Защо няма повече пряка демокрация по света - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо няма повече пряка демокрация по света
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1275 пъти
Аз не разбирам каква е логиката, уж народа да решава и от него да зависи всичко, а в същото време принципа е да изберем някакви представители, които уж да взимат няккави решения в съответсвие с програмата и обещанията си преди да бъдат избрани. Демек уж ние решаваме, ама не решаваме, а само избираме такива, които се очаква да решават това, което ние искаме. Ама сасмо се очаква.

Като ги изберем, после я решават според обещания и програма, я не. Ако решиш да ги смъкнеш, се почват едни протести, едно запъване за власт и в крайна сметка я слязат от власт, я не. Ама иначе ние решаваме. После на следващите избори пак същата работа - пак едни и същи партии, едни и същи обещания и програми, пак ги избираме и пак я решат каквото ние искаме, я не. Ама иначе видиш ли народа решавал. И как решава? Като избира някакви, които са обещали нещо, ама само ас обещали. Как точно от народа зависи и как точно това е демокрация?

Толкова за възмущението ми. Ето давам пример с входа. Като трябва да се вземе решение, всички ние живущите взимаме решение с гласуване, после пак всички ние живущите контролираме това решение. Ама участваме всички ние, целия вход. Няма представители, няма обещания, каквото ние си решим и контролираме, това е.

Защо и в държавата не е така? Ясно, че няма как за всяка дреболия да се прави допитване до целия народ, защото би било тромаво и скъпо, но не може за важни решения никой дане пита народа и никой да не се съобразява с него. Не може 240 души да решават за 6 млн. Били представители, ама как може един човек да говори, мисли и решава вместо 6 млн различни хора?

Защо не се прави референдум за всяко важно решение? А то дори по закон никой не е длъжен да се съобразява с референдум, а само на добра воля. Демек хем уж ние решаваме, ама хем никой не е длъжен да се съобрязава с пряко допитване. Къде е логиката?

Мислите, че би било по-добре повече държави да бяха като единствената пряка демокрация Швейцария, или в страни като България пак този онзи ще купува мангалите и те ще му гласуват за неговите интереси?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 4ae9d37bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Мисля, че е по-добре да сме като Швейцария. И спри с расистките изцепки, 2021-а сме вече.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d1f1f49dc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Много е добре, да сме, като Швейцария, но населението на нашата държава не е дорасло да мисли преди да гласува. Разбира се, трябва да се почне от някъде, но първо с допитване по по-маловажни въпроси, за да свикне населението, че го питат и изпълняват решението му. Примерно да има ли осветление във всички паркове.
По принцип швейцарците не са кой знае, колко по различни хора от българите, разликата е в мисленето им. По простата причина, че българите отдавна са свикнали редовно да ги лъжат и мамят, те не дават доверието си никому. Докато швейцареца при вземане на решение се опитва да мисли, какви биха били вариантите на последствия от решението му и не би се усъмнил, че избраното от самия него правителство ще го измами, българина е свикнал да се съмнява и в брат си и с право.
Преди години имаше референдум за Белене дали да се строи, тогава аз разпитвах хората, в личен разговор, ЗА или против сте и защо. Събрах много мнения, но повечето бяха "защото еди кой си политик така каза", иначе един дядо от село ми каза "против съм за да не вкарвам внуците в изплащане на държавни дългове", той бе агитирал и съседите си с тази си идея да гласуват против. Друг пък дядо от града щял да гласува ЗА, защото като има производство токът щял да поевтинее, а не му достигала пенсията да си плаща зимата сметките, пък го било срам да проси от децата си.
Идеята ми да ти разкажа това е, че българина не може, не е свикнал да мисли глобално, той или ползва чуждия акъл или мисли само за най близките си в семейството, а държавните решения засягат цялата държава и не става да се взимат на база чужд акъл или ниска пенсия. Такива решения не трябва да се вземат само на теб да ти е добре за момента, а трябва да си се научил че държавните решения влияят на целия народ и че е по добре да се откацеш от нещо за себе си за да е добре целия народ, но този начин на мислене се натрупва с опит във времето.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: aa08e1ef4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Не можете да решавате като народ защото всеки ще драпа според неговите интереси. Най-простият пример, Коронавирус. Ми то почти нямаше българин, който да не се бунтуваше като осверепял срещу ограничителните мерки и носенето на маски. И то защо, защото не е в бизнес интересите му да има ограничения, а това, че умират хора поголовно беше на втори план и въобще не го интересуваше. И ако трябваше да решава народът за това, досега да е измрял половината. Друг пример, казармата. Сега понеже тия които са били в нея ги дразни това, че младите вече не ги вкарват в тия лагери, им се иска да ги вкарват, за да не се чувстват прецакани, че те са били, а другите - не. И такива веднага ще гласуват за връщането и. Мога да дам още много примери защо народът не трябва да решава сам, а трябва да има управник. Като не искате да сте все прецакани не бъдете задници! Вече ви казах защо сте все прецаканти, независимо кой идва на власт. Причината се корени във вас и колкото и надъхан да е един управник да оправи нещата, като ви разбере що за народ сте в процеса на роботата, се обръща срещу вас или най-малкото ви оставя на заден план и гледа само собствените си интереси. Вие как бихте постъпили с народ чиято представителна извадка са примери като тия, които дадох по-горе? Бихте ли си мръднали пръста за него или по-скоро бихте гледали собствените си интереси, възползвайки се от поста? Трябва да си заслужите управникът първо. И индиите и афагинстанците искат да са добре. Кой не иска? Вие с какво сте се показали че сте по-различни от тях? Демокрация означава човек да има права и да може да си ги търси, а не идиотите да си веят байракът. Мисля, че формулата за успех е друга. САЩ хубаво ни натресоха санкции за олигархия и корупция, ама трябва България да наема ФБР и то да помели корупцията и престъпността в България. При този вариант то бъдейки независимо от българското правителство, няма да може да има опъване на чадъри над определени фигури, нито пък подкупи ще минат, нито пък престъпните елементи ще имат лостове върху политиците които ги настъпват. Така то ще действа с по-висока ефективност тук дори от в Америка. А после прибраните в независим американски съд. Само трябва да се подпише такъв документ даващ им права да арестуват наред дилъри, мутри, полицаи и политици и наемащ ги тук срещу безплатните военни бази и още някоя друга преференция. Основите на всяка успешна държава са редът, справедливостта и законът. В нашият случай само външна независима и компетентна интервенция може да изреже пипалата на октопода прегърнал цялата страна. Толкова е просто.

Чорбаджията на курникът

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 01569aa48b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Последното нещо, което искам е бай ганьо да ме управлява.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c09b1676a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Същността на политиката е да може да се вземе някакво решение, което да удовлетворява основните интереси на мнозинството хора. На теория тези представители дето се избират би трябвало да са много умни и мотивирани и с помощта на експерти и съветници да взимат решения в полза на обществото и развитието на страната. Партиите обещават някаква линия, която ще следват, а избирателите гласуват за нея, като после не се занимават с детайлите по реализацията на обещанията.

Какво значи за всяко нещо народа да решава? То ако питаш за нещо 10 човека ще чуеш 10 различни мнения. Примерно пред блока ти има празно място и трябва да се реши какво да се направи там. Един ще иска паркинг, друг ще иска площадка за деца, трети за кучета, пети да си остане ливада, шести ще иска да отвори заведение и т.н. Какво решение може да се вземе в този случай?

Другия проблем е че "народа" не е компетентен по много въпроси, не е и длъжен разбира се.
Ето например референдума за строежа на АЕЦ Белене. Това не е като да гласувате във входа дали да има чистачка или каква дограма да се сложи на общите части. Какво разбира бай Иван от ядрена енергетика... най много това дето е чел по вестниците. А реално детайлите по такъв проект са милиони, само много добри специалисти след обстоен анализ, изследвания, проучвания, оценки, прогнози и т.н. могат да вземат някакво решение дето да е в от полза на държавата и то пак не е сигурно.

Но да, в реалния случай политиците също са опорочени, корумпирани, има натиск от други държави по дадени въпроси и т.н. като цяло идеален вариант няма.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: e735b72c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Защото масите са глупави.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0f37146e32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Защото един народ може да поиска всичко. Може да поиска АЕЦ Белене, може да поиска президентска република, може да поиска ТОТАЛИТАРНА държава. Ето, погледни Турция и ще си отговориш на въпроса!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9933416bc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   5, защо? Сега да не те управлява крал Фридрих?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ead89a428e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   "ама трябва България да наема ФБР и то да помели корупцията и престъпността в България. "

Чингисхане - признай си! Пийеш преди да пишеш, нали? Ти предлагаш доброволна предаване на властта на странта на чужда сила, като контрола ще се осъществява от чуждестранна юдридическа система.
Поне избери страна, в която нама протести по 2 години, не се говрят цели сгради и не нахлуват по 500 човека в Капитолия...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 8cac0b4046
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Как да стане с народ, чието мото е "я не сакам я да съм добре, а на Вуте да му е зле". Онзи на пук ще гласува, че да им зле на останалите, дори и на него да му е зле.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 111e6ef81e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторе много си наивен
Хората по света не само че нямат никакъв глас. Не само че сме роби на нечии интереси. Ами на всичкото отгоре човечеството като цяло е един експеримент , който продължава вече няколко хиляди години.
Осъзнаването на цялата тази дистопия е доста болезнено. Ако ти беше го разбрал това щеше да се депресираш и да бъдеш нещастен. Затова и повечето хора ИЗБИРАТ да са невежи овце. Не че не са умни. Просто е по-лесно. Лесно е да не носиш отговорност за родината (която да псуваш), семейството(към което си неблагодарен) ...за себе си и здравето си дори(че да обвиняваш лекарите после). Лесно е да ходиш на работа и работиш за друг(че шефа ти да е най долния). Лесно е да не ти пука за нищо и да гласуваш за някого , когото после да ти е крив за цялата помия , която не ТИ си сътворил със своето безхаберие и безучастност .

А тези отгоре точно на това се надяват ! Те имат нужда от овцете !

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ac4e1f85f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, а ти като не си овца, а може би крава, куче или лисица, не знам как се определяш, какво направи, за да промениш нещата? За кого работиш, че се смяташ за някой извън системата? Или самото познание че си овца, ти донесе печал и страдаш някъде?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: a5af6c7727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Просто как да го кажа по - деликатно? Не ми пука за народ, който иска да се самоунищожи. Колкото повече чета мнения от обикновени българи, толкова повече изпитвам неприязък към тях. То реално кое ни е като в Швейцария, че политиката да е такава.Образованието ли, смях в залата... инфраструктурата ли и, още по - голям смях.... Ако искаме пряка демокрация трябва да си оправим образованието. Не просто да се изпява и зубри урока, а да се мисли и дискутира. Трябва да се стимулира мисловна дейност. А относно Белене аз съм против, защото в момента се правят проучвания за ядрен синтез. С това енергията ще е много евтина и безопасна, няма да има въглероден отпечатък. То така или иначе ще се дадат много пари поне да има смисъл и да е безопасно. Няма да има вечното следене на нивата на радиация в даден радиус от АЕЦа.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 7facd48134
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Човек, само за момент си представи най-тъпият човек, който си виждал! Сега се сети, че гениите са 3% от световното население /тук може и толкова да нямаме/, най-ограничените интелектуално също са толкова в глобален мащаб, но пък в оставащите 94% има достатъчно глупави хора /по-умерено, но пак ограничени/, които да затрият не държавата, а минимум континента. Откъде мислиш, че идват политиците? Нали и те са част от народа? Да не мислиш, че нашите си ги внасяме от чужбина?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker