Какво може да стане ако не платя глобата от градския транспорт ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво може да стане ако не платя глобата от градския транспорт ?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 6015 пъти
Здравейта,
Преди две години ме хванаха без билет в тролея и ми написаха акт.
Естествено, не отидох да го платя и сега получих писмо от ПСИ. Аз в момента съм безработна и нямам пари да го платя. Искам да попитам ако някой знае колко е валидността на тези глоби и до какви последствия може да доведе това. Аз разбира се нямам имоти или нещо друго на мое име, но се чудя до къде може да доведе тази неплатена глоба ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: acd038a553
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Нищо не плащай. Давността е 3 г. за глобата от дата на влизане в сила.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fc8093a779
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Щом си безработна и нямаш нищо на твое име - няма как да ти направят нищо. Това ми го е казвал адвокат преди няколко години, когато ми се случи същото.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8f67b6a683
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Номер 1, можеш ли да четеш!? Пише ДВЕ години! ДВЕ е по-малко от ТРИ!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 05c4d2e55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Авторката:
Благодаря на всички за съветите ви. Определено имах нужда да разбера как стоят нещата с глобите. Извинявам се за правописните грешки, но винаги, когато се пише от телефон е така. По погрешка се натискат съседните под ПСИ имах предвид ЧСИ, но явно е станало ясно :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d8a724513d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ще я платиш чрез данъка си, ако не платиш глобата ти я наслагват с данъка, като го платиш, нямаш избор и глобата ще платиш, ако не платиш и данъка тогава идва НАП успех!!

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 878d68e2e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Чси няма как да го избегнеш, ако не от доходите ти от имуществото ще вземе пак ще си платиш. Дори да нямаш недвижими имоти той ще ти вземе техника, телефон компютър лаптоп, дори дивана и парцалки от квартирата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 797c3602ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Е, как нямате левче, а се возите гратис на автобуса? Безработицата не ви оправдава, нито тогава, нито сега, всичко си е до мислене и наглост. Големи хора да се излагат за левче е покъртително.

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: d8a724513d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   До 7, ти от кой град си, в София цената е неоправдано висока, преди никога не съм си позволявал да се возя без билет, при цена от 1 лев, при цена на един хляб 1. 60 сега го правя в знак на протест! да беше целия трнаспорт от Мерцедеси разбирам, но още в моя квартал се движат допутопни машини!!!

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: cf5b87ba50
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Какви данъци номер 5? Авторката е казала, че е безработна, т.е. няма доходи от заплата (а щом не си е платила досега глобата, най-вероятно няма и други доходи, да речем от ренти на земи, влогове в особено големи размери и пр.), а освен това няма и имущество на нейно име. Единственият данък, който плаща най-вероятно е ДДС, когато си купува хляб, кисело мляко и лекарства и си плати тока и водата.

Номер 7, по закон ЧСИ не може да ти взема вещи, които са ти необходими за живеене и ги притежаваш в единична бройка. Т.е. ако имаш един телефон, не могат да ти го отнемат, защото ти е необходим да се обаждаш на бърза помощ или да си търсиш работа, същото е с компютър, телевизор, диван, хладилник, чаршафи, завивки и т.н. Проблем би било, ако длъжника има сключен граждански брак, тогава биха могли да кажат, че имущество, което е собственост на партньора ти, всъщност е общо семейно и да те заплашат, че ще го вземат. В този случай, според мен е най-добре да се консултира с адвокат.

Във всеки случай, колкото по-късно се платят тези пари, толкова по-зле става, защото лихвите си се трупат, а и таксата на ЧСИ се увеличава. Давността важи, само ако през това време няма предявен иск от заинтересованата страна (т.е. транспортното дружество - СКГТ или общината). Но след, като се е стигнало до ЧСИ това означава, че заинтересованото лице си държи на това вземане и няма как да се стигне до възможността за опрощаване на дълга. Най-малкото постоянно ще бъдеш тормозена по телефона, с писма или лично от ЧСИ, защото те са като гладни кучета, няма да пуснат кокала добороволно. В най-лошия случай ще си вземат парите, когато започнеш работа и си удържат каквото им е необходимо от заплатата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 29 дни
hash: 878d68e2e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №9 Пак провери за компютъра, телевизора, хладилника, дивана, не си прав, ще ти ги вземе Чси без да се замисли. Има си списък на вещите, които не може да вземе, за 1бр телефон си прав, но за чаршафи и завивки имаш право само на до 2 бр, дори дрехите имаш право на два костюма, два пуловера и ползваното си бельо, всичко друго взема. Имало е случай в който Чси е взел новите чорапи и боксерки от гардероба. Имаш право на легло и един двукрилен гардероб, но нощното шкафче и скрина или секцията не са включени в списъка и заминават.
А №5 има предвид, че дължимото като глоба виси на автора в НАП, ако иде да си плаща здравни осигуровки като безработна, трябва да знае, че парите които внесе първо отиват за глобата, чак ако има остатък той изплаща частично здравните й осигуровки. В НАП изплащането на глобите е с предимство.
Щом се е стигнало до ЧСИ няма да я оставят, ще ровят и ще подновяват исковете си.

 
  ...

...
преди: 3 години, 29 дни
hash: 55ed0b4dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Само да добавя към 9, че с ЧСИ е добре да си комуникирате с email, защото знам за случаи, в които влизат уж за да вземат 400 лева дълг на някого, а обират вещи вещи за по няколко хиляди лева, а оправданието е, че не са били правилно информирани. Така че ако е подобна ситуацията или просто имаш съквартирант, кажи, че той птитежава всичко твое и гледай, да е ясно и точно описано.

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: 035f6168ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   8 от 7
Щом големи хора искате да станете за смях и да правите като етноса, добре. Ама да нямаш 2 лв. и с цялата си наглост да хитрееш , си е детинско. Ми вървете пеш като протестирате.
Пари за телефони, кафенца имате, а иначе един 1, 60 не можете да отделите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 29 дни
hash: eaef4c7c23
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Да, наистина, не е ли по-логично, като не ти оттърва, просто да не ползваш услугите? Ама хем да ползваш, хем да не плащаш (на това не му ли викат кражба).

Аз примерно смятам, че цената на сиренето се вдигна необосновано прекалено много (при положение че на село мандрите изкупуват истинско мляко за 20 ст.), но това означава ли, че трябва да си взимам сирене от магазините и да не го плащам, демек да го крада? Просто или не купувам, или го купувам на тази цена, или търся някакви алтернативи като селски баби, собсвеноръчно направено сирене. Това не оправдава кражбата.

Като не ти оттърва билета, ходиш пеш, стоиш вкъщи или си пътуваш със собсвена кола / такси? Никой не е задължил да се возиш. Като ти е скъпо, недей

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: d8a724513d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Докато има хора който подкрепят ненормално високи цени за услуга която не дава това което плащаш, ще вдигат цените, и преди имаше хора които не си копуваха билет, тогава ми беше смешно за 1 лев, но с тази цена сега и аз мисля така, идват избори секи да си прави сметка за кого ще гласува, иначе може и 2 лева да стане билета,да никой не ни задължава, но градския транспорт е необходимост за много хора с малки парични възможности, ако не си купиш скъпо кафе нищо няма да ти стане, или както казвате сирене, но за някой хора няма друг начин,разбирам заплатите да бяха в друга категория, тогава нямаше никой да има право да се оплаква, но всички знаем какво е положението, айде за метрото да то е напълно обновено, и съм съгласен че няма как да е евтина услугата, при положение че се возиш в чисто нови мотриси и станции, но при наземния транспорт си е неоправдано високо както и да го гледам, защото се движат ръждиви съндъци по линиите !!

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: cf5b87ba50
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Aз съм 9 и не виждам как написаното от мен противоречи на това на номер 10 и 11. Просто едното е по-изчерпателно. Списък на това какво не може да взема ЧСИ има на: https://www.standartnews.com/biznes/kakvo-ne-mozhe-da-vzeme-chsi-to-pri-prosrochen-kredit-401764.html
Просто може да се приеме че, ако нямаш легло спиш на дивана.
А това, че някой ЧСИ е взел чорапите или долните гащи си е от заяждане и за да тормози, а не за да покрие част от вземането. Един чифт нови чорапи струват 2 лева, а вече след като са били купени, макар и неползвани (т.е. още са с етикета) не могат да бъдат продадени за повече от 20-30 стотинки - е с тази сума ли ще се погаси дълга?

До 12 и 13 станалото вече е станало и не е нужно да се сочи с пръст, важното е авторката сама да си е направила извода, а не да ѝ се нахвърлят. По-странното в случая е защо не си е платила акта, след като е било ясно, че няма да мине между капките.

И аз, лично, имам подобна случка, но не в такъв финансов мащаб. Живеех още в Студентски град и имах курс на центъра, т.е. с 280 би трябвало да ми отнеме 40-45 минути да стигна до СУ. Отидох на спирката час и 20 минути преди началото, но поради задръствания нямаше рейсове (нито 280, нито 94) повече от половин час. Естествено се изнервих и си казах, че няма да дупчя билетче, нещо като протест, дори и да се качи контрола. Най-накрая дойде 280 и естествено за мой късмет на предпоследната спирка на Орлов мост се качи контрола и ме глобиха. Аз изках да си изкарам яда, затова че закъснявам по вина на СКГТ и развиках се, но си платих глобата (тогава билетчето беше по левче, а глобата 10 лв.). Т.е. съвсем съзнателно го направих, а също и скандала и да олекна ми, когато се скарах и не съжалявам, но бях и наясно че ще ми излезе скъпо.

Сега вече цена от 1,60 лв. не изглежда толкова шоркираща, но когато го направиха преди години от 1 на 1,60 беше твърде много и като увеличение (60 %) и като стойност спрямо другите стоки, като хляб да речем. Сега с инфлацията е по-нормална цена, плюс ръста на доходите от последните години, я прави приемлиева. Но ако стане 2 лева ще е неоправдано.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 29 дни
hash: 035f6168ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14, а ти какво искаш да получиш за 1, 60 возене в градския? Джакузи, сауна? Румсървиз, басейн?
Автобусът те превозва от точка А до точка Б и това е. Като не ти оттърва -има таксита, коли, пешачката.
Ако си социално слаб, ако си в окаян вид, ако няма къде да живееш, е по-оправдано да не си платиш левчето и стотинките. Ама да се скатаваш, защото си тарикат и правиш напук на света, си е чиста детинщина. Излагация е големи хора да правят това, и то хора, които не са нито социални слаби, нито живеещи на улицата. Това си е услуга като всяка друга. Като не плащаш , това е кражба.

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: b38a7650b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   14, като не подкрепяш услугата, не я ползваш. Движи се по друг начин: с кола, с колело, пеша... Ако ползваш нещо, е логично да плащаш. Още повече че щом са хванали авторката и са й написали акт, че и ЧСИ се е намесил, няма как да се измъкне. Най-разумното нещо е било да си плати акта и щеше да е забравила. Сега сама се е нахендрила...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker