Вим Хоф - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Вим Хоф
преди: 3 години, 12 дни, прочетена 766 пъти
Преди време случайно попаднах на информация за Вим Хоф и ми се стори поредната Ню Ейдж простотия, но пък ми стана интересно дали ще устискам на ледени душове. Стори ми се интересно предизвикателство, защото винаги съм искал някакво предизвикателство, но никога не съм имал топки, а това все пак е само един студен душ. По начало аз не мога да държа много на студена вода, но си казах, че ще пробвам само 1-2 секунди.

Влязох, изкъпах се нормално и реших в края на къпането да пусна малко по-студена вода, стана ми студено, но си спомних, че не трябва да се противя на студа или да се мотивирам да го преодолея, а просто да го приема и да се отпусна, даже ако имаше как щях да вкарам телефона си в банята и да си пусна отпускаща музика. И изведнъж стана чудо. Водата вече не беше поносима. Интересното е, че усещах студа, но той сякаш нямаше власт над мен, сякаш бях извън него, т.е. само го усещах и регистрирах, но не можеше да ми влияе. В следващия момент даже ми стана приятно. Аз имам малък и не особено успешен предишен опит с awareness/медитация и може би това помогна.

После постепенно пуснах на изцяло студена вода, почти ледена. И нямаше проблем да стоя около минута. Можех да стоя колкото си искам, но усетих, че сърцето ми реагира и започна сякаш да се свива и забавя. Явно температурния шок си каза думата и се уплаших да не направя инфаркт и спрях. Все пак това това не е правилно, трябва да се започна само от няколко секунди и да се увеличава всеки ден, но плавно и така да се стигне до 2-3 мин, от нататък вече е по-добре да не се увеличава времетраенето.

НО кое е същевственото? Това приема на иначе шокиращи неща ме направи много силен психически. За здравослевните ефекти няма да говоря. Защото каквото и да ми се случи в живота, аз мога да го приема и да се отпусна. Вкл. и физическа болка. И това без да се напъвам, просто си стана като навик от приемането на студа. Разбрах, че силата на психиката не е в мотивация, сила, борба, а просто в приемането. Когато човек може да приеме трудностите, без да им се противи, те преминавам много по-лесно, бързо и безболезнено. Когато например си болен или те боли нещо, приемайки болестта тя вече няма същата власт над теб и си преминава постепенно. Аз го знам, защото страдам от дискова херния и усещам, че болката вече изчезва сама. Мислех, че е от самта студена вода, защото тя намалява възпаленията, но от известно време не практикувам, но отношението ми болката остана по навик.

Преди правех awareness, т.е. просто осъзнаваш дишането/мисленето/действията/околната среда (каквото си ибзереш), без да се напрягаш и да ти коства усилия. Това е добре, но проблема е, че тези неща са прекалено скучни и в един момент просто забравяш, че трябва да ги осъзнаваш и се губиш. Докато ледения душ няма как да го забравиш. В този момент си напълно в настоящия момент щеш, не щеш и се учиш да приемаш всичко. 2 мин. на ден са достатъчни. После в реалния живот го няма това раздразнение, този стрес, тази неуверенеост. Спонтантанно започваш да приемаш всичко, да си по-ведър и да си някак по-автентичен и по-уверен в това, което си, изчезва тази самокритика и неприемане на себе си. Аз имах проблем с увереността и с приемането на себе си. Бях необщителен, защото се притеснявах как хората ще ме приемат, как ще изглеждам в техните очи, дали няма да сбъркам нещо и т.н. Сега от мен излязоха някакви черти, за които не съм подозирал. Просто се усещам на моменти как съм естествен. Осъзнах, че човек когато не се притеснява от себе си и околните, някак от дълбините му излиза закачливата, автентичната и хумористичната му природа. Усещам, че общуването ми се получава естествено и не натоварвам хората. Преди общувах някак зорлям и усещах как хората се натоварват от мен, защото усещат, че някак не ми идва естествено, ами се напъвам, мисля какво да кажа, коства ми усилия и т.н.

Но при всеки влияе различно и няма универсални рецепти.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 12 дни
hash: 33fa8fdc79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Този awarness, за който говориш, мисля, че всъщност се нарича minfulness, терапевтката ми беше казала да опитам. И вместо студен душ, аз пък си миех зъбите с лявата (недоминантната, при някои хора - дясна) ръка. Същото е, хаха. Не можеш да мислиш за нищо друго и мозъка си почива.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 2210703400
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И аз съм се интересувал от този метод. За момента още не смея да го практикувам, я от мързел и отлагане, я от нещо друго.
Живея в северна държава с неблагоприятен климат и поради локдауна затвориха фитнесите. Та смених фитнесите с лостове отвън на студа. Цяла зима мръзнах на тия лостове и да ти кажа, сякаш се калих. Свикнах със студа, не боледувах изобщо, свалих килограми и тн. Някой ден може да се престраша и с душовете.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 4d37c671ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Чувала съм за метода, но имам студова алергия изразена най-вече в ръцете и това е причината все още да не съм опитала. Не мога да намеря информация дали се препоръчва за хора с проблеми с кръвообращението в крайниците. Ако някой има инфо ще се радвам да сподели. Иначе практикувам дишането на Хоф, но все още съм в самото начало и малко трудно да споделя ползи от него. Напоследък тази година се чувствам отпаднала, изтощена и замаяна без причина. За това и предпирех мерки по промяна на режима си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker