Защо Беларус е толкова спретнат - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120987)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо Беларус е толкова спретнат
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1594 пъти
Не съм русофил и очаквах Беларус да е типично пост социалистическа страна с панелки и надупчени улици. Нищо подобно. Не съм ходил, но гледах клипове и обикалях със стрий вю. Спокойно можеш да си помислиш, че в Германия или Австрия. Изключително поддържани сгради, много качествени пътища, спретнали градинки с цветя, много озеленени градове и много спокойно без пренаселване и накачени коли. Първо си помислих, че е така само в центъра на Минск. Поогледах целия грах, не видях една дупка и една занемарена сграда, нито изпочупени люлки. Викам сигурно в провинцията не е така. Няма братче, дори в най-забутаното село е изключително поддържано. Рядко съм виждал толкова спретната страна. Излязох в Литва и Латвия, пак не е зле, но няма нищо общо с Беларус. А разликата с България е от земята до небето. С красиви езера и реки в градовете, зеленина, подредено, направо онемях. Все едно си в някое китно западно европейско градче, ама това в цялата страна.

Как така държава с наполовина по-ниски заплати от България, че и по-ниски е толкова подредена, не можах да си обясня. Сматяйте как се краде тук, щом два пъти по-бедна от нас държава може да е толкова поддържана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7e252afbf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Ние сме европейското дъно! Боли ме, България е моята родина. Имам там близки и редовно посещавам Беларус.
Уникално е!
Чисто, зелено, поддържано.
Сградите са санирани. Строителството е регулирано. Интересен факт е, че до ден днешен строят панелки. Селските райони са по-бедни. Дори само на база повърхностно оценяване на сградния фонд в селата. Градовете са уредени, големите площадите са в гранит и мрамор, рядко може да се намери счупено, олющено. Графитно изкуство само на регламентираните места (например под мостове). Вътрешният пазар в голяма степен е задоволен от собствено производство.
С приятели се шегувам, че става с....бой! Яко бой! Възпитателен бой!
Там няма как да не спреш на два метра от пешеходна пътека, няма как да пресечеш нерегламентирано в качеството си на пешеходец.
Или по-точно има. Но следват големи глоби.
Хората там са добре възпитани, спретнати и уважаващи реда и правилата и историята си.
Единственото, което ще ги бутне до нашето ниво, е пропагандата. Гладни са за западни стоки като си представят, че са кой знае какво качество. Западът ще използва това всячески. Това е цял нов пазар. Представете оси например само Полша какъв стокооборот и печалба ще генерира...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 71a46b6ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ами то и в казармата беше подредено, боядисано, спретнато, никой не паркираше където му хрумне, не драскаше по стените(почти) и не си хвърляше боклука през терасата.
Като стъпих в Студентски град и се хванах за главата какъв хипи катун е. Уудсток ама организиран от Емир Костурица:-) Хем - с цвета и бъдещето на нацията, уж.
Функционирах прилично и на двете места.
Та от социалният климат е според мен:-)

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 38a59f6bf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   А цените провери ли? Издръжката на живот в Беларус е 100 долара, заплатите са около 400 долара. За сравнение издръжката на живот в България 640лв, средна брутна заплата 1460.
Можеш сам да си направиш сметка, че в Беларус с брутна заплата можеш да издържаш 4 човека, в България с брутна заплата 2,2 човека.
Красотата се създава със спокойствието на населението, първо със спокойствието за издръжка на живота, после всеки човек започва да мисли за красота. Не малко е влиянието и на медиите и видовете телевизионни предавания. Лошите новини успокояват хората на които им идват лоши мисли, че не само на тях им идват идеи да правят глупости, от там съвестта им се освобождава и те реално правят глупости, чупят люлки или газят създадени красиви градинки.
Забелязъл ли си, че в чужбина можеш да седнеш в градинките с трева, да легнеш на тревата да си четеш книгата. Питаш ли се в България, защо не може, ами защото са осрани от домашни любимци. Питаш ли се защо в България не си разхождаме домашните любимци само на определените за това места и защо не чистим след тях?
Миналата седмица бях на средно голям български плаж, цял ден лично концесионера не спря да увиква хората да не си разхождат домашните любимци по плажа, защото го подготвя за плажуващи и на никой не е приятно да легне на опикан и осран пясък. И представете си на плажа имаше дама, която бе довела голямата си немска овчарка за да я среше, за да не падат косми в дома й, най удобно й бе да седне на пясъка, там да ръси кучешки косми, концесионера се видя в чудо.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5f9ca3b6ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Имаш диктатор, който си трябва да подържа някакъв имидж. Но освен това имаш брутално мизерни аплати и население, коеот масово се страхува да говори.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a067bfced5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Точно СОЛЕНИ ГЛОБИ му е майката. Но в БГ кой би посмял да сложи такива?
Масовият гласоподавател веднага би изквичал до небесата...

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 636f129781
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   При соца и при нас градинките бяха с цветя и пейки. Всяка пролет се садяха петунии, пламъчета, гергини, хортензии. Улиците се на София се миеха всяка вечер с цистерни. На къщите имаше табелки образцов дом. Бабите метяха тротоарите с метли пред домовете си.
В много от СССР - страните, все още комуналките се плащат от държавата. Площадите им са строени с мащаби. И да не забравяме, е при комунизма няма не искам, няма недей.
Ако им отворят границите, ще се случи същото като при нас. Всичко ще избяга на юруш и няма кой да остане да им произвежда манджата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: efcefc0825
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   И Петржалка и Ружинов в Братислава са по-спретнати от жк Дружба, Люлин, Младост, Сторгозия, Тракия, Меден Рудник

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bf480c11be
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Номер 4 не говори глупости

Ако Лукашенко е диктатор то по тая логика Меркел какво е? За каква мизерия говориш при условие, че в Беларус с една заплата издържаш повече хора отколкото в България, ние взимаме по-мизерни заплати. Ежедневно някакви протестират и се сбиват с полицията това ли е населението дето се страхува?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 34c69b81d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Аз имам роднини там и почти всяка година от над 10 г. съм там за по 1-2 месеца и да, Беларус е много подредена страна, за разлика от нас или Русия.
Просто манталитета им е друг, примерно пътищата им освен, че са много добри, 110 е ограничението обаче и ако някой нарушава то е с руски номера, та по пътищата има места за почивки с беседки и тоалетна, на масичките има винаги солница и книжка кои гъби са отровни (много хора ходят за гъби, което е супер яко нещо и ми е любимо - мириса на мокра, влажна гора е уникален) - може ли да си представиш да има солница и книжка някъде в България или Русия просто така, веднага щяха да ги откраднат или счупят, но в Беларус си седят от години, както биха седяли в Германия или Швейцария. Ето това отличава хората там, както и че обичат груповите активности - всичко живо ходи за гъби, кара колела, ходят с едни щеки като в скандинавските страни из природата, ходят на сауни и спа всяка седмица, на пикници и т.н. Доста сплотени и добри един към друг са хората, може би за това всичко е чисто и подредено, защото всичко е общо, не като тук - моето вкъщи е чисто, какво става зад вратата ми не ме интересува и за това всичко е гадно и мръсно. Същата работа е и в Русия, макар че в последните 10 г. малките градове да са доста добре поддържани, не говоря за Москва и Петербург, те са супер лъскави щото имат много пари, но в Беларус дори и селата са много приятни и все още живи. Имахме селска къща в едно беларуско село на стотици километри от Минск в нищото почти до преди няколко години и беше супер живописно и живо, нищо общо с умиращите села у нас. Та не знам на какво се дължи тази разлика, според мен са хората

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1768883b1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До коментарите на хората ,които говорят за заплатите. Абе за вас други ценности няма ли? Очевидно дори не сте ходили там и пак много знаете . Вярвате на статистиките , произведени от същите , които правят и статистиките за ковид.
В Беларус все още има тежка индустрия. Произвеждат МАЗ. И ооо не ,напълно модерни автобуси и камиони са. Просто целия им пазар е насочен за Китай . Те с капиталистически буклуци като страните на които ние се кланяме не се занимават. Заплатите са им напълно нормални, и автопарка в цялата страна е дори много по-нов от нашия. Например от 2015 насам.

Автора е абсолютно прав. Не просто е хипер чисто , ново, зелено и подредено. Инфраструктурата им като тази на Австрия. Храната е ИСТИНСКА. Натуралния ми сок се развали на втория ден. Сладоледа е правен от мляко от крава. Даже си имат собствена "кока кола " която има уникален вкус.
Минск е най чистия град в Европа , а аз не съм бил само в 3 държави в Европа и имам бази за сравнение..
На билбордове няма голи цици а пише лозунги от сорта на " не е чисто там където се чисти , а там където не се хвърля". Или пък "ако имате проблем с наркотиците се обадете на еди кой си анонимен телефон"
Не е особено парти място и няма много развлечения , но определено ако имах жена и деца 100% бих имигрирал там.

Апропо. Ако България беше толкова хубава страна изобщо нямаше да имам против и ние да си имаме диктатор. А то излиза че и ние си имаме такъв , ама позволихме да ни се скапе държавата и да се извърши геноцид върху българския народ

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6d4f83623a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Много просто - не са в кочината ЕС.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1c03347e73
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Лукашенко не лиже някои неща като Боко. Сега с този самолет, който е свалил той има право. В неговата си държава не позволява американски бази чиито войници да нахлуват, където им падне. Той е пример за държавник. Да той има твърди действия, но Беларус е спретнат. Опозиционерите защо не гласуваха против него, а сега реват на умряло? И да подчертая аз не съм русофил или русофоб, а мислещ човек.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 807136b5f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Сега за Гигъл Стрийт Вю. България може да е всичко, но е една от държавите, от които най-голям процент е покрит от Google Street view в Европа и дори в света. Тука можеш да видиш всичко, даже цяла България от дивана ако щеш. Беларус как не забеляза, че в него Street view почти няма? Празно е. Само няколко града и малко 360 градусови снимки. Няма как да видиш цялата държава. Но пак си видял, което е хубаво. Можеш да гледаш и клипчета в Ютюб. Със сигурност си видял и как на дателитната картичка България сивее и не само България, а всичките балкански държави сивеят. Ако си видял това със сигурност ти е направило впчетление, че Беларус е целият зелен и красив, като изумруд. Много красив изглежда, въпреки че е най-пострадалата държава от ядрената аватия в Чернобил. Беларус не е два пъти по-беден от България. Това че заплатите са на половина не значи нищо. Заплатите са по-нискинот нашите, но нашите цени станаха толкова високи, че ако продължаваме така сигурно ше станем една от най-скъпите държави в Европа. Преди в България и 350 лева стигаха да живееш някакъв живот. Мизерен, но някакъв. Сега 650 са като 350 тогава, а с 350 направо си умираш. В Беларус цените са по-ниски. Това е. А една държава колко е богата не зависи от това колко е богат народа, а колко р нейнуят брутен вътрешен продукт. Нигерия на пример има висок БВП, но нигерийският народ пак живее бедно. Беларус преди е имал по-високо БВП от на България, но за кратко. Сега е по-ниско, но не знам, може и да са го вдигнали пак пред нас. Корупция има и там. Даже май е по-висока от българската, но това може и да е лъжа на западняците. Но и там има корупция. Но градовете там да поддържани защото дори и политиците и бизнесмените да са корумпирани, пак има желание градовете да изглеждат добре и да са чисти, а пътищата гладки и хубави и ремонтите се правят качествено. Това е най-важното да има желание. Не вярвам корупцията там да е чак толкова висока. Това са лъжи на западняците. Сега целят да съсипят Беларус. Да пуснат ония опозиционери да го октадат, да им го продадат за без пари и да взимат евтина квалифицирана работна ръка от там. Беларус е опасан със заводи, правят доста качествени неща, не само че е зелен като скъпоценно камъче, ами има и прекрасно селско стопанство. Да не говорим и че това е най-прекият път към Русия, но нея вече няма кой да я напада, защото там живеят стотици милиони потребители на Кока Кола, Пепси, Айфон, Макдоналдс и такива работи, но да не се отклоняваме от темата. Беларус не е богат много на пари, но парите не са всичко. Те идват и си отиват. Той е богат на много други неща и много империалисти искат да се възползват от тях.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5ca5ca53e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Защото не са балкански субекти и са в съветсткият съюз още преди той да стане комунистически. Следователно бъдейки в голям съюз, градовете им са били настроени от преди комунизмът. Същото важи и за Украйна. А държави като България която е била самостоятелна и малка, градовете и са били доста по-малки и ненастроени преди 45-та когато бива вкарана насилствено в съветският блок. И от там за цялото това време до 89-та, комунизмът си оставя пръстите в значително по-голям мащаб тук, защото след влизането в големият блок става и разрастването на градовете. Но и тук като цяло всичко строено преди 45-та е с европейски стил, а всичко след това е разрастването на градовете под формата на кочина, която е много повече от останалото. Вижте сградите строени преди 45-та и всичко ще ви се изясни. Ако не беше комунизмът сега всичко щеше да е така. След комунизмът хората са повредени необратимо и кочината продължава. Макар и да не са панелките, сегашните кооперации са подобни като в Турция. В първите години даже бяха и разкривени. Хората тук ходят с извадени от маските носове в пандемия, ти си се зачудил за по-сложни неща защо не са наред в България. България си плаче за булдозер във всякакво направление.

Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6c5ac47be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Хаха, какъв комсомолски клуб се е заформил тук. Всичко било много хубаво в Беларус, ама никой не иска да ходи там. И като пишете глупости, поне си напънете малко кухите комунистически кратуни. Google street view няма в Беларус! Не знам как разгледахте чак и селата, като даже и Минск не може да се види.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0c4ad8566f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 6 Придвижването между страните е свобдно в Беларус, бъркаш страната, това че е диктатура не означава че не можеш да отидеш в Германия примерно!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f67c887d11
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   15, аз съм върл противник на комунизма, но не съм лицемер - подреденото си е подредено и не може да се отрече. А стрийт вю си има достатъчно, за да придобиеш представа, можеш да провериш.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0a12e73fc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   "Ако Лукашенко е диктатор то по тая логика Меркел какво е?"

Меркел може да е летящ еднорог, което няма нищо общо с разговора ни.
Разликата е, че Меркел не е предизвиквала протести, които продължават и до днес, а в първите им дни 5% от цяла Германия да е била на по улиците, заради тоталното недоверие в системата. Едва ли не излиза, че всеки който не е гласувал за Лукашенко, е бил на протест срещу него.
Другата разлика е, че човекът сам се описва, като някой с "авторитарен управленчески стил".

А до:
"Апропо. Ако България беше толкова хубава страна изобщо нямаше да имам против и ние да си имаме диктатор. "

Виж, ти ако искаш дай на жена си един камшик, та да те бие, но не говори от името на всички нас.



Ако всичко беше толкова красиво, невероятно и прочие, защо населението на странта е намаляло с от 10 160 000 души на 9 449 000 души за 30 години?

Защо на протестите имаше дни, в които имаше поне 200 00 души само в Минск и поне 500 000 в цялата страна?

Лукашенко не е идиот и не екзекутира публично вскеи, който говори срещу него, затова още е на власт, но това не значи, че не е диктатор, който си се разпорежда според вижданията си със странта и населението си, без никой друг да има думата.

О и 80% на последните избори! Невероятно! По-високо орт предходните няколко пъти.


Ако искате да ви е чисто, трябва да НАСТОЯВАТЕ, а не да се надявате, че случаен човек ще узурпира властта и ще управлява еднолично, па с надеждата, че е измете улиците, докато междувремено измита и всякаква опозиция, без да има публични екзекуции.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0a12e73fc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   И ето го отговорът на авторовия въпрос:

Беларус е чист и спретнат, защото Лукашенко държи всички на синджира си, все едно са псета и си бие наред, за щало и нещяло. Ако някой иска да е нечие псе, да е жив и здрав, но дане ми казва, че е правилно и че аз трябва да съм като него, защото за разлика от "джендъризма", това директно влияе на всеки еидн аспект от живота ни.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: efcefc0825
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   А пък повечето испански и полски градове (без Краков, Мадрид, Севиля и Барселона) са мега грозни на стрийт вю. Масово с грозни блокове тип панелки или ЕПК. Такива има и в Чехия, Словакия и Унгария, но техните по-добре изглеждат. Друга страна с грозна архитектура е Австрия - доста семпло и стерилно, дори Виена спрямо Прага и Будапеща е едно нищо.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1a7f6db073
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Аз се учудих от едно нещо - Беларус е една от най-образованите страни в Европа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1768883b1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Няма как капиталистически поддръжници, които дори не са стъпвали в Беларус да кажат хубави думи за там.
Под вола теле ще извадят само да изкарат Лукашенко най големия диктатор и узурпатор и какво ли не

Вие осъзнавате ли че ЦРУ вилнее там с пълна сила. Не случайно по всяка улица в Минск има камери на всеки 2 метра. Полицаи под прикритие има навсякъде. Но от всичко това страната просперира и не се предава. Ние си дадохме гъза първи и страната ни е пълна с национални предатели, които на всяка втора дума споменават България с лошо..

500к се били махнали за 30години. А колко българи се махнаха за това време? Ние сме по зле, а вие съдите тях?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 32e50c44ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Стриийт вю е готино приложение, но докато не идеш на място и не по живееш там известно време, а не 5 дни като турист, няма как да си направиш верни заключения за реалността.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker