Вечната война - провинция срещу столица в България... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Вечната война - провинция срещу столица в България...
преди: 3 години, 9 дни, прочетена 2750 пъти
Темата ми е провокирана от един спор с "кореняк софиянец" в приложението ТикТок, присмиващ се на провинциалисти и селяни. Лошото е, че такива са много, не само един. Като провинциалистка, родом от Костинброд, реших да драсна няколко реда и да питам тези тъпи столичани (не визирам всички, а хейтърите), какъв ви е проблемът с хората, които не са се родили У центАрО на Софето???
"Стойте си по родните градчета, села, тука трудно дишаме и ни писна от вашата простотия".
Първо, не е повод за гордост, че си се родил на дадено място, това е късмет. И НЕ е байтошово време, че да съм закотвена там, където съм родена. Свободен човек със средства (или стараещ се да изкара такива) може да мърда и да се установи, където поиска. По тази логика в Ню Йорк, Москва и Лондон, където има по грубо казано 10 милиона човека, всички трябва да са се родили там. Е да, ама не. Пътувала съм и съм разучила всички тези мегаполиси, поне тези трите. В момента, в който си наемеш квартира, купиш жилище или работиш/учиш там, ти си нюйоркчанин. Може да си арабин, българин, какъвто си искаш, но те смятат за нюйоркчанин стига ти да живееш там и да се определиш като такъв. Има много разнообразие затова е и развит град. Затова са мегаполиси, а София ще си остане една илюзия за велика столица.
Второ, ако един човек - ще дам пример с Панагюрище, щото моя приятелка, родом от там, беше наета на висок пост заради уменията си, "вземе хляба" на кореняк столичанин, то никой не ви е виновен, че въпросният човек има повече качества и интелектуален потенциал и си е ЗАСЛУЖИЛ поста или позицията в университет да кажем.
Трето, родните софиянци имате главно подарени жилища от Бай Тошо именно, а кой знае от кои умрели села, провъзгласени за квартали на София идват дедите ви. Много по-похвално е човек в днешно време сам да си е купил или да съумява да си плаща квартира в София, на никого не му е подарено и това само показва самостоятелност и труд. Нашите са пестили, аз съм работила, следователно си имам апартамент в Младост 1А, плащам си сметките, никой не може да ме изгони, защото съм родена в Костинброд, а не в София.
В света има масова урбанизация. Всичко концентрирахте в златната София, ама не. Защо да се бъхтя за никакви пари, защото точно в малкия град нямам много възможности и след като имам знанията за повече, нормално да се боря. Кои сте вие също така да се подигравате на други при това големи градове като Пловдив - Майнатаун, Бургас - Баткатаун, мьекаща Варна и Стара Загора и т.н. Не може да слагате под общ знаменател цели градове и даже ги наричате "провинция". Аз ако тръгна за красотата на Пловдив като цяло да говоря място няма да стигне, ама ще замълча, темата ми не е да натривам носове.
Навсякъде има интелигентни хора, широкоскроени. Един може да се роди в Петрич или на село такъв, както и простак може в София. Сега определени места се характеризират с повече простотия и именно затова бягаме от тях. Но като цяло няма как да кажете хората да се махнат, да не ви дишат скъпоценния въздух. Та вие ли им плащате сметките? Какво ви бърка тогава?
Ако толкова ви дразни, че столицата се е пренаселила и сигурно има 2 милиона вече, ами изнесете се вие. Мен не ме дразни, затова съм я избрала. Това, че сте се родили там не е никаква привилегия. Нина Добрев е известна българска актриса, ами дай като е българка първо нейните да са си стояли тук, не да ходят в Канада и съответно тя да не се мести по-късно в Лос Анжелис, да си стои тука и никой да не я знае. Ама момичето се е преборило! Вие просто завиждате на по-можещи хора и искате да се закопаят и да живеят без цели.
Да, моят град Костинброд е хубав, но има около 15 хиляди в момента жители и всички се познават. Мен това ме отблъсква. Затова си избрах София. Слушам музика като KDFDM и Rammstein, Nine Inch Nails, сещате се, че трудно мога да намеря хора с моя вкус по малките места. Намерила съм себе си. Но разбира се, столичната злоба някой път ми идва в повече и реших да пусна тема в най-четения сайт за споделяне.
Последно, това дали един човек говори на диалект или не, диалектите са богатство, но да кажем - учи се в училище и вкъщи. Защо всички от София се мислите за големи умове? И после на всяко изречение от младежи чувам "брат", "бате". Иначе са ви смешни Пловдив и Бургас, да. Малко по-полека давайте. За какво ви е злобата? Аз обичам София, защо вие мразите хората, които идват там да успеят? Моята рода бие на бурен шопски диалект, но смея да кажа, че говоря без никакви диалекти и акценти книжовен български, сега като всеки човек (особено говореща още 3 езика, това ми е професията), правя грешки, но това, че съм провинциалист автоматично не ме прави проста селяндурка.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 55

преди: 3 години, 8 дни
hash: 11d5baf0c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Алчни софиянци направиха така че всичко да е У Софето и после реват, че ги превземали. Българина без значение къде е роден винаги ще си остане селяк със селско и провинциално мислене. Включително и кореняк софиянците. Това са алчни копелета, нямащи идея как функционира света. Всичко е супер централизирано благодарение на тях.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 4b9cf354bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Само за българинът има някакво комплексарско значение дали си от село или от град.
Гражданчетата тичахме всеки почивен ден на село. Да дишаме свободно и да играем на воля.
Родителите ни препълваха чантите си с провизии , с които се хранехме в града.
Вие сте ходили по света. Нали виждате, как изглеждат селата там, а градът приютява всякаква измет. Какво настроение и усещане ви носи по горното изказване?

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: e76f7248d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Не съм от София, от средно голям град съм, но от няколко години работя в Лондон. Та като сравнявам Лондон със София, не знам софиянци какви претенции имат.
Също така и един път не съм чул лондончанин да казва "гледай ги тия селяни от Кент кви са". Дори на лондончани им е писнало от големият град и мечтата им е да си купят къща в провинцията.
Има и друго нещо, българите сме си селски тип хора. На всеки дедите му идват от някое село. Проследете си родословното дърво и ще видите, че рядко има някой с пра пра дядо гражданин. Сигурно хора 4-5то поколение софиянци са под 1% от общото население на страната.
Смешни са ми тези разединения. Най-лесно е да обвиниш бедния човек, че търси по-добра възможност у големия град.
Преди доста години приказвах с един българин живеещ във Финландия (или Норвегия, не си спомням вече). Та той ми разправя как в провинцията и в столицата, заплатите били почти еднакви, за да могат по-малките градове да не се обезлюдяват.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 2e53e159de
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Е, че то Костинброд си е квартал на София. Дали ще си от частта с къщите на Обеля, където си живеят местни жители или от Костинброд е все едно.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: d7deb5259d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Аз също съм от провинцията и мразя София. За мен, няма по-противно място от нея. Всякаква сган, от цялата страна е отишла да живее там, обаче ние сме били селяните... За нищо на света не бих отишъл в София, по-добре да емигрирам в чужбина, отколкото да заживея там.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 988144a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Или просто си живей живота и не се занимавай с глупости.
Напомняш ми на онези, които вечно са обидени от нещо, а в действителност на никой не му пука. Ти си неразбрана, адски интелигентна, начетена , успяла и като цяло различна от стадото. Дори музиката, която слушаш е уникална. Тогава, защо не се чувстваш добре със себе си? Или имаш комплекс, че си от Костинброд , някой е подхвърлил нещо и сега - всички софиянци лоши, провинциалстите страдалци. Гледай какво време е навън, радвай се на живота.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 868d8eba70
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Капитализмът се концентрира главно в големите градове на Балканите, всичко се преселва там. Урбанизация! Не сме били културна и развита страна преди 44-та, не сме след 89та. Наред с многото неадекватщини по тошово време, можеше да се видят и положителни неща. На хората от дълбоката провинция, мястото им не е в светски град. В София си има правила на цивилизацията, а именно да се използва градски транспорт, не всеки да си носи навиците от градчето с една главна и три локални улици по 6. Км. Всички селяни се качуретят в колите си, задръстват, пречат на нормалния столичен ритъм. Не е нормално така, да се качиш на колата за две пресечки път. Днес се видя, че читавото е в чужбина, калпавото празнува в прованса. Имаме крещяща нужда от връщане на жителството. Трябва да знаем, че ако 30% от населението се концентрира в един град(Често това е столицата) тази държава е обречена на гибел. И друго, ако всеки има кола, а половината нямат деца - Това да върховна идиотия. :) Малко трябва да прочетете.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 34881530f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Като "софиянка" ще споделя, че по-големи селяндури от софиянците няма, и го знам от личен опит. Обикновено, хората от провинцията си бачкат и се оправят сами, докато повечето софийски пичове и пички разчитат главно на мама и татко, които са на две преки. Не упреквам никого, но това, че си роден на жълтите павета не те прави специален. И хората, които са така го осъзнават. Тези, дето се бият в гърдите, че са кореняци са обикновено комплексарите от крайните квартали, аз самата съм от такъв и го потвърждавам.
Факт е, че става пренаселено. Трудно се намира работа, апартамент, място за паркиране особено, но докато държавата се фокусира само и единствено върху София, Пловдив, Бургас и Варна понякога, ще е така. Аз не доумявам как млади хора в разцвета на силите си ще стоят на село да доят крави, щото видиш ли Тошко трето поколение от Дружба така е казал. То това си е чиста загуба за икономиката.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 5605047331
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Не вярвам, че си от Костинброд. Живеещите в Костинброд знаят, че градът не е провинция, а е до София, и повечето костинбродчани работят в София, и не се смятат за провинциалисти. Градът е по-скоро предградие на София, с красиви къщи, и много добре подреден и устроен. Аз живея в центъра на София, в къща, която е купена от баба и дядо, а не е подарена от Тодор Живков. Просто късмет. И никой от моите близки, роднини, съседи и приятели няма лошо чувство към придошлите софиянци, и не ги е пращал да си ходят. Това е само в твоята глава, а от поста ти личи, че си доста озлобена.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 092421e44d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Война има само за простите хора. Иначе като човек, който цял живот пътува по света, мога да кажа, че големите градове има по-добре развита култура, тъй като всички най-добри университети са струпани там. Има възможности, които се дават на човек и реално той може да развие много повече потенциала си в по-развитите градове. Друг е въпроса дали трябва да изоставим родните си места. Според мен е логично всеки средно интелигентен човек да иска да се развива в по-голям град и причините за това са много. Но според мен човек никога не трябва да забравя родното си място и да се опита по всякакъв начин да подпомага неговото развитие. Аз съм от Сливен и в момента живея в Пловдив. Градът е хубав, исторически. Тук уча, срещам се с интересни хора, ходя по събития. Тук срещам хора, които са на по-високо духовно и интелектуално ниво и това ми харесва и ми влиае положително. Но никога не съм изоставил родния си град и при всяка възможност се старая да допринасям за неговото развитие. Ако всички направим така и заедно със задружни сили оправим градовете си, няма да се налага да ходим в големите градове. :)

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 7e7b45938d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хора, аз винаги съм се чудил кои са тия кореняци софиянци, като София до преди 100 г. е била 20 000 души. Това са 3 поколения. За 3 поколения колко да са се увеличили тия 20 хил. ебати? Да са станали 30-40. Това са 2-3% от населението на днешна София. На останалите 98% най-малкото бабите и дядовците им са родени в провинцията. Та не знам от къде се взеха толкова столичани, че да плюят провинцията. Подозирам, че на въпросните столичани родителите или поне бабите и дядовците им също са пришълци, ама се правят на големите граждани.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: fe0e97fa01
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Какви кореняци? Комплексарщина е това.
Пък да висиш в тик-ток, още повече Български, е дъното на простотията.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 95e902d037
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Ох боже, колко теми ще пуснете за това,вие нормални ли сте на никой не му пука особено!!!

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 4c02243202
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Абе извадете си главите от задниците... живеем в гетото на Европа - поголовна мизерия, нищета, корупция, простащина и кочина, ама сме се хванали за гушите коя дупка била по-лачена: столицата или провинцията. На гол тумбак чифте пищови. Жалко е, а и смешно. Моите боклуци са по-добри от твоите, пародия!
Огледайте заобикалящата ни обстановка и си правете изводи за българите като цяло и къде се намираме като народ. Малко по-напред от Индия или Судан, не живеете в Швейцария, че да има реално какво да мерите и да се хвалите на база местоживеене. Айде малко по-сериозно, че и македонците ще ни се смеят.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: b3fa0c8a3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Никой от Костинброд не би написал подобно нещо. Ти не знаеш много за Костинброд. Той е едно от най-предпочитаните предградия на София. Много добре устроено място за живеене, с много модерни предприятия. Провинциялистка с много комплекси си ти, нищо повече.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 572a7c7aea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   София след турското робство е била от населения около 15 000 души ако не се лъжа и половината са били арабите от османската империя, които са изселени най-вероятно. После по времето на Тодор Живков са заселени в София най-умните достойни и образовани хора от цяла България, но те са били около 200 000 ако не се лъжа, а сега са 2 000 000 души така, че софианци не са и 10% от хората и ти може и да не си говорила с истински софианец, а от новите ,,софианци''.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: d9400c41ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Отново съм аз авторката. Може малко като комплекс да се е проявило да пускам темата, но съм го виждала много пъти именно както някои коментатори описаха - от най-крайни и пропаднали квартали. Без расистка омраза, ама сигурно и ромските квартали ще се изкарат по-елитни от "провинцията". И да, от Костинброд съм, но самата аз се наричам провинциалистка, градът си е отделна община. Красив е, но си е точно като село що се отнася до манталитет, имам няколко приятели и толкоз. А че има и в моя град, както и драгоманци, и панчаревци, и перничани, наричащи се столичани примерно и хейтващи по-далечни провинциалисти, има. В София намерих интелигентни хора, било то от цяла България или родени в самата столица с общи интереси. Та аз направо умирам някой като слуша музика като мен или има подобни хобита. Не видях подобни теми да са пускани често, а само няколко и то от подобни злобни "кореняци". Просто са смешни. Мисълта ми е нито съм длъжна да се закотвям в родното ми място, нито да се връщам там след университет. Студентка на 22 съм, може и затова да съм реагирала бурно.
Съгласна съм, че в БГ цялостно върлува простотия, но има и много читави хора, не съдете все едно е чак толкова зле. Повярвайте във всяка страна има почти градове с мръсни квартали и така, но в България манталитетът ни е зле! Да, аз лесно мога да пътувам до унито и до работата си с колата си или транспорт, но ми харесва да съм в София, избрах си квартал, близко до работата и мои любими места. Плюс това на малките населени места всеки те обсъжда почти и това е една от причините да ме отблъскват, доведох приятел кореец в Костинброд и го гледаха сякаш е извънземен. В София повечето съседи не се познават и никой не те коментира с кого си спал, на чий си щерка и прочие. Просто трудно да го обясня. Финансово почти всичко е концентрирано в София. Това, че един софиянец няма работа и друг с повече качества от другаде я е получил си е стимул човек да работи върху себе си, не да вини другия. Кой купи дома - нашите плюс моите спестявания в банка (да, млада съм, но имах спестовна книжка), кой си намери работа и учи - аз. Някой сметките ли ми плаща, храната ли ми купува? Това просто само в БГ съм го виждала. Ще спра да се интересувам, споко, не съм го взела толкова навътре. И да вметна не е срамно да бъркаш лютеница и да вариш компот, ние не сме го правили - в Костинброд не гледахме животни и градина, но много кореняци летят при баби и дядовци да взимат провизии, но иначе хейтят. Всички имаме някакъв корен от село. И само ще кажа, не съм живяла тогава, но времето е различно и някои трябва да приемат, че вече не е Живково време. Най-малкото ако тези хейтъри превъзхождаха провинциалистите, нямаше с такива просташки доводи да се заяждат. "Родил съм се тамо". Е и? Познавам българин погрешка роден в Париж с извинение французин ползвал майка му за известно време и после я изхвърлил, е родил се е там и все се бие в гърдите, че е наполовина французин, нищо, че нито знае френски, нито баща му го е признал, а от 3-годишен не е стъпвал там. И си висят в Люлин с мамчето. Познавам и хора от село, имам приятелка, която от село във Великотърновско учи в момента в Университета на Аризона в САЩ, като четвърт стипендия й изплатиха (повече за чужденец не може), мина сумати изпити плюс пълен отличен в България и е много начетен човек, там си изтегли заем, има си приятел американец и най-вероятно ще се оженят, да не говорим, че няма да се върне тук. Тя никога не се е срамувала от произхода си и знае, че е от село в България. Малко се отплеснах, но това са двете крайности, които искам да сравня. Да се гордееш, че си роден някъде и да мислиш, че автоматично имаш безгранични права заради това е смехотворно. Както и това, че си роден някъде дай да стоиш там посмъртно, то като затвор. Човек не е дърво, може да се мести!

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: ff1184ddde
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Всичко идва от това социалистическо недомислие "жителство", каквото впрочем е имало не само в София, но и в други по-големи градове. Така живеенето в столицата се е превърнало в привилегия, която се е постигала трудно и не от всички желаещи. С това се гордеят хора, които нямат други постижения и качества. Според мен, ще е доста трудно да се дефинира понятието "кореняк" в съвременен контекст и да се отговори смислено на въпроса защо трябва да се въвежда жителство.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 271991c9f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Един колега отказа да се качи в колата ми, като видя, че не е със софийска регистрация.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: d98c78407b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Виж сега, аз съм 2 поколение софиянка, обаче проблемът не е кой къде е роден, а кой как се държи. Нямам нищо против НОРМАЛНИТЕ хора от провинцията, ако ще и да са родени в село, което е твърде малко да го има на картата. Проблемът е обаче в онези, които идват в града със селския си манталитет. Кажи ми как да харесвам хора, които си гледат кокошки в апартамента и изсякоха половината дръвчета пред блока, защото мястото било екстра за домати?! Как да приема някой, който цялата нощ дъни мазна чалга, без да се съобразява, че живее в апартамент? Как да приема някой, който си хвърля боклука през терасата и после ми разправя "ма тя многу мръсна таз София, бе!" Как да приема добре някой, който си паркира 20 годишната "каляска" на детската площадка или така, че заема 2 паркоместа, щото на село, в двора място за паркиране бол? И за капак, същия тоя герой се оплаква, че градът е такъв, че градът е онакъв, че тя Фандъкова е длъжна да му осигури това и онова, а в същото време по лична карта се води в село Х и съответно и колата му е с такава регистрация, сакън да не плаща високи данъци. Е, кажи ми как да ги харесам? И да не се радвам на празничните и почивните дни, когато се качват по "каляските" и си отиват на село? И изведнъж градът става един тих, няма чалги, няма задръствания, няма крясъци от кръчмите...

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: e928402deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   15, те македонците вече наистина ни се смеят. И има за какво, има нама десетина години и те също ще ни изпреварят заедно със сърбите. Вижте си гетата, мизерията , селянията и простотията, “кореняци” хахаха.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 97e6612c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Хората, които претендират, че са нещо повече, защото за "кореняци" винаги за будили в мен най-вече насмешка и малко съжаление. Представи си колко лишен от смисъл и постижения трябва да е живота ти, за да се налага да черпиш гордост и дори надменност от факта, че си роден в панелен блок в Редута, а човека отсерща е роден в къща в Боздуганово, например.
Аз лично само чакам да се наложат още малко нещата с хоум офисите и моментално се изнасям обратно у сЕло, за да не петня със с присъстевието си този балкански Дубай.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 4a4bd7891e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Сами софиянци знаят колко тъпа, изостанала и пропаднала е страната в това число и София и тъй като се води столица, тоест подразбира се, че там стандарта трябва да е най-висок от цялата страна, а средата там ги отвращатава, това автоматично ги кара да си мислят-леле щом тук е такава кочина, какво ли е в останалите градове от страната, ма те трябва да са тотални селяни, мизерници и говеда. От там и автоматично наричат останалите българи селяни, като дори не е задължително да са имали някакви контакти с тях и да ги познават. Сами софиянци колкото и да избиват комплекси и да се изкарват интелектуалци(каквито не са) вътрешно знаят, че не са такива и за да блеснат пред себе си използват това, че са от София за да се изкарат нещо повече пред останалите, обиждайки и унижавайки останалите. Средата в София е пагубна за психиката, а като се добави и многото пришълци от други градове, които пренаселиха София последните години и я направиха още по-изнервяща, претъпкана и грозна, това направо ги кара да излизат от равновесие. Те смятат, че това е техният роден град, който някога е бил една идея по-малко неприятен за живеене, а пришълците са им отнели и това. Отделно София като цяло е кистата на България. Всичката сган от страната се събира там. Това още повече утежнява положението. Разбирам психическото им състояние и вътрешното чувство на несправедливост, че са от София. Но откакто ядоха бой в Англия(за което не се съгласявам с авторката, че там приемат всеки пришълец, най-вече софиянец като англичанин и само да го надушат, че е шоп боят му е в кърпа вързан) и откакто стана ясно, че всички англичани преселили се в България живеят по селата и никой от тях в София(типичен пример известният британският актьор Бен Крос женен за българска селянка и живеещ в село в България, лека му пръст вече) мислех, че са се кротнали и прекратили темата - аз съм софиянец а ти селянин от провинцията. Поне много отдавна не бях чувал тези така популярни поведения от миналото и темата леко ме учудва.

Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 345c8b03eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   В такива дискусии не искам да влизам, но е пълно с хора, нечистоплътни, прости, говорещи на диалект без значение шопски, мекане и т.н. Българина е на потресаващо ниско ниво, заяждане, злоба и комплекси избиващи във всеки един момент. Никога не съм парадирала че съм родина в София, но моя приятелка, след като ме обиди по направления софиянец, еди какво си, вече не ми е приятелка, защото такъв манталитет не понасям. И аз самата избягах от София и сега, когато ми се налага да съм в София не се чувствам добре. За съжаление живот в България има в няколко града, всичко друго е деградация и безсперктивност.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: e928402deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

26.   Газ пикаят тия софийски цървули, половин циганета и селски тарикати, и като почнат да мекат, направо ми се газира плюнката!
Мноо бой и еб@н ще ядете в мойто село гейчета, само да ви припарят мръсните крачета!

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: e928402deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Майтапа на страна, веднъж един нагъл мангал с мангалски мерцедес кара насреща ми (уличката е тясна и точно на това място той трябваше да спре и да пропусне мен и идващите още коли). Обаче тъпегьоза нали е тъп и мангсл софиянец нахален кара отгоре ми, спрях и му викам да се маха на заден. Мангала- аз да съм давал на заден, и му казвам - бе я виж как си представяш тука 20 коли да вървим на заден 100 метра до кръстовището. Я пак си помисли. Тъпака мангал дърпа на заден и почна да дрънка как селяните сме дошли в София и сме станали голямата работа. И всички му се смяхме- кой го каза мангала!

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 688ecabb0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Държавата винаги се е Деляла на София и Пловдив, аз разлика между двата града не виждам голяма в заплащането и в имиграцията от други градове, София е мръсна и населена с повече отрепки тва е генералното.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 дни
hash: 1284fbd223
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Сега без трафик София прилича на нормален град. Дори Пловдив е далече от нивото на Прага и Будапеща като красота, за София, Варна и Бургас да не говорим. Чужденците смятат Варна за твърде соц. Само Русе е красиво. Абе за мен животът в БГ не е мн хубав. Кочина си е. Всеки на колата кара като друсан. Българинът е нагъл и прост човечец, слушащ Веселина, а претендиращ за нещо. Много арогантен народ.

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 1284fbd223
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   Само в София ми се е случвало просто да си вървя по улицата и някаква дебела лелка на спирката да каже "Задник!" без да е предизвикана. И само на морето някаква откачалка да иска да троши коли. Българите са лоши хора. Без значение от къде са, повечето не струват. Всичките ми приятели са чужденци.

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 1284fbd223
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Най-тъпите и злобни са в Сухата река, Лозенец, Бояна и Драгалевци.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 7 дни
hash: bc0ae90d7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Обиколила съм почти цяла Европа, установих се за постоянно в Испания.
Във всички европейски държави хората с от средно нагоре доходи се стремят да си купуват/строят жилища в покрайнините на големите градове или села.
Живяла съм в няколко европейски столици, а съм от един от големите градове в България.
За мен лично няма по- противен град/столица от София.
Навремето ми предлага работа на много добра за времето си заплата с включено самостоятелно жилище и отказах само защото трябваше задължително да живея в София.
По принцип нямам намерение да се връщам в България, но ако някой ден променя решението си, със сигурност няма да е в/около София! Наистина е единственият град в цяла Европа който ми е отвратителен- лоша инфраструктура, невъзпитани до злобни хора, мизерия...

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 2f81fc5df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

33.   Казвал съм го и преди: никога не съм чул някой софиянец да използва думата "Софето". Това си е ваша измислица, селячета. Вашата липса на култура, елементарни обноски и възпитание, образование и интелект отвращава всички, не само софиянците. И в Лондон, и в Париж, и във Вашингтон, селящината ви навсякъде ще е за майтап. По коментарите ви тука личи.

Авторката: Тик-Ток. Няма нужда от коментар.
№22: тъп папагал, повтарящ някакъв въображаем възход на фиромците. С какво ще ни задминат като една тетрадка по история без грешки не могат да издадат, Сульо?
№26: съмнявам се, че някой дори би искал да стъпва в опиканата ти дупка, П*ткиндол.
№31: селчо не може да си купи апартамент в Лозенец, реве онлайн. Кеф.

 
  ...
преди: 3 години, 6 дни
hash: 915e7e0bab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Аз съм от среден по големина град, намиращ се близо до София. Половината и може би и повечето от града работят в София. Аз живея в София. Не съм съгласен с твърденията, че хората в София са се отчуждили, озлобили и т.н., а пък тези в по-малките градове и селата са общителни и добродушни. Аз виждам еднакво хората и за съжаление и в големия и в малкия град преобладават злобарите и темерутите. Разликата е в изнервянето. В пренаселения голям град човек по-лесно се изнервя най-вече заради МНОГОТО КОЛИ. А и като цяло София не е кой знае колко голяма по територия. В почивните дни се получава и подобен автомобилен хаос по малките градове също. Не знам дали ви прави впечатление, че в последните може би 4-5 години и в София в събота и неделя е някакъв ужасен автомобилен трафик. Какъв е смисълът всичко живо да се качи на колите за да измине 500 м, 1-2-3 км....., като може да се ходи пеша или да се ползва градски транспорт. В много европейски страни в почивните дни се забранява придвижването на МПС по централните части на градовете и изцяло се превръщат в пешеходни зони. Съгласен съм и с твърдението, че сме много крив и лош народ. Не че другите народи са перфектни. И там има всевъзможни кретени, злобари, престъпници и каквито щете, но такова ниво на злоба, простащина и незачитане на другите хора само тук има. Е, в Македония също, но те са си българи. Нещо подобно може да се види до някаква степен и в Сърбия и Румъния. Но ние сме определено номер 1 в класацията. Ако някога имам деца и семейство, най-важната ми задача ще е да се учат и след завършване на гимназията да напуснат България, да учат в чужбина и там да се установят и никога да не се връщат. Дори съм съгласен съвсем рядко да се сещат за мен, да остана сам и да страдам и да се мъча от липсата им, но да не си причиняват това чудо - да живеят тук. Разбира се, това ще е техен избор. Може пък тук да останат и да им е в пъти по-добре отколкото в чужбина. На много хора пък тук им харесва много повече. Все пак това ни е родината, тук са се родили, тук са им близките.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 дни
hash: 1b7550bf77
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Най-големите обиди през живота ми съм чувала от новите „софиянци” с произход северозападни, ломски и тутракански села. Няма да забравя как едно ниско морално и физичрски същество на нивото на гърдите ми ме нарече мърла и селянка. Понеже интелектът й не достигаше да бъде по-добра от мен в работата, разчиташе на просташки обиди и интриги с още три колежки на същото нейно ниво. Аз напуснах заради тях, защото ми беше писнало същите отрепки да ме обиждат на мърла, малоумна, пикла. Шефът беше се скрил като мишка, същият като тях си ги закриляше, а аз която си жертвах здравето и почивките, същият този забогатява на мой гръб без нито веднъж да си отвори устата и да ме защити.
Смених още две места и се оказаха същите комплексари. Само като им задам въпроса откъде са и ми ясно с кого ще имам проблеми. За софиянките в кавички мога да кажа същото ,че са като провинциалистките , със самочувствие ,обичат клюките на работа. Навират си носовете навсякъде. Обичат да ровят в личния ти живот. Нагли са, не особено работливи. Бих казала мързеливи и гледащи да се закотвят на едно работно място и да паразитират докато се пенсионират.
Така че опитът ми в София е особено горчив. Бих сменила държавата с друга. Просто независмо къде си роден злобата е епидемия. Завистта е епидемия. Успешните и умните хора са мачкани от по-простите и мързеливите.
Не учудвайте, че нямаме работеща икономика. Българинът отива да работа да оправя клюките между колегите, да създава интриги, да направи мръсно на колегата , за да го изгонят. Ако вършеше работа със същото напористо желание щяхме да сме Швейцария на Балканите. Забележете ,когаъщто минавате покрай банка, магазин, аптека колко човека ще преброите, които да пушат навън от сутрин до вечер?
Очаквай от такъв служител, който отделя един час отгоре да пуши да ти върши работа.
Няма смисъл от делене, защото е абсурно. Този който вика на другия „селянин„ , „пикльо„ просто трябва да вземе едно огледалце и да се погледне и да преосмисли поведението си. Но никой не го прави , защот всеки се мисли за велик в тази държава. Има една шепа хора, които имат реална преценка за себе си и за държавата, е която живеем.

 
  ...
преди: 3 години, 6 дни
hash: 7e7b45938d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   Добре де, викате, че мразите провинциалистите, не защото не са от София, а защото си хвърляли боклука, говорели на диалект и т.н. Хубаво, ама защо когато един провинциалист си хвърли боклука и говори на диалект е толквоа голям проблем, а когато го направи софиянец, това не е проблем? Или искате да ми кажете, че софиянците никога не говорят на диалект и винаги са културни? Които и да са тия софиянци, защото кореняците софиянци са сигурно под 50 000? На останалите милион и кусур или родителите, или бабите и дядовците им са родени в провинцията, ама това е друга тема.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 дни
hash: 1284fbd223
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Още една случка - чакаме си автобуса на спирка в София. Идва една баба с торби и започва да си мънка нещо под носа, гледайки към нас. Уроки ли са, що е, но типично за София. Според мен и сред местните и придошлите има такива. Нищо чудно че толкова народ емигрира, в чужбина никой непознат не ме е нареждал така. Като сложим и мръсния въздух човек трябва да е егоист или луд да отглежда деца в София с мръсния въздух, непрестанен трафик и смешни заплати извън ИТ сектора на фона на тези в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: fdcf403e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   Номер 33 сам се издаде колко струват шопите. Реве срещу селянията, а такъв език като неговия и в гетата няма.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 1284fbd223
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Но не са само и шопите лоши. Една бивша кокежка - Лора от Видин е страшна змия. Всички в кол центъра се радваха когато напусна. Злословеше за хората, а в автобуса седеше разкрачена на вратата, гледайки си в телефона и блокирайки входа/изхода. Абсолютна простачка и злобарка! Че и грозна - очилата, с груб, мъжки глас и се хили като пача. Май има и голяма адамова ябълка. Изрусяването не я прави по-красива... И не е бабка, а е набор някъде след 95-та.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: f951849b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Добре, претендирате, че сте по-добри хора от живеещите в София, въпреки че е смешно да слагаме 2 милиона под общ знаменател, а в същото време ми говорите за Софето, софийски цървули, Шопландия и т.н. Е, как да ви повярвам, че сте по-добри и по-готини?
Не ми отговаряйте. Въпросът е риторичен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: fdcf403e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   41, и шопа от номер 33 твърди, че е готин, ама използва изрази като:

- тъп папагал
- опиканата ти дупка
- П*ткиндол
- селчо не може да си купи апартамент в Лозенец, реве онлайн. Кеф.

Как пък аз да ви повярвам, че сте готини? А и честно казано никак нямам добри впечатления от софиянците, които са идвали в града ни.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 0c7142f34c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Софиянци ме харесват провинциалисти, но се радват когато им работят за ниски заплати и когато провинциалист напуска фирмата, шефа квичи и реве че нямало кой да работи...

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 81699bf6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   Не е никак възпитано да обиждаш домакините, след като си на гости. Идвате тук и веднага се почва - лоши сте, невъзпитани, шопи /това не знам защо е обидно, а тракийци и македонци примерно - не/, високомерни, мръсен бил града, дупка било, задръствания, лошо гледаме...ОК. Но не спирате да прииждате с провинциалния си манталитет, да купувате жилища с пари от нивите, да задръствате града с по две годишни трошки на семейство, а от вашия наплив няма места в детските градини и училищата в ЛОШАТА София. Айде стига вече, че ставате мега жалки и трагикомично смешни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 дни
hash: 2f81fc5df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   И пред шопа, и пред попа, все сте същата стока. Прочетете собствените си коментари, после се правете на културни. Аз вече посочих кои светци от вас са "примерни", но още реотанът ви албански не е загрял.

№39, езикът ми е направо поетичен в сравнение с хлипането тук. За сведение, не аз започнах поредната "София лоша, мрън-мрън" тема в този форум. Виж гаджето ти №26 какви ги пише, после говори за селяния. Псувате като каруцари, евтини заплахи репчите, после ревете като ви се отговори със същото. Май правите буквално това, в което обвинявате другите. Лицемерието ви е доста очевидно.

№42, доста българи са шопи, не само софиянци, географчо. За вас "готин" значи да караш кола от миналия век, с хромови джанти и парен двигател. Яхвай си магарето, тури му един стар радиатор на врата, разправяй после как караш BMW седмица в родния ти хамбар. Не го впечатлили столичани, моля ви се. Ставам и лягам с мисълта как да впечатля кмета на Стърчи Патка.

Винаги ми е било забавно как хленчите против "вечната война" със София и софиянци, но сами наливате масло в огъня. Дори и когато директно псувате хората, пак някак си вие оставате жертвичките. Авторката явно бая е "проучвала", защото именно нюйоркчани се славят със стереотипна грубост, високи цени на всичко, мръсотия и претъпканост. И обидните им препратки към другите градове/щати в САЩ също не липсват: sh*thole (за Чикаго), bumf*ck nowhere, Texasistan, bumf*ck Alabama, America's d*ck (за Флорида), America's toilet (за Канада), всякакви има. Познато, а? Ама пак някакво въображаемо "Софе" ѝ живее в главата. Чудите се после защо ви се смеем на манталитета.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 7e7b45938d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   44< като не искате да прииждат, дайте институциите и част от бизнеса в провинцията. Те не са само ваши. И няма да ви идват. Ама няма да ревете, че заплатите ви станали по 800 лв.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 81699bf6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   Институциите трябва да са на едно място, защото като ти се наложи да обикаляш няколко в няколко града, е непрактично. Но бизнес, производство, препитание както се казваше едно време, задължително трябва да има в цяла България. Бай Тошо и Странджа Сакар искаше да съживи, а демократите от една страна с всички видове индустрии, ресурси, златна земя за плодове и зеленчуци направиха пустош...Всичсо се концентрира в София и това е лошо за всички. Не ние трябва да се обиждаме помежду си, защото всички в крайна сметка сме българи под едно небе, а да подгоним политиците, които направиха всичко това.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 7e7b45938d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   47, ми да са на едно място в провинцията. А викаш всички нормални държави, които не са толкова централизирани са прости. Нищо, че са в пъти по-богати от нас. А и кои институции на куп ще обикаляш? За какво ти е примерно министерството на икономика и това на околната среда да са на едно място? Ама като не ти изнася на тезата, трябва да са на едно място. Сигурно и цялата инфраструктура и целия бизнес трябва да е на едно място и точно в София, нали? Обаче хората не трябва да са на едно място, трябва да са там, където няма икономика, че на вас да ви е широчко и да си лапате данъци. Ех, тарикат.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 81699bf6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   48. Ами ти явно не можеш да четеш текст с разбиране, защото аз казвам точно обратното. Не трябва цялата икономика да е в София, това казвам. Посочи ми една държава обаче, в която институциите не са в столицата, без федералните.

 
  ...
преди: 3 години, 5 дни
hash: 4dffe2e71b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   От името на провинциалистите ще помоля кореняците да спрат да:
1. си изхвърлят боклука от балконите или да излизат на тях, за да се оригнат.
2. да спазват правилата за движение по пътищата така, както аз ги спазвам.
3. да бъдат поне малко по-учтиви! Не съм виновен за скапания им ден или живот - дори когато съм най-зле, поздравявам хората и даже пожелавам Приятен ден и лека работа на продавачите по магазините. Вие когааааа?

И т.н. Пък когато станете ангелчета, пак елате и обяснявайте кой какъв бил!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: cff9f62708
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Да, Ню Йорк се подиграват, но автоматично вземеш ли си жилище там, квартира или станеш студент, или прост работник ако се смяташ за нюйоркчанин, ти си такъв! И те уважават. Там те се подиграват, защото всеки се бие, че неговият щат е най (известни с това са Тексас), но ако един човек от Тексас отиде в Ню Йорк и не се хвали, че е от Тексас и е по-добър, вече го броят за един от тях. Моля ви се, била съм там, в НЙС и доста по-добре съм видяла от проучванията. Плюс това не хейтя столицата, нали живея тук. Не харесвам манталитета на съдещите софиянци. И съм казала "Софето" иронично, но май не знаеш ни какво е ирония, нито сарказъм, а за теб съм проста. Ами хубаво. Колкото до този, който каза, че сме били гости. Ти ли ми плащаш сметките и ме издържаш? Нали аз съм си взела дом на мое име докато твоя най-вероятно е подарен от Бай Тошо. Така че съм домакин точно колкото си и ти. Не ставай смешен вече с кой по-дълго е там, щото аз може да захапя пък за кой какво образование и призвание има? Антонио Ресио от Новите съседи май се обади. Авторката е. Ей заради такива злобари мислите се, че столичаните сте НАЙ. А да и вие не псувате, не хвърляте боклуци. Да, аз също съм един вид шоп, но вие сте столичани де. А и не псувам за протокола.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: fdcf403e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   49, ми федералните не са ли държави? Те за това са федерални, защото не са централизирани. Все едно аз да кажа "посочи ми държави, в които всичко е в един град, ама да не са централизирани". Ами то е същото. И точно много от най-проспериращите държави са децентрализирани и всяка провинция си има своя столица със институции, бизнес и относителна независимост при взимане на решения и политика, не се налага 1/3 от населението да се тъпче в едно гето, както е в България. Да не говорим, че доста често столицата на съответната провинция умишлено не е най-големия град. Прочети малко. Канада, Швейцария, САЩ, Австралия, Франция, Испания, Германия, Белгия. Те да не са по-прости от нас? Отделно има държави с две столици - например законодателна, административна, съдебна и т.н. Южна Африка дори има 3 - Претория е административна, но парламента е в Кейптаун (законодателна столица), Блумфонтейн е съдебната столица. И нито един от тях не е най-големия град. Даже последния е 11-12 пъти по-малък от най-големия.

 
  ...

1-50 от 55
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker