Защо жените избират секцио? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо жените избират секцио?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 2794 пъти
Провокира ме новината за починалата родилка при планирано секцио в следствие на алергична реакция от упойка.

Въпросът ми е защо повечето жени избират този неестествен метод за раждане? Страх от болката или нещо друго? Страх че ще се разширят долу и няма да са достатъчно сексуални за мъжа си?

Разбирам че и лекарите масово го препоръчват, защото не им се занимава, а и взимат едни парички, но замислете се...ако няма сериозна основателна причина, свързана със здравето на жената и/или бебето, защо е този страх от естественото раждане? Природата го е измислила най-добре, а и някак си на мен ми звучи по-добре това да се родиш както е естествено, вместо да разпорят корема на майка ти и да те изкарат от там.

Мъж съм и не упреквам никого. Жените имат право на избор, но дали е правилен? Преди 20 и повече години сигурно 95% от ражданията са били по естествения начин, сега едва ли не почти няма такива раждания, или само при крайно бедните, които нямат пари да платят...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1023f21ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

1.   Да имат тесни путки. На българката това и е от особено значение.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a21151defc
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

2.   Пазят си сливките.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1023f21ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

4.   Сакън да не ги заболи малко. А че ще се възстановяват с месеци вместо дни, не е важно. Иначе като ги болят циците и джуките след операцията, не е проблем, защото то е за красота. Ама за детето не може.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c5e84bd4d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Аз не "избрах", по смисъла на питането ти, да родя секцио, но въпреки това ще се изкажа, защото отчасти отговорът ми е относим, мисля. Родих на 36 години, много ме беше страх и от болката и от това дали ще успея да родя здраво дете. Но не направих постъпки да искам секцио, реших, че ще е "Божа" работа. Изтекоха ми водите, но за 24 часа не получих разкритие и имах едва "слаби" конктракции. Попитаха ме дали ще чакам още поне 30 часа за естествено раждане, или искам секцио, и ми казаха, че се увеличава рискът за бебето и мен без водите, със всеки преглед и всеки час. Този избор ми се стори абсурден, но вече бях изкарала нощта в акомпанимента на сърцераздирателните викове на други родилки, някои от тях ги видях да се държат по стената докато се разхождаха за пълно разктритие, и направих избор за секцио. В него момент исках процесът да е контролиран, Ако и да е тежка коремна операция. Страх ме беше дали ще мога да го родя, може да е ирационален страх, егоистичен страх или каквото там, но майка ми работи с деца с инвалидност, и признавам, страх ме беше от родови травми, ДЦП и други, по вина на лекари и моя. Знам, че секциото има други рискове, но те не бяха в съзнанието ми тогава. Та този ми страх, рискът от инфекция без води и без родоразрешение, и "леките" контракции,които не бяха леки и добре указваха какво ще последва, бяха причина да "избера" така да се каже. Разкъсването и естетиката в онзи момент не ме вълнуваха.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e914965831
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Ами аз лично от дете съм наплашена от историите, които се разказват за отношението в болниците. Не бих искала в най-уязвимия момент да ми крещят, да ми скачат по корема, да ме цепят отдолу, защото бързат и не им се чака. Болката не ме притеснява, нито пък това дали ще остана тясна. Затова си платих в частна болница, резнаха ме и след два дни забравих че съм раждала. Отношението също беше на ниво.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 713b2d07d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Аз не съм повечето жени, аз съм само една жена и ще ти отговоря ЛИЧНО за мен! Не, че е твоя работа всъщност, но ми писна от тези "индиректни" обвинения!

Живея в Западна Европа, в страна, където секцио се прави изключително рядко- най-малко в Европа! Не само е рядко, но около 30% от жените все още раждат ВКЪЩИ най-много с акушерка! Такъв им е манталитета и традициите! Щом и ТУК се съгласиха да ми напраят секцио, значи може би е бил по-добрият вариант за МЕН и бебето ми. Въпреки, че в началото ми казаха, че късогледство въобще не е причина за секцио в тази държава, а само гестационен диабет!

От млада тийненджърка съм късогледа (също и по наследство) и от тогава слушам от български лекари, как НЯМА да мога да раждам нормално. Многократно, нон-стоп! Стигнах до над 8 диоптъра и при късогледите казват (в България), че има голям риск от отлепване на ретината (понеже е доста разтеглена и изтънена от преколямо голямата очна ябълка) при напъните на нормалното раждане. Забременях на 44 след 4 години ин-витро процедути (представи си какво беше заложено на карта!!!)! Прегледах си пак очите по време на ваканция в България (че тук трябва да си много зле, за да те види офталмолог, мерят само оптометристи!) и лекарката се потресе от това, че тук, където живея не изключват естествено раждане. Цитирам: "Не искам да ви обиждам, но дори да изключим високата миопия (а не трябва) на 44, коремната ви мускулатура не е като на 20 годишна, безумие е друг избор освен секцио)!" В крайна сметка лекарите тук планираха секцио (възможно най-близо до термина, с поне 3 седмици по-късно от колкото, ако беше в България).

Относно упойката и операцията, всичко мина толкова добре, че надмина очакванията ми! (Между другото и бременността мина толкова леко, че чак не ми се вярваше!) Бяха готови да ми вливат морфин (така се прави тук след като мине упийката), но аз много не исках и помолих за това само веднъж от болките при след-родилните контракции. След това вземах парацетамол- казаха ми да го вземам седмица след като ме изпишат (на 3тия ден), аз го пих само 2 дни вкъщи! И на тази "преклонна" възраст се възтанових без никакви драми.

Ето и случай на близка колежка: настоявали са за естествено раждане първия път, въпреки колемината му и едва след като бебето е щяло вече да се задуши, й правят спешно секцио! Та хем доста часове се е поизмъчила, хем накрая- операция! Та познай, какво си избра за второто раждане...

ИЗВОД: всичко е индивидуално, така, че НЯМА смисъл да питаш "повечето" жени, освен, ако "повечето (60%?)?" жени не ти отговорят една по една и не си направиш статискика. Само да те предупредя: супер груба сметка 60% от половината (да кажем тези във фертилна възраст) на половината (другата са мъже) от 7 милиарда души е пак над ЕДИН МИЛИАРД! Да кажем 30% от тях избират секцио. Успех с интервюирането на над 300 хиляди милиона жени!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f37a31f6b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

8.   Първите няколко коментара явно нямате жена или деца, затова да ви светна - за жените с висок диоптър или лошо състояние на очните дъна например е задължително да родят секцио, за да не се получи отлепване на ретината. сайтът беше много хубав доскоро, но откакто във всяка втора тема и коментар започнахте да говорите за жените по - зле от добитък просто ще преустановя посещенията си. Изказвате се абсолютно неподготвени и абсолютно некомпетентни с едничката цел отново да плюете жлъч. Ами стойте си сами тогава и си се хващайте мъжете помежду си, то и без това вече всеки втори мъж е ляв завой.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9a2513f75b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Идеята нещо толкова голямо да излезе точно оттам ме ужасява. Боли ме, докато правя секс, да си слагам тампон и т.н. Самото чувство да се разтягам толкова много или да се сцепя до ануса - не! Определено предпочитам през корема.
Първите коментари са смешни и нелепи. Ако мъжете раждаха, абортите щяха да са безплатни и нямаше да има толкова ожесточени дискусии. За избора дали да е секцио пък съвсем и дума нямаше да става. Който не ражда, няма право да се изказва толкова нагло по въпроса. Ма после пискате защо половинките ви не са в топ форма с тесни п0тки и т.н., нали тъй? Това е същото, когато някои жени смятат, че могат да удрят и тормозят мъжете, защото са нежния пол и не е кой знае какво, разбираш ли. Не сте много по-различни от тях - прости маймуняци. Докато не ви дойде до главите, не се обаждайте.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9fe66a86db
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Раждането си е гадно, независимо дали е естествено или секцио. Много ми се иска да спрат да го изкарват супер красиво, пич, ако виждаше между краката ми в тоя момент последната дума щеше да ти е "красиво". Красиво е само после, когато си гушнеш бебчето и знаеш, че си е струвала всяка една мъка. Иначе лично аз секцио бих избрала само ако има опасност за животите ни, иначе ще си родя естествено, стига да мога. Просто напоследък твърде много жени имат здравословни проблеми и, и да искат не могат да родят естествено. Въпреки че, има всякакви заблудени патки, които отричат секциото и предпочитат да излагат себе си и детето си на риск само и само да е ЕСТЕСТВЕНО. Доста безотговорно.

1, на българката не й е важно, на тъпия й ганьовец му е важно :) на нея й е все тая дали ще е тясна или не. Та, заради вас го правят много.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 117d4a4891
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

11.   Един мъж питал за нещо, което никога няма да изпита на гърба си и съответно му отговорили двама други, също толкова компетентни. Даже трима. Другия нали не е на негов гръб почва с подигравките "сакън да не ги заболи малко". Ти номер 4 знаеш ли колко "малко" е това малкото? Ама нали никога няма да разбереш, много си смел тогава :) Относно секциото. Понеже съм го изпитала, болката е ужасна, още повече, че аз имах усложнения след операцията. Но пък детето ми е живо и здраво. Не знам кой може да го нарече "егоизъм" това нещо, без значение дали е естествено раждане или секцио. При мен се наложи да избирам заради неправилна поза на бебето. В последствие при операцията се е оказало, че има и друг проблем и едно нормално раждане вероятно е щяло да бъде доста тежко. Ако съдя по себе си, жените не избират секцио само заради страх от болката. Поне не и във всички случаи. В моя случай изборът ми беше продиктуван от страх за детето ми. Да не получи травма при раждането. Мисля всички сме чували ужасни истории за тежки раждания, от които при детето има последици за цял живот после. В моя ум единствената мисъл беше - детето ми да е добре, всичко останало ще се оправи, каквото ще да е. До днес смятам, че това беше правилния избор. И не мисля, че който и да е, може да е в позицията да съди. Има една приказка, че когато жената ражда е с единия крак на другия свят. Даваш нов живот с риск за своя. Никой не може да ти обещае, че всичко ще е наред. И не винаги е наред. Така че, въпросът не опира до сливи, джуки и каквото беше още там. Разберете, че има неща, с които не е редно да се подигравате.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6ee6d87552
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

13.   Не жените, а някои жени избират секцио. Добре си разграничил основните причини - да няма болка, да не се мъчи часове наред, да не се разшири, да не се наложи епизиотомия и т.н. Някои дори искат детето да се роди на точно определена дата или пък избраният лекар иска бебето да се роди, докато е на смяна. Между другото, живея в Германия и тук няма подобна простотия като "избор на екип", което не е нищо друго освен усвояване на едни пари.

Аз съм раждала веднъж и догодина ще родя за втори път. Първия път беше секцио по спешност, което ми остави голяма психическа травма. През цялото време се настройвах за нормално раждане, но накрая преносих над 10 дни, наложи се да предизвикат раждането, мъчих се дълги часове със силни контракции, накрая не получих нужното разкритие, нещата запецнаха и просто нямаше друг избор освен секцио. В миналото при такива случаи са загивали както майката, така и бебето.

Мога да кажа, че за мен наистина беше тежка операция и имах болки месеци наред, а сега - година и половина след това - белегът все още не е избледнял и изглежда грозно. Да не говорим, че мястото е неприятно на допир, тъй като са скъсани много нервни окончания, които никога няма да се възстановят. За следващото раждане искам пак да опитам нормално, въпреки че е по-рисковано.

Всъщност има много жени като мен с първо раждане секцио по спешност, които правят и невъзможното да открият лекар, който да се съгласи да опитат нормално раждане. Има и жени с близнаци, които искат естествено раждане, но лекарите в България ги разубеждават, защото уж е много опасно. Честно казано, с оглед на опита ми, в никакъв случай не бих избрала доброволно секцио, но понякога то е по-малкото зло.

По случая с родилката се коментира, че не е нормално да се прави с пълна упойка. Поне в нормалните страни си си буден по време на секциото. Не мога да си представя що за некадърност е да сложат такава упойка, дори без да направят тест за алергии. И след като са видели, че жената си заминава, защо не са извадили поне бебето да го спасят. Сигурно пак някой велик лекар си е пил кафето и пушил цигарка докато жената се е влошавала.

Моят съвет към всички жени е да се опитат да родят нормално, ако няма медицински противопоказания за това. А такива има много по-рядко, отколкото лекарите се опитват да изкарат. Примерно на всяка втора казват, че има тесен таз или пък, че като носи очила напъването е опасно за зрението. Измислят се какви ли не тъпи причини само и само да те резнат, за да си улеснят живота и да лапнат парите.

Секциото е много по-опасно от естественото раждане и оставя много по-дълготрайни неприятни последици. Деца със секцио по-трудно или изобщо не се научават да сучат (като моето). Да не говорим какви истории съм чела как некадърен лекар може да пореже детето при секцио или пък да нарани разни вътрешни органи на жената. Няма нищо по-естествено от естественото раждане, затова заложете на него.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1023f21ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

14.   8, ще те разочаровам, но имам и жена при това не българка и дете вече на 10, при това и бракът ми е щастлив. Съжалявам, че не пасва на тезата ти да имам семейство, но е така. Колкото до коментара ми не говоря за случаите, когато наистина се налага по медицински причини, а за многото жени, които го правят от каприз и липса на елементарна жертвоготовност в името на детето, за сметка на това пък се подлагат на всякакви извратени операции за като джуки и не ги притеснява болката и това, че мязат на гъз в лицето после.

10, е, как да не и е важно. Че тя с това си вади хляба и държи мъжа в шах.

11, само българките ли ви боли? В Холандия защо не ги боли, че раждат естествено?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0cba95989e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Това си е личен избор на жената. Братовчедка ми е прекалено слаба(на 28 е) и на нея и беше задължително секциото. Тя два пъти роди със секцио. И след двете и бременности тя е все още слабичка. Какво да се прави? Ген. И трето дете да има пак по същата причина ще е със секцио. Аз лично ако реша да имам дете няма да мога да го родя естествено. Имам кривогледство и късогледство и просто нямам избор. Понякога просто човек няма избор. Или е поради болест или нещо друго. Но някои жени го правят защото просто ги е страх от болката. Пак си е валидна причина. Болката на бас е отвратителна щом една родилка може да умре.... А за първите 3 коментара нямам думи. Не знам защо модераторите или модераторът(не знам колко са, но май е един, но всеки един момент може да наемат и друг затова ще говоря в множествено число) одобрява такива неща. "Сакън да не ги заболи малко..." ходи раждай бе. Да видим дали така ще викаш. Мъжете хем не могат да раждат хем на такива теми си отварят устата.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1f17868d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Истината е че лекарите, които съветват за секцио винаги намират основателна причина. Никой от лекарите не казва на родилката "съгласи се за секцио за да взема някой лев", все си измислят нещо "имаш вътреочно налягане от напъните при раждане ще получиш очен инфаркт и ще ослепееш", или имаш високо кръвно налягане, ако още чакаш ще увредиш бебето, затова трябва спешно секцио, или други подобни заплахи за здравето и живота на бебето или майката и майчетата се съгласяват.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f3e26e1c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   При хората т.н. естествено раждане изобщо не е така естествено както при животните и причината за това е, че ходим на 2 крака. Хората имаме изменен таз - като затворен е, за разлика от четирикраките. Поради това, често възникват усложнения и невъзможност за раждане през таза, ако главата на детето е твърде голяма или ако жената е с по-тесен таз. Моята баба казваше, че когато ражда, жената е с единия крак в гроба, защото навремето всички жени с тесен таз са умирали, а и от останалите е имало много смъртни случаи. Днес тесният таз е често срещан, защото от години жените с такъв раждат чрез секцио и тази особеност се унаследява значително по-често. В последните 10г се появяват и други проблеми, чести са случаите на високо кръвно, което е опасно за плода, за да се чака, има случаи на жени със сърдечни операции, за които е животозастрашаващо да раждат естествено, ендометриоза или какви ли не още случаи или пък усложнения на бременността, които преди са били фатални. Случаите на близнаци са рискови за децата при преминаване на първото през таза, затова при тях също се практикува секцио. Съвсем отделен е въпросът, че едно естествено раждане може да инвалидизира жената за цял живот - да не може да се задържа по нужда, или някой несръчен лекар така да зашие разкъсаната отдолу жена, че тя да неможе да прави секс 1-2г (познавам такъв случай). За съжаление малко са случаите, при които раждането минава без разкъсвания, затова сега много често режат и после шият - е, не е коремна операция, но пак трябва да зарастват тъкани и мускули. При сега практикуваното секцио има техника на разтваряне на коремните мускули и те не се режат, затова възстановяването трае месец, през който можеш да правиш всичко без вдигане на тежко, а след още един си забравил, че си раждал. За детето при естествено раждане и заклещване има рискове при изваждането касаещи гръбначния мозък и дори живота му. Секциото по-щадящ начин за бебето. Малко известни са рисковете за майката при поставяне на упойката за секцио. Макар и минимални, има рискове от алергичен шок и дори обездвижване от кръста надолу при неправилно поставяне. У нас обаче такъв случай на обездвижване май няма, а мисля че случаят с родилката, за който съобщиха, е единственият на алергичен шок у нас (ако докажат, че е такъв).
Иначе аз съм с впечатлението, че при липса на показания за секцио, лекарите го избягват. Аз имах едно показание, което не беше задължаващо, но избрах секцио. Стана така, че в насрочения ден раждането започва, а на масата се оказа, че бебето е заклещено още в утробата. Не ми се мисли как и дали щяха да го извадят през таза.
Дано съм отговорила на въпросите ти.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a21151defc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   Мъже, дайте да не съдим жените, които и без това изпитват достатъчно неудобства, свързани с детеродните им функции - дискомфорт, болки и кървене всеки месец, притеснения и неудобства през цялата бременост и болка и опасност за живота при раждане. На нас ни е лесно просто да си хвърлим семето и да чакаме жената да ни зарадва с дете, но тя си знае колко й струва това. Така че по-спокойно и уважавайте жените. :)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 74f63aee5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Първите два коментара са написали причината. Дори и да е малко по-цинично.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 29b56fcb54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Аз имам две раждания и двете леки, вагинална без упойка. Втория път бях много гладна докато ражда, при секции трябва да си гладен след него, аз не издържам, от операция ме е страх повече. И двата начина са страшни, всеки си избира. Като те натисне лекаря или другите така раждат. Секции излиза бързо, но после трябва да се лежи само първия ден.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 57c190c93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Страх ги да не ги заболи. Иначе по всички отвори приемат много инструменти, ама от това пискат.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: de91fbe450
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   Номер 8, напълно те подкрепям и е цяло чудо, че са ти пуснали коментара. Сайтът е изключително сексистки. Аз пускам много подобни на твоите коментари и абсолютно винаги ги трият.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 383b470c69
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

28.   Аз умишлено държах да родя нормално. Нямах проблеми. Не се развалих отдолу и не съм широка, същата съм си. Всичко си е както преди. Мен ме плашат белези по корема от раждане и самата операция. Раждането е ужасно болезнено, но с епидурална е песен! Наистина песен! За мен тези жени избират секцио по собствено желание за да не се мъчат и трудят, искат някой да им извади бебето и да се събудят майки.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 383b470c69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Допълвам, че подкрепям 10, раждането си е гадно какво и да е. Но при нормалното след това не те боли нищо и нямаш никакви болки, докато при секцио си е ужас след това. Една пъшкаше от болки като раждах и доктора и каза "еми така е при секциото..." Ужас. Като цяло раждането е кърваво, болезнено, болката е равна на поне 30 счупени кости едновременно... просто е кошмар. Аз не бих оцеляла ако не беше епидуралната признавам! А родих малко бебе 2.500 и с глава 32 см и пак се наложи да ме резнат отдолу, добре че имах упойка и нищо не усетих за 10 минути напъвах и излезна. Т.е. бебето не стоя дълго там, нямах и поражения.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 383b470c69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Авторе, аз платих 1000 лв и родих нормално в частна клиника. Около мен всички родиха секцио в държавни болници без пари и сестрите им крадяха храната от стаите... ужас.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 296af09f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Защото искаме да си плащаме на бялата мафия, а не нарочно да ни умъртвяват защото не сме си платили!!!
Събудете се мъртъвци!
Събудете се и помислете за ковчега, един голям два метра и един малък 50 санта.
Е как е а? Сладка ли е ракийката?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d32ba49342
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

33.   Защото секциото е по цивилизованото раждане. А и при естественото ги режат и им слагат упойки.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3567e11761
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   И аз ще отговаря на питането ти. Съжденията ти са глупави и не можеш така да се изказваш за случай, който едва ли познаваш детайлно. Ще те разочаровам за секциото, но по клинична пътека здравната каса плаща еднакво и за двата вида раждане, точно за да няма преференция на вида раждане. Ти знаеш ли какво е тази операция ? Знаеш ли какво е да ти разпорят корема с поне 10 сантиметра разрез? Знаеш ли какво трябва да направиш да се възстановиш? До сега жените които ти писаха, че са им правили секцио ти отговориха по мед. причини. Можеш да включиш и мен в своята глупава статистика. Родих на 28 години в осмия месец със секцио заради ХЕЛП синдром, да те светна пак от статистиките една на хиляда бременности е такава. Благодарна съм на докторите, че спасиха мен и бебето ми, а аз и детето ми още се борим с последиците от това заболяваме. И си нямаш на представа каква е психологическата травма от подобно преживяване. А на авторът на темата ще кажа по-добре поразсъждавай върху въпроса, защо жените не искат да раждат и защо мъжете не искат да поемат отговорност за децата си.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: aefd7787d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

36.   Ок пич момче съм и това което говориш за жените е пълен шит разбираш ли?Майка ми е щяла да умре докато ме е раждала и са я спасили трудно ти това няма как да го изпиташ на себе си а ти искаш ли да те боли?Смисъл удряли ли са те в топките аз съм го изпитал и не искам тая болка никога повече в живота ми,а тези жени,нашите майки са изпитвали много повече силна болка и рискуват тяхния живот да ни има нас ,и го правят пак въпреки болката да имаме братя и сестри и ти ще им кажеш как да го правят къв си ти?Ай мъжете да учим жените и как да раждат ли?Ти сериозно ли?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 18f11d9982
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

37.   Аз родих секцио по мое желание и пак бих родила секцио. Причината беше, че нямах желанието и търпението да вися по болниците след термин, беше ясно, че ще преносвам, отношението на лекарите и изобщо на всички знаем какво е в бг болниците, а за възстановяването след нормално не искам да коментирам, но е в пъти по- тегаво от секциото. От едно нормално раждане можеш да получиш кръвоизлив, който дълго време да не можеш да го оправиш, отпускане на мускулите на тазовото дъно и последствие изпускане на урина, за шиенето и раните и всякакви методи, които използват за да тръгне раждането или да се отпецне, да не говорим колко време се оправя човек. Секциото е една операция за по-малко от час, имаш една вечер в реанимация. Да, трудно е раздвижването, но за 1 ден си готов. Толкова е закостеняло мнението за секцио, че е ебаси операцията, че не може после човек да си гледа детето, бля бля бля, дори и за детето е по-добрият вариант, защото не излизат едни такива смачкани при нормалното раждане или с вакуум издърпани.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 048fd71348
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

38.   Хайдеее, българката отново нададе капризен вой - който не раждал нямал право да говори и други такива тъпни....

С риск да повторя някои от коментарите:

1) Вие нямате ли наистина жертвоготовност към бъдещите си деца?
2)Нямате ли осъзнатост, че щом Бог и Природата са решили, че жената трябва да ражда по този начин и с мъки, значи така трябва да е? А не така, както на вас ви харесва.
2) Вие наистина ли си вярвате, че когато нарушавате божествените и природните закони, това ще остане безнаказано?

Иначе много аргументи се изтъкнаха и ще се изтъкнат, как не било добре българката да се помъчи едни 12 часа в живота си. Ужас!

И аз не говоря за случаите, когато действително се налага операция. Когато има риск за детето и майката...

А за останалите 90% от родилките минимум!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 16f4530a8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

40.   Аз съм жена, раждала в чужбина. Преносих бебето 11 дни и трябваше да се предизвика раждане. Сложиха ми на 11-ти ден след термина една капсула Мизодел във влагалището и след 6 часа ми изтекоха водите. Започнаха контракциите, но имах съвсем малко разкритие. След няколко часа зверски контракции без пауза между тях и с много малко разкритие акушерката ми предложи, wait for it...не каквото биха предложили в много други страни , секцио, а епидурална упойка. Аз казах да, защото вече дъх не можех да си поема от болка. Анестизиоложката дойде за 4 мин. и ми я постави дебелата, огромна игла в гърба. Болките ми минаха, разкритието престана да расте от епидуралната и цяла нощ лежах на системите. Акушерката ме обгрижваше цяла нощ. На сутринта дойде новата смяна, сложи ми повече окситоцин в банката, към която бях свързана, още епидурална, получих 10 см. , напъвах 1 час и родих. Така, в България, цялата тая процедура би струвала мн. скъпо, анестизиолог, епидурална, системи , акушерки- и това само за 1 родилка, нямат и персонал. Затова лекарите препоръчват секцио в БГ-цепят те и вадят бебето за минути. Кой ще се занимава с теб 24 часа, както беше при мен, с толкова мн. консумативи, 2 смени акушерки, епидурални и анестизиолози, наблюдаване на екран, контракции, състояние на бебето в утробата, поставяне на сензор на главата му и т.н. По същата логика разбирам и жените в Бг, изискващи секцио, вместо да рискуват да попаднат на некомпетентни, нервни, злобни и непоставящи се в ситуацията на родилката сестри и лекари. А те са такива заради:ниска заплата, извършващи работа 1 човек вместо 5, стари методи и остарели разбирания и отношение към бебе и родилка и т.н. Ако съм нормална жена в БГ и аз ще искам да извадят бебето възможно най-бързо без допълнитерното унижение и болка, която болничния персонал в БГ добавя към естествената жестока болка на жената при раждането, която е съпоставима с тази на счупването на 28 кости едновременно. Но дори и една операция не може да се направи без да умре е родилката и бебето, трагично в 21в. , по-зле сме от страна в третия свят.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 993db4d780
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

42.   Основните причини са две:

1 - като мед. лице казвам, че лекарите в България просто така се застраховат от евентуални усложнения, а и да вземат някой лев. Да, в някои случаи наистина е препоръчително от мед. гл.т., но в повечето случаи се прави за някой лев и от страх да не се прецака нещо и това не е в полза на родилката, колкото и тя да си мисли така.

2 - жена съм, но жените в България масово се притесняват неоснователно и държат прекалено много на интимния си орган. Истината е, че при повечето жени той се възстановява, при това доста бързо, но това е вече някаква крайност и фиксация за мен. Не съм гледала статистика за другите страни, но няма да се очудя, ако сме на първите места по секцио като процент от ражданията. Аз съм раждала естествено и да, боли наистина адски много, но веднага след раждането всичко минава и възстановяването е в пъти по-бързо. А тези със секцио често се влачат месеци наред, докато се възстановят, после всяко следващо раждане задължително трябва да е пак със секцио. Мястото обикновено е чувствително доста дълго време след това и трябв да внимават много с вдигане на тежко, натоварвания и т.н.

Аз лично не го одобрявам това, освен ако не е наложително.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 993db4d780
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

44.   Пак съм медицинското лице. От любопитство реших да погледна статистиката и се втрещих още повече. България е на ТРЕТО място в Европа с цели 43,1%. Т.е. почти половината раждания в България са със секцио. Това е пълно безумие!

Реално при не повече от 15, макс. 20% от раждания се налага секцио и то ако трябва да играем на сигурно. Значи близо 2/3 от секциото в България е напълно ненужно. При по-подробен поглед установих, че секциото се прави по-често в страните със слабо здравеопазване. Което е разбираемо, т.е. точно да се застраховат от евентуални усложнения.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9c180b8744
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

51.   Две естествени раждания.
Първият път кръвоизлив, нямаше кръв за мен, намериха по спешност от близък на лекаря който беше на смяна, негативен резус, медицинските лица тук знаят колко е трудно нашата кръв да стигне до нас.
Без ваксината и двата пъти.
Вторият път се наложи редене на мехура, жестоките болки свързани с раждането по около 8- 10 0аса в двата случая са почти "средна работа" в сравнение с болките от изцеждането.
И двата пъти съм рязана до ануса.
Ако сега трябваше да раждам и знаех че, ще трябва да мина през вси0ко това, със сигурност бих избрала секцио ако не застрашаваше животите ни заради несъвместимост...
А "мъжете" дето отсрани много лесно се изказват (даже не говоря за мижавите с "Да си пазят сливите" и тем подобни)
има машинки симулиращи тези болки, пробвайте, пък после говорете.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 58ef2b8c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   Съгласна съм с медицинското лице, че наистина е пълно безумие това, което се прави в България. На Запад се стараят да избягват секциото и болниците се гордеят с ниския си процент на такива раждания казват го като реклама. Като изключим наистина наложителните случаи, една здрава жена с нормална бременност бо трябвало да избере да роди нормално. Само не си права, че следващия път пак трябва да е секцио. Аз ще раждам точно 2 години след първо непланирано секцио и гинеколожката ми (естествено в чужбина) каза, че това не е предпоставка за следващо секцио. Така че ще опитам нормално.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b095021a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

53.   Вместо да се радвате, че имате живи и здрави жени и деца вие сте тръгнали да се заяждате, коя как родила. Ужас! Май наистина е време да почнат да пускат масово мъжете в родилното, като видят отблизо как се мъчи любимата им по 20 часа и повече, да ги питаме тогава дали ще наричат жените, които искат да си спестят ужаса лигли. Като почнат те да си рискуват живота, особено в българските болници, тогава да говорят.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e6812b50fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

55.   Аз като жена на 22г, която не е минала все още през раждането също бих избрала секцио, защото много се страхувам от непоносимата болка по време на нормалното раждане.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 35c1c83e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

56.   До 53

То основно са мъжете, на които не им пука особено и любимата е просто възраната чрез брак за тях.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 57c190c93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

58.   Жените си пъхат всякакви играчки в тялото, мечтаят за големи пакети, до 20-тата си година имат бая минати мъже, падат си по Петдесет нюанса и искат такива връзки, ама примират от страх от едно раждане. Сегашните жени са лигли.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8994e50cf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

59.   Номер 53 е напълно прав. Най-смисления коментар.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 5bbd2cf1b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

60.   Родих с епидурална упойка и двете си деца (преди 15 и 13г) в държавна френска болница.
Бях 33 годишна първескиня, нито за миг не съм мислила за секцио. При двете раждания, преносих с по 4 дни и ме приеха в болница без никакви контракции, бях на системи, вливаха ми окситоцин. При 1то раждане, дори и след като нарочно провокираха изтичането на околоплодните води, бебето не щеше да излиза и викнаха по спешност главния гинеколог - директор на родилното отделение, който тъкмо стигнал до дома си след края на работния ден (беше около 19ч), но направил кръгом и обратно в родилното заради мен, много съвестен, сърдечен, дедраматизира обстановката и извади дъщеря ми с една огромна вентуза върху черепната кутия, просто я издърпа и така. После имаше кръгъл и вдлъбнат белег на главата няколко седмици.
Оцених жеста обаче!
Епидуралната упойка е по желание на родилката. Поисках я предварително и родих без никаква болка, макар и по естествен път.
При мен епидуралната се задейства безотказно, при моя приятелка в друга болница, упойката хванала само от лявата страна и боляло от дясно...?!
След двете раждания по естествен път, пак съм тясна. Като правя секс, усещам много осезателно дебелината на мъжкия член при проникване.
След време ми гостува приятелка от гимназията в България, не се бяхме виждали от векове...
Като разбра, че съм раждала на 33 и 35, възкликна “Че то тук и на стари години ли ви израждат по естествен път, бе?!”
Да, защото секцио се предлага при седалищно разположение на плода, точка.
Ако бях в България, не знам.
Мои приятелки масово раждат със секцио.
Предполагам страхове от всякакво естество.
Аз не критикувам. Всеки си решава сам!

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f3e26e1c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

61.   Номер 55, ако е само заради болката от раждането, имай предвид, че болката след секцио е ужасна. Първият ден се чудиш как си жив. Ако нямаш показания за секцио или основателни притеснения, свързани със собствения ти организъм, с които си наясно само ти, не ти препоръчвам този начин на раждане. Просто можеш да си поискаш упойка,която да притъпи болката по време на раждане, но обезболяващо след секцио няма да ти дадат. В следващите дни след секцио болката намалява, но 5-6 дни си боли осезателно.
На мед.лице ще кажа да не спекулира с % раждания секцио по желание, след като не е гинеколог, който изражда. Познавам маса жени,родили чрез секцио между 20 и 40г,как пък нито една не го направи "от каприз"...

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f58f5321ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

63.   58, изобщо АМА ИЗОБЩО не знаеш за какво говориш! и 30см пенис не може да се сравнява с РАЖДАНЕ, имаш ли мозък изобщо?!?! Как се изказваш толкова неподготвен и чак убеден в това, което е написал??? Доживях мъже да ми говорят за раждане и да ми сравняват вибратор с болката от раждането! Пълна излагация си, честно, тва ако го кажеш някъде и те чуят хора с малко повече мозък от бадем ще ти се изсмеят зверски в лицето и ще го заслужаваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 57c190c93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

64.   63 от 58
Жените примират за доминиращи мъже и секс тип Петдесет нюанса с играчките и униженията, до 20-тата си година са разхлопани от употреба , но иначе не могат да изтърпят раждане. Непоносима болка. Иначе си слагат силикон в гърдите, устните , ботокси , а за собственото си дете се глезят. Просто са разглезени.
Пък и как знаете какво е раждане реално като не искате да го преживеете, ами предпочитате да ви режат?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 57c190c93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

65.   63, как разбирате какво е раждане като ви режат?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7f64298129
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

67.   Родих естествено, в българска болница. Каквато искате ме наречете, но НИКОГА повече няма да си причинят това!
Ако изобщо някой ден реша, че искам второ дете, ще искам секцио. Не ме интересува, кой мъж какво ще ми говори и коя баба ще ми разправя, че секциото не било раждане и ние нищо не знаем, а едно време жените в раждали на полето. По унизително и травмиращо преживяване нямам! То не бяха груби акушерки, то не бяха не заинтересовани доктори, които те гледат все едно нарочно искаш да се мъчиш с часове за да им направи смяната тежка... Нееее! Никога повече!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1023f21ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

68.   67, добре, ама е редно да минеш и през двете и тогава да плюеш едното и да възхваляваш другото. Минала си през раждане, ама не знаеш как ще се възстановиш от следващото секцио и какви усложнения може да имаш. Ако два месеца не можеш да станеш от леглото и да се възстановиш или ти преебат кръста за цял живот със епидуралната упойка, друга песен ще пееш.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 694b76470a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

69.   Не съм раждала, но съм чувала, че с епидурална упойка е супер. На мен зъбите са ми оправяли с упойка. Каквото и да правя свързано с тялото си със сигурност бих го направила с упойка. Голяма ревла съм. Щом може и така да се ражда супер. Аз този начин бих избрала.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c1023f21ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

70.   69, аз съм мъж, но са ми оперирали сакрума с такава упойка. Вече цяла година едва ставам от леглото от скованост и не мога да се наведа да си обуя чорапите. Ако стоя част прав, започва да боли адски. Цяла година съм на инжекция през ден и никой лекар не може да ми помогне. Супер, другия път.

А между упойка за зъб и такава има разлика от земята до небето. Ти правиш ли разлика между местна, пъла и спинална/епидурална?

Последната ти я вкарват направо в гръбнака през диска междупрешлените и измежду многобройните нерви, които минават от там. Една грешка и ти засягат нервите за цял живот. Нарушават ти цялостта на диска. А между другото тази упойка толкова боли, докато ти я правят, че първо ти правят местна упойка за тази. И въпреки всичко пак едва я издържах. На всичкото отгоре често се налага да ти бодат няколко диска, докато намерят правилния и през това време стоиш наведена на два ката, за да ти се отворят прешлените отзад.

Ама щом си вярваш, че е супер... Ако ти докарат някоя дископатия с нея, друга песен ще пееш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 5bbd2cf1b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

71.   н 70, съжалявам за това, което ти се е случило.
Явно си зависи от майсторлъка на анестезиста за епидуралната упойка. Просто сядаш, навеждаш се леко напред и без никаква допълнителна упойка, ти вкарват бавно и постепенно огромната игла на определеното място - няма първи, няма втори, няма пети опит, проработва от раз, когато анестезиста си знае работата.
Две деца родих с епидурална, безупречно поставена и двата пъти. Не трябва да е до късмет. Но явно в България, все още е.
от 60

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1f17868d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

72.   Една от причините българките да раждат секцио е тази че забременяват в късна възраст. За разлика от мъжкото, женското тяло е в най добър период за раждане преди навършване на 28г. Числото 28, е крещящо в ушите на гинеколога, първескиня навършила 28г е в голям риск както за майката така и за бебето.
Чуите гинеколога:
https://www.youtube.com/watch?v=ON--d0hUCac
След първата минута и половина от клипа започва да говори за секциото и възрастта.

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker