Какъв, според вас, е смисълът на живота? Защо сме тук? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121305)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какъв, според вас, е смисълът на живота? Защо сме тук?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1603 пъти
Навярно, вече някой е питал, но искам и аз да получа актуални мнения по въпроса.

Все по-често имам причини да се питам защо сме на тази Земя, какъв е смисълът от нас и съществуванието ни. Не вярвам мисията ни да е да ходим на училище, на работа от 8 до 5, да се мъчим с битовизми и глупаци около нас и за награда да умираме в беднотия, мизерия, болести и абсолютна фрустрация. Просто е абсурдно. Ами, след това? Къде отиваме? Просто заспиваме завинаги или следва нещо по-хубаво от този живот? Прераждаме ли се, живеем в друго измерение/свят, или нещо друго. Първият вариант (просто да заспиваме завинаги) ми се вижда твърде нелеп. Въобще цялата Вселена ми се струва сложно творение, за да бъде обяснена. Казано на по-прост език, не вярвам да се мъчим цял живот, а накрая просто да изчезваме. Какво следва след смъртта? Вие сте на ход с вашите гледни точки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1ef692fe1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Човекът е единственото живо същество което си плаща за да живее на тази планета. Още от раждането ти се вписва от други- националност, име, евентуално религия. Първо родителите вече добре дресирани те дресират и теб, после в училище продължава дресировката, накрая готовият, завършен вече продукт- ти, се пуска в обръщение.
Ако това не отговаря на въпроса ти... значи никога не си се замислял/а наистина върху това за което питаш.
А ако никога не си се замислял/а, каквото и да ти се каже, ще е да си полафим празни приказки.

П.п прераждането е трампа :) и хората сами се бутат да се връщат пак и пак...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: dcf3008ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Ами факта, че можеш да питаш "Какъв е смисъла на живота?" Е смисъла на живота. Животните не си задават този въпрос, те просто живеят, хранят се, играят и за тях е единствено сегашния момент. Ние хората се отличаваме от животните и може би точно това е смисъла. Да проявяваме човешкото в себе си, да го надграждаме, да еволюираме сблъсквайки се с предизвикателства, да учим. На мен ми е любопитно колко мога да постигна на интелектуално ниво, колко опит мога да придобия, колко мога да еволюирам, преодолявайки страховете си.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 151c99c51a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   "Номер 1" [както и всички, които ще пишат тук(както, всички по тази земя], знае (или по-правилно би било незнае), точно колкото теб.
Да, може би "Номер 1" е по-възрастен, по-опитен, по-интелигентен, дори повече е разсъждавал над този парадокс, но уви не е стигнал по-далеч от теб самия или, когото и да било. То е като компютър сам да си пренапише програмата. Звучи глупаво ама, от твоя светоглед и малкия мащаб, който може да рендерира мозъка ти като информация е невъзможно да разгадаеш целия шифър. Именно това е причината за цялата пропаганда, за която говори непряко "Номер 1", а именно да се стои далеч от тази мисъл за съществуването, да се бърза, че няма време - учи, бачкай, жени се, пари, апартаменти, сигурност, сигурност, сигурност(гонене на ултимативния комфорт).
Големите корпорации и банките обират пешкира за това как ни поробват, тъпчат с отрови и едва ли не са някаква демонична стратегия за безкрайно човешко робство.
Тези горе изброени обаче играят и друга роля - представи си утопията, за която ти говориш (Всъщност? Ти имаш ли идея, за какво изобщо говориш?)
Ако не - утопията в нашия век би била следната. Всички сме в перфектно здраве, сити и свободни. Можем да направим каквото си поискаме, дори вече имаме роботи, които с гласова команда да приведат нашите желания (каквито и да са те) в материалния свят. Имаш всичко... хормончетата в мозъка са на макс... пълен екстаз, сератонина и допамина, не знаят какво са допустими граници.
И? Кво ша праяш тогаз?
По цел ден ше седиш и ше се чудиш кво да измислиш, щот сичко вече е измислено. Дори не трябва да спиш вече се регенераш в движение, тоест имаш и цялата нощ. И? Следва болна психика! Мозъка ти не може да реши какво иска и от какво има нужда, защото всяка границе е премината, презадоволяването е пълно. Машината е счупена!
Но идеята,че има по-добро бъдеще, че там някъде има велика идея и замисъл, че има смисъл, че таксите идват искаш или не, трябва да готвиш и да ядеш, трябва да вършиш постоянно някакви задачки... всичко това те поддържа жив и по научно му хормонален баланс,
Щот верваш или не - ти си роб не само на държавата си, а и на мозъка си. И вярвай ми ти и той сте различни неща, чети малко психология.


Тоз монолог дето го водя тука би могъл да продължи. ехе..

Накратко. Мозъка ти знае само едно сигурно нещо на тоя свят от самото ти появяване в него и то е, че ще умреш. Не си тук завинаги и ще умреш, какво става след това, какво е било преди, ала бала врели ни кипели...спекулации, НО ще умреш. Има психично заболяване, при което имаш паника, че нещо лошо ще се случи и ако се занимаваш със сртанични дейности, тоест глупави разсейки, ти печелиш време и лошото никога няма да дойде. Това поведение обаче, имащо се за отклонение от нормата (психично заболяавне се води) бива прилагано от всеки мозък, а в нашето общество е дори като програма, какво да правиш за да си "независим, богат, уважаван, семеен, примерен и тн", всяко от които просто казано е синоним на комфорт(, което от своя страна за мозъка ти значи "не смърт")


Заключение: Въпросът ти няма отговор! Всеки намира отговора за себе си: пари, религия, кариера, семейство и тн. Всяко, от които временно спокойствие, че лошото няма да дойде. Но истината е, че никой не знае нищо! Мозъкът ти търси задачки за решаване и после те възнаграждава с хубави усещания. Услуга за услуга( ти бягаш от идеята за смърт, защото той не прави разлика между мисъл и реалност...в много сложни теми навлизаш.

Аз обаче ще ти кажа едно - маймуната преди милиони години като е трябвало да избере дали да остане маймуна(комфорт) или да си счупи мозъка от казуси и потенциално да полудее, защото целият и свят е на път да се разпадне в процеса на еволюция... поне една от всички е стиснала зъби и е тръгнала към непознатото. така идват хората на тоя свят. Така, че път напред -има. Какъв е? -не знаем... но днес градим бъдещото си Аз! За жалост по може би най-погрешния начин!



П.П.
И другото, което е... пич, не си рови носа където не ти е работа. Никой не обича такива въпроси или мислещи хора. Няма да се впишеш добре, а и такива като тебе ги следят! Да не земеш да събудиш някой от матрицата се пак...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 151c99c51a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Аз съм пича с дългия коментар!

А такива като "Номер 2" дето мислят като "Аз", "Аз", "Аз"... нямат велики идеи..Следвайки някой друг по пътеката, не спират да бият тъпана, да насочват внимание към себе си и да викат "Аз минах от тук бе, Аз, Аз!", а колко преди него....

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 621080062d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Смисълът на живота е да се .... живее! Няма друг!
Животът се е създал и е доста изобретателен в това да продължава да съществува! Ти си само едно проявление на живота и смисълът е да го живееш. И да оставиш наследство -за да продължи животът. Абослютни никакъв друг ВЪНШЕН/ОБЕКТИВЕН смисъл няма!

Виж за ВЪТРЕШНИЯ/СЪБЕКТИВЕН смисъл- ти си го дефинираш, намираш и преследваш сам!

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: da9f13281d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Краткият отговор е: За да живеем!
Дългият отговор ще се опитам да го обобщя.
Всеки намира своя собствен смисъл, това са нещата, в които вярва безусловно. Аз, например, вярвам, че хората са важни. Проявявам разбиране и емпатия към всеки, но това ми идва отвътре, ние сме толкова различни. Виждам смисъл в това да накарам някой да почувства съществуването си една идея по-приятно. Понеже не мога да направя нищо за вселената, гледам да направя нещо за хората около мен, защото всеки е една мини вселена. Така го виждам аз, не казвам, че звучи рационално. Нямам капацитета да изобретя нещо, което ще дръпне света напред, но за някои хора това е смисълът и тяхната борба. Някои хора просто са учени по призвание. Всеки намира своя смисъл, нещата в които е добър и онези, в които вярва безусловно.
Родил си се, така или иначе, поне го изживей този живот и се отдай на смислени за теб неща.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c39f7919f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Здравей! Въпросът ти е стар колкото света. Живеем тук, за да изживеем времето си на Земята, да израснем в една или друга посока(с всичко, което ни се случва и което правим) и да оставим някакъв отпечатък, дори и да е малък - дали ще е дете, някакво откритие и т. н. всеки оставя по нещо. След това умираме.

Какво се случва след смъртта ни - за това различните хора и различните религиозни/философски мнения се различават. Псевдонаучният атеизъм, който продължава да върлува, ни втълпява, че просто умираме и "изчезваме". Тоест те отричат съществуването на душата, животът след смъртта и т. н. За съжаление това е основната концепция, която се е утвърдила последните може би повече от 100 години. Още повече се опитват да го наложат като "научна" и единствена истина. Такава концепция(атеистична) е много вредна, защото кара хората да се превръщат изцяло в материалисти, да преследват единствено материалното благополучие и парите и така пропиляват живота си изцяло в задоволяване и преследване на материални стремежи. Освен всичко друго атеизмът преувеличава и страха от смъртта като кара хората да вярват, че тя е финал на всичко. Държа да отбележа, че атеизмът също е религия(тоест концепция от убеждения и вярвания в своята правота).

Моят живот дотук ми е показвал точно обратното. Нееднократно съм се убеждавал, че нещата не са толкова прости и, че и след това, отвъд тук, също има нещо! Доказателства за живот след смъртта има много - от разказите на хора, които са били близо до смъртта или дори в клинична смърт, до изследванията на учени, които доказват, че тялото олеква моментално с 21 грама след смъртта и до свидетелствата на апостолите, които твърдят, че са видели възкръсналия Иисус.

Понеже и аз като теб съм се интересувал и съм задълбавал да търся, като цяло има разлика от вярванията на Западните религии(християнство, ислям, юдаизъм) и източните(хиндуизъм, будизъм). При източните я има концепцията за прераждането, че човек се преражда много пъти, че носи кармични последствия от минали животи(например, ако имаш някакъв дефект или ти се случи нещо лошо го обясняват с лоша карма).

Това, в което западните религии(нашите) вярват е следното: че се живее един-единствен път на тази Земя, а след смъртта душата ти се прибира от ангел на смъртта. Много се говори и за ангели-пазители, които те пазят от инциденти(да не катастрофираш или да ти падне висулка на главата например) докато си на Земята. Според религията животът на Земята ще продължи до определено време, след което Земята ще бъде разрушена, ще се разтресе и океаните ще се разместят и ще започнат да падат звезди, изобщо говори се за страшни катаклизми, каквито никога не е имало, а всички хора(от тогавашните поколения) се казва, че ще паднат мъртви изведнъж, когато се протръби с Рог за начало на Съда. Това ще се случи, когато Господ слезе на Земята и ще настъпи Денят на Страшния съд. Интересното е, че тази концепция е застъпена още от най-дълбока древност и се преразказва през поколенията за края на света. Независимо дали ще се казва Армагедон, Денят на Възкресението, Рагнарок(това е в скандинавската митология), винаги се говори за едно и също нещо. Че тогава ще има възкресение и ще има абсолютно възмездие за абсолютно всяко едно нещо, което се е случило на Земята. Всеки човек ще получи книга, където ще пише всичките му постъпки и действия още от раждането и ще може да види какво е свършил на Земята. И въз основа на това какво си вършил се решава дали ще отидеш в Рая или в Ада.

Това е, надявам се да съм ти обяснил добре :)

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 63117ab1fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И аз се питам какъв е смисъла за тоя смотан живот и дали има такъв. Най-се надявам да няма прераждане. Ако животът беше пожелание нямаше да се родя. Не пиша конкретно за себе си, но винаги съм се чудила дали после ни се "заплаща" за всички преживяни страдания и трудности...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c9a0b02226
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Смисълът на живота е в самия живот. Самото преживяване е смисъла. Ние всичми сме проявления на безкрайната Вселена/Бог. Какво друго може да прави една безкрайна Вселена/Бог? Как ще се самоосъзнае, ако няма кой да я види, чуе, преживее? Като няма наблюдател, и самата Вселена я няма.

А по отношение на това какво става на края на животите ни, може би следва преражадне. Академичните трудове на Йън Стивънсън доказват, че има деца които помнят минали животи - един или няколко. Така че със сигурнос прераждането съществува като опция, но не знам дали за всеки, както и не знам дали може да избираме.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7991064021
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   На земен план да постигнем нивото на Исус Христос.
А на другите планове да станем сътворци с Твореца и да зазвучим образно казано на неговата честота.
Смисъла е не толкова в крайната цел, колкото в пътя към нея.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 81ff35f70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Гледам, че питаш за вселенския смисъл на битието,, не за личен смисъл, има две положения. Ако няма живот след смъртта, няма никакъв смисъл, освен личния - да го изживееш така, че да се чувстваш най-добре. Не говоря само за материалния аспект. Може да си безмерно богат, но щастието е в това, което сле случва в съзнанието ти. Ако има живот друг живот след смъртта, най-логичния отговор е, че това тук на Земата е затворническа колония и излежаваме присъди за предишни провинения. Това даже се потвърждава и от библейските хипотези, в които се казва, че бог бил свалинл грешните англеи на Земята. Ние сме грешните ангели.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker