Цигански гета - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120990)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6459)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Цигански гета
преди: 3 години, 18 дни, прочетена 1454 пъти
Интересно ми е кога и как се заформили циганските гета в България като Максуда, Столипиново, Факултета и др. подобни. По време на комунизма имало ли ги е тези квартали? Ако не - кога и как са се появили изведнъж? Ако да - такива ли са били и тогава или впоследствие са станали гета?

С две думи ми се иска да проследя хронология по въпроса с циганите от комунистическо до сега - тогава били ли са интегрирани, образовани ли са били, работели ли са и най-важното как са живели - компактно изолирано или сред остананлото население. И как се стига до този тип гета в днешно време? Къде се къса нишката?

Вече са на лице първите градове в България, където циганите са мнозинство (над 50% от местното население). Например Върбица, Антово, Пеpyщица, Иxтиман, Мъглиж. В момента 55% от новородените са цигани. Етническите българи намаляват с 15 души на час, а циганите се увеличават 5. С това темпо след 18 г. българите ще са под 50% от населението в цяла България, а след още 4 г. ще са по-малко от циганите. След още 6 циганите вече ще са повече от всички останали, взети заедно, т.е. над 50% от населението.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 18 дни
hash: 454c59a3ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Катуни винаги е имало, още от турско робство.
През социализма обаче циганите работеха, не се въдеха като животни.
Ето един малко по-пиперлив случай от онова време...
https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/kak-legendarniiat-gen-chochoolu-napada-stolipinovo.html

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: 6bc98989b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   За мен има само един начин да се оправим с циганите, но той не е хуманен и биха ни обвинили в геноцид! За съжаление нещата в бъдеще според мен ще стигнат до война, примери с подобен сценарий на етническа основа колкото искате по света, не си мислете че ние сме някакви специални и ще цари вечен мир. Не съм расист, но тази необразована, неблагодарна, мърлява и консуматорска сган единствено ни дърпа надолу със своя средновековен начин на живот. Тук не визирам хората от такъв произход, които си имат нормални семейства, ходят на работа, плащат данъци и не си продават гласа за 2 кебапчета, тези хора аз лично ги възприемам аз българи. Мисля че сами се сещате за коя част от тази етническа група говоря, която част за тяхно съжаление е над 80%. Много търпим, правим се на удари, но според мен в бъдеще чашата ще прелее и ще стане нещо страшно с тях.

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: d14ab3004e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Истината е че циганите до 1950г са били номадски семейства, местят се от едно населено място в друго, настаняват се край населеното място в палатки от плат или одеала, калайдисват съдове, продават кошници, правят дървени лъжици и съдове, продават въглища, дърва, работят каквото има. За българките е било радост, когато циганите посетят населеното им място, това било шанс те да си купят нови от описаните по горе стоки. Все едно Мола да дойде във вашето село за ден два.
След идването на комунизма по голянмата част от населението на селата се мести в градовете, има работа в града и на циганите им се налага да се установят, първоначално си правят палатки край всеки град. След време малко по малко започват да строят познатите ти гета. Гетата бяха построени на тогавашните общински ливади.
Комунизмът имаше задължително образование за децата, научи почти всички циганчета да четът, говорят и пишат. Районните полицаи имаха задължение да поддтикват вссеки да учи или работи имаха си техники и всички цигани също работеха. Освен в заводите доработваха и "на черно", жените печаха и продаваха слънчогледови семки във фунийки от вестник, вечер след работа или през уикенда, изпекът семки и тръгват по улиците с викове "едър печен"/по магазините нямаше пакетчета семки, единствено от циганките купувахме или си печахме сами/ много семки се изяждаха, мъжете сечаха дърва за зимата или превозваха с каруците си товареха и разтоварваха, българите ги наемаха на частно за тежка работа и им плащаха на ръка.
Тоест живеехме заедно с циганите, разбира се винаги сме ги смятали за по низши, все те нещо да ни свършат, ще трябва да изкопаем основи за къща "ще повикаме двама цигани", ще трябва да преместим купчина камъни "ще повикаме двама цигани", ще трябва да насечем дървата за зимата "ще повикаме двама цигани" и т.н.
Имаше и полицейски натиск върху циганите, в много градове имаше проверки ако полицай срещне цигани в центъра, а полицай имаше редовно, тогава полицията работеше, притискаха циганите и може да се каже, че им забраняваха да ходят по центъра. Полицейския натиск срещу циганите спря 1990г, до тогава българите знаеха само къде започва циганската махала, не знаеха как живеят, на телевизията беше забранено да прави репортажи от махалите. Циганите нямаха право да ходят на кафе-сладкарниците в центъра, нито по заведенията.
Иначе през целия комунизъм имаше кражби, но мисля че тогава кражбите бяха изравнени между българи и цигани, или може би циганите са били много по малко на брой.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 18 дни
hash: f42d89d87a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   До 2 ясно е че рано или късно ще стане нещо, казвам го като човек живеещ до Циганска махала, нямам си представа колко от тях са образовани и читави, но поне тук повечето са типичния случай, постоянни набези, Цигански барони, правят си каквото искат,масово са въоръжени с незаконно оръжие и е притеснително да стъпиш в тяхната махала, абе границата е тънка до някакъв вид гражданска война, постоянно се увеличават, и скоро в БГ ще станат почти равни като брой с Българите!

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: fd7df86fef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И през комунизма си имаше гета/махали. Още тогава се виждаше, че се множат доста, но БКП не направи нищо по въпроса. За партията беше по-добре да събира проблемите под чергата, отколкото да решава проблемите. Работеше се на принципа- няма проблем ако не говориш за него.
Ромите уж учиха, но доста нисък брой завършваше средно.
Може би двете хубави неща за тях бяха, че ходиха в казарма, където малко от малко го учиха на дисциплина, и че все пак бяха заети с някаква работа, макар и най-черната и къртовска.
Повечето едва учиха до 4ти или 8ми клас. Така че и тезата "ама тогава учиха" не е съвсем валидна. Още през 80те познавах неграмотни роми...
Сещам се, че на времето в Сливен на ромите им дадоха апартаменти из новите (тогава) квартали. Но те си изпродадоха апартаментите и се върнаха в гетата.
Като цяло не знам как могат да се интегрират тези хора. Никой до сега не ги е интегрирал напълно.

 
  ...


...
преди: 3 години, 17 дни
hash: a448483283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Циганите са номадски етност. Това е причината да си правят катуни -отиват на края на града или селото, с подръчни материали правят нещо за живеене. Като няма препитание, се местят другаде. Постепенно някои се установяват някъде, общината не ги гони и хоп -троп, може и 4 етажна къща да вдигнат. Гетата си съществуваха и преди 30 години. Конкретно, за София казвам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 17 дни
hash: 5d8f8d1a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   "Циганите нямаха право да ходят на кафе-сладкарниците в центъра, нито по заведенията.
Иначе през целия комунизъм имаше кражби, но мисля че тогава кражбите бяха изравнени между българи и цигани, или може би циганите са били много по малко на брой. "

Две неща са различни днес:
- Отношението към саморазправата.
Преди да се съберат събереш няколко души, за да набарате крадец и да го набиете, не беше проблем. Е, тогава нямаше и брутализми, като днес. Никой не си мислеше, да реже уши и пръсти.
Другото беше, че се стреляше с пушки със сол. То я уцелиш нещо я не, но и да уцелиш, болката е голяма 2-3 минути и не остават трайни поражения.

А когато дойде милицията, нямаше Евророма и адвокати, жадни за пари, които да викат расизъм. Работата беше, че еднакво се биеха и цигани и българи.

А ето я другата разлика:
- Да попаднеш в ареста за кражба си беше много, ама много тежко изживяване.
Това да останеш 2 дена гладен и да излезеш с грешни пропорциин а лицето, поради множестовто аркади, едвам куцукайки си беше очаквано. Второ и трето провинение се наказваха с "падане по стълбите" и завършваха с дълготране престой в болницата, преди да отидеш за доста дълго в затовра, където общо взето си беше като ареста.

Общо взето кражбите се наказвах много, ама много тежко от милицията, а гражданите не се наказваха за саморазправа. Не че нямаше престъпност, просто никой не си правеш илюзията, че редовни и организирани групички за кражби ще изкарат дълго.

А само да добавя, че тези с ножове, изнасилвачи по къщите и подобни, понякога загиваха от сърдечен удър.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker