да не лекува "бедняци". Естествено има и истински лекари, непродажни и добре, че са те! Но все повече и лекари и всякакви други професии се продават. Да не говорим за съдии, адвокати, политици и т.н. Там където са влезнали парите морал няма, запомни го от мене. Има интереси.

Преди много векове всичко си е било на мястото между другото. Обществата, които са били силни са показали ясно кой е правилния модел. Имало си е ясна система кой трябва да е отдолу и кой отгоре. Ценели са се истинските качества, доблестта, мъжеството, мъдростта, справедливостта. Като си войник примерно може да получиш безплатно и земя и къща, но знаеш, че царят викне ли те отиваш и се биеш и може и да не се върнеш.. Ако не си оставаш земеделец, работиш си, обаче и не рискуваш на бойното поле. А сега виж кои са "елита" и "каймака" - програмисти, певци, шоумени и тв водещи. Замисли се тези хора, ако ги поставим на кантара с реалните им качества къде трябва да са..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d526594001
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Прав си, но е част от този консуматорски живот в който ни вкараха като част от световният ред (остава в миналото вече).
Забавления за които работиш че, да си плащаш, междувременно пък там се перяха огромни суми.
Не съм много про и за много от днешните медици, повече бизнесмени отколкото лекари са. Измислени заболявания, фалшиви диагнози с цел смукане на пари от "болните" т.н. същата вълна поеха и ветеринари. Абе, да ти кажа честно, донякъде си е ок шамара с "вируса" че поне се разчиства много боклук ако погледнеш глобално.
Не че, начина е добър, но нещо голямо което да срине из основи досегашният начин на контрол и втресе хората, пък дано събуди заспали души, трябваше да се случи.
Ще видим какво ще правят новата световна администрация,..
Но определено едно от нещата които трябва да се реформират или някои напълно унищожат е здравната система започвайки от организацията на Гейтс

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c4bc2b389b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Всеки си има сила и е оползотворява както иска, а хирург като иска пари пак може да го получи в друга държава ако се продаде добре, а онези няколко запалянковци за които говориш са милиони които гледат реклами на твоя бизнес и още много други и после си харчат парите при теб, но конкретно ти не си намерил удобен начин да използваш играта за твои позитиви и хейтваш. Кардио хирург примерно го сравнявай с доктор Енчев който го величаят и е успял не защото е много добър а защото добре си продава труда. Едно парче желязо може да струва два лева но в игли същото може да струва 20 лв, така че всичко е относително и зависи само от теб как ще се пласираш

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5df324b809
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аман от етатисти, аман от (нови млади) комунисти, аман от кандидат–диктатори, аман от насилници!

Чети тук:
http://aynrandlexicon.com/lexicon/intrinsic_theory_of_values.html
http://aynrandlexicon.com/lexicon/objective_theory_of_values.html

http://aynrandlexicon.com/lexicon/market_value.html
http://aynrandlexicon.com/lexicon/free_market.html

И най–вече тук:
http://aynrandlexicon.com/lexicon/capitalism.html


И в момента сме жертви на такива самоуверени, въпиещо невежи (виж по–долу) „морални повелители на ценностите“ като тебе под формата на ограбване (под дулото на държавния пистолет) на богатството на произвелите го, за да бъде преразпределено за други.
Така днес под това дуло плащаме – щем или не щем – за „ценности“ като „Златни момичета“ (вЕрно златни!) и други спортисти, артисти, зали и съоръжения, опери, театри, читалища, музеи, академии и т.н. Избягва се ключовият въпрос: ценност ЗА КОГО? Защо А, Б и В трябва да спонсорират насила хобито на Г? Щото Г има ВРЪЗКИ с политика Д и ходят на общи „елитни“ приеми?
Тези същите – артистчета, спортистчета и учЕни на държавна издръжка – често дори имат безобразието да гледат на „дивите капиталисти“ и пазарни необходимости като маркетинга „отгоре“, с надменност и пренебрежение, като на нещо парвенюшко, ниско, пошло. Държавната плацента/цицка/издръжка всъщност ги държи в едно полудетско и зависимо състояние – както всяко (по–осъзнато) мамино синче може да потвърди. Зависим клас, постоянно врещящ за повече от парите на другите...
Аман и от „обществен интерес“, „обществено благо“ „национална култура“, „национална гордост“ и прочие колективистични антипонятия без ясен или обективен смисъл, използвани ежедневно за поредното потъпкване на индивидуалните човешки права!

А сега тичай към книжния пазар да си купиш трите тома на романа, наречен „Атлас изправи рамене“, от Айн Ранд и недей да си помисляш да пишеш по политически теми, преди да си го направил. Благодаря предварително за милостта!
Може би негативна последица от прочитането му е, че ще разбереш, че си роб, Нео, че родителите ти са роби, както и всички около теб. Светът ти никога повече няма да е същият. Напълно си струва обаче. И нека това е само първата ти книга от нея, има много за учене.
Повярвай ми, чукчата–писател трябва да замлъкне за известно време и да стане чукча–читател – поне ако иска да е сила на доброто, а не на злото, на насилието, на заробването и на невежеството.
Успех – но не в заробването – в четенето!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker