Замисляли ли сте се, че може би националните герои/събития са преувеличени - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Замисляли ли сте се, че може би националните герои/събития са преувеличени
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1479 пъти
Някои ще ме обвинят в кощунство, но ще ви помоля само за момент да се абстахирате от емоционалната си обремененост и историята по начина, по който са ни я представили и да помислим трезво и чисто хипотетично. Аз самия не лансирам никакви теории и нямам категорично мнение, просто разсъждавам.

Все си мисля, че много от националните герои са преекспонирани. Не само българските, а изобщо. За Левски например се носят слухове, че е убил дете, както и други българи в името на това да не бъде издаден или да набере пари за комитета. Има и теория, че е откраднал парите на поп Кръстьо от църквата и затова е бил предаден. Подобни влиятелни личности без значение в коя сфера винаги имат две страни - тъмна и светла. Ако щете дори и Хитлер и Пабло Ескобар са имало и светли страни. Както и светците дори са имали тъмна страна. И обикновено колкото по-влиятелен е човека, толкова по-голям контраст има между двете страни.

Не коментирам дали това са истини, но мисълта ми е, че 100% националните герои са имали тъмни страни, за които не се говори, както и делата им са преувеличени. Допускам, че всички те са имали някакъв интерес и не са рискували живота си ей така за българите. Личният интерес винаги е стоял над колективния в цялата история на човечеството. А и представете си - в онези времена са имали нужда от герой и вероятно и малко от емоционална нужда са преувеличавали делата им.

Убеден съм, че и писателите често са прибягвали до хиперболи и други литературни похвати, за да вдигнат народния дух. А и самите те е нямало как да знаят истината за някои събития и със сигурност са поукрасявали историите.

Убеден съм, че и турците малко изкуствено са демонизирани. Има една приказка - "историята се пише от победителите". А и винаги си има един момент на политически интереси и информацията винаги се изкривява, а във времето още повече.

Ето сега например медиите често изкривяват информацията за събитията. Не е тайна, че по свобода на словото не сме много напред в класациите. Да, в момента съвременниците ни могат да съберат две и две, но как да го направи човек, който ще живее след 150 г.?

Македония е живия пример как може да се заблуди цяла нация за нейните герои, събития и дори цяла история. Днес битува мнението, че всички политици имат личен интерес да управляват и да имат власт и нямат намерение да направят нещо хубаво за хората и наистина от Освобождението до сега общо взето си е така. А защо и революционерите да не са били просто поредните политици, водени не само от патритични подбуди? Аз не съм убеден, че ако Левски беше оцелял и беше станал министър-председател/цар на България, щеше да е много по-различен всеки друг политик, дори да е имал добри намерения в началото.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: cf3a635b15
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Преувеличени са разбира се, защото няма реални с които истински да се гордеем. Ние сме нещо като македонците, но в по-малка степен. Всеки човек си има недостатъци, така че е безсмислено да се идеализира определен персонаж. Въпросът е, че все пак са направили нещо или поне са имали желанието. За разлика от днес.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0e1712c28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Новините са пълна измислица, какво остава за историята?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 51aca1bf34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   А ти имаш ли тъмна страна?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b5590ec191
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   На грешен път си. Всеки човек има положителни и отрицателни страни, но за историята те не са от значение, а извършените действия и техните последствия. Освен това тези, които идват като "управляващи" никога не са тези, които са подготвили революцията. Има предавания с историци, които знаят маса неща, които ние не знаем. Гледай тях и ще отговориш на всичките си въпроси.
А относно личния и колективния интерес, не ти ли е хрумвало, че е възможно да се припокриват? И наистина ли никога не си изпитвал желание да извършиш нещо за колектива, а не лично за себе си?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1ae8315735
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Въпреки че наистина е представена твърде демонизирано, Османската империя е била правова държава, а наказанието за революционна дейност е било заточение, не смърт. Левски е получил смъртна присъда именно заради убийство.
Също, в днешно време има ореол само около имената на революционните дейци, които НЕ СА доживели до Освобождението. Много от тези, които са оживели, са станали политици, като на тях съвсем не гледаме така положително.
Темата е обширна, но като цяло си прав, поне българската история със сигурност е представена много захаросано. В училище оставаш едва ли не с едно такова усещане, че все българите са много добри и велики, ама все нещо малко не им достига и все излизат прецакани..

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 48385a74f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ако се съмняваш, отиди и посети музеи, източници литературни, исторически, родни къщи, родни места, роднини.
Не е толкова трудно, малка държава сме и повечето се знаем или сме роднини.
Не бъдете такива тесногръдци , и у вас в хола и на тавана отговорите няма да дойдат и да те ударят по главата за да се сетиш.
От телевизора в хола пък акъл да чакаш ,трябва да си съвсем изперкал.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4248dd4530
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Ами прав си. Има голяма митологизация на повечето ни така наречени герои. Към биографиите им се добавят храбрости, каквито не са проявявали, същевременно се крият техни недостатъци и спорни действия.

Може би като народ се нуждаем от такива фигури, не знам. Или се опитват да ни хипнотизират със славното минало, за да не мислим за позорното настояще и че изчезваме като народ. Ние се нуждаем от герои и качествени хора на днешното време, не от такива, живяли преди 200г.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d9299e00bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Е много ясно, че са преувеличени.

Ботев примерно е бил гениален поет, но като революционер е бил кръгла нула. Без никакъв военен опит, искал да спасява населението.
Ботев не е получил никаква подкрепа. П. Хитов си е бил мошеник.

Левски много ми е интересно, как османците не са го хванали набързо.
Османците ако са искали можели да го хванат за има няма седмица, т.к. имали навсякъде агенти.

Има една версия, че Левски е бил агент на Османската империя, което може да е вярно.

Освен това как тези всичките революционери са вярвали, че могат да се освободят от Османската власт? Нито са имали човешките ресурси, нито оръжия, нито опитни военни.....
Г.С.Раковски се усетил, ама късно.

Кемал Ататюрк е бил велик военен стратег, но освен Галиполи, турците са загубили почти всички военни битки. Как аджеба се договорил с великите сили?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6f00a2ffd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хиперболи и тайни има винаги. И? Въпросът е кое надделява. При Хитлер и Ескобар е ясно, същото важи и за османците. Образите, които ти искаш да подложиш на ревизионизъм са едни от основните колони на нацията, на самата идентичност на българина. А после какво кой е щял, как, дали, може би, ей туй там, това си е гадаене, не е реален довод за ревизия. Който иска на боб да бае, негов проблем.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a6d035f129
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Това за детето не са слухове, исторически факт е.
Образът на Левски в сегашния си вид е изграден края на 19-ти и началото на 20-ти век по модела на средновековен светенц, понеже нацията е имала нужда да вярва в това.
Разбира се, Левски е бил човешко същество, със своите недостатъци. А работата му като революционер го е водела и до много грехове - убийството на ратайчето, рекет срещу чорбаджиите. Имал е и мъжки грехове - връзка с монахиня.
Но въпреки това, той е най-успешният български политик. Благодарение на неговите действия имаме независима държава. И човешките му грехове не намалят стойността на делото му. А начина на представяне е такъв, от какъвто имат нужда хората към даден исторически период.
Има един спор между Вазов и Захари Стоянов мисля (може и да бъркам имената). Първият пита "Защо представяш Ботев толкова идеализиран? Той беше нехранимайко, пройдоха, пияница". А другият отговаря "Защото имаме нужда от един светъл образ".

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0e10070dfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Спомням си преди време тия от btv в деня на обесването на васил левски бяха посетили едно турско училище в турция. Гледаха учебниците по история дали пише нещо за левски и не откриха нищо. После питаха една госпожа по история, защо във турските учебници нямало нищо за левски, а учителката рече: Във наще учебници по история не пише нищо за левски, защото той е бил просто един обикновен нарушител на реда, а такива нарушители на реда във османската империя били хиляди.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9307e629e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Разбира се, че са преувеличени събитията, не само в нашата, ами в световната история. Сигурно 90 процента от нещата които се учат, не са били точно така. А Васил Левски, че е убил дете не е легенда, ами си е исторически факт. Също така и робството според мен е преувеличено и по-правилната дума е случая е иго, както и го пише Вазов. По дефиниция думата роб изключва всякакви права, а тогава българите са имали собственост, имали за възможност за търгуване, имало е и богати българи. Историята по света (не само българската) се използва доста манипулативно, за разделянето между хората.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 70038595c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Възмутен съм от коментарите!

Разбирам автора и какво иска да каже. Разбирам въпросите му. Наистина. Той просто иска да каже това, което мисли. Да го сподели и види има ли други, които мислят като него.

Държавата с най-силна история в Европа, че дори и в света сме! Това не е ли достатъчен довод?

Смесвайки имена на Левски и Ескобар в една публикация е достатъчна, до колко си наясно с Историята на България. Не бъди конспиратор. Бъди българин!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cdb76e0968
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Всичко е окрасено до такава степен, че ако някой можеше да се върне назад във времето и да погледне събитията като 'спектатор' никога не би написал подобни глупости. Всичко що е писано по книги, давано по филмни и т.н. са напудрени на макс.
И това не е само за нашата история, така и при другите. Хората обичат да преувеличават на пръв поглед простите и елементари неща. Това писателите, режисьорите на филми, журналистиката като цяло е нисша профеция. Ще ме прощавате, но няма един, който да е отразил исторята такава, каквато всъщност е била. Всичко се прави за гледания, четения/читатели, продажби и прочие. Пълен театър...цирк.
А и няма как някой да докаже и разкаже, че всичко онова, което се е случило е 1 към 1.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 69677dba4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Джендърите не могат да оценяват геройството, защото те са мекотели, не могат да си представят, че има и истински мъже. Човек който е жертвал живота си, за да живеят днес мекотелите свободно и да пишат по форуми, ето това са героите ни, достатъчно е да имаме за пример Ботев и Левски, а като тях имаме още хиляди. Какво е направил автора на тази тема, какво е дал за народа сред който живее, че се рови в историята и плюе по достойни хора? Явно иска да си избие комплексите, че има по достойни от него българи, а той се крие като мишка и църка из разни форуми и се мисли за значим!? Не авторче, така герой няма да станеш, не с приказване се става герой, а с дела! Това Левски го е казал -"дела трябват байно, не думи", ето това е истински герой, дал живота си за благото на народа!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 708ceaae3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   "Въпреки че наистина е представена твърде демонизирано, Османската империя е била правова държава"

Като изключим обичайният геноцод тук и там...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 708ceaae3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   "Имал е и мъжки грехове - връзка с монахиня."

Това не е грях, не и в моята книга. Трябваше с това да започнат в училище!!!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 42caa4d073
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Със сигурност са преувеличени и идеализирани, но пък от друга трана има стотици и хиляди други, за които не се знае абсолютно нищо... Така че нещата до голяма стеен се балансират! :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2bda1756ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   "Какво е направил автора на тази тема, какво е дал за народа сред който живее, че се рови в историята и плюе по достойни хора?"

Какво по дяволи си дал ти, бе?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 973b861323
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   То е ясно, че не всички национални герои са били ангели, но забелязвам нещо странно. В България има интереси и субекти, към които като гледам дори авторът спада, да се дабравят националните герои, а без двоите национални герои една нация не е нация. В училище лека полека махат Левски и на негово място слагат Тата Тюрк. А тоя Тата Тюрк е ясно, че е работел с евреи ционисти. Но иначе започна много да се говори, че нашите национални герои не били герои и интерес от това имат хора, които целят да се затрием като нация. За Северна Македония си прав. Но онова там е изкуствена нация, която се поддържа снлъжовна история и ако не са лъжите тя няма как да съществува. Вярно е че турците малко се демонизират. А те иначе нас не ни демонизират викаш. В Одрин чух имало паметник на български войник как убивал майка с дете турци. Говори се и за някакъв "геноцид над балканските турци". А индо-иранската дума гяур/гявур/кафир/кефир знаеш ли какво значи? А виждал ли си френската пропагандна пошенска картичка от Първата световна война как България "забива нож в гърба на Сърбия", дето вече 100 години учат децата там на нея? И това води до омраза на сърбите към България и тази омраза се изравява дори в ррални зловредни за България действия. Французите ги бомбардираха и те въпреки всичко продължават да промиват мозъците на поколения деца с тази картичка. А лъжите, че изгубилата Първата световна война България с 20-те хиляди войника, без танкове и без авиация окупирала Сърбия, Македония и Гърция, чувал ли си го тва? Западняците и Големият брят на изток имат голям интерес балканските държави да се мразим и всеки вечно да мисли, че другия му точи ножа. Разделяй и владей. Това е. Българитр може да сме прост народ, но сърбите са още по-прости. За макетата да не говорим. Западняците и големият брат използват простотията на сърбите и факта, че са големи лизачи, за да разделят балканските народи. Разбира се не това е единствената причина.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 635ae616ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Към част от коментиращите: Когато не можеш дори и да зададеш въпрос по дадена тема, без да те нападнат, това вече е митология/религия.

Естествено, че всеки си има силни и слаби страни. Естествено, че човешкият характер се проявява в най-тежките моменти.

Да, Ботев е загинал доста напразно, че и не е бил сам. Да за Левски има факти - тефтерчето с разходите, делото за убития ратай (дете е само по днешни разбирания)

Но тези хора някак си са запалили искра в народа. Или са били част от искрата.
Имали сме някаква невероятна енергия тогава. За няколко години оформяме държава, конституция, въвеждаме валута, създаваме поща, опълчваме се на всички и се обединяваме...

Ако имахме тази енергия и до днес, други държави щяха да гледат наши снимки от Марс. А сега най-много да научат за Азис :(

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4a66531502
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Авторе, завършила съм история и съм напълно съгласна с теб. Никой не е бил чак такъв светец, какъвто го изкарват, но в този момент на българите са им трябвали герои, които да обединят хората и... пропагандата се е за действала и удобно е забравила да спомене за някои не толкова привлекателни страни от характера на въпросните герои. А иначе и те са си били хора като теб и мен, с добрите и лошите си черти, с добрите и лошите си постъпки, с грешките, съмненията и т. н. и е хубаво да си дадем сметка за това. Да, Левски може и да е превърнат в национален символ и икона, но какъв е истинският човек зад легендата?
И да, историята се пише от победителите и при това в героични щрихи. Един пример: ВСВ. Всеки може да прочете за бомбите над Япония, за обсадата на Сталинград, за успехите срещу Хитлер... А някой сети ли се да пита как са живели собствените ни баби и дядовци по това време? Сети ли се да пита за страха от бомбите, за разрушените им къщи, за липсата на храна? И ето за това дневникът на Ане Франк е уникален. Защото ни дава човешкото лице на историята. А именно, как световните събития изглеждат през очите на едно момиче.
Така, че когато говорим за велики личности и събития, човек трябва да си има едно на ум.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4a77a9a97b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Някой замислял ли се е как щеше да е представена историята, например ако Хитлер беше спечелил? Дали нацистите щяха да са демони, дали щеше да се пише само за техните извращения, но не и за американските? Може би САЩ нямаше да е това, което е, нито да е представен по този начин.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bfcea68b1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Повярвай ми, не искаш да зачекваш темата. Хората искат герои и толкова. Най-много обичат да се превземат по празници и да обясняват за велики възрожденци, чиито имена само са чували. Масово хората не искат да задълбават в нищо. Искат да си повтарят заучените мантри и това е. Левски - велик, турците - лоши и т.н. Винаги е било така и винаги ще бъде. На хората им трябва някакъв вид антагонизъм, инак системата им ще прегрее. За всичко в живота се обръщат към полярностите. Това ги кара да се чувстват сигурни. По същия начин смятат себе си за добри, всички други за лоши. Вече векове наред църквата ги индоктринира по този начин. Ако си лош - ад, добър - рай. Това реално е единственото "постижение" на църквата.
Естествено най-големите патриоти винаги са с най-промити мозъци и не приемат никаква критика. Подобен тип хора могат да лъжат, мамят, крадат и убиват, но щом се стигне до темата "възрожденци", те са първите, които ще ни обяснят, колко велики са били нашите предци. Лицемерното в случая е, че и те могат да бъдат като тях, с което да допринесат за развитието на България, но вместо това избират да говорят празни приказки и да величаят герои от миналото, докато те самите могат да правят каквото си искат, защото: "Как да достигнем нивото на такива велики личности от миналото.Няма смисъл".Всичко друго, но не и да променят себе си. Изгубена кауза.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: be0b05381e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Навсякъде по света всички разкази за герои са преувеличени, това сега ли го разбираш? Дори разказите за Христос са изменени в полза на дадената идеология. На хората са им нужни такива разкази. Повечето дори не различават художествената литература от историята описана с факти.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 76226a7f20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Авторе, най-вероятно си прав донякъде, но според мен разликата идва от това не какъв си като човек, а какво си направил. Един човек може да е пияница или пройдоха, но да спаси дете. Тези хора са били хора като всички нас, със своите си човешки недостатъци, но остават в историята с действията си по освобождението на България. И колкото вероятно да е наивно от днешна гледна точка това, което са правили, трябва да уважим факта, че и тогава и сега тези действия са срещу държавата а това е сериозно престъпление по законите на Турция и за това се искат топки и жертвоготовност. Турция не е била правен рай, и там вероятно има разлика между това как ние гледаме на нея и самите турци. Разбираемо е. Исторически факт са своеволията на турците над българите, пък голяма работа, че един път кадията е отсъдил някой спор. Не е лесно да си революционер в държава прочута със зверските си наказания. Един мой преподавател казваше, че ако бяха живи днес тези революционери, щяха да са по затворите. Стефан Караджа е бил побойник и биткаджия. За данъкоплатец това е лоша черта, за революционер - не съвсем, даже обратното. Просто общата цел е канализирала тяхната енергия. Та пет пари не давам дали Левски е бил женкар, за мен остава светъл образ защото е избрал съзнателно да се бори срещу турците, знаейки какво го чака. Защото важните неща са тези. Много от тези революционери са били от заможни семейства, имали са какво да губят, но са избрали друг път и затова трябва да ги помним и почитаме. Когато рускита войски влизат в Германия преди края на войната става страшно за германците там. За това не се говори много, но хората ще помнят, че Русия е спряла фашистите. Жуков е бил абсолютна гад, но само такъв човек може да обърна хода на една война. Та така, нещата не са черни и бели. Но, ако започнем да търсим само идеалните черти, в никоя история на света не би трябвало ад има нито една личност. За мен нещата са много прости - тези хора са умрели за страната ми и заслужават да са помнени.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2c0e2ad094
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Всички разкази за всички исторически личности са изменяни и променяни според идеологията, която обслужват. Едно време Ленин е бил смятан едва ли не за полу-божествено същество, сега го смятаме (повечето) за нарцистичен психопат, умрял от сифилис. По същия начин днес учим, че Левски е бил герой, но утре ако Турция пак ни завземе или продължат с нео-либералната индоктринация, ще преподават в училищата, че е бил терорист. То дори за Баташкото клане вече имаше някакви историци дето го отхвърлят, въпреки купчините с кости. Но е така навсякъде по Света, например, едно време белите американци са се смятали за голяма работа, за водещата нация, а днес масово страдат от "White guilt".

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c45d28c044
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   До 12

Защо по дяволите ще пише нещо за Левски в турски учебник, при това в гимназията?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker