Нарцистичен баща - не се издържа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нарцистичен баща - не се издържа
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1607 пъти
Ако има хора, които имат нарцистични родители или имат в обкръжението си хора с такова поведение, то моля за съвети.
Въпреки, че съм голям мъж на моменти излизам от контрол. Не мога да контролирам гнева си. За хората, които не са се сблъсквали с такова нещо ще им се стори маловажно и дори ще ме упрекнат, че не уважавам баща ми, но истината е съвсем друга.
На 27 съм. Имам доста по-голям брат. С него всичко е ок общо взето, но при мен психически нещата не са в ред. Цял живот им гледах скандалите. Властна и изискваща майка, която въпреки ,че показва любов, много често беше под различно условие. Винаги да бъда доброто дете. Баща, който в най -важните ми години от 7 до 18 го нямаше изобщо в живота ми. Беше като сянка. Да, това работеше че се налагаше да пътува, но така и не направи никакво усилие да ме опознае, да попита как съм и какво мисля да правя, да проведем мъжки разговор, както се казва.
Сега последните години ме изкарва от равновесие. Звъни ми непрекъснато, всекидневно по 10 пъти на ден. Най-лошото е, че говори само и единствено за себе си или се оплаква или ми обяснява за работа и кой какво казал и какво направил. Представете си човек, който ви звъни по 10 пъти на ден, всеки ден и ви говори само за себе си без да сте го питатали, без да искате да слушате всичко това по 100 пъти. Представеете си човек, който ви се оплаква от години колко е зле и как постоянно го е страх от някакви болести.
В момента, в който не му вдигна той ми звъни 5 минути по-късно. Ако му вдигна, приключва разговора и след 2 часа ми звъни пак и ми говори пак същите тъпотии.
Ако го упрекнеш почва с манипулация да ти прехвърля вината. В един от разговорите ми каза добре пожелавам ти късмет и успех все едно повече няма да звънне. Даже се зарадвах вътрешно, а след 1 час ти звъни все едно нищо не е било.
Дори не се замисля имаш ли работа, дали си зает, дали не си с някой. Звъни и ти говори за себе си нон стоп. И вечното оплакване. И сега току що ми звъни за пореден път, след като сме говорили 5 пъти днес. Не му вдигнах и директно ми пише.
Дайте съвети как се справяте с такова токсично и нарцистично поведение, защото тормоза е огромен. Не се шеугвам

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 3b95d5a68d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   От човек с крайно нарцистичен баща - Не си му длъжен. Щом е здрав, прав и не е на легло, няма какво да му се кланяш и да се съобразяваш с него. Блокирай го.

Моят не ми звънеше да ми се оплаква, но всеки път като ми звъннеше, беше за да ме кара да му върша някаква работа и то на момента, независимо дали мога или не. Те просто не зачитат граници.

И един ден му блокирах номера. Той разбира се, веднага ми се оплака, че не може да ме набере. Аз го изиграх доста учудена и обещах, че ще се опитам да го оправя, но не знам какво е станало уж.... и така и до ден днешен "идея нямам" защо не може да ми звънне. И животът ми е една идея по-спокоен :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0f910933e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Същата история беше с мен. Не му се сърди, вижда вероятно някакъв проблем, и това му е начинът да пробва да го разреши. Ако имаш някакъв личен проблем самият ти, който ти повлиява на живота, породен от липсата на баща (палитрата е богата, от хомосексуализъм до психопатии) , ако му го споделиш, може да се сближите, явно че чувства някаква гузна съвест, макар и много видоизменена, бегла и далечна...

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b9d8e338ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Съгласна съм, че не е нормално .Дори да е бил идеалния баща нямаше да е редно да ти досажда нон стоп.Типичен нарцис -жертва.С такива хора е трудно да се справиш особенно ако са ти близки.Директен разговор. Бъди до болка искрен.Конкретно какво и как да го кажеш е строго индивидуално.Ако го избива на агресия пък съвсем не е добре в открит конфликт да влизаш.Съвета ми е -в ютюб има видеа .За нарцис-жертва и за жертвата на такива хопа.Също и когато става дума за родител нарцис.Чети и гледаи също за отровните родители.Как да противодействаш или как поне са не позволиш да ти смачкат психищата ...И също .Не всигаи телефона.Не отваряй съобщението .Остави го да беснее от другата страна.Ако ти държи сметка кажи -шофирах , бях на каса в магазин, бях с шефа ми ....без да се изниняваш , без да даваш вид че си се притеснил, че тои е чакал ,а ти не си му върнал обажданета.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: eafc2323d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторе разбирамте перфектно. Имам много добър приятел, който е нарцис. Има и добри качества, които много други хора нямат, но е нарцис, което често обезличава добрите му качества. Тези хора са е ергийни вампири и често нетърпими. Това е психическо растройство и няма управяне. Предполагам, че и баща ти има добри качества, най-малкото ти е баща и ти е дал живот и трябва да го уважаваш за това. За мен най-доброто решение е да ограничиш контакта си с него на един път седмично и си определи колко време можеш да му отделиш за този контакт. Ти имаш и личен живот, и не трябва да допускаш някой да те обсебва със себе си дори и родния ти баща. Авторе трябва да му поставиш точни граници. Кажи му, че желаеш да разговаряш с него веднъж седмично по максимално 30 мин. примерно. И не остъпвай. Нарцисите са нахални и манипулативни. Обясни му всичко, така както си ни го обяснил в темата си и точка. Нарцисите се хранят с енергията на другите и, ако не го озаптиш сериозно и на време влизаш в една спирала от, която няма излизане.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0b1a3160c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нарцисизъм означава самовлюбеност. По-правилно е да се каже досаден или егоистичен.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: baf7cb7865
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Това не е нарцисизъм - просто годините им минават, те се видиотяват, животът им умилява и едва тогава се сещат, че имат деца и то не за друго, а за да има, кого да товарят с проблемите си и кого да държат отговорен за всичко.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: e3a10896ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Това наистина може да бъде разбрано само от хората, които са в такава ситуация. Моят също е ужасен нарцис. В моя случай е цял живот постоянно заяждане и упрекване за АБСОЛЮТНО всичко. От 18 годишен живея сам, но въпреки това при среща с него буквално ми изкарва нервите от равновесие. Сега съм на 30. Не живея далеч от нашите, но се виждам с тях 1 път, максимум 2 пъти в месеца и то именно заради неговия характер, а мога да го правя 2-3 пъти седмично. Буквално след 15-20 минути общуване вече сме се скарали. Понякога дори ме посреща на нож. Единственото решение е намаляване на контактите. Няма как да го изоставиш. Това ти е баща. Той лошо не ти мисли. Иска да ти е добре, но са му такива разбиранията за света. Много родители са съсипали живота на децата си, защото са решили, че правят само правилното за тях, но всъщност жестоко са сгрешили. На мен ми тежи, че баща ми не е човек, с който да седнем да си говорим като мъже, да направим нещо заедно, да вземем някакво съвместно решение, да ми даде съвет или пък аз на него. Но това е той и няма как да го изоставя или пък намразя. Голям човек съм, сам взимам решения и изобщо не го питам за нищо. За каквото и да съм го попитал винаги е било наопаки и е имало заяждане и скандал. Понякога се съветвам с майка ми, но основно сам решавам какво да правя. Казвал ми е "Ще ме слушаш, какво ти говора и няма да предприемаш нищо без аз да съм ти казал". Общо взето, като по-млад като съм го слушал, не рядко решенията са били грешни. Един пример давам. В първи курс бях скъсан на един изпит и той ми каза, да съм отишъл в учебния отдел и да се оплача от преподавалетя, който ме скъса. Е, аз го направих и директно служителката ме изгони и ме направи буквално на 2 стотинки. Оказа се, че е читава жена, която не се занимава с клюки и интриги и не е казала на преподавателя. Иначе сега можеше да съм си останал без образование. Така, че жалко е, но има и такива бащи, които в голяма част от случаите не бива да бъдат слушани и е добре контактите с тях да бъдат силно ограничени. Престани да му вдигаш и това е. Кажи му, че си зает, че не можеш да говориш и преставаш да вдигаш. Той нека си звъни, нека те упреква, нека се кара. В един момент ще свикне и ще спре да звъни.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 902b563313
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Смени си телефона и не му давай новия номер. Прави се, че има някаква повреда. Той просто ти точи енергията. Не си му длъжен за нищо. Отсвири го.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5db15411bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това за което говориш е по-скоро тревожно разстройство и хипохондрия. Баща ти очевидно има нужда от невролог, психиатър и успокоителни, не знам как не си се сетил до сега за това. Явно се влошава и се нуждае от лечение. Най-малко, докато се организира да посети лекари му купи билкови успокоителни и го контролирай дали ги приема. Ефкетът би трябвало да настъпи след около седмица. Препоръчително е да отидеш с него на прегледа при психиатъра и да му обясниш какво се случва, за да прецени симптомите по-добре. Обясни за постоянната тревожности и нервните кризи, които както се изразяваш са по 10 пъти на ден.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 5f1f535794
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Евала на Номер 1!
Моят баща също е изключително токсичен нарцис. Такъв вид хора дори и не осъзнават тормоза, който причиняват на децата си и на хората около тях. Отнемат години човек да се излекува от емоционалните травми.
В момента съм на 30, живея свой независим живот, но отново не ме оставя на мира този човек. Постоянно търси внимание и да пие енергия. Звъни по 100 пъти на ден и реално не казва нищо, когато ме пита нещо и тръгна да му отговарям се прави, че не ме чува и реално не слуша. Ако не му вдигна телефона звъни пак и пак до 100 пъти на пожар и накрая разбира се дори няма причина за това обаждане. Пише съобщения по всички възможни канали на комуникация-фейсбук, вайбър, уатсап, всички възможно. Праща снимки на себе си къде е и какво прави-все едно някой го е питал.
Държи се като дете, на което всички са длъжни. Ако не стане на неговото се започва-обиди, скандали, вменяване на чувство за вина. Да не говорим за годините манипулации и. агресивно поведение. Ужасна работа. Много е натоварващо да имаш такъв родител. Животът е достатъчно трудне и без да ни се стъжнява допълнително от уж най-близките хора. На никой не пожелавам такова чудо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker