Да си спестим лутане и проблеми в ЕС - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да си спестим лутане и проблеми в ЕС
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1217 пъти
Здравейте. Моля който е на "ти" с нещата да обясни от...до, къде какво и как трябва да се прави за да не остане човек заблуден, лутащ се, разочарован и прецакан. Да речем, че човек знае английски и иска да работи в ЕС, но няма никакво понятие от нещата, не е ходил там. Какво трябва да направи от самото начало до края, с кои агенции си струва да се свърже за работа, с какво трябва да разполага и така нататък подробности за да отиде там, да работи както се иска от него и да се прибере обратно в България, без да мине през кошмар, измами, лутания, разочарования, нехуманно отношение, лоши условия, малко изкарани пари и така нататаък. Моля който е минал по път без тези мини по него да сподели кой е той.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7baa1605b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Не става така брато. Отиваш блъскаш главата, и се учиш впоследствие. Но въпреки това... Ако си за постоянно да живееш в някоя от държавите, почваш да учиш местния език. Английски всеки говори освен някои от източния блок, и не ти дава кой знае какво предимство. В развитите държави е трудно с квартирите(в Холандия съм аз), приготви се да те подценяват, защото си от България. Виж ако кажеш Гърция, вече литваш две нива на горе, нищо че са същите. Приятели от други държави могат да ти бъдат словаци(много ок), унгарци, гърци, африканци. Бачкаш здраво, това се уважава, след няколко месеца ще те питат искаш ли да растеж в нашата компания. Да миеш чинии, ще ти кажат ти си най-добрия мияч, искаш ли да растеж)) Но трябва да те бива.И се пази от пороците. Всяка държава е измислила нещо за да остават парите там. В Германия машинки и проституция, Холандия трева... и т.н.
ПС: дано чингиса да не се включи и в тази тема. Противен философ.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8a2e7b8f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Първо е добре да имаш някаква смислена професия. А не да отиваш с идеята да работиш какво да е. Ако е така - лутането ти е сигурно. Изкарай един курс по AutoCAD примерно, после ако трябва поработи на минимална заплата някъде тук със същото направление за да се специализираш. И тогава може да отидеш да намериш що годе работа или да те изпратят оттук като "роб" под наем. Ще се ориентираш там и после ще се отцепиш от робовладелеца. Ако тръгнеш за бране на ягоди или месарски цех ще има да работиш като куче години.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3bb712e701
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   В момента най-големия проблем са квартирите. Такива просто няма, дори и пари да имаш. Всичко е заето. С агенция да отидеш не знам дали е добра идея, защото първо ще работиш най-нископлатената и мизерна работа, второ те допълнително ще ти удържат всеки месец не малка част от дохода и реално ще си мизерстваш, може би дори повече от България. Ще имаш договор с тях за определено време и не можеш просто да се откъснеш ей така без неустойка.

Може би е най-добре да намериш някой познат, който да ти удари едно рамо поне в началото. Пак казвам големия проблем не е работата, а квартирата. За да имаш работа, трябва да имаш адресна регистрация, т.е. квартира, а за да имаш квартира, ти искат трудов договор. Става омагьосан кръг. Не можеш да си намериш работа, защото нямаш квартира, но не можеш да си намериш квартира, защото нямаш работа. А като чуят, че си българин, още по-трудно ти дават квартира.

Вариантите са или да отседнеш временно при познат за начало и да се регистрираш там, или в началото да си на общежитие, колкото да имаш адресна регистрация, за да можеш да си намериш работа и после евентуално квартира. Но квартирата вероятно ще я търсиш месеци, защото няма. Може и години.

Задължително научи поне базово ниво език, преди да тръгнеш. Има безплатни приложения, които за начало ще ти свършат работа като дуолинго.

Там като отидеш, отначало ще работиш най-долната и нископлатена работа. Междувременно учи език, даже още по-добре се запиши на курс на място. Като го завършиш държавата ти връща по-голямата част от парите за курса, но вече имаш сертификат и го учиш както си трябва. Може би ще ти отнеме 1-2 г. да го научиш на прилично ниво. През това време ще работиш за малко пари гадна работа и няма да имаш време, защото още и език ще учиш и общо взето ще ти се ебе майката. Приготви се за трудни времена в началото. Ще те налегне и носталгията може би и много пъти ще ти се иска да захвърлиш всички и да се върнеш.

Ако устискаш, после вече е лесно. Ще знаеш език, ще имаш контакти, ако си работилив и самия работодател може да ти предложи нещо по-добро, но и да не ти, вече ще се котираш по-добре. Ще можеш да си намериш малко по-добре платена работа и може би една идея по-свястна. От там нататък вече ако искаш да се развиваш, трябва да започнеш да вадиш някакви квалификации и сертификати. Малкоще се изръсиш, но после ще имаш по-добри възможности. Можеш да изкараш курс за каквото те влече. И като има сертификат и като знаеш език, вече ще може да работиш по-нормална работа. А след време като натрупаш и опит, ще живееш още по-прилично.

Но няма да е лесно. Не става бързо. Първите 2-3-5 г. няма да ти е никак лесно. Има голяма вероятност да не издържиш и да се върнеш. Затова трябва да си сигурен, че го искаш, защото ако се двоумиш, няма да издържиш.

Но и чужбината си има недостатъци. Много хора не ги третират добре, някои остават самотни, просто защото не могат да се впишат добре в средата и манталитета, трети не могат да си намерят жена, четвърти пътуват много до работа и не им остава никакво време, пети не могат да свикнат с цялата паплач от цял свят - араби, негри, индийци и какви ли не. Има си недостатъци.

А и трябва да имаш пари в началото. Докато изобщо си оправиш документите, намериш работа и вземеш първа заплата, ще мине 1-2 мес. През това време трябва да ядеш. Това са хич да не е едно 500 евро. Като си намериш квартира, пък искат депозит и предплата за поне 2-3 мес. напред. Според мен не е зле да имаш едни 3 к евро.

Най-добре първо пробвай с твои познати в чужбина и те ще те насочат, може би ще могат да ти намерят работа и да те приютят временно или поне да те ориентират за общежития. Без познати наистина е трудно. С агенция не ти препоръчвам. И задлължително поне малко понаучи език.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 95b31e43b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Никакви агенции и посредници - влизаш в местен сайт с обяви и търсиш позиции в големи международни компании. Аз така си намерих работа с английски и български в Словакия. За западните страни е по-трудно, но и не си струва много да си им роб.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 95b31e43b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Предплати по 3 месеца? Това е ненормално, в бившите соц искат само 1 мес депозит.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3bb712e701
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   6, нормално - като има толкова паплач, от която са си патили местните. Даже си щастлив, ако изобщо склонят дори с 3 предплати. Чувал съм и за 6 между другото. Квартири просто няма, остави, че са скъпи, а просто няма. И пари да имаш, не важиш. Бежанците са с предимство по закон. А ако чуят, че си българин, повечето пъти забравяш за квартира, ако ще и 10 наема да предплатиш. Искат ти и фиш от работата да видят дали си благонадежден, сякаш кредит ще ти дават. Изобщо много е тегаво с квартирите. Познавам хора на място от години и живеят още в общежитие, просто не могат да намерят по-подходящи квартири.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 95b31e43b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7 поне може ли да живееш в студентско общежитие като работещ? В една бивша соц държава нямаше проблем, общежитията даваха някои стаи и на работещи. А на друго място живеех без депозит и договор даже. На собственика не му пукаше кой живее стига да си получава парите. Такова нещо в западна държава е невъзможно.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 129e62de7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Полша, Чехия, Словакия са ок. И манталитета е сходен.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e6fd3fc2dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторът до 3-ти

Бихте ли обяснили малко по-подробно. Да речем, че имам сертификат за AutoCAD от България и знам английски. Тук в България къде може да се специализира човек с това? След това, сертификатът от тук и специализацията от тук ще се признават ли в чужбина? За коя държава е практично това(ако може да препоръчате и страна от ЕС или изобщо)? По колко пари човек би могъл да спести работейки това в чужбина?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker