Мъжката дума - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мъжката дума
преди: 3 години, 14 дни, прочетена 1272 пъти
Колко струва мъжката дума?


Наскоро направих птп с автомобила на мой приятел, за което аз бях виновен. Щетите по неговия автомобил обещах да ги покрия. Автомобила може да се кара, годен е за ГТП щетата не оказва никаква влияние на поведението на автомобила на пътя, но не е приятна за окото. Но е скъпа щетата, аз останах без работа покрай пандемията и си дадох думата, че ще намеря начин до края на годината да му платя щетите. Миналата седмица, ми се обади по телефона с думите:


Слушай братле, виждам те, че нямаш работа, колата е стара я е карам още една година, я не. Толкова пари съм изгубил през живота си, с тия пари нито ще забогатея, нито ще обеднея. Не искам да ми правиш нищо по колата или да ми даваш пари. Аз обаче настоявах, понеже съм човек на честа той отказа. След няколко дена аз го питах да ми седейства за работа в неговата фирма. Той попита работодателят си, и работодателят казал, че ще изпрати мейл за насрочване за среща да говорим. След няколко дена разбрах, от него, че станало сбиване на неговата работа, и че имало и нелегално работещи разни наркомани и утрепки, които просели пари от други колеги за дрога. И аз реших, че това не е подходящо работно място за мен, понеже аз имам нисък праг на търпимост към скандали и навлизане в личното пространство, и най-вече защото там работят нелегални хора и при евентуален инцидент няма кой да понесе отговорност. Работника може за пет минути да избяга от обекта работодатят вдига рамене и няма кой да понесе отговорност. Аз му обясних на моя приятел защо се отказвам именно с тия доводи. Започна да ми крещи, че съм го изложил пред работодателят му, че утре, ако друг го помолил да му съдейства за работа, той можел да изкара пари от посредничеството някакв едни ей такива. След няколко дена се чухме беше по-спокоен, но продължаваше да твърди че съм се, , издънил, , На другия ден ми се обади, и уж всичко е окей, започна от далеко от далеко да ме, , подковава, , , че уж щял да продава колата как щял да я продадял така, с тия намачкани ламарини, какво щял да вземе от нея, как, , хората си меняли мнението, , демек той намеква за моя отказ от работата, така и той можел да си мени мнението и накрая изплю камъчето, че си иска парите за щетата. Реално той ме обвинява в безпринципност и ми прави напук. Но при възникналите обстоятелства, аз дори нямах още насрочена дата и час с работодателя имам пълното си право да се откажа. Но това, което той направи спрямо мен, го асоцоирам с номерата на наранена жена. Повече никога няма да седна с него на една маса.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 13 дни
hash: c2d33a687f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   За мен ти си морално правия. Тези неща трябваше да ти ги каже, преди да говори с шефа, а не да ги представя пост фактум. А дори и така да е, не е казано пък, че си длъжен да работиш при подобни обстоятелства. Може би на него шефа му е набил канчето и той си го изкарва на теб.

Ясно е, че ти прави на пук, но на твое място бих му платил щетите при първа възможност, за да съм си чист пред съвестта и да няма после "ама той ми блъсна колата, пък не ми плати".

И друг път да знаеш, че кола и жена не се дават на приятели и не се ползват чужди такива. Аз чужда кола ползвам, само ако няма друг вариант и е наложитено, но много внимавам, защото стават ей такива неприятни неща.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 807ba8d38e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Този не ти е приятел. Приятелите не правят така и не си натякват, да си ходи

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 06ef1cdd5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   На мен лично ми се случи приятел да ме моли да го уредя на работа. Говорих, лансирах го, лъгах за него... накрая се съгласиха заради мен да го пробват. И когато му казах да идва и да почва... размислил. Написа ми такъв sms. Ей така, за да му чуя гласа му се обадих. Да го питам лично, как можа така в последния момент. Отговорът беше "ми нали ме знаеш, путка съм". Този човек не е част от живота ми.

Предполагам бившият приятел автора се чувства предаден и постъпва точно като него. Може дори да не продава колата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: 23e32c785f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Тая черта на характера на приятеля ти е много жалка, има я и при двата пола.
И да знаеш, че не ти е никакъв приятел тоя. Плащай му я, когато можеш и приключвай с такива жалки хора.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: c2d33a687f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   3, прав си, но двата случая са различни.

 
  ...


...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 93c6fb7534
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте, благодаря за мненията. Имах нужда от странична гледна точка. Искам да кажа на номер 1, че аз съм 9 години шофьор и апсолютно съм се придържал към този принцип, че чужда кола и жена не се ползват. Но този човек го приех като много близък, като брат. За това си позволих да му поискам колата. Имам и роден брат, с който всичко делим и сме готови един за друг да си дадем живота и не една кола, ами и всичките богатства на земята не са в състояние да породят дори и спречкване между нас. За въпросния господин бивш, , приятел, , аз съм си залагал шофьорската книжка и името за да може той да върти бизнез и да изкарва пари. Неща, които бих направил за родния ми брат само! Не му поисках една стотинка. Поисках само един жест, не от него понеже ми е приятел, а от ортакът му в бизнеса, който не ми е никакъв, едно шише хубава ракия. Ортакът му я купи и изпрати по куриер на моят, , приятел, , , а , , приятелят, , ми ходил при любовницита си и роднините и, изпили половината шише ракия и снощи ми звъни да дойда да си взема другата половина. Този, човек има претенциите, че е голям мъжкар, и че ние поколението, което не сме ходили в казармата не сме мъжкари и сме били безпринципни. Възнамерям в най-скорошен срок да му платя щетите и да го разкарам от живота си, но преди това да му кажа всичко в очите.


Поздрави автора!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: 15070f139b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   В началото като прочетох какво е казал, ми се видя много стойностна постъпка, но после явно е съжалил за нея. Това означава да ти се издигнат и да ти паднат в очите. Жалка картинка. Затова трябва да внимавате какво говорите. И на мен ми се е случвало пруятел да ме уреди на работа и после да ме упреква, че съм го бил изложил. А то реално не е така, защото работата беше отвратителна и липсваше всякаква организация. Все още ми натяква след тоя случай, че съм непостоянен и някви такива. Хората са жалки същества и тва е.. Аз за тва вече внимавам какви услуги искам и от кого. Най-добре събери пари и му плати колата и повече не се занимавай с него.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 8933409fdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Поставих се от твоя гледна точка и ми се вижда да си прав. Но поставяйки се от негова гледна точка сбито разказа ти виж как изглежда:
Един приятел ме помоли да му дам колата сии на заем, да си върши услуга, върна ми я блъсната, не много, но с криви ламарини, чието оправяне хич не е евтино. Обеща да ми плати щетите, но след време започна да увърта, нямам сега, заради пандемията, не работя и т.н. Съжалих го и му опростих щетата. Не бяха изминали няколко дни и той ми се обади пак с молба, да му съдействам за работа при моя работодател. Отново му влазох в положение, ходих уговорих работодателя да го наеме, че е без работа заради пандемията, след като работодателя се съгласи, този моя приятел реши да се откаже, измисли си причина, че в работата имам колеги които искат пари на заем и че е станал спор между колегите ми, накрая аз излизам виновен. Реших и тази вина да поема наложи се да е обяснявам пак на шефа, но реших че такъв човек не заслужава да си плащам аз щетата по автомобила и му намекнах да си поеме дълга, а той се прави на сърдит.


Излиза че твите постъпки са неморални. Морално е да си платиш щетата, морално би било да говориш с шефа му и лично на шефа да откажеш работата, а не на посредника.
За ракията в коментар 6, не е безплатно, нещото за което искаш жестове. Решил си да си продадеш ползването на името ти за шише ракия, би трябвало да ти го даде цялото, но и ти не би трябвало да имаш самочувствието на "Не му поисках една стотинка", защото си си поискал подарък. За брат услуга се прави без да си искаш ракия. Или правиш услугата напълно безплатно, или си искаш ракия и не твърдиш, че си услужил безплатно. А на колко си оценил услугата е твое решение.

Аз днес отказах сделка, да купя стока за 6000лв, защото първо че продавача ме мотае вече три седмици, вероятно поръчва стоката от някъде, а днес каза че ще трябва да му платя общо 6035лв, 35лв за документи, че хартията и телефонните ни разговори пари стрували. Отрязах го да търси на кого да си продава за 6035лв.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 2a57e8d3e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   " как, , хората си меняли мнението, , демек той намеква за моя отказ от работата, така и той можел да си мени мнението"
Ами така е авторе, приеми го!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: 93c6fb7534
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9 дрънкаш глупости.Къде прочете аз да съм го молил , да ми опрощава щетите и да не искам да си платя щетите? Той настоя да ми ги опрости. Реално той ми направи подарък.И след първият конфликт да ходиш да си искаш подаръците на зад? А и не знам, кой освен брат ти би си заложил книжката и името за шише ракия?


Автора

 
  ...

...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 8933409fdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12 не не си го молил, само си му казал, че ще го моташ поне година за да оправиш смачкана ламарина, за която вината е изцяло твоя.
Това че ти си продаваш името за шише ракия никой не ти е виновен, най-малко аз. Но "не му поисках стотинка" и "поисках само...." в две поредни изречения, говорят всичко, което е нужно.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 93c6fb7534
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, на глухия окото можеш ли да извадиш? Ти прочете ли въобще историята, че съм останал без работа? Ми да извадя бъбрека си и да го продам, за да не чака година за неговите ламарини? Аман от алчни задници! Ако исках да го мотам, нямаше да му дам срок за изпълнението на думата! А щях да кажа ,,Когато имам възможност,, Тоест реално аз мога и цял живот да нямам възможност.И леко да се скатая от отговорност.И ще трябва по законен ред да си търси парите от мен, където шанса му да получи нещо клони към нула.Безброй подобни случеи на хора нанесли щети на друг и не дали една стотинка за тях.Като цяла в чертата на българина е да се скатае от отговорности.Аз не спадам към тях.


Автора

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 дни
hash: 15070f139b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Авторе, изпитваш вина и си пуснал темата, за да оневиниш себе си пред съвестта си. Иначе въобще нямаше да ти пука, ако знаеше, че си напълно прав. Нямаше да спориш с пишещите тук. Най-вероятно нещо скриваш сам от себе си и от нас, но това не е важно> Ако искаш да ти олекне, признай всичко такова, каквото е. Бъди честен към себе си и ако си прав няма да има нужда да изпитваш вина, нито да доказваш правотата си и да спориш с несъгласните с теб.

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: d083895746
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   15 Не изпитвам апсолютно грам вина. Дори се радвам, че си поиска парите за щетите, иначе наистина щях да изпитвам вина. Иначе ето и друга гледна точка. Той ми дава колата доброволно и с пълното съзнание, че в момента нямам работа и, че при евентуален инцидент аз нямам в момента как да му възтановя щети. Тоест отговорността си е изцяло негова. Аз не бих си дал колата на приятел, който няма пари да покрие евентуални щети. И това бих го направил първо да предпазя себе си, второ за да си запазим приятелството. И за какви принципи и морал ми говори той, като ония ден ми се обажда и ми казва, да съм си продадял пералнята и други вещи от първа необходимост, за да управя калника в рамките на месец. Че това си е жив рекет и изнудване. Приятелите не правят така. Човечето си е гнило, бивш лихварин и мутра от 90-те. Пребивал е и е измъчвал хора за пет лева. Било за принципа. Къв принцип, това си е варварщина. Такива хора приятели нямат. За съжаление го разбрах по кофти начина. И мен би ме пребил сигурен съм, но не смее, защото знае, че след това го чака мноого тежка съдба.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker