Давате ли пари на заем ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Давате ли пари на заем ?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1586 пъти
Привет!

Давал съм много пари на заем, но 99% от случаите на съм си получавал парите обратно.

Последният път дадох на един бивш колега 200лв., който уж имал проблеми с това да осигури учебни материали за дъщеричката си (излъга, разбира се). Обеща ми, че след два месеца, ще ми ги върне, но няма и помен, а минаха 9 месеца.

Живея в малък град и се засичаме понякога и все ми вика: " Да знаеш не съм забравил, има няма другата седмица ще ти звънна".

Тука не става въпрос за парите, а че ме направи на глупак, което малко си ме стържи отвътре?

Чудя се дали да не го нашамаря?

Вие к'во правите в такива случаи? Давате ли въобще на заем?
А познавам хора, които давам и големи суми от рода на 5,10 бона...

Реално погледнато, аз нямам никакво законово право да си ги иска. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 86df2832b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Ами не - вече не давам точно заради това. Никой не връща...
Тя ако смятаха да връщат заемите, щяха да вземат от банка, бюро или нещо такова.
Ако е много близък човекът - прежалвам парите и му ги давам (ако имам възможност в момента, разбира се). Не очаквам да ми ги върне. Това обаче доста често обтяга или най-малкото повлиява зле отношенията.
Така че, като теглиш черата - рискове и минуси срещу плюсове - по-дбре човек изобщо да не се занимава.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6968981275
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Аз дадох на една приятелка 6000 евро (живеем в чужбина, но в различни страни), за да й помогна при покупка на жилище. Тя ми ги връща, както обеща. А някои хора при даване на по-голяма сума правят договор, дори да е с най-добър приятел или роднина. Аз не съм правила, защо исках и да проверя колко ни струва приятелството и се оказа, че то няма да се развали заради пари. Но аз й имах пълно доверие и не бих раздавала заеми на колеги и далечни познати/роднини. Човек трябва и реално да прецени дали другият ще е платежоспобен в бъдеще или не. Да не се откаже накрая " направи добро, изяж ...".

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 154666e083
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Един състудент имаше един лаф - "Пари на заем само взимам".

Майтапа на страна. Аз редовно давам на един комшия. Дребни суми са 50-100-200 лв. Горкия все няма пари, понеже е пенсионер, а и обича да си пийва и хапва и пенсията му свършва бързо. Винаги ми връща човека, ама таман ги върне и пак идва и си върви като револвиращ кредит вече доста години. Но пък за сметка на това разбира от разни ремонтни истории и ми помага, когато правя някакъв ремонт вкъщи.

Отделно имам един приятел лекар от Индия. Негов роднина в Индия имаше нужда от спешно лечение, че събра от 12 души по 250 лв. Той е малко несериозен и не очаквах да ми ги върне, но пък ми е правил много услуги като лекар, преглеждал е дъщеря ми и стотинка не ми е взел, даже по нощите е идвал човека специално за нея. Та му дадох и на него 250 лв. Дадох му ги с ясната идея, че няма да ги върне. Той каза, че на следващия месец уж ще ми ги върне. След близо година ми предложи да ми ги върне, казах му първо да си върне на останалите и тогава на мен. Бях убеден, че на мен няма да ги върне, но пък след общо година и нещо ми ги върна.

Давал съм и на тъщата, като почина майка ѝ. Нямаше пари да я погребе и и дадох 1000 лв, а и друг път съми давал, както и тя на мен ми е давала, когато съм нямал. Но всичко сме си връщали един на друг. До сега са ме прецаквали само 3 пъти, вкл. и един италианец. Но бяха дребни суми до 50 лв. Аз винаги давам, защот и аз съм нямал и знам какво е. Първия път винаги давам до 50 лв макс. Ако ми ги върне и си спази обещанието, му давам и повече, но ако пътрвия път не ми ги върне, после го зачерквам и разбирам, че не може да му се има доверие. Така поне придобивам ясна представа за хората. 50 лв си струват като цена да разбереш колко може да имаш доверие на някого.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2dff5b9bc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   До 2

Не чзе нещо, ама ако имаш 6000 евро за даване, на познат взимаща си жилище, не мисля че си за тази тема. Тук говорят за 50 лева заем. Друга класа, други отношения, други разбирания.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5675769db3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Давай толкова пари, колкото можеш да прежалиш без проблем. Дето вика номер 3, колкото да разбереш колко струва човекът.
Много хора не връщат заеми и реално няма как да си го вземеш, защото сумите не са големи, нямаш доказателство, а и не си струва усилията за 100-200-300 лв.
От доста време не давам на заем, защото не ми се рискуват. То и спряха да ми искат като знаят, че не давам :-)

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 17b53ad645
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Кръв повръщам пари никога не връщам….. Имаше такъв лаф……



Давал съм, но съм спрял. Дори съм и подарявал на първа братовчедка, за благодарност нож в гърба.


На бившата след като бяхме приключили всякакви взаимотношения съм и подарявал също, понеже знам, че няма от къде да ми ги върне.Да си наеме квартира и да си плати тока, за да не и студува детето. Както и на детето и също съм купувал дрехи и обувки и неща за училище, защото баща му е негодник и неудачник , който на две магарета сламата, не може да раздели. За благодарност нож в гърба.И пак не съжелява, че съм им подарил на тия хора пари.


Защото има една житейска истина и някакъв вселенски закон, че ръка, която дава тя никога не обеднява.На мен господ ми е дал най-голямото богатство, което се нарича ,,Здраве,, и му благодаря всяка сутрин за това.И пари винаги съм имал доволно без да мисля за утрешния ден.




Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 015c61ca16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Че той вече кой дава?Не си ли научиха уроците хората,Боже Господи....

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 40ce7603a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Давам пари на заем само на жени с които съм спал. И само след като са свирили на кавала преди това. Обикновенно втори път не ме търсят да им давам пари. Win-win

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6968981275
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   От 2 до 4: заемът си е заем, независимо дали става дума за 50 или 50 000 лв. Все са пари и не е приятно да ги изгубиш, дори да имаш финансови възможности. Според мен заемът е добър тест за приятелство/любов. Но аз съм готова да дам само на много важни за мен хора. Иначе съм давала на баща ми заеми, които така и не ки е връщал. При него е по задължение, ако не ми беше баща и стотинка нямаше да види от мен. А за приятелите си съм готова да дам всичко, защото моите наистина заслужават.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2dff5b9bc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9

Не съм съгласен с повечето ти твърдения.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f0ba81e662
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Колкото пъти съм дала, всеки път съжалявам. После ми минава и пак си казвам, хора сме. Но след последния път, още чакам да ми върнат една част съм се зарекла на никого вече. Всеки си заслужава съдбата. Лесно взимат, трудно връщат. Хем да помогнеш, хем после да се тормозиш и да не спиш, да се чудиш дали, кога ще ги получиш вече въобще. Колкото и да нямаш можеш да връщаш помалко, а не да не връщаш нищо и да се правиш на ударен. Истината е, че много хора нямат елементарна култура, как да управляват живота си. Да си носят товара сами, наистина вече край.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 85dd1d039e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Дадох на най- близкия ми човек-брат ми 5000 лв, да си помогне с ремонта на родния ни дом в който реши да живее. Ей така да не плаща лихви му ги дадох. Освен, че не ги върна и се скараа с мен, пази детето му да не се обади или види с моето и не дава да ходим с детето в дома за който платих 5000 и съм се родила там. Казв, че няма да върне притв, защото си имал дете трябвало за него да се грижи. Аз пък имам 2 деца, едното бебе. Не е виждал бебето, а голямото дете не е виждал от както взе парите вече 4 години.
Та на въпроса ти, не, не давам.

П.п. брат ми не е циганин, въпреки, че така звучи от моя кратък разказ.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8f1ba25120
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Мъдрите хора са казали, че можеш да дадеш толкова, колкото си готов да прежалиш, тоест да не ти бъдат върнати евентуално и това да доведе теб самия до финансов или психологически дисбаланс. Аз лично съм давал, но вече не, просто правя дарения на хора, които преценя че имат нужда. Спомням си преди години как дадох голяма сума на едно младо момиче /с което не съм имал любовни отношения, но просто беше свястна и ме помоли/, за да помогне на приятеля си, който нещо беше закъсал. Та после ми ги върна парите, но за мнооого по-голям период от уговорения, освен това всеки път когато ми връщаше част от парите имах усещането, че ме мрази... Ами не става така, не е редно да помагаш и за благоданост да бъдеш мразен, че си искаш парите обратно... Затова вече просто дарявам, когато преценя, че някой има нужда, заслужава и съответно мога да го направя с чисто сърце, случавало се е и 1000 лв да даря и после се чувствам наистина добре, защото знам че съм помогнал на човек в беда, а и както беше споменал един колега по-горе - ръка, която дава, не обеднява, важното е да е с чисто сърце.
М, 43

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 160b0cdf44
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Блазе Ви, значи, че само пари в заем Ви искат! Бял кахър, дето се вика!
Аз съм в чужбина, тук са едни други правила на общуване в семействата, на светлинни години от нас...
Не, те няма да ти поискат пари в брой, никога! Но и никога няма да ти дадат! От родител или брат/сестра да не можеш да поискаш, това само тук го има?!
НО...
За сметка на това, най-редовно пробват да гостуват на аванта, софри и пиене да има, друг да се бръкне обаче...
Обичат да ги канят, но не и да посрещат...Да има мръвки по Великден, Коледа, но друг да ги приготви...
Имаше опити и за гостуване с преспиване вместо да си плащат квартири..., изобщо си е е*ало мамата тук!
Направих сурат. Мъжът ми не е банка, в къщи не е хотел...
Бих предпочела веднъж в брой пари назаем да ми поискат отколкото да ги хрантутим “щото били една кръв”...Ай сиктир!
Направо ви завидях със заемите от по 50-100-200 лв!
Тея тука не се наплюскаха - сьомги, гъши дробове, деликатеси, домашничко, вкусничко, че и даже изявиха желание менюто да бъдело по-разнообразно...WTF?!? И изобщо си останаха...без меню! Както казах, да го духат!
Бъдете благодарни, че само със заеми се разправяте!
Аз тук трябва да ги чакам да измрат, колкото и гадно да звучи, за да се отърва...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 153c16d602
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Рядко съм давал пари назаем. В даскало давах дребни суми на един-двама, които ме измуфтиха, но това все пак са детски истории. Вече по-възрастен дадох пари на един приятел от детството, но той известно време не ми ги връщаше, а все казваше, че щял да го направи. Накрая ми ги върна, обаче цялото това шикалкавене ми се стори много неуважително. Сигурно се е надявал, че ще му ги опростя все едно съм богат и парите ги бера по дърветата. Това ме разочарова и с времето се отдалечихме.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e1fc23f09c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   До 14

Доста селско ...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1f597516cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Аз пък имам въпрос към хората, които са взели заем и не са го върнали. Ако има такива, много съм любопитна да разбера с какви очи сте откраднали парите на своите приятели/близки и как спите спокойно? Не знаете значението на думата "заем" и си мислите, че е подарък или какво? Не стига, че някой близък е заделил от парите си, за да ви помогне, не ви иска лихва (като банките и особено фирмите за бързи кредити), а на всичкото отгоре вие имате наглостта да си присвоите парите му, за които изобщо не ви е длъжен. Това за мен е по-лошо дори от кражба, защото при кражбата ощетяваш непознат човек, а с невърнат заем крадеш от свой близък. Например като брата на номер 12 - за някакви кирливи 5000 лв. разваля завинаги отношенията със сестра си и дори със следващите поколения. Да, и аз съм виждала подобни случаи, но главата ми не го побира как нормален човек може да постъпи така. Аз ако дължах пари, нямаше да спя спокойно, докато не ги върна, особено на близък. Така че, ако има такива тук, живо ме интересува от какви подбуди сте решили да си откраднете дадения ви заем и защо сте толкова нагли да си мислите, че целият свят ви е длъжен.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 84f3fd9c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Не давам, защото нямам. :D

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 015c61ca16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Щом са толкова глупави, че да ми дадат нека бъдат също толкова глупави, като не си ги искат.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4b2468f82a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   14, това е направо тъжно. Къде е тази селтащина? Надявам се не си се хванала за албанец?

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 153c16d602
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Някъде бях чувал една цинична поговорка: само еб*н в устата дава и само еб*н в ушите връща. Макар и гнусна като изказ, много ясно обрисува отношението към заемът в нашето общество. Просто, в 99% от случаите този, който иска заем, си има задната мисъл да те избомби и нищо да не ти върне. Възползва се от това доверие помежду ви като приятели, за да вземе и след това приклюва с контактите. Затова ако някой ти поиска назаем, по-добре откажи. Ще се посъди малко, но ще забрави. Обаче ако вземе пари, няма да ги върне никога и ще те намрази до гроб.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker