Колко процента реално са софиянци? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Колко процента реално са софиянци?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2163 пъти
Гледам, че доста се спекулира с темата напоследък в сайта. Софиянци, та софиянци... Били голяма работа, а другите са селяни, но щом е софиянец, видиш ли по дефолт той не си хвърля боклука и спазва абсолютно стриктно и безапелационно всички правила за движение по пътищата. А другите не че не били от София, ама просто защото не всички провинциалисти са селяни, но всички селяни задължително са от провинцията. Не може, разбираш ли, софиянец да си хвърли боклука. Неее, това е невъзможно. Щом е софиянец, то той задължително е с аристократично потеко, възпитан, чист, културен, умен, образован. От мен да знаете, невъзпитан софиянец НЯМА, НЕВЪЗМОЖНО Е.

Другото, което не разбирам, е защо само селяните ви се набиват на очи. Защо не ви се набиват хилядите възпитани и успешни провинциалисти в София? Защо няма теми за тях, а само за селяните? Нима няма успешни и възпитани хора от провинцията? Нима няма успешни актьори, спортисти, писатели, лекари и какви ли не от провинцията? Защо само тези невъзпитаните ви се набиват на очи и защо не казвате и какви софиянци има? Защо на единия не се обръща внимание, че е невъзпитан, само защото е софиянец, а другия дори и възпитан да е, това се омаловажава, само защото не е от София? Нима всички от София са възпитани и всички провинциалисти са невъзпитани?

Добре, майтапа на страна, но дайде да направим нещо като АНКЕТА. Ако живеете в София, вие кореняк софиянец ли сте? Под кореняк софиянец разбирам родителите ви и техните родителите да са родени и израстнали в София. Защото ако дори едната ви баба е родена в провинцията, значи все пак си имате село и имате провинциална жилка.

Айде да видим колко процента са истински софиянци, че са с такова елитарно мислене. Защото подозирам, че т. нар. софиянци много от тях дори и родителите им не са от София, ама айде. Демек аз с приятелката си ще отида в София, ще си родим там едно дете и то вече ще се тупа по гърдите колко голямо софиянче е, пък останалите са големите селяни, защото са дошли в София няколко години по-късно. Аз подозирам, че истинските софиянци не са повече от 5% от живеещите в София.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 297b7be8a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Софиянци са 100%, но столичаните са 0%, защото когато София става столица, там е имало само села. Истинската столица на България е Плиска! Шопи, историята не започва от вас, София е едно голямо село, но не и столичен град!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 95a041775f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Истината е, че много трудно можеш в днешни времена да намериш модел за подражание, независимо дали от София или от страната. И имам предвид добър модел на подражание, лоши колкото искаш.
Аз самият не съм от София, но живея в столицата от 16 години вече. Почти не ми се е случвало да срещам негативно отношение, заради това че не съм от София. Имам приятели и софиянци, и такива от други градове. Познавам изключително стойностни хора от малки градчета, познавам и невъзпитани хора от София. За мен това деление е глупаво, не знам кога или дали изобщо ще спрем някога с него.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 11f52ca6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

4.   Аз ще ти кажа едно нещо. След като си от провинцията ти си второ качество човек. След като не си софиянец, ако ще и световно известен лекар и архитект да станеш, ти пак не струваш. Някой софийски квартален тотално пропаднал пияница пак ще е класи над теб след като не си софиянец. Е това искам да разберете!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8612ec4a45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не повече от 20-25%.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: fcac7da7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   География и история на града

Местоположението на град София, намиращ се между Витоша на юг и Стара планина на север е изключително благоприятно. Наличието на минерална вода(около Халите и в Княжево), близостта на река Искър - всичко това е предпоставка за зараждането на живот, който съществува в града ни от векове. София, което означава "Мъдрост" е вековен град. Археолозите са открили селище в Слатина(слатинското неолитно селище), което датират на не знам си колко хиляди години. Въпреки че аз самият не вярвам на подобни лабораторни анализи, приемам, че селището е много старо. По римско време София, тогава Сердика, вече е била укрепена с крепост. Останки от крепостта Сердика могат пак да се видят до "Сердика"... в случая метростанция Сердика.

Стара София

Историческите граници на града са в идеалния център(жълтите павета) и надолу по посока Халите, Женския пазар и жп. Централна гара. Там си е било София "от време оно". Тогава когато е била със "само" около 18-20 хиляди жители. Към днешна дата заради разрастването на града жълтите павета са почти изцяло окупирани от институции - Народното Събрание, Президентството, Министерство на труда, Народния Театър, Софийския университет, заради което трудно ще издирите някой живущ "кореняк" от 5 поколения. Около женския пазар все още се виждат много стари сгради(с османска архитектура), до Халите е и джамията Баня Башъ, строена 16 век, което свидетелства, че това е било централно място преди Освобождението. Може би там има хора живеещи в стара София от поколения.

Преселението на интелектуалците

С обявяването на София за столица започва и мощното преселение към и в нея. Както е и с всеки голям и централен град. Примамени от възможността да се прочуят и да спечелят слава и място сред обществото, в София се преселват редица интелектуалци - повечето, от които - дълбоки провинциалисти. Примерите са ясни Яворов - Чирпан, Алеко Константинов - Свищов, Пенчо Славейков(Трявна ?), Стефан Стамболов - Търново.

Софийските села

Драгалеевци, Княжево, Симеоново, Орландовци, Обеля - всичко това са били села. С разрастването на града са присъединени като квартали. По склона на южната част - Витоша постепенно се обособяват луксозните вилни зони, място за отдих на местните богаташи. Боянската църква, доколкото помня е от 13 или 14 век, което ясно показва, че още по време на Второто българско царство е кипял живот по тези места. Това обаче са били по-скоро локални форми на обществен живот(села), без единен център и власт.

Проектите на Тошо

По времето на социализма започват да се строят огромните панелни комплекси, в които и до днес живее огромна част от София. Някъде бях чел, че Люлин бил построен, защото много духало и целта била да спира западните фронтове да нахлуват към останалата част на града.. Това на шега, ама тези панелки освен за грозотия, е доста вероятно да са построени и за данъци. Изкопирани от Съветския съюз, първопроектът за грозните панелки всъшност идва от.. французин. Вдигайки ги обикновено по 8 или 12 етажа, панелките понякога достигат дори по 13 или дори 16 етажа. Интересното архитектурно решение, разбира се, облагодетелства и данъчното облагане, тъй като за задължителния данък "земя" съществуващ и съществувал във всички страни и винаги, очевидно се прибавя и данък "въздух" за всички, които живеят сумати етажи над земята. Други червени проекти са езерото(всъщност язовир) Панчарево, НДК(харесва ми), ЦУМ. "Камбаните" на Людмила Живкова.

Западният капитализъм удря София

С падането на комунизма в София яростно нахлува всичко "западно". Отварят се казина, нощни клубове, появяват се чуждестранните банки и фирми. "Октоподът" на капитализма заразява всички сфери - внасят се западни коли, навлизат компютрите, технологиите, в София се появяват неонови реклами на Макдоналдс и КФЦ. Разбира се, тогава започва и огромното нарастване на града, "защитен" дотогава от софийското жителство, макар и тогава да е имало възможност да дойдеш(например ако си работник в Кремиковци). Западният капитализъм окрупнява всичко, слага на колене държавния сектор в икономиката и отваря новите работни места от съвременен тип - офиси, комуникационни услуги, малките магазинчета и местните производители са смазаани от навлизащата конкуренция на западноевропейските гиганти - ИКЕА при мебелите, БИЛЛА, а по-късно ЛИДЪЛ, Кауфланд при храните, Баухаус и МЕТРО при останалите стоки.

Разбира се, нарастващия пазар отваря много работни места и се превръша в притегателен център за хора от цялата страна, търсещи препитание в големите софийски(да се подразбира чуждестранни) фирми и компании. Хората от провинцията често идват с много по-голям хъс, амбиция и желание да работят и се наместват на места, които софиянците или не искат, или просто нямат амбицията да заемат. Чувствайки се привелигировани, защото са родени в столицата, софиянци се дразнят на успехите на новодошлите. Огромното разрастване на града води до спецификации в разпределението и формите на труд. В почти всеки голям местен център се появява пазар - Подуенски пазар, Слатински, Люлински. Огромната нужда от стоки, потреблението и консуматорщината създават и огромни стокови центрове, като стоков базар "Илиенци".

Столичен манталитет

Както казах по-горе преди векове тук е нямало голям град. Имало е отделни сателитни селища и местни центрове(Княжево, Подуене, Орландовци, Банкя), които не са били свързани помежду си. Манталитетът е бил чисто шопски. Не ме е срам да кажа, че няма нищо изискано и аристократично в него, просто защото го познавам и казвам истината. Шопският манталитет е много добре пресъздаден от единствения писател след Освобождението, който считам за софийски(тоест шопски) - Елин Пелин, роден в село до София. Прочетете някой от разказите му и ще видите шопските неволи, въжделения и хитрувания. Езикът и изразяването също имат определен отенък, който например го няма в Източна България и с тамошното меко говорене. Столичани са много близко по манталитет и говор до другите шопи - от Самоков, Кюстендил, Дупница, Благоевград, то си е нещо като културно семейство.. Тодор Живков е от Правец. Бойко е от Банкя. Тоест и двамата са шопи. Аз лично не се свързвам с този манталитет на хитрост и байганьовщина, но го познавам много добре, точно защото си познавам града и региона.

Това е от мен, това е което знам и мога да ви кажа за София. Не мразя провинциалистите, никога не съм парадирал колко голям столичанин съм, ако ще се отличавам с нещо искам да е със собствените ми знания и умения, не с местораждането ми. Майка ми е родена тук, баща ми е от Дупница. Назад поколенията ми всички до един са провинциалисти! Така че не се тупам в гърдите колко голям кореняк съм - написах ви историята на София - моят обичан град, който е бил около 20 хиляди преди 150 години. Дразнят ме новите сгради, дразнят ме лъскавите реклами, дразни ме всичко, което убива софийския дух и се опитва да превърне от София някаква евтина реплика на някой западен град. Тук съм роден и тук съм живял цял живот кажи-речи. Малко хора знаят какво е да обичаш София, но тези, които знаят ще ме разберат. Да си изтъркал сумати чифтове маратонки по софийските улици, да си се разхождал гол до кръста, първи любови, първи разочарования, да познаваш центъра перфектно - и през деня и през нощта, да знаеш почти всички места, да си усещал този град като свобода и дом.. Имам около 2 години изкарани в провинцията(като ученик летните ваканции, морета, екскурзии) и още около 2 месеца по чужбина. Всичко друго ми е София... Това е градът на моето сърце, тук съм плакал и съм се смял, никога не мога да го забравя този град и спомените, които имам в него завинаги са белязали паметта ми. Където и да отида, дори обстоятелствата и живота да ме накарат да се разделя със София, аз никога няма да я забравя, нито тя мен. Оставих си сърцето, за да напиша това за вас и за моя обичан град - С-О-Ф-И-Я!

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3a8a5358e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   4, това ирония ли беше или просто си прост?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3adfb0f369
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Аз съм четвърто поколение, родено в столицата, от страна на тате, но съм 1-во от страна на мама, заради което не се смятам за чиста софиянка. Хората, които са пето поколение софиянци са много малко под 4%. Моето НДП спада към тези статистика, тъй като е пето поколение от страна на татко си и трето от страна на майка си. Според мен тя е “чиста софиянка”.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3adfb0f369
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 4, пий си хапчетата, защото това е реалност само в празната ти тиква.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8612ec4a45
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Номер 4 е hardcore столичанин от 60-70 годишните панелки в крайните квартали, но държи да излъчи елитаризъм чрез това, че е софиянец (колко той и семейството му са софиянци е друга тема). Смешно злобно и дребно човече си пич, дано се осъзнаеш, че ми звучиш супер депресиран, комплексиран и недоволен от живота си само като ти чета простотиите, кой знае на живо какъв охлюв си. Живееш в някаква паралелна вселена, може би се дължи на това, че си "софийска квартална пропаднала пияница". :D

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2d912a4bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №1, "столица" е бил и Онгъла, дребосък. И преди това е имало главни градове/укрепени селища в Стара Велика България и т.н. Нещо много си повярва на селцето Плиска. А Преслав къде го пропусна, защото сама България после е решила да измести столицата там? После е била в Търново. Сега е в София. Фактите са факти, колкото и да пъшкаш и да ревеш. Не сме ти ние виновни за решенията на управлението преди повече от век. А и българската история не започва от София, така е. Тук и преди 681-ва си е имало и римски пътища, и стени, и укрепления, и все там. Така че малките ти обидички си остават малки, точно като теб и произхода ти. Дай да те видим ти откъде си, толкова аристократче като се пишеш, а?

По темата: ми, не знам, авторе, да правим анкети тогава. Да светна, че по Европа и САЩ горе-долу "кореняк" се води трето поколение - демек ти си роден там, родителите също, може прародител да е от другаде (оригиналния мигрант). Ти искаш четвърто поколение да ти е минимумът за критерий. Малко ще са същинските кореняци в такъв случай, а и е под въпрос дали ти си сред тях в твоя роден край. Ама нека не спираме до четвърто, а направо от стотно назад да почнем. Тогава може би само някой екскавиран скелет на трак ще мине летвата. Нещо сам да си определяш критерии за корените е малко хитро, не е ли? Аз няма да покрия тези критерии, защото прародителите ми по бащина линия не са родени в София (по майчина са). Тоест аз съм да речем 3.5-то поколение, не сакралното 4-то. Ужас, разплаках се вече.

Ама защо само по град и поколение да се делим? Някой нов критерий нямате ли? Ръст, бледост на кожата, цвят на очите и косата, издаденост на носа, нещо ново няма ли? Скучно почна да става само с география и политика да се делим.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 11f52ca6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 4 съм. Не, не съм пропаднал пияница. Но това ви казвам. За мен един пропаднал софийски пияница е с класи над всеки от провинцията, ако ще този от провинцията да работи на Уол стрийт. Това е моето мнение.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9f2ec73588
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   "Колко процента са софиянци?"... Хайде стига вече с тези глупости. От кога вече трябва хората и да се крият от къде са. Родена съм в София. Живея цял живот тук. Родители и баби и дядовци също живеят в София от десетилетия, всичките са от различни градове от различни краища на страната/даже от други държави (те съответно като не са родени в София и ако ги питаш от къде са си казват родния град, където са израснали, което е нормалното) . Така че аз си казвам, че съм от София, защото просто е така, никъде другаде нито има някой имот, нито имам село, където да ходя, нито съм живяла другаде. То по тази логика, която я описаха, трябва да кажа, че от никъде не съм... И точно за София почва да ти обяснява някой как няма софиянци, все едно ти си паднал от Марс. Нито имам някакви претенции, нито претендирам за нещо в тази връзка за кръвни софиянци и т.н.
А ти, ако, например, си роден в Бургас живееш цял живот там с цялото си семейство, но майка ти е родена в Плевен, а баща ти е роден в Стара Загора - какво сигурно ти не се водиш от Бургас!?? То нали трябва да си десето поколение бургазлия...
Като те пита някой от къде си е важно къде си роден и къде си израснал, а не да му обясняваш автобиографията си и родословното си дърво. Няма лошо да обясниш стига да те питат и да не става обект на такива дебати, подигравки и други от този сорт.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f85731848e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Вс шопи са кенеф.
И не само защото са били 15-20 хиляди, а защото това население завареното в самото село в сегашния център са били предимно турци евреи и цигани. Какви ти аристократи, смях.
Останалите от околните села , сегашните квартали са просто дървени шопи като тези от Перник и от северозапада.
Толкова са прости, че почнаха и в чуждоезични форуми да дрънкат глупости за селяни.
Да ама нъцки, хората не ги разбират, защото при тях няма такова смехотворно налудничаво булгаристанско деление.
Де що има някой нормален софиянец българин от онези заварените в сегашния център, се е изселил или търси начин да се махне.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3a8a5358e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   12, малко ти куца броенето, а номер 4/13 има спешна нужда от специализирана помощ и може би диспансер. Да твърдиш, че пияница е класи над лекар, само защото се е родил някъде си, си е диагноза. Но според мен се ебава, не вярвам да има чак толкова прости и ограничени хора.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2c01355381
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   И онзи ден коментирахме с един човек такава тема. Значи, моите дядовци са от село. Баба ми обаче едната е от София, другата от Варна. Роден съм тука и съм тука и тука съм израстнал в много хубав квартал на София. Дойдоха разни простаци селяндури и са ме заплашвали лично че ще ме бият или ще направят клюки в полицията. Най вече от Пловдив. Само клюки и интриги от тях. Така са настройвали хората и такива неща са правили. Не говориме за кореняк-софиянците, а за хората израснали в София от малки или от както са родени.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 49214688cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До Номер 4, не живея в София - от Пловдив съм, но с този си коментар сам се принизяваш до човекоподобно. Да мразиш някой по местоживеене е присъщо за животните. Тия животни са в тази местност с този прайд, онези в друга местност в друг прайд. Знам че не мога да те убедя в противното, защото сам си се принизил до подчовек и човекомразец... Но нищо. Причината София да съществува е точно провинцията. Ако не са те да работят за ниски заплати, софиянци няма как да вземат високи. Не че няма прости и елементарни хора от всякъде, но само шопа стои на най-ниското стъпало и се смята за много извисен.

До Шопските прасета от...
Един много горд Пловдивчанин!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0300470231
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   И все пак, всички провинциалисти обиждате и буквално плюете по шопите и софиянците, с много злоба. Факто от 90 % от коментарите! Аз не виждам какво сме ви направили и освен коплексите ви, няма какво друго да ви трови де факто. Идвате тука и охо сега ще им покажа аз на софианци...Вие сте агресорите. Ние си седим тук. Нищо лично. Аре бегайте.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3a8a5358e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   19, важи и обратното, виж коментар 4. Ще разбереш какво сте ни направили.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7b7ac435af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Кой те обижда пич? Всички ревете как някой ви бил превзел, а в същото време това "превземане" идва от самите вас. Кражбата на държавата започва от София и се извършва от софиянците, а не от отрудените хора от провинцията. За съжаление те са само една маша и инструмент в ръцете на алчната Софийска сган.

Няма как да даваш злоба и неприязън към някого и след това да се чудиш защо той ти отвръща със същото (виж Номер 4). Много пъти съм се опитвал да комуникирам със софиянци - и не, нямам акцент, говоря си много книжовно и правилно, но в момента, в който се разбере, че не съм от там изражението и отношението се променят. Дори е имало коментари от рода на "аааа ама ние мислихме, че сте от София,щото те в Пловдив много мекат".

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a3bcde7e78
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   19 го каза точно.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7cf7ce7a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Най-обичам като има празници да си ходите по родните места. Най-мразя като идвате с комплексите си. Високото ви говорене с фрази от рода на въй, мъй и не знам си какво ми идва в повече.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2d912a4bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   19, псуват шопи и софиянци, явно наистина мразят тази етнографска група. Ксенофобията наистина е силен признак на баш дивата селяния, защото нито всички шопи са столичани, нито всички софиянци са шопи. Майничката, плискавичката, явно всички те не понасят сънародниците си. Във Видин например също можеш да намериш шопи, както и в Благоевград. Има такива де факто и в Димитровград и Босилеград (Сърбия). То по-селташко от това да мразиш нацията си, включително и хората зад граница, то какво ли има?

Интересното е, че и един-друг се псуват. Варна и Бургас като ги чуеш кой по-силно реве дали са "морската" столица, направо свят да ти се завие. А и както сами си признават тук и по други теми, повечето от псуващите ги "софиянци" са си баш от провинцията. Сами се псуват, като се домъкнат в София се псуват, но само на столичаните (и шопите, явно) им държат сметка. Тоест Долно Нанагорнище и Горно Нанадолнище могат един-друг да се псуват до дупка, но някой софиянец ако го направи, тогава започват да пъшкат. Нищо че по форуми и по седенки ти викат "Ние у нас шопи не искаме". Лицемерието и комплексите на такива наистина са безкрайни.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 11f52ca6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Номер 4 съм. Номер 18 да ти еба путката майчина искаш ли, селяк мръсен.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3a8a5358e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   25, ето показа си шопската простотия. Ама иначе шопските алкохолици били по-елитни от провинциалните лекари. СмЕх.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f85731848e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   4, ти на бело ли си бе брат! Аре стига се лигави като путк@ на хой, вземи си нещо по-здраво!

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f85731848e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Тук модератори има ли питам!
Защо е допуснста бруталната псувня в прав текст на номер 25?
Ще ви спрат сайта, ОЩЕ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ МИ ОСТАНА!

Мод: нарочно - да се види, че този, който обвинява другите във второ качество, е трето такова. Всъщност това е най-смисления коментар, защото ясно дава отговор на въпроса кои са по-възпитани. Ако и този не публикувам, аз не съм публикувал най-важното.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 111c26b2dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   18 ти пък горд с пловдив. Той не е на нивото на Будапеща, Мюнхен, Прага, Париж, Атина, Истанбул, Лисабон, Порто.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a7d1cc834f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Аха, какво очаквате от такъв клюкарски сайт, щом и модераторите му са като №4(25), истинското лице на столичани!? Един селянин от провинцията е много, много по възпитан от тези отворковци!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 11f52ca6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   Номер 4, 25 съм. Да, наистина тъпо се изразих с тази псувня. Но вие първи започвате, вие обиждате и се заяждате. Естествено, че няма как да го разберете и да го приемете, но след като не си от София, ти не струваш! Да, пак ще повторя - за мен е 100000000 пъти по-ценен един пропаднал и умирисал се алкохолик, който е софиянец, пред един, ако щете и пред света доказал се учен, лекар, инженер или какъвто щете, който е от провинцията.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c253e6cd85
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Не може да се слагат етикети и да се минава в крайности. Вече пет години не живея в София , роден съм там. Сега живея в Поморие и мога да сравнявам всякакви - селяни , софиянци, руснаци. Тия от тукашния край например много обичат да казват, аз не съм Помориец, от Бургас съм. Идват и псевдо софиянци на море , които живеят в София от години и поведенчески са се напаснали към жителите на София, но проблемът е акцента. Мекият говор трудно се прикрива. Дразни ме и нахаканият софийски акцент от роденитте в София, който и аз самият имам. От къде сте питам едно семейство - от София , ама сме от Шумен. И детето им записали в страхотната детска градина до стадион Славия, там където родени и израснали в квартала никога няма да успеят да запишат своите деца. Може много примери да се дадат, но най - добре е всеки да живее там където се е родил.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 806932e8a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Н 31 добре че, не сме толкова жалки да генерализираме "столичани" както ти правиш. Явно ти е едничката "позитивна" мисъл върху която да легнеш и да се изживяваш като "важен".
Ами не си ама... да не ти усложнява нещата, виж все пак някой психиатър. Имаш сериозна нужда.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1ef19e51d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Такива като номер 4 се хвалят с гражданство само защото нямат с какво друго. В университета, в курса ми имаше един такъв софиянец. Всеки, който му беше неприятен, наричаше "селянин", този селянин, тази селянка. В действителност, самият той беше неприятен и като външен вид, и като характер и никой не го взимаше насериозно. Това явно му беше начинът да си повиши самочувствието.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 54b943ac2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Около 1%. Отговорът приема ли се?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 15c7b66ca2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Имам лятна къща в едно селце близо до София. Съставено е от две махали - едната се казва Даговищица, а другата Батковци. Драговищенци мразят батковчани, понеже ги смятат за долни хора, а батковчани мразят даговищенци, защото били прости. Но всички заедно се напиват в кръчмата и се крадат един друг.
Тукашнят спор много ми прилича на социалните порядки в "наше село". Никога не съм чувала австрийци да се изпокарат кой е от Виена и кой от Залцбург, нито германци да спорят кой е по-по-най берличанинът или мюнхенецът, както и лондончаните ли са нещо повече от жителите на Манчестър. Опомнете се! Държавата ни е прекалено малка, за да имаме някакви културни различия между отделните региони. Въпреки това, аз лично смятам за по-адекватни хората от териториите, разположени в близост до големи водоеми - Варна, Русе, Видин, както и на високо като Велико Търново. Причината е, че река Дунав векове наред ни е свъзвала с Централна Европа, Черно море е проводникът на търговията, а аристокрацията, духовенството и изобщо просветената част от нацията е търсила безопасност в крепости и манастири, разположени на недостъпна височина. "В ниското" всеки един завоевател обикновено оставя най-дивите племена, черноработниците, които да обработват земята и гледат добитъка. Не случайно има теория, че шопите всъщност са наследници на печенегите.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f85731848e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   36,
Още Балзак е казал - всичко извън морето е провинция.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker