Инвестиции - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Инвестиции
преди: 3 години, 17 дни, прочетена 998 пъти
Здравейте! Имам известна сума (немалка) в чуждестранни валути. Въпросът ми е в какво да инвестирам? Тия биткойни са поредния балон за мен, вяра грам им нямам. Другата цел, наред с възвращаемост, е да се отърва от българските пари, които имам, така или иначе хиперинфлацията ще ги стопи след 3 години.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 16 дни
hash: 377032f125
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ако искаш нискорискова инвестиция - земя или жилище. Ако искаш по-рискова - акции, фондове, ресурси, стоки. Ако те бива в търговията - бизнес.

 
  ...
преди: 3 години, 15 дни
hash: 974718659e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Аз бих инвестирал в курс по икономика и финанси. Хиперинфлация не е имало от десетилетия:
https://www.statista.com/statistics/375187/inflation-rate-in-bulgaria/

А и левът е вързан с валутен борд за еврото, така че "българските ти пари" си ги брой в евро. Иначе инвестицията за възвръщаемост е ясна: индекс фондове, ETFs, диверсифицирани с щатски и международни компании.

 
  ...
преди: 3 години, 14 дни
hash: cd2a05f423
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Съгласен с номер 2. Ако не ти се занимава, недей се занимава, а просто ги вложи във взаимени фондове. Честно казано много хора съм виждал да се опитват сами да треидват с акции и тн. и по цял ден да ровят на телефоните и да купуват и да продават и никий от тях не съм видял да изкарва повече отколкото вкарва.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: d330166db3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Аз лично бих инвестирал в някой имот ново стрителство, но бих проучил предварително дали строителството е качествено. Защото ако инвестираш в панел, стара тухла или ново строителство, но проблемно (90% са такива), след 30 г., няма да струва пукната пара. Освен ако не купиш с идеята да го продадеш след 5-10 г. Земеделските земи са още по-сигурна и доходоносна инвестиция, но първо, че земите, които си заслужават вече са изкупени и второ, там е по-специфично и си трябват малко знания, за да не се набуташ с някоя непотребна земя.

Най-лесния и бърз вариант, но и малко по-рисков, е да инвестираш в акции на стабилни утвърдени компании. Знам, че звучи рисково, но има компании, чиито акции са доста стабилни и предвидими във времето. Например акции като МкДоналдс и Уолмарт, растат стабилно без големи отклонения, т.е. предивидими и стабилни са, че дори и в криза не падат или падат по-малко от другите, но после наваксват. Всяка година поскъпват с около 6-7% средно и отделно винаги дават около 2% дивидент. Значи ти имаш 8-9% печалба всяка година, айде 1% махни за данъци и някакви такси, пак ти остават 7-8% на година чисти. Ако използваш ливъридж 1:2, което смятам, че е не завишава риска, чистата печалба става 15% на година и според мен риска е сведен до минимум. На 100 бона са ти 15 печалба всяка година, което си е една допълнителна заплата. Но задължително посредника не трябва да взима или да взима малък лихвен суап, защото иначе той ще изяде допълнителната печалба от ливърджа.

И все пак колкото и да не вярваш в криптовалутите, съветът ми е да влезеш с някаква дребна сума, която няма да те е яд, ако загубиш. Не заради друго, ами да не пропуснеш евентуален голям ръст. Но първо изчакай малко да коригират надолу, после влез, но не в популярните крипто, а в Nano Coin. Последната за последните 12 мес. е направила ръст 200 пъти. Т.е. ако беше влязъл дори със 100 лв на бъзик, сега щеше да имаш 20 бона.

Аз лично първо бих инвестирал в земи, ако намеря и имам нужните знания, или в жилище за сигурност, като някаква част от инвестициията щеше да е ипотечен кредит, защото това вдига възвращаемостта (процентът доходност е по-висок от лихвения процент в момента), пък ако ми останат пари, бих ги вложил в акции и малка сума в крипто. и Все пак ббих си оставил някой лев кеш за зор заман. По пронцип това и мисля да направя.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: d683a80613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Българските пари са фиксирани към евро, така че реално залагаш срещу него.

Важно е какво искаш.

От имоти не се правят толкова пари, колкото много хора казват. Често ти казват различни цени, от това което са дали първоначлано, пропускат всички такси, всички ремонти, мебилоровка, подмяната ѝ, проблемите с наематели и прочие.

Ако искаш печалба с ниска намеса от твоя страна, в зависимост от риска имаш фондове и инвестиционни банки (за последните, ще трябва да имаш поне 200 000 лева, защото няма да имат интерес, да ти отворят акаунт иначе) и то в Европа.

Не се опитвай да трейдваш сам. Ако си добър в това, нямаше да питаш тук, а ако се окаже, че си добър, няма да си играеш с твоите 20-30-40 000 евро или лева, а щеше да се бориш за 150 000 евро годишни бонуси, отгоре на 120 000 евро заплата.

 
  ...


...
преди: 3 години, 12 дни
hash: d330166db3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, абе фиксиран, фиксиран, ама както е фиксиран, могат да го развържат в даден момент и става забавно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: 3b2242de0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   6, в споразумението за влизането в чакалнята на еврозоната е записано, че курсът може да се промени най-много с 15%. Няма как да го развържат

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 3614f4adf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   www.etfmatic.com
Разгледай този сайт, който е най-големият европейски робо-адвайзър, с може би най-достъпните цени за предлаганите услуги. Надявам се, че знаеш английски.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 3614f4adf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 8-ми съм. Излъгах те или поне те заблудих! Оказа се, че ETFmatic робо-адвайзърът, за който писах по-горе, вече не приема клиенти от ЕС, до изясняване на ситуацията с Брекзита. И друго нещо, вдигнали са административните си разходи до 0.48% от цялостната сума под управление. Аз имам стара сметка там и на мен ми взимат 0.29%. Още нищо не ми е съобщено по отношение на Брекзита.

Жалко, че Англия вече се изключва като възможност. Там бяха най-добрите и евтини робо-адвайзъри. Затова се поразрових за други робо-адвайзъри на континента. Най-много са в Италия, после Германия, Франция и т.н. Като цяло най-евтини са германските.

Някои от сайтовете са многоезични, както са и всичките швейцарски. За швейцарските трябва да се види дали приемат клиенти от ЕС. От „европейските" някои приемат като клиенти само граждани на съответните страни, някои отвсякъде. По принцип трябва да приемат клиенти отвсякъде от ЕС, но явно им изисква повече бюрокрация. От долните немският Quirion и швейцарският Truewealth са най-евтини като общи разходи.

Easyfolio, Easyvest, Ellevest, Growney, Indexa Capital, Investify, Quirion, Sigfig, White box , Yomoni, Wealth simple, Feelcapital, Scalable Capital, Selma, Truewealth, Wealthfront.

Предполагам, че има и други.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 дни
hash: 3b2242de0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, не съм авторът, но благодаря за изчерпателното и полезно инфо. Замислям се да инвестирам някаква неголяма сума, за да не страдам евентуално при загуба. В момента имам инвестиционна застраховка при подобна доходност, но е добре човек да си раздели инвестициите.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 дни
hash: 7a1b386124
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До номер 10, но и до тези решили да инвестират сега. Всеки сам си поема риска, въпреки това малко предупреждение за април 2021.

Просто внимавайте. Моментът е труден за инвестиране! Като цяло пазарите са твърде скъпи. С малки изключения всичко е скъпо, недв. имоти, акции, облигации. За облигациите пък може да се каже, че са направо в отделно измерение заради ниските лихви вече сума години. CAPE (36), Buffett (204%) S&P P/B (4.5) индикаторите са на червено. Все пак имахме страхотна възвращаемост вече толкова години! Предвещанието е, че за в бъдеще възращаемостта ще е отрицателна за да се върне към дългосрочната си средна стойност, обаче никой не е в състояние да каже какво ще се случи и кога. Но пък икономиките са в добро състояние и излизат от пандемията! Та нещата приличат доста на 1999 година преди дотком балона, само дето сега е много по-масивен заради централните банки.

Уорън Бъфет държи около 150 милиарда в брой или 1/3 от портфолиото на Бъркшър Хатауей (има 304 милиарда инвестирани основно в дефензивни акции) от една година насам и в нищо съществено не е инвестирал. А щом той ги държи, сигурно има защо!

Но, всеки решава сам за себе си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker