Някой да знае как да си оправя Р-то без логопед? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Някой да знае как да си оправя Р-то без логопед?
преди: 12 години, 9 месеца, прочетена 25590 пъти
Здравейте!
Аз съм момиче на 17 год. и не мога да казвам много добре Р. След няколко дни трябва да пея пред много хора, затова реших да се запиша, за да чуя как звучи песента. Тогава открих, че ужасно много се чува, че не мога да произнасям Р, въпреки че в разговор не прави толкова голямо впечатление.

Моля ви, ако знаете някакви упражнения или имате някакъв клип с такива да ми помогнете. Моето Р е нещо между Р и Ъ. Благодаря ви.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 9 месеца
hash: 10701b8188
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, отиди при логопед, сама няма да се справиш. Нашите логопеди са страхотни специалисти, зависи от теб, но за всеки избират индивидуален подход.
Аз изобщо „Р“ не можех да казвах, а казвах „Л“ вместо това и ме оправиха с до 2-3 часа работа. Бях обаче на 5 години. Спомням си, че ми показваха картинки в едно Букварче - на Риба, Рак, Райна и т. н. и ме караха да казвам отчетливо думите. Понеже се бях научила сама да чета ме караше и да чета думи с „Р“. Не ми се подиграваше жената, което ми стана много любимо. Децата само ми се подиграваха иначе. Страхотна беше. Май някакви цветове ми показваше, както и играчки. Изобщо - много ми хареса.
Но при теб, ти си на 17, ще трябват повече часове, друг подход. Не е стресиращо, това знам. Имаше деца, които ревяха, страх ги беше, крещяха - щом с тях се оправяха, та с теб ли?
Действай днес и сега, не го отлагай!

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: d5571f6be7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   За всяка работа си има хора. Синът ми също имаше проблеми, но му наех логопед. Цяла година идваше у дома, но си струваше. Хубавите неща, / а това е за цял живот / струват пари! При добро старание може за няколко месеца / 3-4 / да се оправиш. Това е грижа и на родителите ти. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: aa44f6f577
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   По-добре опитай при логопед, на тях това им е работота или може и сама да се опитваш пред огледалото да казваш такива думи, за да виждаш как ги произнасяш и да се коригираш. Някои така успяват, но може да ти е по-трудно така.

Ти реши, ако това е ти е проблем при пеенето. Не знам, аз имам една съученичка, която не може да казва добре р, но от страни звучи по-скоро сладко отколкото смешно.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 0de744de12
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм момче на 14 години. Да на моменти се чувствам различен, защото немога да казвам "Р". По едно време и аз реших уш да ходя на логопед, но първо си зададох въпроса дали наистиан искам да ида и да премахна това. И до ден днешен не съм ходил на логопед. Твое си е решението, обмисли го :)

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 3f013e53b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Аз имах такъв проблем. Бях на 12 и ходех на кръжок по актьорско майсторство. За беда не можех да казвам "р". Преподавателката ми даде упражнение, като ми обясни, че има два вида хора. Такива, при които този "дефект" се оправя само оперативно и други, при които може само с упражнения.

Трябваше да захапя една коркова тапа с предните си зъби и да чета минимум по два часа дневно на глас, като се старая да произнасям "р" с трептене от върха на езика.

Научих се. Другарката не ме харесваше много и започна да намира други кусури, пък и скоро след това разбрах, че момичетата намират за много секси "дефектното р" и пак минах на произношение с гърлото, вместо с върха на езика. Сега ако се съсредоточа мога да кажа "правилно р", но по навик си карам постарому.

Дядо Торбалан

 
  ...


...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: f48e3ee8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Цял живот не мога да казвам Р, вече над 30 години, и си живея прекрасно. Не съм ходила по логопеди, просто съм го приела за себе си, не ми е тежало и така ще си остана очевидно.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 17 дни
hash: 8f55f0540a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   Аз също не мога да казвам ''p" и всички ми се подиграват особено един олигофрен от моят клас на име Никола за разлика то него аз намам брадавица на окото!!!

 
  ...
преди: 12 години, 16 дни
hash: b600dc17c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Пробвай с песнички като пееш по-бавничко, първо слушаш песента, пееш заедно с нея, после я спираш, и пееш на глас без да те слуша никой ако се стесняваш, но така си пееш като забавяш някой път ако искаш да пробваш да кажеш р, например в стихотворение също може но няма да е същия ефект защото няма да си толкова отпусната душевно-имаше едно изречение-гарвана грачи грозно зловещо, птици и вълци... и т. н

Друго което се сещам езикът ти за р-то трябва да е близичко до първите 2 предни зъба, на теб къде ти седи???
Ще го кажеш, де, едно р да ти е проблема, важното е че си здрава.... С практика ще стане, най вече с песни мисля че ще успееш.

 
  ...
преди: 12 години, 16 дни
hash: b600dc17c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Сега се сетих да пробваш нещо, но не зн дали ще стане това, значи затворена ти е устата, зъбите също, един върху друг долното и долното чене ли как се казва, сори за това че не зная ккак се казва, но само езикът си сложи пред 2та горни най-големи зъба и се опитай да казваш р, или брррр, представи си че си пчеличка, как викат те, .... помниш ли, сменяй бзз, после брр и дано стане, ох дано стане!!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7b8cfb978b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   аз съм момиче на 14 когато бях по малка майка ми ме записа на логопед, ходих 1 месец и започнах малко по малко да го казвам, но после спрях не си правих упражненията, а ги правих когато ми скимнеше или когато се сетя. Мен логопеда ме караше да си поставя пръста под небцето и след това някак да го ударя и докато си махам пръста да се пробвам да го кажа (имаше ефект), но още не мога като хората да го казвам. Сега съжалявам защото постоянно ми се смеят, затова по добре отиди на логопед.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: cdd5a36110
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз като малка ходих и се оправих, но бях на 5-6 г. Трябваше ми 3 пъти да ходя - имат си методи и ги учат 5 години висше, не е толкова просто, но се оправя. За различните възрасти предполагам, че има различни методи, а при мен беше като ми показваше логопедката картинки с думи с „р“, които изговарях, можех да чета от 5 годишна сама и така и буквички ми показваше, игри имаше - не беше стресиращо или неприятно, а после съжалявах, че се оправих и нямаше да се виждаме с госпожата. Според мен не бива да отлагаш, не е късно, но не бива да се страхуваш - напротив, много е приятно да ходиш на логопед.
Благодарна съм на детската градина, че се занимаваха и организираха такива работи - моите родители не са се грижили за мен сестра ми изпитваше голямо удоволствие да ме тормози пред другите деца с неща като „Аз обичам Лайна като мед“ и тем подобни - не се травмирах, защото все пак преди 1 клас се реши проблемчето, не ти завиждам..

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: eb26950e0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Ж 18
Никога не съм могла да казвам "р", както и никога не съм се опитвала да се науча. Баба ми беше начална учителка и направи няколко опита, но без желание от моя страна... сещате се :) В някои думи го произнасям по-отчетливо, в други сподавено и въобще не се сещам за този "дефект". Всички около мен си траят, даже мисля, че не им прави впечатление. Най-много някой нов познат да се изкаже по повода. И като цяло 90% от коментарите спрямо р-то ми са, че е секси, сладко и прочие.
Така че мацка не се притеснявай и не мисли за това. Сигурна съм, че му обръщаш "специално" внимание на записите и за това така ти се набива. Едва ли е чак толкова зле. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 26 дни
hash: 83e443e78b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   това не е толкова лесно това при теб е параротацизъм заместваш Р със Ъ и най трудно е да се прави звук Р с разлика от другите ако не искаш да ходиш на логопед или нямаш възможност да ходиш вземи си една сондишка пластмасова с топше на върха и почвай да упражняваш • Облизване на устните с върха на езика
• Да го поставим езика, зад долните, а след товаи зад горните резци:
• Да го задържим зад горните резци и да заговорим многократно т-т-т-т-т-т-;
• Сега по същия начин но със звук д-д-д-д-д-д-:
• А сега да редуваме звук т и д ето така; т-д-т-д-т-д-т-д. Усещаш ли как се движи върхът на езичето?
тези упражнения ги правиш езичето когато е зад горните резци
по това време вземаш сондата и натъртваш долу под езика със сондичка на ден два три пъти по 5 минути упражнявай и дано да има ефект защотото при теб годините малко ще ти пречат успех...

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bbd63dd981
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   И аз не мога да казвам р и ми е много неприятно като се опитвам да го оправя, защото си затварям зъбите като пробвам и трудно се спира това.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 89ac847567
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   И аз не мога да казвам Р. При мене звучи като Л.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 34755171b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   И при мен звучи като Л аз съм на 12 и преди ходех на логопед но ми омръзна и сега наистина съжалявам... Той ми даваше едно като вятърна мелница на клечка за зъби и ме караше да казвам тръъъъъъ
Тръгвай тролей тролейбус и т. н и трябваше да я завъртя.. (пишати нищо че са минали 2години).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker