Американският външен дълг - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Американският външен дълг
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 977 пъти
За никого не е тайна, че САЩ имат огромни заеми (най-вече към Китай).

Но уловката тука е, че тези дългове са в долари, което ме довежда до мисълта, че те могат просто да си печатат парите и тези дългове не означават, нищо!

Обаче възниква въпроса за инфлацията.

Възможно ли е да има механизми и методи, за да се предотврати това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8e6f1c5275
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   В случая печатането не води до голяма инфлация, защото е световна валута, а и служи за резерв на много държави.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 69be91f5a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Финтове бол. Навремето Татчър бе успяла да извие ръцете на Китай относно някои дългове, които не им бяха изплатени. Имаше някакъв закон, който твърдеше парафразирано, че сегашното правителство е отговорно и за дълговете на предишното. Китай няма да го признае, но и те не са без дълг към САЩ. Идеята е, че който държи властта, той диктува правилата. САЩ не иска съревнование, а хегемония. Китай ако стане достатъчно голяма сила, може спокойно да започне да диктува парада, което отчасти прави вече. Но ако американците им сритат дирника в някоя война и им наложат малоумни репарации, тогава какъв дълг ще ги спре? Така че възможности за злоупотреба и неизплащане има, въпросът е какво ще покаже бъдещето. Не ми се мисли, честно казано.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 78f6ff29bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   То да беше само американският дълг......

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2c69febade
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Няколко важни неща:

- Всъщност, най-голям е дълга към Япония. Общия дълг на Хонг Конг и Китай е малко по-висок, но тук много зависи, как се гледа на Хонг Конг.

- Този дълг не е като личния ти дълг към някоя банка или лихвар. Не е, като САЩ да е взела един трилион и да е купила сладки и бира от канада, а сега да няма една стотинка. Това са пари, с които САЩ оперира, пари които движат икономиката им.

Да речем, че сащ дъжли $100, но има само $100. Лихвите на САЩ $2.5 на година. Ако САЩ изкара $105 тази година, като е изхарчила 100, то САЩ може да си плати лихвата и да натрупа $2.5 отгоре. Това са оперативни средсва, които са полезни за развитието на САЩ.

Разбира се, САЩ може да направи този номер, за който говориш, но как точно мисли, че ще стане?
САЩ предизвиква 30% инфлация? Изведнъж има 130 долара. Връщат 100-те дълг.
И остава с $30, който всъщност са колкото $23 преди инфлацията. Сега, ако няма да изкарат $2.5, ще изкара $1.15. Сега няма да има $100 за нуждите си, а ще има 23. и ще трябва да ореже всичко на поне 1/4. Икономически ще се сасипе, а на световно ниво никой никога повече няма да ѝ вярва.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 05be04fe07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   до 2
Няма война, в която америка да срита дирника на Китай, не се излагайте. Най голямата армия в света - над 6 милиона, най-подготвената като дисциплина и организация, най големите ВВС и за капак атомно оръжие - Китай са сериозен военен фактор. Америка скача на малките държави, ама ако подразни дракона няма въобще гаранции за победа. Да не говорим че в момента Китай храни и облича света чрез продукцията си, а без нейната електроника светът ще се върне назад.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 805c961919
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Дългът има значение дотолкова, доколкото САЩ са в състояние да си плащат лихвите по него. Номер 4 го е обяснил.

Същото като да вземеш заем за къща и да си в състояние да си плащаш лихвите. Главницата може никога да не я изплатиш. Същото като да живееш под наем и да си винаги в състояние да си плащаш наема за да живееш в къщата. Къщата може никога да не е твоя, а и може да нямаш никакъв интерес да е някога твоя. А пък в случая китайците и японците притежават къщата, наречена САЩ - иронично, но доста вярно, въпреки че по американски закон не могат да бъдат нейни собственици. Но да речем, че са икономически обвързани “собственици“, а къщата и всичко в нея е нещо като залог.

В момента, в който някои крупен притежател на американски дълг си поиска изплащането на главницата, САЩ ще “изнесат“ инфлация чрез печатането на пари (или за по-точно, печатането на пари повече от другите.) Не че сега не изнасят де, доколкото все пак е разумна до към 2%. Затова и активите по принцип са толкова чуствителни към и най-малкия намек за инфлация. Защото рискът за бизнеса се увеличава и прави изплащането на заема по-трудно. По принцип лихва е еквивалентно на риск.

Когато другите са се усетили, че САЩ изнасят инфлация като им връща хартийки, са си поискали златния еквивалент, обаче през 71-ва Никсън им е показал среден пръст. И така САЩ официално откачат долара от златния стандарт.

Защо тогава държавите закупуват американски държавен дълг или treasurys - пише се с “y“? Защото САЩ нокога не са пропуснали да си изплатят лихвата в своята история! За разлика от Германия например, която 8 пъти не си е изплатила дълга.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fc46dc3b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 6

Също е важно да се спомене, че не може да си "поискаш" дълга, защото имат точни и ясни договори.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 805c961919
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От н. 6

Номер 7, не си прав. “Поискване“ на американски дълг е може би неточен израз, но става като продадеш treasurys. Дългът се конвертира свободно на пазара. Можеш да си купиш български дълг днес и да го продадеш утре. Интересен сценарий за спекулация е, ако Китай изведнъж реши да се освободи от натрупаните американски облигации, например, ако има ескалация между Китай и Америка или по някаква си друга шантава причина. Не би било разумно, но могат да го сторят.

А между 62-ра и 71-ва е било сложна история от суопове, но няколко европейски страни, държейки твърде много долари, са решили да ги конвертират в злато, понеже американците са напечатали твърде много долари като с това системата Бретон Уудс се дестабилизира и на практика не действа. “Напечатали“ също е неточен израз. САЩ изпадат в платежен дисбаланс, което е еквивалентно на твърде много долари, твърде малко злато, а според Бретон Уудс долърът е обезпечен в злато. С други думи САЩ са “изнесли“ инфлация. Първи се е усетил Шарл де Гол, после Франко, които са успели да обменят доларите в злато. И другите европейски страни са решили да се възползват от Бретон Уудс, но на практика не е било възможно. Системата се е била вече прецакала.

Накратко казано тази сложна история може да се обобщи като: държавите си “поискват“ дълга в злато.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker