Дали в България има демокрация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дали в България има демокрация?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 856 пъти
Задравейте иска ми се да разгледаме темата за демокрацията и дали някой от нас иска демокрация.
Смятам че днес в България демокрацията се е загнездила и е реална.
Първо да разгледаме думата ДЕМОКРАЦИЯ. Тя се състои от две елински думи демос и кратос, така пише в укипедия. Но удобно са пропуснали да ни разяснят, че демос не е народ, а малка част от човешките същества живели в древна Елада. Демос е един от слоевете на древното елинско общество. Имало е роби, те съответно не са демос, няма илюзии по тая тема. Имало е "охлос", те са безправни хора, които не са демос, не са роби, тоест хора работещи, които не можеш да убиеш или продадеш безнаказано, но те нямат глас за вземането на решения, нямат право на вот. Да не забравяме че в древна Елада е имало и жени, които също не са демос, защото определението за демос е "Мъже, имащи право да носят оръжие, които притежават над 100 и повече роби. Имуществен ценз, полов признак, въоръжени с военна охрана и робовладелци, това са хората демос.
От тук нататък вярвам осъзнавате какво е демокрация. А моя въпрос е искате ли демокрация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 588d68e2b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Няма режим който да е еднакво справедлив към всички без значение кой, винаги е имало и ще има богопомазани. Демократичния режим е най малкото зло според мен.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 073e10c0d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Интересно е как си стигнал до тези факти. Все пак общоприетото тълкуване е " народо-властие"... Една утопия , която няма как да съществува. По утопична е даже от комунизма.

Не думата , а утопията по нея е важна тук. Насадена беше от американците след победата в студената война. Сега утопията отговаря на друга дума " либерална демокрация ". Защото вече не всяка "демокрация " им е угодна.

Колкото дали искаме американската либерална демокрация . На мен лично ми се повръща . Тези , които я искат да си ходят в щатите.

И не , в България няма такова животно. Продължават да се правят опити за либерално демократична пропаганда. Ама добре че Ганьо е прост тарикат и все не им се отдава да пробият. Успяват , но с много бавни темпове и то само сред средната и над-средната класа . Както и сред тиквения антураж. А тук говорим за някакво малцинство от хора.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 68972e3282
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ако седиш и извърташ думи по цял ден, ще супееш да кажешкаквото си искаш, без значение какви са били дъмите.

Демкарацията е система на управление, при която правитеслтвото има висшата власт, дадена му от хората, които преизбират своите официали представители на свободни избори, а също така се свързва с равенство, свобода и права на хората.

И да, искаме демокрация. Ако имаш по-добри предложения, нека ги прочетем!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d800f62d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не, изборите за мен не са легитимни по този начин както се провеждат тук, а най висшата ценност на Демокрацията са изборите, единственото Демократично в България е до някъде свободата на словото, и че свободно можеш да се предвижваш в и извън страната!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e836706b67
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Както казва авторът, демокрация няма. Това е древногръцки експеримент, в който така наречените хора "демос" се събират в центъра на града, някой предлага нещо и казват съгласни ли са или не. Демокрацията в днешния ѝ вид е натраоена от САЩ, които се опитвали да прикрият капитализма, който е действал там и е античовешка доктрина. Комунизма е една друга античовешка доктрина. Но капиталистите най-много са натраоеали, че са демократични и комунистите понеже не са били толкова умни са ги отричали. Самата дума е избрана защото звучи добре и означава народовластие. Но това само прикрива реалността. Има и комунистипески държавиз които са се пишели демокрации. Източна Германия е била Германска демократична република, въпреки че в нея не е имало нищо декократично. Северна Корея пък по документи не е Северна, а е Корейска народно-демократична република. След 1989-та година в България не идва демокрация, просто сменяме комунисма с капитализъм. Капиталистическите държави са се наричали демократични, комунистическите не. Натрапва се думата "демокрация, която макар и много стара звучи дръзко и модерно. Ако комунизма е бил победил сега сигурно щяха да казват, че той е демокрация. Демокрация реално няма и няма как да има. Освен ако не броим това в днешния му вид всички да гласуват. Създаден е някакъв индекс на демокрация. И интересна подробност е, че в Инстаграм видях какво се е случило с този индекс на демокрация в света от 2010 до 2020. Той почти навсякъде е паднал. Включително и в България. Изглежда този индекс е достигнал лимита си и от тогава вече ще върви все надолу. Вдигнал се е само в държави, които преди са били чисти диктатури и в най-развитите страни. Наесякъде другаде пада.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bb7498b5c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   към номер 3 : ако наистина се зачетеш ще разбереш, че демокрация означава нещо между роби и работници (за обикновените хоре). Ако наистина се загледаш ще разбереш, че реално сме такива.
А до колко реално сме си избрали управляващите не съм съвсем сигурна по-добре казано е, че те са си купили постовете си с пари от нас данъкоплатците, е не сме ли роби и работници?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb5c4bee3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От автора
До 1
Да няма режим еднакво справедлив, но почти всички режими са по добре от този който имаме в България през последните 30г. През последните 30г ти вземат над 50% от това което си изработил, и насреща получаваш почти нищо. Дори османския султан е вземал по 10% от изработенето от хората, днес смятаме, че онова било робство, а твоето какво е като даваш над 50%?
до 2
С четене и мислене стигнах до извода! Но тези действия май са ви непознати. Народовластие е съвсем друго нещо, точното значение на думата демокрация е власт на богатите и въоръжени мъже. А в България днес имаме точно това-власт на богатите и силните. Но щом по телевизията ви казват че демокрация било народовластие вие сляпо им вярвате без да се разровите да четете, без да се опитате да мислите, дали ви казват истина.
до 3
Какво да кажа на човек, който отказва да мисли?
до 4
Имаме точно демокрация, вече казах какво точно е демокрация. А свободното придвижване не ти е осигурено от демокрацията, а от това че членуваме в ЕС, като държава плащаме огромна сума членски внос за правото да пътуваме.
до 5
Прав си че по смисъл демокрация и капитализъм имат общо, но едното е политика другото икономика. И от тук силните икономически (върлите капиталисти) държат и властта при демокрацията, защото демос са точно богатите.
Думата демокрация НЕ означава народовластие, а осначава власт на богатите и въоръжени мъже.
А изказването ти че в България сме сменили комунизъм с капитализъм не е вярно. Не можеш да замениш политическа система с икономическа система, икономиката не е управление, а политиката е.
До 6 Благодаря че сте се зачели. Но за съжаление не сте разбрали. Демокрацията не е нещо между нас робите и работниците, а точно обратното тя дава право само на богатите и въоръжените. Ние робите и работниците сме безправни.
Като за мен роби днес са онези работещи за минимална заплата и малко над нея, защото с нея те могат да си позволят точно това на което е имал право всеки един роб, робовладелеца е осигурявал на робите си храна, дрехи, покрив и евентуално лекар за по леките болести. Работещите за повече от 1000лв и собствениците на малките частни бизнеси днес се припокриват с описанието на едновремешните охлос. А едновремешните демос се припокриват с днешния работодател с над 100 работника в завода си. Събират се работодателите решават нещо и ние работниците въобще не се усещаме от къде ни е дошло.
Примерно последните месеци увеличиха цената на олиото на 3,50лв, но заплатите на робите в завода за олио в Лясковец са си 1000лв. Една порция цаца или картофки по морето стана 5-9лв заради цената на олиото, а заплатите на работещите не мърдат.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7adcf0b449
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ти какво предлагаш? Питам сериозно, не с цел заяждане.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb5c4bee3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До 8 Аз съм за президентска република с президент с мандат, който всички да изберем. Един да носи властта, но и отговорността, не искам влстта да е на много хора, защото отговорността се размива. Днес когато има виновност в държавна администрация, уж признават виновността, уволняват някоя калинка, а министри и премиер излизат невинни, така кучетата си лаят, керванът си върви. Ако някой осъди общината или държавата плащаме всички ние, а не виновника.
Ако имаме един отговорен президент, който да носи цялата власт и отговорност, той да назначава министри и областни управители, на който лично да може групи хора да пращат представител да разкаже за проблемите им, нещата ще са по добре за много по голяма част от народа. А кметове, районен съдия и районен полицай трябва да са изборна позиция с мандат. На всеки 20 000 да има един кмет, така ще има около 300 кмета в държавата, но ще могат да носят лична отговорност. Първо обаче трябва да се прочисти държавата от мърви души (гласоподаватели). Реално преброяване на реално живущите! Примерно живеещите повече от 5 години в Чикаго да си има назначени отговорници (кметове) към посолството за тях според бройката им около 5 отговорника за българите в Чикаго и те да не участват в избора на местен кмет и районен полицай в града си в България. Иначе и живущите в чужбина да имат право да избират президента, но вместо кмет и районен полицай да избират свои отговорници в посолството в държавата в която живеят. Не ми се вижда честно българи живеещи за постоянно в чужбина повече от 5г да избират кмета на Лом, само онези които реално живеят в Лом, страдат от дупките по улиците, от липса на пейки или казани, от неуредени паркове и градинки, би трябвало те да избират кмета си, за да могат реално да му държат сметка за нещата, които трябва да върши един кмет. И да няма областни кметове, а всички кметове да са равноправни, да са подвластни само на народа и на президента. Примерно живущите в Благоевград 180 000 души избират 9 равноправни кмета по райони и всеки отговаря за удобствата на хората в своя си район. Пада се по един кмет на всеки 40-45 стандатрни блока в град или един кмет за няколко села, но за мен така трябва да е.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 74c3aae3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9

Демек искаш президентска република, по американски модел, с представители избрани чрез ... и ето я уловката ... демократични избори.

""до 3
Какво да кажа на човек, който отказва да мисли?"
"

Можеше просто да кажеш това, което каза в коментар номер 9, а не да остроумничиш.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d800f62d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз пък съм за президентска република с пряка демокрация!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fb5c4bee3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Тези глупости че изборите били демократични са смешни, изборите са просто избори. То и през комунизма хората са ходили на избори, и по царско време са ходили на избори за да избират парламент и тогава ли изборите били демократични? Дано не започнеш да ме убеждаваш, че по царско време 1880г или през соца сме били демократична държава и са правили демократични избори. Ако всички избори са демократични, следователно всички държави от край време и до днес са демократични. В Русия също ходят на избори, твърдиш ли че техните избори са демократични и Русия е демократична?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3bcdcc2c13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   " Имало е "охлос", те са безправни хора, които не са демос, не са роби, тоест хора работещи, които не можеш да убиеш или продадеш безнаказано, но те нямат глас за вземането на решения, нямат право на вот. " - Като си започнал да умуваш, определи си какво е ОБЩЕСТВО, и тогава умувай за демокрация. Сбирщина от дебили не значи общество, а стадо от разни индивиди, които са интелектуално разделени, как тогава си мислиш, че може да има демокрация? Такава сбирщина може да се управлява само с диктат, както това се прави у нас още от минали времена. В овчето стадо, пастира налага правилата, овцете само ги изпълняват. По какво животът в България е по различен от живота в една овцеферма? Един прост овчар ни управлява вече 11 години, и преди него също пастири определяха как да живеем, защото само блеем като овце и чакаме месията си!? Сега друг пастир ще ни яхне, поне ще слушаме чалгата му на воля, но пак ще блеем като овце и след време пак ще псуваме поредният тарикат- пастир! Това не е демокрация!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 49909bfd9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ако говорим за близка до реалната демокрация такава държава е Швейцария. Швейцария има федерален консил от 7 човека и всеки един от тях се избира за президент само за една година. Следващата година избират друг за президент и така докато 7-те се изредят като президент.
Другото което ми е направило впечатление за швейцарската демокрация е, че преди доста години правителството е искало да построи път на някакво място в един от кантоните. Правителството прави допитване до населението на въпросния кантон и населението казва, че не искат новия път и правителството се отказва от строежа на този път.
Съвсем наскоро Брюксел поискал и Швейцария да стане член на Европейския съюз, но отново правителството се допитва до Швейцарското население и населението отново отказва да стане член на Европейския съюз. Ей това се казва ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ. Не зная друга държава да има такава демокрация.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 39d4bbe47e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, забрави да кажеш и за гласуването за безусловен доход. Имаше идея там да прокарат този безусловен доход, т.е. всеки пълнолетен да получава някаква сума всеки месец без никакви условия и без никакво значение дали работи, дали е безработен, пенсионер, инвалид и т.н., която да гарантира социалния мунимум на всички. Населението реши на референдум, че не иска подобно нещо. Ако беше в България, всички щяха да искат, без да се замислят от къде ще дойдат тия пари и че това ще доведе до масов мързел. Те българите до ден днешен все още масово вярват, че комунизЪма работи, а какво да говорим за нещо подобно. Особено циганите щяха да си бият гъза у тавана да гласуват пдообна глупост.

На кратко - подобна пряка демокрация работи само при зряло общество. Тук би било пагубно. Ако всяко решение се взимаше от населението, смятай, че циганите щяха да имат 20% принос във взимането на решения, отделно и самите българи масово са прости. Отделно партиите щяха да плащат на мангалите да им гласуват каквото си искат. Ако сега по 20% гласуват за ГЕРБ, БСП и Славун, смятай, какъв ефект би имало при взимане на важни решения, пряко касаещи цялата икономика за години напред.

Пряката демокрация е хубаво нещо, но не е за всеки.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 49909bfd9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   15, не знаех , че е имало такъв референдум за безусловен доход. Кога е било това, отдавна или по-скоро. Ако не те притеснява кажи поне годината. Супер хуманна, супер демократична държава. Не зная каква е в момента изборната им система, но преди години една тяхна женска организация беше казала, че те не искат жените да имат право да гласуват. Представи си във всички държави жените имат права да гласуват, а в Швейцария самите жени не искат да гласуват. Щом жените са добре и без право да гласуват защо трябва да им се даде това право. Два пъти съм пътувал с кола през ШВЕЙЦАРИЯ и никъде не видях занемарено място. Специално исках да видя Matterhorn и го видях отблизо. Взехме теснолинейката от Zermatt и отидохме близо Matterhorn, който изглежда като пирамида. Имам и снимки от там с американски момичета. Бил съм и на други места, но едно малко градче което исках да видя е Gstaad. Исках да разбера защо Ричард Бъртан и Елизабет Тейлър са си купили къща там и разбрах. В Gstaad спах в най-хубавата хотелска стая и разбрах защо те са избрали това място. Всичко хубаво ти желая.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 39d4bbe47e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   18,

https://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicariia-provejda-pyrviia-v-sveta-referendum-za-bezusloven-bazov-dohod-218322/

Швейцария е единствената в света пряка демокрация. Т.е. държавните органи не могат да взимат важни решения без референдум. Всяко важно решение се приема от самото население, не от парламент ил какъвто и да е орган.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d800f62d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До 19, кой какво да ми говори, на Швейцарската демокрация това се казва народовластие, тази страна е без аналог в света, за жалост на много места а и у нас само се води че има демокрация!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 232c479800
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Вашата прословута страна с демокрация е средището на всички тайни организации , които управляват света. Де държат парите на всичките бандити и дяволи по кълбото.

Моля ви не я давайте за пример.

Демокрацията ( днешната й дефиниция) е утопия , също колкото и комунизма и двете са продукт измислен от едни и същи хора.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d504357662
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   То комунизъм нямаше, ти демокрация искаш!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker