Имате ли тайни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имате ли тайни
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1333 пъти
Имате ли тайна, която никой или малко хора знаят? И каква е причината да предпочитате да е тайна? Ще ми е интересно дали само аз имам. Все пак тук е анонимно и мисля, че няма проблем да се споделя, а и би ви олекнало и на вас.

Моята тайна например е следната: когато бях приет в гимназията в града, никой в новия клас ми не знаеше, че съм от полутурски, полупомашки произход, понеже съм с български имена, а всичките ми съученици до един бяха българи. Нямах намерение да крия, но още в началото станах свидетел на няколко пъти как мои съученици със злоба говореха за турците, наричаха ги фесове, турчуля и т. н. Аз тогава си бях доста чувствителен и честно казано се шокирах, тъй като в селото, в което израснах, сме расли българи, турци, помаци и татари гъз до гъз и от невръстни деца сме си играли заедно по улиците и никога не е ставало въпрос за това и изобщо не знаех, че има такова нещо.

Аз разбира се, нямаше как да си призная, защото щяха да ме намразят. В продължение на 4 г. търпях доста такива разговори и се мъчех да не се издам и да се стърпя да не реагирам. До ден днешен имам приятели от този клас и те все още не знаят. Много пъти съм изпадал в стрес да не разберат. Крил съм майка си дори и т. н. Знам, че е глупаво, но наистина бях в шок и си ми остана нещо като травма.

Днес работя и на работа никой не ме знае, макар че колегите ми са доста толерантни, но нещо в мен ме спира да им кажа и се правя на българин. Сякаш детето в мен не ми дава. Малко кофти става, ако се наложи да вляза в църква, например на погребение. В смисъл че не знам какво се прави и ме е страх да не се изложа или обидя някого. Изобщо до ден днешен това ми е травма от детството. Може би на някои ще им се стори глупаво, но явно тогава шокът е бил голям и е останал някакъв ирационален страх у мен да не ме разкрият.

Женен съм за туркиня, но вкъщи изобщо не се говори за религия и произход. Просто за нас това няма значение и дори не е ставало на въпрос. В момента дъщеря ми е трети клас, тя изобщо не успя да разбере, че има такова понятие като религия, етнос и т. н. Започнаха да учат за турското робство, покръстването и т. н. Аз уча с нея и се опитвам да и обясня уроците, а тя просто не го разбира, в нейното съзнание изобщо няма такива понятия. Много е трудно да обясниш на човек, който никога не е чувал понятието "религия" какво е религия. Обяснявал съм и само, че има Бог и че не трябва само да му се молим, ами и да действаме. И тя не може да разбере защо уж Бог е един, а едни му викат Господ, а други Аллах. Не мога и да и обясня как така уж е било България, а имало и турци в България по време на робството. Не може и да разбере как така е родена в България, говори български, а е от турски произход, не от български. Изобщо доста куриозно се получава. А за помаците съвсем се обърка. Уж са българи, ама не са християни, ама някои не се смятат и за българи. Изобщо кашата е пълна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: f8f837d1c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Мисля, че хората съдят по самия човек, а не по това дали е българин, турчин, руснак, американец и т.н. Аз например съм гей и съм чувал много мои близки хора да псуват гейовете, но когато разбраха за мен, не си промениха грам държанието. Припомних им какво са говорили, но казаха "еее, да, ама ти си пичага". Има си някакви стереотипи и те очакват, че щом си гей, трябва да правиш еди си какво или да изглеждаш еди си как.

Освен това, когато подходиш с усмивка и самочувствие, хората те възприемат. Можеш дори да им промениш мнението, както често става.

А и всяко чудо за 3 дни - ако някой иска, ще те обсъди и после ще забрави и ще си намери следващ обект за обсъждане. Така хем ще отсееш хората, които те ценят заради самия теб.

Успех! :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7fa50b0617
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Детето ти е малко и за това не разбира. А пък ти си умрял от страх. Обяснявай малко по малко, детето ще натрупа информация.
Общувала съм с помаци -работни, правят се на много сговорчиви, а са коварни зад гърба ми. И това следствие на техния комплекс. Така, че не ми говори за агресия.
Но трябва да можеш да отстояваш себе си.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9d54bdecbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ти наистина си забил някъде в миналото, май вече никой не държи да лепи етикети, колкото самият ти. Сам си създаваш драма. Мъжът ми е турчин, децата ни са с турски имена, аз съм българка и ти казвам пак - сам си създаваш драма. Единственият ми проблем свързан с етноса, е че майките на другите деца ме взимат за гид. Никой няма проблеми с децата ми полутурци-полубългари. На мен ми става малко кофти, че нямам необходимата информация за да помогна. Най-честата реакция, когато чуят имената на децата ми е да дойдат да ме питат как могат да получат здравна грижа в Турция. Има ли такива застраховки, или осигуровки, с които могат да лекуват себе си или децата си в Турция, защото тук е трагедия. Или къде да пазаруват, или как се готви нещо си. За съжаление рядко съм полезна, даже обикновено аз научавам от тях повече зс Турция.
Гледай да се отървеш от тази "тайна" преди да я прехвърлиш на детето си и то да се срамува от произхода си. Виждаш колко е ужасно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: a955c8507a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Аз знам, че съм забил в миналото, но шока беше голям и ми е останало нещо като травма. Малко или много всеки си има нещо подобно.

Но идеята на темата беше дали имате тайни. Аз съм ясен, че съм се травмирал и изпитвам ирационален страх от разкриване. Няма смисъл да натривате сол в раната ми.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9ed9adaad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Подозирам, че това е поредната тема, която цели да изкара българите (християнския свят) "лоши", расисти и т. н. все пак, ако е истинска, искам да се обърна към автора:
Авторе, не ти ли е ясно, че негативните коментари и т. н. са не към различния произход по принцип, а към манталитета на голяма част от мюсюлманите. А те са по-големи "расисти" между другото. Ти хем се разграничаваш от този манталитет и призоваваш да не се слагат всички под този лош знаменател, хем не разбираш кое не одобряваме и това не е произхода да някого индивидуално.
А турското робство е част от ИСТОРИЯТА, историята е едно, настоящето е друго и наистина нямат нищо общо. В историята има не само турци, има руснаци, англичани, сърби - изобщо не разбирам какъв е проблема?

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f775864431
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Тайни има всеки човек. Не мисля, че всички трябва да знаят абсолютно всичко за хората около тях.
Една моя роднина бе болна от рак, имаше тумор в напреднал стадий и очаквахме фаталното, но до последния момент не сме казали истината. По тази тема има страхотен китайски филм: The Farewell / Don't Tell Her (2019)
Веднъж неволно попаднах на познати - кръшкачи. Никъде нищо не съм казал, не мисля и да го сторя.

Относно темата за етнос/религия: всеки си има собствени мисли. Идентичността не е нещо срамно, не мисля, че човек трябва да се срамува от произхода си. Човек трябва да знае от къде е дошъл и къде отива. В този ред на мисли има ли значение бог как се казва: Яхова, Исус, Аллах, Кришна? Турците като казват Танръ, персийците Хода, българите - Бог имат предвид горе-долу една същност - върховен повелител, всесилна личност.

Мисля, че не трябва навсяка цена да разкриваме лична информация. В твоя случай не е необходимо да казваш турчин ли си или каква е твоята жена. Важно е да знаем, че бъдейки социални същества ние хората сме с постоянен конфликт с другите хора (общество). Така се образува един баланс между личния и общия интерес.
Още от древни времена хората в различните култури са открили вълшебната формула: средният път. Този среден път ако успеем да го приложим в живота, ще живеем в положение на прилична хармония.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 58d156ed42
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   "поредната тема, която цели да изкара българите (християнския свят) "лоши", расисти и т. н."

A не са ли?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9e6aebc425
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Имам разни тайни, но няма да ти ги кажа.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8e31be5a2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Тайни определено има всеки. Религиозни ... какви "религиозни" като ни на практика си атеист (като мен). Станах такъв поради разочарованието си от баба ми "силно набожна" православна християнка. Дълго и сложно е, та няма да се впускам в подробности. Все пак знам доста за православието на фона на разните "расисти", "антисемисти" и всякакви пишещи се християни. Струва ми се напълно достатъчно, да заявяваш на глас, че си атеист (като какъвто сам се описваш). Турския (помашкия) си произход ... не си длъжен да декларираш пред никого. Но невъзприемащите го не са твоите хора. Просто ги избягвай и толкова.
Все пак се нуждаеш от известно самочувствие, че си Човек! Трябва да проявиш малко смелост и да заявиш същността си пред обществото. Помисли - "меките китки" го правят. Спирам за да не си навлека гнева им :)))
Различни етноси има в почти всички държави посвета. Озовали се в чуждата държава по съвсем различни причини.
За националните ни герои и 500 годишното владичество на турската империя над нашите земи ... няма сак да ти дам акъл за детето ти в няколко реда. Ти сам трябва да намериш правилният начин да му обясниш, че става дума за МИНАЛО. Подобно минало на робство са имали много народи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: bba515818c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз пък имам една стара месингова дръжка, с която мога да отварям всички врати във влаковете, както и таваните в тоалетните! Докато следвах, го правех редовно! Просто така, да убия времето-правех снимки и клипчета, имам достъп до всичко, което остава скрито за повечето хора! Може и да навлизам в нечие лично пространство, но не правя така, че да се разбира! Превозните бригади нямат абсолютно никаква представа какво правя във влаковете, а и не е тяхна работа! И те си имат пособия, с които отварят главните табла и шкафчетата, в които се намират стоповете-преди тръгването на всеки влак се пускат стоповете и отоплението (през зимния сезон)! Отварям само там, където няма опасност някой да ме види, без значение кой! А и при всяко отваряне установявам, че вътрешността на тези шкафчета и тавани не се поддържа-пълни са с множество сажди и множество прах! В момента не пътувам никъде, като се има и предвид тази пандемия-гледам да се пазя! Общо взето така е във всеки влак! Почистват се и се дезинфекцират само местата, които хората използват! Всичко онова, което е скрито, остава занемарено! А който иска да види какво представлява дръжката, може да си пусне филма "Куче в чекмедже", на 10.00, където Миташки отива на гости при Андро, а когато бабата на Андро отива към вратата, вече може да се види и как изглежда дръжката!

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 92dd63b7c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Няма защо да проектирал в главата на детето "дресировки" за маймуни...
Ти и обясни че, това е текст който трябва да научи за да си изкара добри оценки. Но истини...е, няма да ги научи там.
Не пречупва светлината в нея, не я дресирани според търсенето на една шепа хора.
На училище за оценки, но нейната есенция да не се пречупва!!!
И не и предавам твоите си страхове, комплекси т.н. Тя ги няма, нека си бъде свободен човек. Планетата няма граници/религии т.н. глупости, това са създадени "нещица" за задоволяване нуждите на малко хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker