Да се храниш здравословно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да се храниш здравословно
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1026 пъти
Здравейте на всички!

От доста време се чудя какво наистина представлява да се храниш здравословно. Изчел съм всякакви неща по тази тема и достигнах до следният извод.

Храната трябва да състои предимно от плодове и зеленчуци. Седем дни в седмицата човек трябва да се храни предимно с растителна храна, а в неделя може да си позволи месо, ама да е пилешко месо или риба. И също така месото да е в малки количества. В краен случай човек може да си позволи да изяде едно малко варено яйце за седмицата.

От тестените изделия човек трябва да се храни предимно с пълнозърнест или черен хляб. Не трябва да се консумират пици сандвичи, баници. Ориз(варен) може да се консумира, но предимно в малки количества.

Храната трябва е предимно готвена. Пърженето на храна да се забрави. Барбекюто също е вредно. Супите не трябва да са преварени. Салатите да се заливат с зехтин, а не със слънчогледово олио.

Може да се консумират млечни продукти, но в малки количества.

Не трябва да има лишение от ядки. Ядките трябва да бъдат орехи, тиквени семки, бадеми, кашу, шам-фъстък, лешници. Да не се ядат обиконовени фъстъци поради простата причина, че са доста калорични. Ядките трябва да се консумират сурови. В никакъв случай пържени защото са си загубили полезните свойства.

Не трябва да се ядат никакви снаксове(зрънчо, чипс, солети и др. ). Никакви шоколади, сладкиши и торти. Човек може да си позволи да се поглези с пчелен мед, но най-много да вземе половин чаена лъжичка.

Не трябва да се пие никакъв алкохол, никакви газирано, кафе енергийни напитки и т. н. Човек трябва да пие в големи количества вода. Също така може да пие плодови сокове. Може също да приема всякакви чайове, но без добавки(захар, мед, подсладител)

Това ли е всъщност истинското здравословно хранене? Дали някъде пропускам или греша?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: f2f7b8a4bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   1) И почти всеки ден да ядеш месо е ок, но е добре да разнообразяваш. Също да избираш качествено месо, а не сланини, кренвиршни и подобни. Даже веднъж в седмицата е Прекалено малко за месо. Както и повече яйца е полезно да приемаш.

2) Като заместител на захар, може да използваш, кафява захар, мед, кленов сироп и др.

3) И най-вече ключа е в разнообразието, да ядеш от всичко по-малко, като изключим най-вредните храни.

От: Лайф.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7933af894a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Месото може да е един път на ден. Но да е в разнообразие с следващите дни, пилешко, телешко, агнешко, пуешко, риба, морски дарове. С години се храних здравословно, защото спортувах с тежести. Имах хубава физика. Преди година и половина спрях да се храня здравословно, почнах балансирано хранене. Разбрах колко е страдало тялото ми чисто психически от твърде стриктното здравословно и спортно хранене. Не, че ми има нещо, да не се разбира грешно, просто от това стриктно хранене, все едно тялото ми в един момент беше вече изморено (7 години хранене по този начин). След като започнах балансираното хранене, все едно ми олекна.
При всеки е различно. Всеки ден ядох по 1 лъжица мед, меда за здравия човек е полезен, няма защото да се лишаваш, от това да консумираш веднъж седмично.
Съгласна съм със съвета, който номер 1 ти е дал. Да избягваш месото в неестествения му вид. ( т.е. кренвирш, салам и др.) Да гледаш да е качествено месото. Да не ядеш пилешко всеки ден, заради хормоните в него, или да купуваш от по-качествени месарски магазини, не от големите вериги!
Само плодове и зеленчуци не е хубаво да се яде. Без да има друго в менюто ти.
Ще ти дам пример с това, какво ядох вчера ( балансирано хранене, както казах водя от година и половина ):
1. Закуска - овесена каша/ в нея има овесени трици, смяно(меля го с мелничка) сусамово и ленено семе, 1 с. л. мед, понякога слагам и 1 с.л. фастъчено масло, нарязан банан. Приготвено от вечерта.
2. Обяд /понеже обедната почивка ми е кратка/ сандвич с пълнозърнест хляб, едно листо марул, пушена шунка на КФМ (знам, че не е много полезна, но от време на време може), резан сирене чедър, може и резан домат. После един банан.
3. Следобедна закуска - 2 бр. домашно приготвен бананов хляб ( или още наречен бананов кекс).
4. Вечеря - салата - от марули, една краставица, един домат, голяма шепа нахут (добре измит от солта), няколко резана авокадо, подправена със зехтин и хималайска сол. Една средна пържола пилешко.
Това е от вчера, както казах разнообразявам.

Lisa

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 01043a31d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Авторе, не говори против баницата, 'щото ще те обвинят, че водиш "скучен живот" и си много "правилен" и "перфектен". А в милата ни родина това не се толерира ;)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4015b69a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Не знам тия глупости откъде ги прочете, ама дано да си ги прочел, че ако сам си стигнал до тези изводи хич не е добре работата (освен ако не си на 10). Фъстъците били много калорични, всички други изброени ядки - не. Еми сори ама не стоят така нещата. Вземи прочети стойностите на различните видове ядки- всички са калорични. Месо само в неделя, яйце в краен случай, мани мани

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7933af894a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Номер 4, това за фъстъците си е така, те са най-калорични.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9ccdf127f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Фъстъци-629kcal на 100г, бадеми - 579kcal, кашу - 553. Става въпрос, че разликата е минимална, всички са калорични, а авторът го изкара все едно фъстъците са най-голямото калорично зло.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c9b8476489
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Оставяме настрана личните предпочитания, ще ти говоря с факти. Относно месото и насите мазнини, няма дори ЕДНО изследване, потвърждаващо вреда, риск от високо кръвно и холестерол. Има такива теории, има дори лекари, които го изповядват, но няма проведено изследване, доказващо го на практика.
Аз тествах по себе си - бях една година на кетогенна диета - хранех се с месо, сланина, яйца, риба, млечни продукти. Свалих 20 килограма, кръвното ми се нормализира, сънят ми се подобри. Но хайде, само аз не съм критерий.
Относно месото, веганите ще ти кажат едно, културистите обратното, но нито едно от двете не е подкрепено с изследвания.
Относно здравословното хранене, това, което е категорнично доказано, и към което се придържам - избягвам бялата захар, повечето консерванти, транс мазнините (мазнината, която е от пържено, мазнини в понички, чипсове и подобни). Не ям и тестени изделия, пак най-вече заради транс мазнините в тях. Колбасите са ОК, ако са направени както трябва, но нямам доверие на самите производители.
Гледам да се храня основно с непреработена храна. Месо, яйца, риба, зеленчуци и плодове. Ако не искам да отслабвам, ям ориз, картофи, бобени изделия. Избягвам казирани напитки, сокове и подобни.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7933af894a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Здравей номер 6 пак съм аз. Има една подробност бадемите, орехите, кашуто и други са с ненаситени мазнини, докато фастъците са наситени мазнини, не е проблем от време на време да си хапваш, самата аз също го правя. Това, което мога да кажа на автора е, да гледам да се храни редовно, но без да се вманиячава не тема калории.

Lisa

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker