Защо северняците са по-богати и студени - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо северняците са по-богати и студени
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2120 пъти
Винаги съм се питал климата ли влияе, самият им манталитет ли е такъв? Примерно италианци, испанци, гърци, португалци като нация са по-мързеливи, бедни и топли от немци, австрийци и скандинавци. Разбира се, всеки си е различен, но има определени тенденции. Мисля, че като цяло топлия климат стимулира мързела и от там бедността. Аз примерно като ми е приятно на вън, не ми се работи, ами ми се разходжда, пие бира и ми се вижда с приятели. А то реално като навън вее и фучи и така и така си затворен, какво друго да правиш, освен да работиш? А ако това е било така от векове, нормално е да се формира подобна народопшсиихология във вековете. Така поне си мисля.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: f6356890cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Не мисля че е това. Виж Калифорния и Текса. Ако се отделят като отделни страни от САЩ, ще заемат съответно 5-то и 9/10 място по БВП. А там си е върла пустиня. А в някой "по-хладни щати", икономиката се държи на тиксо и е споена с дъвки.

А колкото зз зимата - зимата у нас е далеч по-тежка и неприятна, отколкото е в Дания и южните части на Швеция. Освен това исландците са доста мързеливи и не толкова добре организирани. Климатът в повечето региони на Скандинавия, не се различава особено много с този на балтийските републики северните райони на Русия.
А колкото за студа на вън ... Ами само си спомни, че имаме 2 месеца и нещо празници, започващи с Никул и кулминиращи с Трифон Зарезан, така че не е, като да нямаме какво да правим ;)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 89ff1cf53c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Бях говорил преди години с една етноложка. Тя също ми спомена за теорията, че при по-топлите страни, хората са по-мързеливи и корумпирани.
Освен тази може би вярна теория, имаш и редица други предпоставки- Исторически, геополитически, етнически и други.
Виж например как цивилизациите и големите градове са се създавали по теченията на големи реки и що-годе благоприятен климат, в който имаш достатъчно растителност и животни за хранене.
Както и по планински региони, чиито планини служат за вид крепости, които държат чужди народи и племена на страна.
При Западна Европа има и някои други неща.
В една книга бях прочел, че според някои учени-историци, религията също има някакво значение.
Точно в определени части на Европа, имаш Протестанти. Теорията беше, че точно това религиозно течение има по-висок работен морал.
Тоест, хората работят повече и по-осърдно, вместо да крадат, плячкосват и тн.
Другото нещо е, че Испания, Португалия, Англия, Дания и Франция са имали колонии в Америка и Африка. Когато експлоатираш нови природни блага и труд (чрез роби и робовладелци) то неименуемо, държавата ти ще стане по-богата. Отварят се редица търговски пътища, стоки, робски труд и тн.
Например Англия експлоатира Индия и Китай. Още тогава е имало десетки фабрики, които изнасят стока към Европа.
Също така имаш и Индустриалната революция, която също прави огромен скок и развива западните страни.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 99d4c72551
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   По-богати са заради по-голямото социално равенство. За "студени" не знам. Това е специфика на маниерите и субективното им тълкуване, не толкова до характер.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0dacf1e640
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Като цяло си прав, но има изключения. Последното, което мога да кажа за северните италианци - Милано и Торино например е, че са топли. Няма по-арогантни хора, освен може би французите. Като говоря за тях - хората в Париж дори са по-свестни от тези в Южна Франция като Кан и Ница, където е топло и уж трябва да са топли.

Същото е и при испанците от Мадрид - нагли и надути. Южнаците в Италия и Испания са топли наистина, но другите - не. Португалците са топли без значение коя част, турците - също. Но доста хървати ми идват, а са уж южен народ. От друга страна исландците и ирландците ги смятат за топли хора, а живеят на север. Някои казват, че е заради липсата на слънце на север и в Англия. Но в Лима, Перу и Панама Сити, Панама има много малко слънчеви дни годишно, пък хората са топли, а в доста по-слънчеви държави в Европа като Сърбия не са толкова топли като тях. Всичко е до култура май. Мароканците са топли, французите - студени, а първите говорят езика на вторите почти като роден.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f6356890cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   До 6

Хах. Сърбите са топли като пернишки винкел в главата през зимата.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 79dda741c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ти бъркаш нещата. Хората имат граница. В Германия има празници, карнавали, събирания весело е ядат и пият, но после работата е работа. Уважение. Никой няма да ти звънне на вратата, да те пита някакви лични неща. В България топли отношения значи да си знаете и кътните зъби. Немците си лягат в 8 вечер. Обикновенно започнат работа в 6-7, как да стане с купона. Много са си добре, затова имат такава икономика и отношения.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0dacf1e640
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   8 ти казваш граници, аз казвам стени. И понеже им е много хубаво та при първа възможност се чудят как да избягат в Португалия на почивка при топлите хора.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 45fc4d518e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нищо подобно, не са работливи северняците, а са били по-крадливи. Колко злато и диаманти са взети от Гана, Индия тя дори и мраморите на Акропола са взели англичаните. Когато имаш натрупан капитал е лесно да въртиш икономика. Затова ние няма да се оправим, който и да дойде да ни управлява, дори и много съвестен да е- нямаме капитал, не сме пиратствали. Все едно страхотен мениджмънт да има един магазин, но да няма стоки в него - нищо няма да се получи, нали :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1d7d8194f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   10, реално Испания след Англия е завзела много и богати територии, но не са втори по икономика и стандарт, нали? Норвегия и Германия са по-добре. Причината е социалното неравенство - колкото по-голямо, толкова по-зле.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ac3a0bd3c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 10

Северняците (скандинавците), каквото и да са имали, просто е било занулено през 19 век. Норвегия никога не е била колониална сила, а столицата Осло, известно време е била Крисияния, на името на датски крал. През 1864-а година, Дания губи 40% от територията си и 38.5% от населението, във война с немците, а Швеция престава да бъде военна сила, защото до 1809-а, всички завладени територии и колонии са били изгубени при Наполеоновите войни, като много от северните територии са били отнети от Русия. Положението е толкова зле, че през 1867–1869 в Швеция, както 1866-1868-а в Финландия е имало огромен глад, довел до смърта на хиляди и предизвикал огромна вълна от емиграция. A Норвегия е била окупирана от Дания и през 19-ти век на милион норвежци са прекосили атлантика към САЩ и Канада, като резултатъ е, че днес има повече норвжки наследници в САЩ, отколкото норвежци в Норвегия. От това, което знам, спокойно мога да твърдя, че в края на 19-ти век, икономическата мощ на северните страни, не е била особено голяма, спрямо тази на новоосвободената България.

Съвременната икономическа сила на тези страни се крепи на съвместна работа, добра политика, която едновременно с гражданските права и свободи, подкрепя бизнеса и дава възможност както за индивидуално, така и за кооперативно развитие.
Много хора винаги твърдят, че Норвегия е богата,поради природните си ресурси, но реално износът на петрол е 14% от бизнеса на Норвегия и отговаря за 8% от БВП. Не, изобщо не е малко, но дори и да загуби този бизнес, Норвегия няма да се срути.
Дания е силна в транспорта, медицината , възобновяемите източници на енергия, земеделие, както и в доста стабилен тек. сектор. Говорим за страна с размерите на 1/3 от българия, с най-голям град, който по територия е колкото Пловдив.

Да обвиняваш сегашните хора на север в кражба и колониализъм е, като да българи и гърци да се обвиняват за събития от преди 7 века. Не е тъпо, а а ужасяващо тъпо.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 91005496b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Потърси в Google Images "world IQ map", после потърси и карта на богатството ("GDP per capita map") на хората в страните, сравни ги, и ще разбереш защо...
Практичести едно и също нещо са.
(голямо изключение са комунистическите държави: комунизмът създава бедняци независимо от IQ-то [сравни Северна и Южна Корея например – страни с генетично практически еднакво население] )

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e137377639
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13, да, има връзка между IQ и БВП на глава от населението. Но по-големият въпрос е кое е причината и кое - следствието.

Според мен просто по-богатите държави имат и по-качествено образование, както и повече хора имат достъп до него, както и желание да учат. Примерно едно бедно сомалийче, което се чуди от 7-годишно само как да оцелее, едва ли го вълнува много училището, ами ще гледа да изкара някой лев, а и родителите му едва ли ще имат възможност да го изучат. Отделно и качеството на образованието в Сомалия едва ли ще е много високо.

Докато един немец от средната класа примерно ще миа съвсем друг манталитет, ще отдава значение на образованието, отделно в самата страна то ще е доста по-качествено. От там двамата ще имат и коренно различно IQ. Вярно, че в някаква степен то си е вродено, но все пак то може да се развие или закърнее в зависимост от начина на живот и подготовката.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ac3a0bd3c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 14

Причината е интелекта.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e137377639
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   15. но може и да следствието. Можем само да гадаем.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 45fc4d518e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Абе хора за каква работливост и сътрудничество ми говорите. В Англия 70 процента са на социални помощи местните, постоянно бременни, за да точат помощи. На работа англичаните постоянно се ослушват и чакат на чужденците да им свършат работата и после нямало двойни стандарти и да не ги обвиняваме в колониализъм. Англия точно е един гол остров без природни ресурси, от къде пари :Д Малко да ги натоварят с работа и веднага са call sick на следващия ден.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ac3a0bd3c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   До 16
Причината е интелекта. Няма но.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b3f9c9d141
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   18, скандинавските държави не са били богати само до преди стотина години. Нима тогава са били тъпи и изведнъж са станали умни? Испанците само до преди 30-40 г. бяха много много бедни, да не би сега да са по-умни? Китайците са на второ място по IQ, 68-о място по БВП на глава, а до преди 30 г. бяха доста по-назад. Американците са на 28-о място по IQ. Немците са на 21-во. Норвежците са на 29-о. С. Арабия са извън топ 100 по IQ, но на 13-то по БВП на глава. Кувейт е на 90-то IQ и на 8-мо по БВП на глава. Монголия са 7-ми по IQ и 116-ти по БВП на глава. С. Корея - 5-ти по IQ, 179-и по БВП на глава.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cbddb05f83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Северноевропейците са живели в землянки и са пасли трева допреди няколко века, когато ние сме живели като богове. Имали сме всичко освен интернет и компютри в продължение на хилядолетия. А те са били нищо. Сега всичко е късмет при тях, късмет, че нямат турци на границата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: fbfbab85e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Ок, сам си противоречиш.

Като Арабите са свръхбогати, защо не са с по 120 IQ?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e137377639
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   21, ами това казвам - има много други фактори. Според мен политиците са много по-голям фактор от IQ-то. Ще кажеш, имат петрол. Добре, но ако в България имахме толкова петрол, съм 100% сигурен, че щяха една шепа хора да го овладеят и щяха да покажат среден пръст на народа. Докато в Дубай например не плащат данъци, взимат 5-цифрени еднократни помощи за деца, млади семейства взимат безлихвени жилищни кредити, градския транспорт е безплатен, телефонните разговори са безплатни, запалтите им са европейски, отделно се инвестира в местната икономика, за да има работа, т.е. има и за народа, има и за шейховете. Ако шейха беше българин дали нямаше да им покаже един среден на всички и да си прибере милиардчетата в някоя офшорка и дори да не ги инвестира в местната икономика? И Русия плува в нефт и газ, ама извън Москва и Петербург всеки втори умира от глад. А до преди Путин БВП-то им беше колкото на един американски щат.

За мен в най-голяма степен си зависи от политиците и чак след това от ресурси и население.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker