Шменти капели при продажба на къща? Възможно ли е да направя този номер? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Шменти капели при продажба на къща? Възможно ли е да направя този номер?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1069 пъти
Преди няколко месеца татко си отиде и още ми е изключително мъчно. Но... наследих кредит и голяма къща с голям двор, която трябва да продам възможно най-скоро. И да не беше кредитът, къщата е в окаяно състояние и си трябва ремонт. Както и да е. И без това няма да мога да я продам за много пари, така че не искам да плащам данъци. Никакви! Като се намери купувач, смятам да предложа да ми плати "на 4 очи", а при нотариус просто ще прехвърлим къщата на негово име. Обаче, имам няколко въпроса, които няма как да задам на нотариуса.

1. Колко ще ми струва това прехвърляне на имота? От какво се определя цената на услугата?

2. Парите от продажбата мисля да държа в банка, част от тях ще дам на майка си, която много обичам. От съответните банки ще ни търсят ли сметка откъде са парите и ще подадат ли информация към НАП, които в края на годината да ни пратят писъмца за данъци? Тоест схемата ми ще проработи ли, или така и така ще трябва да дам няколко хиляди за данъци.

3. Ами, ако открия сметки в чуждестранни банки? Има ли риск от измами? По-добре ли ще е и кои бихте ми препоръчали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8ea15e5847
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Добре, ти си наследник по права линия. При този факт мисля, че изобщо не би следвало да става дума за данъци. Поправете ме, ако греша.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 21abf3ecff
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   "смятам да предложа да ми плати "на 4 очи", а при нотариус просто ще прехвърлим къщата на негово име"

Вече не се процедира така, защото не е като преди и се правят проверки. Освен това той с нищо не може да докаже, че ти е платил и ако ти имаш претенции след време за достоверността на сделката, той няма да получи нищо. Има сисрок, в който може да се развали сделката. За теб също не е добре, защото после не можеш да докажеш произход на парите, а тези работи вече се следят. Дори в банката не можеш да ги внесеш, без да дадеш обяснения. В момента масовата практика е да се правят договора - за покупко-продажба на имот и за покупка на вещи. Така хем той е защитен, хем ще той ще плати по-малко данъци, хем ти можеш да докажеш произход. Нищо че реално може и да няма вещи в къщата.

"Колко ще ми струва това прехвърляне на имота?"

Нямаш разходи, защото те са за сметка на купувача. Най-много да трябва да платиш неплатените даъци върху имота, ако има такива през годините.

"2. Парите от продажбата мисля да държа в банка, част от тях ще дам на майка си, която много обичам. От съответните банки ще ни търсят ли сметка откъде са парите и ще подадат ли информация към НАП, които в края на годината да ни пратят писъмца за данъци? Тоест схемата ми ще проработи ли, или така и така ще трябва да дам няколко хиляди за данъци."

Ти не дължиш нищо и никакви декларация в НАП няма да подаваш. Такива сделки задължително минават през банка. Той ще ти плати по банков път. На ръка едва ли някой ще ти даде, защото не е в него интерес, а и после става сложно за теб с доказване на произход. Ако решиш да ги вкараш в банката, ще ти искат обяснения за произход.

"3. Ами, ако открия сметки в чуждестранни банки? Има ли риск от измами? По-добре ли ще е и кои бихте ми препоръчали?"

Няма никакво значение в коя държава е открита сметката. Пак ще ти искат обяснения.

А между другото щом има кредит, сумата на кредита първо купувача ще преведе към кредитора и ако остане нещо, разликата ще я преведе на теб. Ако кредита е ипотечен към къщата, трябва да говориш с банката, отпуснала кредита преди изобщо да пристъпиш към продажба и те да се съгласят. Макар че няма причина да не се, но трябва да ги уведомиш.

ПС: не дължиш и данък върху наследството, защото си наследник по права линия.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 67062ee961
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това са сметки без кръчмар. Нали не мислиш, че си първият, който се е сетил за тези врътки? Можеш да направиш дарение, но кой тогава ще ти гарантира, че купувачът изобщо ще ти плати нещо? Аз не бих например :-) Нали това е функцията на нотариуса - да е доверен посредник, който да гарантира, че и двете страни ще са защитени.
Като си наследил кредит, да беше приел наследството по опис, хората са ти оставили съвсем законно и просто решение. Но щом са минали няколко месеца, предполагам, че срокът е изтекъл

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 5c945eb04b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Андрешко,
липсва ти юридическа и финансова грамотност, затова иди при адвокат, плати си и да ти обясни човекът материята и да ти се реши въпросът. С твоето незнание можеш да станеш лесна жертва на имотна измама. Не слагай тигана, докато рибата е още в морето.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 45314c5e1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И виж за кредита дали няма изпълнително дело, дори да не е ипотекирана къщата за него. Ако е, и задълженията няма как да ги погасиш с полученото за къщата и да ти останат, ходи при адвокат да видиш дали няма да е по-добре да направиш отказ от наследството. Послушай хората по-горе и направо при адвокат за консултация.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bb98f1c35f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   1. Цената на услугата при нотариуса е въз основа на данъчна оценка на къщата. Приготви си едно 400-600лв(примерно). Няма как да минеш без това.
2. Данъчна оценка се прави в общината , след платен данък . И без това няма как да минеш.
3. Данъка на къщата ти колко е? 30лв , 50лв на година ? То не си заслужава писането тука във форума за тези пари ...не бъди смешен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d9949f0164
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Тези врътки отдавна са възпрени. Пък и купувач, който ще иска да ти дава пари на ръка няма да намериш, това е в негов ущърб, без банков превод може след време някой от наследниците да го погнете в съда че не ви е платил за къщата. Не мисли че кредитора дал кредит на бъща ти е тъп, той има достатъчно адвокати, които да го защитят.
Наследници на баща ти сте, майка ти и всички негови деца, тичайте при адвокат веднага. Зависи колко е голям кредита, ако е по голям от цената на имотите, всички наследници правете всеки по отделно отказ от наследство. Ако имотите са по скъпи от кредитите правете "прием на наследство по опис".

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3292903540
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Наеми си адвокат,за да ти оправи правно нещата , след това ще се разплатиш с в сички.Не прави измами, защото ще се озовеш в затвора за едното нема нищо.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f513a4243a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Майката може да не е наследник (това го казвам, като отговор към казаното от номер 7). Може с бащата на автора да са били разведени, когато той е починал. Много вероятно това да е така, защото не я споменава изрично и нея, като наследничка. Освен това иска да ѝ даде част от парите, т. е. тя не получава нищо от наследството и заради това авторът иска да я подпомогне.
За всичко останало съм съгласен - трябва си консултация първо с адвокат, а след това и с банката отпуснала кредита и чак тогава да се мисли за продажба.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker