Дарява ли се в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дарява ли се в България?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 926 пъти
Здравейте. Скоро един приятел публикува в една страница доста трогателен пост, в който моли за помощ за скъпа операция, която не може да плати. Хиляди хора са видяли поста. Публикацията има към 1000 лайка, много споделяния, много загрижени коментари и т. н. И знаете ли какво. Нито един от тези хиляди хора не е предложил да дари.. Та се чудя за какво са му тези лайкове на това момче и как ще му помогнат да оздравее. Сигурен съм, че между хората, които са го видели е имало и заможни хора. Не казвам, че са длъжни, ама просто е странно.. Да видиш една история, да те трогне и да си кажеш ("някой друг сигурно ще му помогне"). Та въпроса ми е, вие дарявате ли и дарявали ли сте някога, и за какво?
Аз най-много съжалявам, не само за този случай, а има хиляди други случаи, в които има хора с голям потенциал, с добър талант в музиката или изкуството и няма как да го развият, няма как да отидат в елитен университет, да попаднат на среда и.. като се замисля колко много хора са похабили талантите си така. Колко гениални хора сме изгубили заради бедност. Да, човек трябва да се бори и да си проправя път навсякъде, но.. има едни моменти, в които човек е в пика си. Моменти, в които си на кръстопът и ако нямаш средствата да тръгнеш точно тогава в определена посока, след това е късно. И тогава колко хубаво би било да имаме общество, в което си помагаме. Двата случая, които описвам нямат нищо общо, но пак идеята ми е.. Помагащо общество ли сме? Тва ако имаш много пари и знаеш, че с лек жест, малка част от твоите пари биха променили завинаги живота на някого. Примерно виждаш някой голям талант на улицата, той цял ден работи там, свири, забавлява хората за жълти стотинки. И ако този човек ти харесва и знаеш, че малка част от твоите пари биха могли да го изпратят на световната сцена. Как просто да не го направиш. В същото време забелязвам някви глупости, за които хората даряват парите си. Малко се отклоних на места, но основният въпрос остава

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 9295838e9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Аз дарявам по малко всеки месец, макар и да съм безработна. И, да, даряващо общество сме. Просто хората нямат много пари. Защото вече близо година са все карантини и пр. Но грешиш за човека, който свири на улицата - той или тя има начин да учи, да кандидатства за стипендия, да отиде в чужбина и пр. Не е нужно да бъде спасяван.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: eddaca7232
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Не съм богата, но съм дарявала, винаги анонимно. Никога не съм "лайквала" не съм писала в публични пространства и тем подобни.
Превърнаха обаче даренията в бизнес дори онколози... фалшиви диагнози, проценти от клиники в чужбини разни като им пратят клиенти (именно клиенти, не пациенти..)
От няколко години помагам само на животинки когато и доколкото ми е възможно разбира се. И там бизнес, ветеринари се превръщат в бизнесмени. На едно момче му скочи котето през прозореца и го сгази кола. Беше му счупен прешлен, двете крачета, таза...
Веднага го води на ветеринар който отказва да го оперира въпреки спешната ситуация защото момчето нямаше 900 евро да плати.
Казва му ветеринар че, ако било улично коте щял да оперира, но тъй- като е домашно, трябва да плати, толкова благороден той, милозлив.
Тича момчето по няколко други ветеринари- същият отговор, но поне един скланя на 600 евро. Момчето и приятелката му отчаяни започват да пишат наред за помощ. Изпратих последните пари с които разполагах в него момент.
Този случай и още един с друго коте, захвърлено в плик на магистрала ми преобърнаха тотално идеите на кого да помагам...
На улични музиканти; художници, танцьори винаги оставям някакви стотинки, обикновено по 1- 2 евро. Уважавам ги много. Те показват част от душите си там, на улицата, подаряват ни красиви и съвсем безплатни емоции. Можеш да оставиш някоя паричка или не.
Подарявам и много дрехи или храна понякога.
Но за нуждаещи се от лечение хора... вече не, ако някога видя нещо което ме бодне, със сигурност ще искам лично да проуча преди да си помисля да даря като знам какви бизнеси се въртят между хората, а има много животинки които имат реална нужда от помощ.
Ааа и да не забравя от най- низките бизнеси- дарената кръв!!!
Проучи темата и може би ше ти изяснят доста неща!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f921cc4a37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Дарявам само ако ми направи голямо впечатление таланта на уличния артист и то давам 1-2 евро. Иначе за операциите не, защото всъщност на него му трябват парите за да богатее някоя частна клиника някой нехуманен лекар е измислил нереална цифра, която и да му се даде шанса човека да стане пълноценен гражданин е никакъв. Иначе за апаратура дарявам. На едно дете асматик му трябваше машинка за кислород събрахме и купихме машинка.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker