Стереотипи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Стереотипи
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 901 пъти
От какво, според Вас са породени стереотипите, касаещи родната ни култура?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 544bdd6319
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Няма дим без огън.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7830b8c127
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Тези, които разправяме за нас или тези, които другите пробутват? За нас е ясно: българинът мрази българите (себе си не, никога, той е изключението), мрази държавата си (защото друга не е виждал), реве за всичко. Защо е така, ясно е: малко хора имат шанса да преживеят някои от реалностите на чужбина, а и да ги, те пак ги фетишизират (сакън да не се минат). Образованието ни не е велико (вече), но да видиш в САЩ каква гавра е. Същото важи и ако сравняваш висшето образование и здравеопазването с тази най-велика сила. Да, там може да намериш повече и някои по-добри услуги. Уловката е, че за тях трябва да влезеш тенденциозно в нечовешки дълг, пак без гаранция за по-добро качество от българското. Имам лични анекдоти, но не ми се пишат романи. Идеята е проста: ако си живял цял живот в изолация от проблемите на света, тогава е лесно да се оплакваш и да мразиш само познатото, да бленуваш за чуждото.

За чуждите, питай нашенците и "сънародниците", които ги представят. Питай и въпросните мекерета, които ги повтарят. По Европа и САЩ ни се моткат мутрягите, правят трафик на хора и наркотици, обират банкомати и подобни. За тях ще чуеш по новините, за българските студенти в Оксфорд по-рядко. За приятелчетата с българска лична карта ще чуеш, когато ограбват възрастни хора или когато онази подчовешка маймуна ритна едно момиче без провокация по стълбите в Берлин.

А останалите народчета и подобни си ни мразят по всякакви измислени и други причинки. Мекеретата от република Макарония ни мразят, защото са прекалено тъпи да загреят, че са български селяни със синдром на Даун. Шумадийските сърболя ни мразят за "предателство", но забравят за техните предателства, мрън-мрън. Английският добитък не ни понася, защото ни имат за цигани и крадци. Иронията е, че тяхната империя е най-големият крадец в историята. Навремето май Бисмарк пруски бе казал, че сме някакви конекрадци от долния Дунав. Признавам, и сега някои нашенци крадат коли в Мадрид и Мюнхен. Но пък България си е била империя, когато предците на Ото са живяли в пещери и са се натискали с козе.

Стереотипи всякакви, причини всякакви.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5eab179576
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Собствена култура?
Отдавна всичко е унищожено.

Всеки сам за себе си и анархията е налице!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4e6c2f360d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Номер 2 го казва много добре. Масовият българин има огромен комплекс за малоценност и го показва. Подозирам, че това е някаква черта в народоспихологията още от векове, предвид паисиевото "Поради что се срамиш да се наречеш българин...". Да, както всички народности и ние имаме добри и лоши черти. И задълбаването върху лошите черти няма да помогне за подобряването им.

Онзи ден с един познат си говорихме как българинът обичал да плюе успехите на други българи. Даде пример с някаква статия за това как Григор Димитров бил паднал и отдолу имало коментари, че бил некадърник и прочие. Коментарите, че е некадърник бяха по-малко от балансираните коментари, всъщност имаше само 2 коментара от 15, които го плюеха. И според моя познат българинът обичал да плюе. Ето, че само 2 коментара плюеха. Това ли е българинът? Ето този стереотип (че не харесваме успехите на другите българи) е нереален. Всъщност, като Гришо има успехи обикновено коментарите са супер положителни, а като няма - неутрални и тук-там някой просташки тролест коментар. Но според моя познат това значело, че българинът обичал да плюе другите българи.

Идеята е, че самият стереотип ни изкарва като някакви зли завистници, които не могат да приемат, че някой се справя по-добре в нещо, в което е инвестирал хиляди часове труд и вероятно има вроден талант. Ами, както казах, този стереотип е нереален. Вероятно тръгва още от преди доста време, когато в едно село всички са се познавали (колектив, общност) и ако някой малко се издигне (индивидуалист) е предизвикал завист у другите и желание да го "приземят". Тази завист обаче е типична за всички селски общества по Света. Ние не сме нещо специални с нашите емоции, навсякъде при подобна ситуация е имало подобни емоции. В Скандинавия дори наричат социалният ред, произлязъл от подобен общински строй "Законът на Янте" (Law of Jante) - "не си мисли, че си по-специален", "не си мисли, че ти самият си нещо повече от нас заедно", "не си мисли, че си по-умен от нас" и тн. и тн. Тоест, и там, както и тук, се тръгва от колективистично общество, в което нямаш право на много индивидуализъм и ако някой е започне да показва симптоми на индивидуализъм, бързо му се е припомняло, че не е нещо особено. Това още си живее в нас в някаква степен, ние не сме постигнали нивото на върл индивидуализъм типичен за Западна Европа и особено САЩ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker