То пък един житейски опит - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

То пък един житейски опит
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1200 пъти
Да, сигурен съм, че няма човек на когото да не са му казвали като по-малък възрастните да се учи от тях, защото видиш ли имали голям житейски опит? Извинявайте, не слагам всички под общ знаменател, но какво точно мога да науча от човек, чиято ценностна система се опира до границите на една салата и домашна ракия, както и "деева т'ва правителство"??? Или някой като почне да ме ерудира за финанси, при положение, че аз съм 20-годишен, но съм изчел относително голямо количество книги за финансова грамотност, сред които книги на видни автори като Кийосаки и Карнеги и инвестирам скромни суми спестявания в криптовалути, а онзи единственото му четиво от корица до корица е Букварът от I-ви клас... Да съм правел като него? Извинявай, като какъв коректив ми се явяваш? Аз се интересувам от наука и технологии, а този с богатия житейски опит ми се хвали как на 30-годишна възраст се напил в дискотеката и повърнал... Чудя се, ние ли сме били сбърканото поколение или тези преди 89-та? Ходил в казарма, бил се научил на дисциплина... да, виждам как псуват жени и пререждат хората на опашка в магазина, сакън да не изчака да си купи сирене и хляб. Голяма дисциплина, а аз дето съм "новите келеши" понеже достойнството ми е по-малко от номера ми обувки, помагам на възрастни жени с покупките, доплащам на някого като не достигат и като видя хартийка или друг отпадък в близост до кошче го изхвърлям, докато същият този казармен индивид издиша и последната "глътка" никотин на пейката и ми се подхилква какъв съм разнежнен! Що е това, драги сънародници?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1f15cf1ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Да, комплексите на онова поколение. И аз съм почти от същото поколение за което говориш, жена съм и различните от посочените от теб мъже са малко.
А тези...е, те смятат че, това са лаври, лежат си на стари лаври и така ще си отидат докато умрат. Нямат си друго.
Вие, младите сте им трън в очите просто защото сте млади. Имате повече възможности, по- либерален живот, изборът да бъдете всичко което капацитетът ви позволява, а те са останали в сивият коловоз който ги е водил към общото стадо в онези години.
Татко беше изключение от тази "паплач" бих казала. Благодарение на него и на майка ми разбира се, аз също съм изключение, нещо като "черната овца" на генерацията. Отдавна не живея в България, не мога да дишам подобни индивиди, а са навсякъде... все още.
Хич да не ти дреме. Биха продали и децата си за да бъдат на твое място, на твоята възраст.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3d6c345c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   На почти 19 съм, но наистина такова поведение от страна на някои по-възрастни хора е неприемливо. Казват че трвбва да ги уважаваме и слушаме само защото са по големи от нас и са живели повече, но според мен уважението трябва да се заслужи наистина с действия и показан характер, а не защото някой е по възрастен. Да аз уважавам възрастните и старите хора, но само заради възрастта им, например бабите и дядовците, и уважението ми стига до там да помогна с нещо или да ги поздравя, но ако видя че човека е някакъв прост индивид аз няма как да покажа уважение дори на 100 да е и да е участвал във втората световна. Уважавам баба си и уважавах и пра баба си (която почина преди 10 години) защото и двете са добри хора, имат ценности и ме възпитаха добре, дори и с някои грешни представи но това сам го осъзнах, а от друга страна не уважавам особено дядо си, да човека има едно заболяване отскоро и ще става по-зле, но още от малък го помня как ръсеше простотии и дивотии, как пуши и пие и така нататък, не мога да уважавам такъв човек просто, да уважам го защото ми е семейство и ме е гледал, но не много. Уважението се заслужава, то не трябва да бъде норма наложена само заради възрастта, а и както ми казват някои мои добри роднини: "Никога не изневерявай на себе си, слушай само себе си и не слушай другите, не предавай себе си", тоест ми казват да не вървя по акъла на другите и да следвам своето собствено съзнание и ум, така че бих посъветвал всеки да направи същото, дори човека пред вас който има 5 вишета и да е на 50 да ви казва да правите еди кво си и еди що си че да забогатеете или че не можело да забогатееш освен ако не лъжеш и крадеш, не го слушайте хора, особено ако е не успял типаж, вървете по своя собствен път, човек се учи от грешките си, просто ако някой ден ви се случи да попаднете на такъв човек просото се усмихнете и кажете спокойно "така е, имате право". Защото няма смисъл от спорове, аз така правя и живота ми е спокоен.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 92e891e506
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Предполага се, че с годините хората натрупват някаква мъдрост и, малко или много, това е така. Все пак възрастта не бива да е първото, което те респектира... много хора си вярват, че като са на 40-50, са върха на познанието. Не е вярно и няма нужда само заради годините да им отдаваш незаслужена чест. Простаците и идиотите нямат възраст. Не питай старило, а патило, както имаше една поговорка. Демек правилно си се насочил - мислиш и преценяваш, независимо какво са ти набивали в главата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b7b5d47645
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Забрави да споменеш, че такива като вървят някъде и най-спокойно храчат по пътя си.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a9fb6056be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Казват го, защото искат да се чувстват значими.
Казват го, защото отчаяно искат нещо, което да ги постави над теб.
Такава ни е средата. Не е среда на разбиране и взаимопомощ, а среда в кяото всеки иска да е над другите.

Прочети повечето теми - винаги някой ще ти каже, че си много прост или ще те обвини в лъжа, а после ще започне да си разкачва личната история и да изпъква предимствата си.

Я ще си "измамник", я ще си "педерсаст", я ще си "изнежен" ... все с нещо ще те "ударят". Понякога е просто, за да се почувстват по-добре, друг път е, за да те наранят, така че и ти да си нещастник, както тях.

"Житейски опит" е нещо, което разни бездарни мързели ползват, когато не са достатъчно значими.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: deeac36d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   За повечето си прав, но все пак има и възрастни, които наистина могат да ти бъдат полезни. Колкото до опита не смятам, че има универсален такъв - за всеки е различен, защото и живота му, а и самия той е различен. Прави ми впечатление, че възрастните често смятат, че техния опит е меродавен и за младите, но не винаги е така.

Разбирам те, че си им набрал (и с право), но и ти малко си се взел на сериозно по тяхно подобие. Криптовалутата (за разлика от някои акции например и др. инструменти) не е инвестиция, а чиста спекулация да не кажа хазарт, защото колкото и да четеш, напрактика не можеш да я предвидиш, нито да знеш дали има бъдеще дори и в някаква минимална степен. Няма как нещо толкова волатилно, което за два дни поскъпва двойно или поевтинява наполовина да е инвестиция и то при положение че не изплаща пасивен или какъвто и да е доход и се разчита само на движението на цените. А Робърт Кийосаки изобщо не е виден автор, а пише само общи приказки за обща култура. Това, че си е направил добър маркетинг и има читаемост, не го прави виден. Само човек на начално ниво може да го смята за виден.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9472111c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Интересно, от 12 годишен сигурно не са ми казвали да се уча от възрастните, не знам ти в каква среда живееш авторе. Даже единият ми дядо ми казваше 'не питай старило, питай патило", т.е. не гледай възрастните, гледай опитните. Обикновено има връзка, т.е. по-възрастните имат повече преживявания и са си "патили" повече, но няма гаранция.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 253bed3d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Това да се учиш от по-възрастните важи само до една определена възраст. Да, на 10 е хубаво да виждаш как се държи баща ти и да взимаш пример от него, но след 18, ти сам решаваш от кои възрастни да се учиш и към какво да се стремиш. Естествено, че няма да вземеш за пример някой, чието най-голямо постижение е, че веднъж е изпил 2 каси бира без да се напие.
А иначе винаги е било така и винаги ще бъде. И преди 1000 години на младите хора разни старци са им разправяли, че "вие младите нищо не знаете, нищо не можете, а ние едно вре ехеее!" И разбира се, задължително трябва да взимаш акъл от тях и да черпиш от техния богат опит. Ще видиш, че след години и ти ще станеш същия. Ще гледаш накриво 18-20 годишните и все ще твърдиш, че нищо не разбират.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5d51323179
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   То, ако опираше само до житейски опит, винаги възрастните щяха да са най-високи позиции и с най-високи заплати. Моите подчинени в работата винаги са били по-възрастни от мен. Прави си изводите ;). Тя и свекърва ми искаше да ме учи как да съм домакиня и ми плямпаше, че съм длъжна да я търпя, защото била по-стара. У тях се сервира гнусна храна, всички са дебели и болни, спортът е за глупаци и, ако чистиш всяка седмица си вманиачен... Сети се дали съм я търпяла и дали поддържам отношения с нея. Интелигентните хора знаят кога да си замълчат и кога да дават съвети. Който си мисли, че знае много само защо е дърт, реално нищо не знае. Дънинг-Крюгер.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d2dbff5459
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторът е идиот и това го казвам най-добронамерено. Изкарал няколко хилядарки от хазарт и си мисли, че пари = акъл. По тази логика да се учим от уцелилите шестица от тотото. Друг въпрос е, че не всеки възрастен човек има житейски опит. Трети въпрос е, че човек в много опит в една сфера и с успехи в нея, с времето почва да си мисли, че разбира от всичко.

Възрастните ТРЯБВА да се уважават и да се учим от тях. Включително от грешките им. Абсолютно от ВСЕКИ можеш да научиш нещо. Понякога и от едно пет годишно дете можеш да научиш нещо, но опитът е незаменим и няма нищо общо с простотиите на Кийосаки, с които авторът на темата си е напълнил главата и не е останало място за важните неща. Но най-кофтито в случая е чувството за превъзходство и комплексите. Ако беше наистина прав, нямаше да ти пука, ако някакви неудачници ти казват, че си "разнежен".

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 911ca6c904
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   На 43 съм и съм отвратена от същите неща. Подкрепям напълно автора- независимо от скромния житейски опит, явно си е направил правилните изводи. Повечето хора и два живота да живеят нямат капацитет за качествен опит. Само локуми имат за разтягане...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cfee455eef
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Като са толкова оправни младите, защо търпяха една неграмотна мутра да им определя живота, да пълни чекмеджета със злато, а в същото време младите събират капачки, за да купят линейка за болни деца? Не искат акъл от старите, на много умни се правят, а мутри ги водят за носа!? Сега на изборите пак същото ще направят, ще си изберат нов месия, Славчо-чалгаря и после пак ще хленчат по форуми, че селският тарикат пак ги е прецакал. В това ли е умнотията ви? Стандарта на живот показва способностите на младите, а не келешенето и вирене на носове!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8c12338087
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До Н13

А, Вие старите защо квичахте по паветата, като свалиха Тодор Живков от власт, жадни за свобода(то стана слободия) и демокрация? Сега ли е гадно? Или като бяха празни магазините? Видяхме ги Вашите способности и стандарта на живот през 90-те със заплата $5 и опашка 200 души за хляб.....

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 00174aea6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Н 13, младите да изчистят ла•ната които вашето поколение забърка, а?! Ами помоли ги учтиво, не им се меси когато се надигат нещо да направят наистина! Ама не, хем нищо вие самите не правите, хем искате да контролирате КАК младите да изринат последствията от вашите избори!
Е, няма как да стане това!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: deeac36d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   13, Не е ли малко нагло точно ти да го казваш? Вие бай Тошо търпяхте, лежахте по Белене за един виц или плакат, сменяхте си имената насилствено, не можехте нито да излизате извън странта, нито да слушате каквато си искате музика, нито една прическа да си направите (не че са готини, но въпроса е, че дори такива елементарни неща не са ви давали). Даже на косата са ви давали наклон и вие пак сте си мълчали и си тръгнал да обвиняваш други, че търпят. Ти сериозен ли си? Ако не си бил партиец, дори в университет не са те приемали, ама иначе не търпяли. Като ви идваха мутрите началото на 90-те да ви взимат оборота, пак ли не търпяхте? Смешен си.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0e0c37b3bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   15, повечето възрастни българи освен че са изпълнени с мега много злоба, която при всеки удобен момент гледат да изсипят все по нас по-младите, са и с адски огромна мания за контрол. Толкова са токсични и противни..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker