Големият град дава, но повече взема - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Големият град дава, но повече взема
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1143 пъти
От много време гледам хората в София в автобусите и метрото. Рано сутрин търчат да не изпуснат работа, а вечер обратно, защото ако закъснеят няма да може да свършат нищо, а утре пак трябва да стават рано. Та се замислих – колко ли млади идват тук уж за да станат нещо. А реалността е, че повечето хора тук водят посредствен живот.

Познавам жена, която живее в малко родопско градче. Тя има образование от Варненския Свободен, което в София не би й дало същите възможности, каквито има там. Уважавана е и работеше в общината. От няколко години е общински съветник. В София за да станеш общински съветник е нужен солиден гръб, но и трудно ще стане дори с връзки с диплома от ВСУ.

В София конкуренцията е огромна и е пълна с хиляди хора, завършили къде ли не. Дори да си с диплома от Сорбоната нямаш ли връзки си нищо, често е важно хем да си наш човек, хем да имаш добра диплома от СУ, ТУ, УАСГ или поне УНСС. Една касиерка в Била в София ме стъписа като каза, че е завършила информатика.

Не е ли по-добре човек да е нещо, пък макар и в малко градче, от колкото да води сив и безличен живот в големия град? Да завърши трудна специалност за да е касиер в Била или в най-добрия случай в кол център? Не е ли по-хубаво да отиде там, където дори и диплома от ВСУ е важна и където можеш да направиш много по-лесно и бързо контакти? В едно малко балканско градче два пъти като се видиш с някой и си имахме приказка, а в София хем са важни връзките, хем трудно се създават.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 0c08a41acc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Да, и колко такива работни места има на село? В града има много места, но и много кандидати. На село няма кандидати, но няма и места. Същия кур е.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 296579afcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Защо си мислиш, че в провинцията няма шуробаджанащина и човек може да е нещо в малко градчето, но просто не иска? Имай предвид, че в повечето градове, освен държавната работа под всякаква форма, най-много да има още 1-2 кретащи завода и магазинчета. За всяка от тези позиции се взима неслучаен човек.
Майка ми 9 години ходи по интервюта, докато най-накрая я взеха на работа по специалността й счетоводитство, заради познат във фирмата. Баща ми работи във завод, уреден от брат си, който също работи там. Аз работих в музей, след като си създадох връзки и понеже не искаха да им натресат някой партиен. Дори новата чистачка в музея беше позната на някого си. Нито една от изброените по-горе позиции не е добре заплатена - всичко е под 800 лв, което беше моята първа заплата в София, за смешна офисна работа без да познавам никого. Именно столицата е мястото, където можеш да получиш повече възможности, но това е изкуствено създадено и от пренаселването страдат и самите софиянци. Добре, че покрай короната, някои фирми се усетиха и позволиха работа от вкъщи за служителите си. Това доведе до масово напускане на квартири и завръщане по родните места. Надявам се тази тенденция да се запази.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1be6ab1025
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ако целта в живота ти е да си общински съветник, то е много скапан живот, дето ще го водиш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   1, да но тези места са посредствени ако не си ИТ. Дори и архитект да си има толкова мн в СФ че трябва да си гении и с връзки. В малък град имат 2-5 лекаря и всички знаят, 1-5 юриста, 1 общински архитект и т.н.

В София е пълно с лекари и адвокати под път и над път. Без солиден гръб ще разнасяш папките на по-опитен адвокат.

Най-добрите спортисти също тръгват от малки градове и у нас и в чужбина (под 500 хиляди души, проучване от САЩ ). Просто защото ако си от много голям град (над 500 хиляди) конкуренцията започва още от местата за детската градина. Имаме малко големи спортисти родени в София, а в САЩ в ЛА или Ню йорк. По-лесно е да те забележат в провинциално отборче и от там вече да отидеш в голям клуб. А да пробиеш в София без да си бил върха в малък отбор да пробиеш трябва хем щур късмет, хем да си гении. Та затова повечето ни футболисти първо започват по малко отбори преди да отидат в Левски или ЦСКА, а мн от родените в София се провалят. Твърде много конкуренция още от детството.

Ето и Мая Манолова - в София никога нямаше да е юрисконсулт на общината като в Кюстендил, нито Цецка Цачева такъв като в Плевен. Въз основа на престижа и името си изградени там те бяха забелязани за политическа кариера в София, където и ден не са практикували тези професии.

Отделно като губиш 2-3 часа дневно в път от/до работата остава малко време и енергия за социален живот. Моята позната в Мадан навсякъде може да стигне и пеша, след разпивка с колеги има време да се прибере и да си свърши друга работа. В градовете тип София все няма време, с такива като Истанбул и Лондон са още по-зле, там по 5 часа губят в пътуване. То всеки си мисли, че в големия град ще стане звезда, но повечето свършват като продавачки или офис планктон.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   2 аз съм го написал- там по-лесно се създават контакти. В София по-трудно и за хубави позиции винаги е по партийна линия. Ако те устройва банална офис планктон работа - добре. Но в този случай по-добре чужбина. В София като платиш наема и ти остават същите пари като да живееш в родно жилище в малък град. А и не мога да разбера да работиш в кол център и да те псуват по телефона и да си оставил голяма родна къща за да живееш в някаква мухлясала гарсониера, която да делиш с няколко съквартиранта защото е скъпа иначе. Това като живеещите в мазета в Париж и Лондон - скитски живот. Наистина добре, че е дистанционната работа.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   1 и 2, чужденците да не мислиш, че по-малко от нас искат да се развиват? Ама там дори и със средностатическа работа, живееш като бял човек. А тук в София живеят добре 5% най-добрите в професията си. Това е разликата. А останалите 95% да мрат ли? Не може 100% да сме в топ 5%.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 45fd12c971
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Според мен не казваш нещо ново.. нормално е да пътуваш и да има и конкуренция в голям град.
Но и малкия град не е "добър приятел" на всеки. В малкия град пък заплатите в повечето случаи са ниски или пък работа няма.

В крайна сметка просто всеки трябва да си прецени за себе си.
На мен лично малкия град не може да ми осигури работа с добра заплата.. и ще трябва като всички други да "търсят щастието" в големият град..

А ако имах място, където да работя без да съм с минимална заплата сигурно щях да избера и среден по големина град..

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c584aafe44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Малко хора го осъзнават това обаче. Повечето си напускат родните места, защото уж има перспективи в големия град, големи заплати и т.н. Търсят реализация с две думи. Само че, реално, двойната заплата, която ще вземаш в София сравнено с провинцията за една и съща работа, се "стопява" заради наемите, таксите за транспорт, зелени/сини зони и изобщо по-скъпия живот. Ей тука вчера или онзи ден беше, една жена от Видин ми обясняваше как там имало за 50ст. безалкохолни, тук били по 1.50..

В родното ти място нито плащаш наем, обикновено се работи много по-лежерно и на по-ниски обороти, познаваш се с почти всички хора около теб, може да ти е на 10 мин работното място. Тук(в София), дори да работиш пак може да не познаваш почти никой извън тесния ти работен кръг. Отиване-връщане до работата обикновено ти отнема около час - час и половина в двете посоки. Останеш ли без работа трябва да се връщаш пак в провинцията. Там и да те съкратят си си вкъщи, няма кой да те изгони. Да не говорим, че ако си малко по-работлив и имаш някаква градинка със зеленчуци, дръвчета и някакви животни може да си съкратиш до над 50% разходите за храна, които са най-високи заедно с наемите на месечна основа.

Така че кой както си го направи. Аз съм роден и живея и досега в София, но съм карал летни ваканции в селски условия като ученик и знам и предимствата на селския живот. Естествено има и минуси - по-малко места за забавления, повече скука, но е и по-спокойно и т.н. Между другото по същия начин както тези от провинцията търсят едва ли не "джакпота" тук в София, на същия принцип пък тези от София бягат по чужбина сякаш ги чакат там с червения килим! В много случаи обаче надеждите не се оправдават като теглиш чертата.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0092a6d272
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   90% от високоплатените професии в малките градове не съществуват.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0c08a41acc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   4, ти го каза - на село има 1 архитект, 1 юрист, 1 лекар и за другите няма работа, защото за 1000 души население колко юриста/лекаря трябват? То и за един дори няма много хляб в повечето случаи, освен ако не е някакво голямо село с 3-4-5 хил души население. Даже в повечето случаи има на няколко села по 1, защото само от 1 село не можеш да изкараш нищо. И този лекар/юрист/архитект обикновено последните 20 г. само това е правил, хората са го научили и друг е невъзможно да му заеме мястото. Даже обикновено дори когато умре, децата му наследяват бизнеса и външен човек не може да се уреди чудо да стане. Аз съм от село и много добре им знам мисленето и как стоят там нещата.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0092a6d272
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До 6

При нас нещо се губи мотивацията след 22 години ...

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0c08a41acc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, и при нас. В началото имаш надежда, че с много работа, можеш да излезеш от омагьосания кръг на 1000-та лева, но след няколко години разбираш, че си в голяма илюзия.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   8 така е глобиха ме с цели 200 лв в София за неправилно паркиране, а в Правец си паркирах където исках.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: edfdd22829
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   8, че заплатата се стопява, стопява се, но не заради това напускат родните места, а просто защото няма работа за всички. Колкото и да взимаш в София, със сигурност е повече от нула. Ако всички си оставаха, за повината изобщо нямаше да има работа за каквато и да е заплата.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 673267a7b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От година живея в Пловдив, преди това бях в Сливен. Стигнах до мнението, че това, което го има в Сливен го няма в Пловдив и обратното. Примерно в Сливен има много, много чист въздух, чиста вода, което води до това ( според мен ) да имаш по-добро настроение и да си здрав. Има страхотен балкан и човек може да се разхожда сред голяма красота, когато иска. Имам си голяма къща, в която живея сам. Имам домашни любимци на вилата 2 кучета и 2 котки, които супер много ме радват. Но, няма хора.. Ако бях някакъв отшелник това би било хубаво място за мен, но не съм и не мога да си намеря приятелка там. Също мога да кажа, че няма много голям избор за работа и на повечето работни места има много ниско културну хора и много цигани. Вариант би било ако работя онлайн и живея там, но пак ще бъда сам. В пловдив живея в една малка стая, далеч от лукса, въздуха е ужасен, и там е в другата крайност, там пък има прекалено много хора, има голям трафик на коли, постоянен шум от ремонти и всичко това много ме напряга. Но.. си намерих долу/ горе хубава работа и освен това за 1 година в живота си имах 2 гаджета, с които се разделихме. Вярно, неуспешно, но все пак се върти някаква романтика в живота ми, когато съм тук. Запознавам се постоянно с нови хора. Хората тук са по-отворени към запознанства и по-свободни. Това, което не ми харесва в малкия град е, че хората са затворени и всички са едни и също. Малко фа тръгнеш да де отличаваш с нещо от тълпата и всички те обявяват за странен. Докато в големия град на никой не му пука за теб и можеш да бъдеш който пожелаеш. Честно казано нещата са на кантар къфе е по-добре. Най-щастлив бих бил в Сливен, ако имах приятели, приятелка и хубава работа

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 240b57a058
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Всъщност, у нас големият град е София. И не, че е толкова голям, колкото другите градове са прекалено малки. Като човек от град с население около 10 хил. души, мога само да потвърдя казаното в някои коментари. Колкото по-малко хора, толкова по-малко възможности. От най-необходимите професии има по двама-трима, които са познати на населението. Работа като общ работник може да си намериш. Също от всякакъв вид търговия има по два-три обекта, които напълно удовлетворяват нуждите на местния пазар.

Затова се преместих в столицата. Животът на един мигрант има отрицателни страни, но нямам голям избор, а и къде няма такива?! Едно е за сметка на друго. В София пък става обратното на провинцията - има пренасищане на пазара, защото университетите бълват много вишисти, които не винаги са толкова добре подготвени. За да си голям в големия град трябват връзки. Но и без такива има повече възможности, като в същото време си в досег с благата и привилегиите, които предлага големия град. За съжаление, ми се струва, че малко хора имат пред себе си избор между голям и малък град, пред повечето хора стои само единият.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 58fa776ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз пък се чудя защо не започнат младите да заселват изоставени села. И работа ще си създадат така, безплатни или почти безплатни домове, собствена продукция на плодове, зеленчуци и месо.
Могат няколко души да направят проект и го предоставят където трябва за да са спокойни за накакъв договор все пак...
Съответно ще имат нужда и от лекар, ветеринар т. н.
В Испания се прочуха групичка от 9 души закупили едно изоставено селце и сега си го развиват. Съответно много млади започнаха да проявяват интерес към тези обезлюдени села.

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Цецка Цачева и Мая Манолова нямаше да постигнат нищо ако бяха родени и израсли в София. Те се издигнаха изцяло на лаври като юристи в малки градове - Плевен и Кюстендил. В София щяха да бъдат нищо в кариерата, а те станаха нещо в Плевен и Кюстендил и въз основа на това градиха политическа кариера вече в София. Много известни певци и актьори са започнали в провинциални театри и после се прехвърлят в София. По-малките градове са добра школа и трамплин за успех в големия град, без който е по-трудно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 29 дни
hash: ff2f9b4d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   15 Пловдив не е чак толкова голям град.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: fbeef01bc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Еми, номер 17, дай личен пример и се засели в някое изоставено селце, да видим колко дълго ще изкараш там. С какво ще си плащаш тока и водата, ако изобщо ги имаш? С какво ще си плащаш здравни осигуровки поне? Хората отиват в големите градове не защото им много им харесва, а защото нямат никакви възможности за работа в малките. И не е вярно, че като си в родния си град няма да плащаш наем или ипотека. До определено време, може би. Когато имаш семейство обаче, къде ще живееш? Не всички имат по 1-2 наследствени апартамента, където да се изнесат. Да не говорим, че както е написал номер 2, в провинцията шуробаджанащината е още по-голяма и оказва много по-силно влияние, понеже има 1-2 добри позиции и ако нямаш връзки - директно забравяш за тях. Вярно е, че част от хората отиват в големия град просто, за да са като другите, но повечето заминават поради липса на перспектива. А със лаптопче от село можеш да си работиш едва, когато си създал солидно име, което пък пак се придобива в големия град. Никой няма да се занимава с теб, без да си се доказал. Иначе, за партийните назначения всичко е вярно. По тази тема мога да напиша роман само на база личен опит. Това е повсеместно! Нямате си дори най-малка идея какви некадърници са спускани за "мениджъри" и "управители". А какви заплатии бонуси получават! Свят ще ви се завие! Затова и държавата ни е на дъното и ще пропада все повече.

 
  ...

...
преди: 3 години, 27 дни
hash: e1e1fa2487
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   То от връзкари май хора не останаха? Всички май са с връзки, само оплакващата се жертва не е. Заучена фраза, даваща покой на некомпетентните. Иначе ако искаш да си цар сред кокошките, няма лошо. В този форум се навърта някакъв шут с прякор Чорбаджията на курника, можете с него на село да се преместите, картел да си устроите: Чорбаджията на курника и Кмета на конюшната.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker