Заслужава ли си нова кола? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Заслужава ли си нова кола?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2153 пъти
Питам за себе си, но ми е интересно какво мислите по принцип?

А - чисто нова кола
Б - сравнително евтина на старо
В - средно между двете

Ето и моите доводи за всяка буква.

Заслужава ли си човек да си купи чисто нова кола? Като казвам "човек", имам предвид такъв, който е достатъчно стабилен финансово, че да може да си я позволи, без да тегли заеми и после да изнемогва, както правят някои, но все пак не толкова богат, че да не му пука, че са му одраскали новата кола и да я сменя през 5 г. То е ясно, че ако си толкова богат, че да ги сменяш, няма да стои тази дилема. Говорим си за средна класа човек. И като казвам "заслужава ли си", визирам това, че като купиш нова кола и я одраскат, ожулят на някой паркинг на петия месец, както често се случва или ако се разбие по родните дупки на третата година, ще си заслужава ли все пак да се дадат примерно едни 60-80 бона според вас? Вярно, че може да и направиш каско, ама каското е 4% от стойността на колата, а това са си 3 бона. Но от друга страна пък няма да се занимаваш през 2 месеца с майстори, както става с колите на старо. А и кеф цена няма.

Или по-добре да си вземеш някоя читава стара кола за 10 бона и да не ти пука, че си я одраскал и да не трепериш постоянно над нея, че се чупила или драскала и да си я караш, без да ти пука. И като се счупи съвсем след някоя година да си купиш направо следващата втора ръка.

По принцип мога да си позволя и нова кола, но се питам заслужава ли си наистина този стрес, защото колкото и да мога да си го позволя, все пак 80 бона са си 80 бона. А аз съм такъв човек, че дори и стара като ми я одраскат, ме е яд. Искам да ми стои лъскава и перфектна. И се опасявам, че целия ми кеф ще се изпари от непрекъснатото треперене да не ѝ стане нещо. Но пък и ми е писнало от стари бръкми, които все искат някакъв ремонт.

Или може би най-добре някакъв междинен вариант, т.е. хем да е на старо, хем да е сравнително нова. Примерно някоя на 3-5 г. Хем ще съм малко по-спокоен за драскането, хем пък ще е по-надеждна от някоя по-стара. Вярно, че поддръжката ѝ ще е малко по-скъпа предвид, че няма да е гаранционна след петата година, но да се надяваме, че няма да се чупи чак толкова. А и може би финансово ще е по-изгодно, защото все пак няма да и падне цената с 30% още първата година. Ще я взема примерно за 40, а останалите 40 ще инвестирам и след някоя година, тъкмо докато се скапе тази, ще я продам и с доходността от другата част ще си взема нова.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 28a8b4cd16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Има файда, когато имаш кинтите, се нуждаеш от надеждно возило и не ти се ходи при техника всеки месец. Ако е за едното моткане уикенда, не особено. За мен просто не си заслужава да вкарваш сума ти пари за актив, който си губи стойността с всеки километър, а струва повече за поддръжка с всеки такъв. Това има смисъл ако живееш отдалечено и нямаш надежден транспорт наоколо.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 386e5ec1ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Карам автомобил 2020 година, няма да изпадам в подробности като модел и т.н. Първия собственик я е взел за 21 000 евро от салона. В същия момент в който колата излиза от там, тя губи 30% от стойноста си. аз я взех за 16 600 на едва 970 километра.

Карал съм и чисто нова кола, един vw 2018 година. Не те съветвам да купуваш нова кола, както казах плащаш 30% просто за това, че я взимаш от салона. Не бих карал и стара кола, защото искам да ѝ вярвам и да не се нуждая от абонамент за сервизите (макар, че и новите коли не са кой-знае колко надеждни).

Лично аз бих предпочел коли на 2-3 години или в диапазон 20 - 40 000 км макс.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 916a4e8277
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Заслужава с да си вземеш нова кола.
Старите коли се повреждат често и често ремонта им е скъп и също могат да те оставят на пътя.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 43de2ae0a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Хвали старо гали младо……


С тия адрешковки сметки, с колко процента и падала от стойноста, ако вече е изкарана от салона…….. Ми по тая логика, носете и дрехи втора , и трета пета употреба от дрип шопа и ще станете изцяло втора употреба хора, за да спестите някоя стотинка. Авторе вещите са ни на нас да ни слугуват, не ние на тях.Голям прас, че ще се одраска тъпата ламарина.Страх те е защото нямаш пари за майстори и каско. А като нямаш пари за майстори и каско карай стария 15 годишен гоуфу да ти е спокойно на душата.На времето си купих чисто нов джип от САЩ , и след няколко месеца като му бяха готови документите от митницата, на път за в къщи не спазих дистанция от пред стана птп и му намачках цялата предна броня плюс изпотрошени фарове. Беше на 102км. Година чаках да докарат частите от САЩ. До тогава бръмчах със стария голф и не ми пукаше. 80 бона за кола бих дал, ако имам поне 1 000 000 минимум. Ти ги нямаш според мен така, че карай си стария гоуфу и спи спокойно.



Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2c0baa286d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ako смяташ да купуваш нова кола и да нямаш каско дано се чувстващ късметлия, че ако ти я откраднат много ще плачеш.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: da7c0ba7cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Няма лоша кола, има зле подбрана. Много зависи какво точно искаш, какъв бюджет имаш и т.н.
За цената на автомобила съм че следното по книгите:
- ако не ти пука, до 10% от годишнта заплата.
- стандартно - между 20 и 35%
- ако си маниак на коли, макс половин годишна заплата.
За нови коли съветват лизингови вноски, разходи по застраховки и обслужване да не минава 20% от дохода ти.
Относно каското, аз и на старата ми кола на стойност 5000 си правех, да ми е спокойно. И като съм я драскал, завеждах щети и я карах да я оправят. А за нова на лизинг каското е задължително, включено ти е в цената.
Вече за избор, зависи какво ти трябва. Аз например си взех старо БМВ кабрио за 16 000. От гледна точка на практичност, със сигурност не е това. Стар премиум автомобил е със скъпа поддръжка, а моята харчи много. Реално за 20 000 има базови модели на Дачия, чисто нова с гаранция. Но реално на мен не ми трябва кола, исках да си взема за да ми носи удоволствие. А емоцията, която може да ти даде един баварец, няма как да я получиш от Дачия.
Ако ми трябваше автомобил за всекидневна употреба, щях да търся нещо съвсем друго - здрава, икономична.
Прецени добре за какво ти е колата, за работа или за кеф, колко ще въртиш, какъв бюджет можеш да си позволиш и т.н. Всичко, което си описал има плюсове и минуси.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 28a8b4cd16
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Джендър Ханчо е идеалният пример за селското Ганьо: току-що слязло от каруцата, вече за голяма клечка се има, обидички ръси. Вземи по-добре пак шофьорски курс, че май още не знаеш разликата между волан и юзда.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: fa7332a507
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Нова кола в България не си заслужава. Пътищата са плачевни, не бих си го причинила

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 63072bacb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Сам го каза, зависи колко пари правиш, но и какъв човек си. Моята кола е на 10 години въпреки, че ми трябват макс полувин година да спестя за нова. За мен колата не трябва да бъде финансова тежест и следователо трябва да бъде такава, че поддръжлата и замяната и с друга по всяко време да не влияе на качеството ми на живот.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cf379074cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   За състоянието на българските пътища - абослютно не!
А и по принцип...
В момента, в който излезеш с новата кола от паркинга на магазина, цената ѝ е вече 70% от тази, на която си я купил... След 20 000 км. цената ѝ вече е на половина, а колата си е чисто нова, дори разработена! :)
Най-добре, изгодно, и безпролемно е кола на 1-2-3 години, когато е загубила минимално (или никак) от качествата си, а цената, на която може да бъде купена/продадена е претърпяла най-стръмен срив.

Ако парите не са ти наистина абсолютно никакъв проблем - карай чисто нови коли, и ги сменяй всякак година. Но ако беше така, то нямаше и да питаш...
И все пак - парите, а и по принцип възможностите, са за да се изразходват разумно и пестеливо. Ако можеш да спестиш от нещо 20 000 лв., примерно, то с тях можеш да помогнеш на 1-2-3 приятели или роднини в нужда, да образоваш нечие дете и т.н.
Чисто нова кола от магазина си взех навремето, когато бях млад и глупав. WOW-ефектът трая месец, може би два... След това си стана... обикновена кола, само дето дадох 2-3 пъти повече пари, ей-така, за тръпката... и за да си науча урока :)

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3e10fcf8b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Зависи каккви са доходите и нуждите ти. Дали ще обикаляш всекидневно държавата с нея, или ще ходиш само до офиса всеки ден, ще посещаваш ли клиенити на фирмата си с нея, или ще я ползваш само през уикендите за ходене по почивки, разликата е огромна.
Виждал съм какво ли не, и съм разбрал, че изборът на автомобил влияе.
Виждал съм собственик на не малка мебелна фирма да ходи с 17 годишен очукан голф, на който му тече маслото и той долива всекидневно, при евентулни клиенти, разбира се заради автомобила си губи част от клиентите. Как да му поверят домът си да го обзавежда, като той за собствената си кола не се грижи.
Виждал съм и лудак, който ходи с 3 годишната си лимозина на лов по горите, по черните пътища и редовно я дере в храстите и очуква ходовата част в камъни и скали.
Виждал съм и пенсионер на 66г, който си купи нов джип, а го ползва само за да ходи на пазар до хипермаркета.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8871dc07c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   "В момента, в който излезеш с новата кола от паркинга на магазина, цената ѝ е вече 70% от тази, на която си я купил... "

Затова е яко, да си купиш кола на 3000 км :D

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 85613c27a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ако имаш пари за това, което искаш какво ти пука кой какво мисли и дали си заслужавало.
Ако мога да си позволя S класа естествено, че няма да карам Приус. Може да е на малко километри от човек или къща и пак да е в топ състояние.
Взимай каквото ти е кеф и можеш да поддържаш.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 739ea6e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Близки си взеха нова кола, но не за 80 бона, а за до 20 000 лева (най-обикновена семейна Дачия) и са много доволни. Ако не си някакъв маниак на коли и не смяташ, че общественият ти статут се определя от колата, която караш, това е добър вариант.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 286ccf495d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Чисто нова кола - само ако наистина ги имаш парите, има крещяща нужда от ново возило, което ще го караш в сигурни квартали, а също така и разполагаш с гараж. Иначе не.

При мен бяха изпълнени всички условия и затова си взех чисто нова кола според джоба си - нисък клас за 24 хиляди лв, директно от производителя. Въобще не съжалявам, имам 5 години гаранция в която е включена пътна помощ и т.н. Не ми пука за изгубената 30% стойност, връща ми се с лихвите със сигурността, която чисто нова кола предлага.

Абе горе долу мисли го така - повече пари за чисто ново, ок, но ги даваш за лично спокойствие и няма да се хабиш със задължителни основни прегледи при майстор и заделяне на допълнително средства за ремонти.

За 60-80 бона би могъл да си вземеш електрическа кола по-нисък клас, което според мен ще си заслужава отвсякъде - стига да не ти трябва за по-дълги пътувания, естествено.

От друга страна пък Б и В също са вариант, но по-скоро като временно возило.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c58951a1a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Нов автомобил твърдо не. Ако имаш парите оперативен лизинг и винаги караш нов модел на съответната марка. Не се грижиш за нищо само си плащаш вноската. Ако си търсиш "на старо' пропускаш такива автомобили, защото цената им е неоправдано висока, без гаранция са и тепърва започват проблемите. Насочваш се към нещо дето го разбира кварталният сервиз и е на цена до 5000 лв., които като си го стегнеш стават 7500 лв и го караш поне 6 години.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 43de2ae0a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Номер 8

от 2009 съм професионалист, а от 2013 имам цялата азбука в джоба. И за твое инфо книжката ми е с дипломатически статут, без срок на изтичане.


Но, ако искаш да ми станеш кочияш, ще те разачоравам. Обичам моторите, и работата както и целия ми живот е в града и от няколко години нямам личен автомобил, а само мотор. Когато ми се налага да пътувам по-далеко от града или съм в друга дръжава ползвам услугите на фирми за коли под наем.



Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 33704ec76e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Ако нямаш пари за каско на нова кола, значи хич не си стабилен и приказки, че не е купена със заем не важат, защото явно си на ръба на възможностите си. Като я купиш нова и платиш изцяло, платиш каско и на другия ден можеш да извадиш минимум 10 хиляди лева, значи може и да е за теб. И все пак става дума за кола за 40-50хиляди, а не за 80 както спомена. Тия от 80 хил ги гледай, ако имаш 150 в наличност. И пак зависи за колко време и как си ги придобил. Ако си ги пестил 15г или са от продаден имот, не си за нова кола или поне не за толкова скъпа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 28a8b4cd16
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   18, много интересно. Срамота, че буквално не ме интересува какво ти е в паспорта и какво твърдиш, че имаш онлайн. И позлатено Ламборгини да караш, пак ще си същият простак без възпитание. А ти ако искаш можеш и розова триколка да караш, все там.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1ccac6830b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До 18

Уфф! Пак ли ти?

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d8883385c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Много е относително това. По принцип новата кола си е най-доброто решение, ако можеш да си я позволиш. Имаш си гаранция и занеш, че в близките 5 години и едни 100-150 хил. км. няма да те занимава със себе си. От там нататък пак няма да е толкова зле положението. Втора ръка автомобил се купува основно поради липса на финанси или малък пробег. Друга често срещана причина е, че определена марка или модел много ти харесват, но пък не можеш да си ги позволиш нови. Като цяло при всеки е различно и всеки трябва да си вземе решението за себе си. Важното е, каквото и да си вземеш, да можеш после да го поддържаш адекватно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker