Българската армия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Българската армия
преди: 3 години, 17 дни, прочетена 1492 пъти
Здравейте. Аз съм момче на 18 години. Напоследък непрекъснато виждам как разни люде от всякакви възрасти оплакват състоянието на нашата армия. Има огромна носталгия по Българската народна армия, по старата мощ, по унищожената техника, по тази, която е оставена да ръждясва и общо взето по всичко. Решенията за нарязването и стопяването на машините се осъжда, като национално предателство. Хората буквално плачат със сълзи, дори и големите здрави мъже споделят, че се разплакват от мъка. Клипът от военния парад от 1981-ва година е абсолютен хит, а коментарите отдолу са все едно, че някой е умрял. Много хора искат да върнат времето назад. И аз се чудя защо е тва реване и ше ви обясня защо.

Казах, че мрънкаме за някогашната си армия, как била унищожена от продажното ни правителство. За малините, които били нарязани и стопени. Тези машини са нарязани и стопени преди 20-30 години. Тогава още са били стари, а сега на колко години щяха да бъдат? Щяха ли да се движат изобщо? И след като ги нарязахме каква беше разликата след това? Потрябваха ли ни след като ги нарязахме? Изобщо. Напрактика все още се надава рев за стари машини, нарязани преди десетилетие, които така и не ни потрябваха.

Ще кажа нещо и за военната ни авиация. Някога сме имали 300 самолета. Знаете ли колко ресурс е необходим, за да се поддържат 300 самолета? Видях и снимки на нарязаните "самолети". Едни стари съветски железарии. И те по същия начин ако бяха оставени сега вече нямаше да стават за нищо и така и не ни потрябваха. Преди време намерих клип за последния полет на самолета Миг-21 в България. Коментарите отдолу все едно, че това е погребение на скъп човек. А самият самолет е толкова остарял, че нямам думи. И технически и морално. Купуваме 8 самолета Ф-16. Ф-16 е най-масовият военен самолет в днешно време. Използва де от най-силните армии и дори и през 2020-та продължава да събаря други самолети. Е от българската публика той е определян, като антика, морално остарял и безполезен боклук, а купуването му се определя като "позорен акт". Тоест оплакват един самолет, който е създаден през 60-те 50 години е бил на служба и вече едва лети, а Ф-16 го плюят. За това, че го взимаме на тройна цена не обвинявайте самолета. Обвинявайте правителството ни. Ф-16 си е супер добър и въобще не е морално остарял. И в крайна сметка ако не ни харесва можехме да вземем Рафали от Франция, а ако и те решат да ни лъжат купуваме Тайфуни от Италия и Германия и всичко щеше да е наред. Те са и много по-добри от Ф-16.

Сегашната подготовка на армията ни и нейният брой са подлагани на строга критика и това е разбираемо. Войниците ни приличат повече на готвачи и при война бързо биха подали оставки. Сегашната ни армия е съставена едва от 30 000 души, а БНА е наброявала над 100 000. За да се поддържат толкова войници знаете ли колко пари трябват? И какъв е смисълът от тях? Само да ядат и да пият. А тв направиха ли нещо да защитят българите в Югославия? Спряха ли турците да трупат камъни по граничните реки и румънците да си присвояват наши острови по Дунава? Те просто са яли и са марширували. А парите, които са се пръскали по тях колко са стрували на бедния български народ? Сега армията ни е малка и да, прекалено е малка и това е проблем за много хора. Войниците ни са стари готвачи. В същото време новите млади военнослужещи са наричани смешници, тулупи, кавали и какво ли още не. Искаш да има нови млади войници, а ги обиждаш. Така няма да стане.

Ще кажа и няколко думи за носталгията по задължителната наборна служба. Да не би да мислите, че ние младите ще си хабим времето да ходим там? Напротив, върнат ли я казармата бягаме в чужбина и България за 2 години остава без мъжка работна сила. Ако не я бяха махали ние щяхме да знаем от бебета, че ще ходим там и щяхме да гледаме на казармата, като нормално. Сега тази връзка е загубена и трудно може да бъде върната. Връщането на задължителната наборна служба няма да донесе на България повече мъже, а обратното, мъжете ше избягат.

Казах, че купуваме самолети и всичко друго на двойна и тройна цена и нещата, които купуваме са втора и трета употреба. Аз си обяснявам тва по този начин. Българите не сме някакъв разглезен народ, но по отношение на армията много се размекнахме. Преди Прехода дълги години сме били въоръжавани от някой друг. Първо от Германия, след това от Съвета. Те са ни давали оръжия без да плащаме, а ние само сме стоели и сме чесали мадурите. И така повече от половин век. В един момент сме решили, че вечно ше има някой, който да ни въоръжава безплатно и за тва можем да сме спокойни. Да ама не. Дошло е време, в което ако искаш играчки трябва да плащаш за тях. Но ние сме стоели и сме чакали. Трябваха ни 30 години, за да разберем, че с чакане няма да стане. А и времената почнаха да де променят. Света вече не е сигурното място, което беше преди. И нашите политици решиха да пооправят малко армията. Започнаха да купуват техника, но тя на тройна цена. Едната причина според мене е, че след като дълги години сме разчитали на някой друг да ни въоръжава сме се размекнали и сега като сме сами още не сме хванали този занаят и не знаем. Някои се възползват от нас и ни лъжат. Друга причина е корупцията в държавата. Правителството използва закупуването на нови военни машини като възможност да краде от това. И става така че купуваме неща на двойна и тройна цена, а парите отиват в джоба на някой политик. Сделката за свръх скъпите американски самолети Ф-16 можеше да се избегне много отдавна. Ние с немците юного се имаме и те са ни предлагали цяла ескадрила самолети Миг-29 от бившата ГДР на много изгодна цена, ние сме отказали и те са ги дали на поляците. Те още си летят с тях, поддържат си ги и ако нещо се развали имат части да го оправят, даже и продават части на другите. Плюс това и ни е забранено да купуваме евтино оръжие от Русия. Ами винете политиците ни за това.

И в крайна сметка за какво е целият рев? За едни стари машини, нарязани и стопени преди десетилетия, които така или иначе сега щяха да са за скраб и така или иначе не ни потрябваха. За стария брой на армията, а днешните млади военнослужещи са подложени на подигравки. Всеки проект за модернизация се критикува. Излиза, че единственият истински проблем не е в нарязаните съветски антики, а в корупцията и в начина на мислене. Ако се вземем в ръце можем и да си оправим армията. Румънците като гледам са същите. И те си карат със старите съветски железарии и чакат някой да дойде и да ги оправи с магическа пръчица. Унгарците обаче са се взели в ръце и даже участват в програмата за танкове Леопард и си имат над 100 работещи Леопарда. Щом те могат значи всеки може, стига да не мрънка и да не разчита на някой друг.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 17 дни
hash: 5a43b0fe7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Българинът реве за всичко. Иска армия, иска улици, иска болници, иска пенсии, иска заплати, иска училища, иска учители, иска наука, иска резервати, какво ли не иска? Иска обаче и малки данъци, евтини стоки и услуги, евтини жилища и ниски наеми. Еми няма как, братленце. Ако искаш всичко, бъди готов да дадеш всичко, както в Западна Европа с високите данъци. Това за армията ми е познато и е малко като ревовете, че "Шуми Марица" бил "истинският" химн на България. България се променя, както времената се променят. Сега накъде с кой генерал ще маршируваме? Училищата ни са за посмешище, улиците ни са като лунен пейзаж, болниците хлебарки приютяват, а Ганьо нова пушка иска.

А и в момента няма смисъл от тези машини, както ти каза. Техниката постоянно се променя и сега военното дело навлиза в нова фаза - роботизирането. Гледай какво САЩ, Китай и Русия правят: Щатите вече имат космически отдел на армията, Китай се опитва изкуствен интелект да развива за дроните, Русия не я знам какви ги върши, но поне армията си поддържат донякъде. България с някакви Т-72 танкове и Миг-29 изтребители какво ще прави? Ще си играем на блъскащи се каручки, барем вражеският танк прихване ръжда от нашите. Истината е, че да поддържаш армия (поне такава, която да не е загуба на пари и време) изисква мощен икономически двигател, който ние нямаме. А и не е като да нямаме други проблеми - демографска криза, например.

Ако българинът иска армия, да е готов или повече данъци да плаща, или от нещо друго да се лиши. Това, естествено, няма да стане.

 
  ...
преди: 3 години, 17 дни
hash: fd55ad688a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Нямаме нужда от армия, парите трябва да отиват за много по-важни неща за доброто на хората. Ако се случи най-лошото и ни се наложи да влизаме във война значи навсякъде по света си е е*ало мамата. Войните не са това, което бяха преди 70-80 години, вече всичко е техника, дронове... почти няма пряк сблъсък човек-човек. Следователно в една бъдеща война ние сме беззащитни както националите вчера до 13тата минута... За мен има 3 варианта да влезем във война...

1) Етническо напрежение в България, което е много малко вероятно. Сигурно се досещате за какво имам предвид. Бих казал че ни е по силите да водим такава война.

2) Етническо напрежение на балканите и визирам най-вече Турция, също малко вероятно защото турците са в НАТО, но за разлика от нас те имат гръбнак и винаги си гледат своя интерес. Без намеса на наша страна ви гарантирам че ще ни превземат за 4-5 дни най-много.

3) Някаква огромна война/Световна война.. в такъв сценарий няма какво да направим освен да се крием :)

 
  ...
преди: 3 години, 17 дни
hash: c0863e1c0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Мисля, че още си малък за да коментираш тези неща. Все пак всеки може да си даде мнението, но аз пък мисля, че още трябва да учиш, за да схванеш доста неща. И аз съм съгласен с някои неща, но преди 20-30 години че и повече, когато БНА още я е имало, знаеш ли колко военнослужещи са се самоубили заради опитите да “вкарат” мъжество в тогавашните служители? Имало е толкова самоубийства, че едва ли на някой му се говори за тия неща. Колкото до броя на армията ни, такива са изискванията на НАТО. Преди 40-50 години не сме били в НАТО и тогава цените на всичко са били много по-ниски. Тогава 500 лв. са били много пари по онова време. Най-много се кефя на тия отстрани, които умеят само да плюят из фейсбук и разни сайтове за това как всичко било нарязано и армията била малка и бла-бла-бла.. Като са толкова големи мрънкачи, предлагам им да идат да мрънкат пред очите на управляващите. Военните нямат никаква вина, че армията е толкова малка! :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 дни
hash: 266c7fa3d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Те нещата са взаимосвързани. Наборната казарма е инкубатор за психично болни и освирепели примати. Наборен психически осакатител на народа. Тия които реват за нарязаните съветски антики и особено за наборната казарма, причината за това е, че са били в казармата. И това е просто представителна извадка за състоянието им. Да си заврат "казармата прави младежите мъже" знаят къде. Трябва да им се поставят ограничения за гласуване, защото правят бели. Тия хора не са виновни. Просто системата тогава ги е превърнала в такива. Както елфите след много мъчения и издевателства са се превърнали в орки. Тия същите искат да излизаме от НАТО и да се връща наборната казарма. А това че сме треторазрядна страна с население колкото един град и каквато и армия да имаме не можем да имаме нещо съществено за да спре самостоятелно голяма страна не го ли отчитат. Това че тия паради от 80-те са били с цената на повредено цялото население на страната и че голяма част от техниката ни е била дадена за без пари от съвета за да пази точно съвета понеже бяхме негова граница, не го ли отчитат. А Румъния ако не знаете е една от най-тежковъоръжените страни в момента. Закупи колосални количества ракетни системи Пейтриът и други оръжия. Но тя има икономика.

Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: ad982cdc96
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До някъде е така, въоръжението е наистина морално остаряло, в повечето случай машините са вече на предела на силите си, а и дори да имахме много танкове, те са неефективни за новия военен театър, виж примерно както по горе беше казано САЩ,Русия,Китай, първите работят за създаването на космически войски, имат цяла армада от дронове, сега се работи са роботизирани танкове,Русия вече има роботизирани войски, командването едновременно управлява наземните роботи тип БМП, и дроновете в въздуха, тук старите танкове ще са безполезни,както и САЩ така и Русия въведоха лазерни оръжия, срещу който старите ни Мигове са безполезни,срещу тях също се работи по бойни екзоскелети и тем подобни, просто нашата армия е 30 години назад от модерните, Китай пък разработва електромагнитни оръжия с което може да се изключи цялата техника по пътя, и най силната военна технология е Хиперзвуковата ракета, която Русия въведе на въоржение а САЩ са на път и те да го направят,излети ли ракетата с тая скорост от 20 000 км/ч няма ПВО което да я спре, демек ако искат могат да унищожат София за 2 минути,без да можем нищщо да направим, с две думи в тия времена не ни е приоритета армията, виж какво стана с здравната система, там трябват пари никой не е тръгнал да ни напада !!!! за протокола занимавам се в военния сектор

 
  ...


...
преди: 3 години, 16 дни
hash: 385b476b7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Много добре описано

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 дни
hash: 385b476b7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 2 много добре казано

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker