На каква цена мога да продам такава къща? Нина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На каква цена мога да продам такава къща? Нина
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1291 пъти
От Нина

Наследих къща и гора от татко преди няколко месеца, но наследих и кредит, сметки и данъци. Искам първо да продам къщата, но не съм запозната с тези неща и имам нужда от помощ. Най-добра работа би ми свършил брокер, но не искам да се занимавам с тях, защото взимат твърде много пари. Та къщата е доста голяма (120-140 квадрата грубо, на нотариалния акт не пише, има само за двора), на два етажа е, с външни стълби, 5 стаи, 2 коридора, малка кухня, баня и тоалетна на едно, 2 тераси, също и голям таван, ако има значение. Проблемът е, че не е измазана нито отвътре, нито отвън. Само две стаи на първия етаж са една идея по-добре, но стените са напукани. Строена е '76-77 година. Не става за живеене. Дворът е 1,7 дка, равен, има лозе, ягоди и подпочвена вода, може да се изкопае кладенец. Самият имот е на хубаво място в центъра на хубаво село на 10 км от малък областен град в централна България. Много хора искат имоти тук, селото е предпочитано, защото е малко, чисто и спокойно, няма цигани, турци и тн. Още не съм пускала обява, но няколко човека проявяват интерес. Едно момиче първо се беше обадило и наскоро се свързах с нея, след като разгледах за какви пари си продават имотите другите хора. Казах и цена 70 000 лв, но тя се отказа. Каза, че са "предвидили по-малък бюджет за тази къща и ми пожела успех в продаването." Това с успеха, обаче, ми се стори иронично и започнах да се съмнявам в преценката си, макар че тази цена не съм си измислила просто така, а дълго сравнявах и изчислявах спрямо другите. Къщата трябва да се продаде възможно най-скоро, заради кредита, а и планирам да уча и да помогна на мама, която доста загуби покрай баща ми...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2046332710
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   "няма цигани, турци и тн."...

Докато продаваш необитаеми къщи за 70 000 лв. и проявяваш толкова откровен и неприкрит расизъм, има да ти пожелават успех в продаването още дъъълго време.

Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b074efee29
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Ц ц ц... "няма цигани, турци и тн". Явно и българи няма. Не се отчайвай, все ще се намери някой балък българин да ти купи имота.
Дано не живееш близо до "цигани, турци и тн", знае ли се, какво може да ти стане?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7590e39f2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ами най-добре се консултирайте с брокер, дори да се наложи да плащате комисиона, може да ви помогне да продадете по бързо и евентуално на по-висока цена.

От написаното не се разбира дали има и други постройки, които могат да вдигнат цената, например гараж, плевня, работилница и т.н. Също къщата дали е гредоред или е с плоча, как е покрива, има ли канализация, има ли активно живеещи съседи наоколо - все неща, който могат много да повлияят на цената. Това с напуканите стени не го разбрах, само мазилката ли е напукана или целите стени, тоест къщата може ли да се ползва след ремонт или е изцяло негодна и е за събаряне. Ако е последния случай, то тя би се превърнала по-скоро в допълнителен сериозен разход за потенциален купувач.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a92d630dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Аз на скоро продадох подобна къща за 50 000 лв, но я продавах доста време. Около година може би мина, докато се намери клиент, съгласен да даде цената. Иначе ако исках да я продам веднага, трябваше да я дам за 40 и то като имаш предвид, че това не е село, а много малко градче от селски тип на 25 км от голям областен град. 70 ми се струват доста.

Без да знае конкретното село и какво е състоянието на къщата, трудно някой може да ти каже точна цифра, но повече от 40-50 не вярвам да вземеш, особено щом искаш и бързо да я продадеш. Аз в подобни села съм виждал къщи за 60-80 бона, ама напълно ремонтирани, обзаведени и готови за живеене. Нали се сещаш, че къщата не е като апартамента и ако трябва да се ремонтира и да се обзаведе си гълта още едни 40-50 бона в добрия случай. Никой няма да ти даде 70 за къща на село, която тепърва ще глътне още 50.

Апартамента му удряш една шпакловка, настилки, врати и прозорци и е готов, ама къщата има покрив, таван, оллуци, двор, ограда, огромна площ външни стени, които ако трябва да се санират са си цифра, много на брой врати, прозорци, бетонни пътеки отвън, постройки в двора евентуално, гараж може би, обзавеждане за доста на брой стаи, това са си напрактика 2 апартамента. Всичко това си изисква доста доста пари. Като теглиш чертата, това са си 120 бона минимум и то без да е нещо кой знае какво. А за 120 бона може да се купи и ремонтира, обзаведе апартамент в хубав квартал в областен град. И къщата винаги си има разходи и поддръжка, което си е пари и ангажимент. Аз затова продадох къщата на село и с още пари купих апартамент в голям град, който освен че има по-ниска поддръжка, може да носи и не лош наем. Иначе ако бях тръгнал да я ремонтирам, трябваше да вкарам едни 60 бона в тая къща и да продължавам да наливам с години, без да получавам нищо на среща.

От две години следя пазара сериозно точно заради тия сделки и не ми се струват реални тия 70, които ги искаш. Има къщи за 60, както казах на 25 км от голям областен град, но понеже са за ремонт стоят с години и никой не ги купува. Виж ако беше ремонтирана, 70 щеше да вземеш веднага, но ремонта си е сериозна цифра и никой няма да да хвърли толкова пари за селска къща за ремонтиране, освен ако не е в непосредствена близост до голям град.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c17c8582f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Къщата е незаконен строеж доколкото разбирам, щом не се включена е нотариален акт.
Ако искаш да продаваш къща, първо трябва да узакониш строежа. Това струва пари, после и акта че, е годна за живеене. Партиди ток/вода, Възможността за кладенец ли си включила в цената, ти ли ще го изкопаеш?
Иначе не продаваш къща, а груб строеж и пак незаконен.
На село, до малък областен град... за цената която си намислила човек ще си купи къща готова за живеене с всички документи и в хубав град или туристическо село.
Нямало турци и цигани... това ли рекламираш на земята в село с разпадащ се груб строеж?!
Успех, де!

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6e26abeb2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

6.   Авторката: явно съм обидила много турци и цигани. Не се извинявам, радвам се даже. Не ставате, това е положението. Истината боли. И не се казва "расизъм", а дискриминация. Няма турска раса, нито циганска. Още не сте научили термините, пък сте тръгнали мен да поучавате. Жалка работа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a92d630dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

7.   Аз съм турчин и ти дадох съвет в номер 4. Първо не се обидих, защото наистина в селата с цигани къщите са по-евтини, не бих казал, че същото важи за турците. Но си мислех, че го казваш от гледна точка на пазара.

Сега обаче виждам, че си баш националистка и си го казала точно от националиъм. Малко е тъпо да определяш хората, без да ги познаваш. Има свестни и лоши хора от всяка националност. Аз например съм образован, ерудиран, обиколил съм доста свят, възпитан съм, изкарвам си хляба с честен труд, а ти де факто ме изкара утайка, само защото съм от турски произход. Смятам, че това е ограничено и подобно разбиране насърчава разделението.

Аз например какво съм виновен за престъпниците от малцинствата, че трябва и мен да вкарваш в кюпа и как аз да бъда толерантен при това положение? Ако съм съгрешил, ме съди, но без да ме познаваш с лека ръка ме сложи и мен в кюп с хиляди други хора.

И все пак всеки си има мнение, колкото и ограничено да е, но със сигурност не говори добре за теб, колкото и да ти се струва, че си готина така. Че и се гордееш.

Жива и здрава! Но не си права. Дано някой ден го осъзнаеш.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: eff644361f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Да плачеш ли, да се смееш ли?
От сърце ви желая успех и късмет разбира се! Имате нужда и от двете!

Българин 40(какво значение има? но като прочета нещо подобно ме е срам от това)

Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6e26abeb2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Номер 7, точно хора като теб не съм искала никога да обидя, искрено се извинявам, ако съм ти причинила някакви неприятни емоции. Ноо не можем да отречем, че поне 90% от турците и циганите са пълен отпадък и не се славят с нищо хубаво. Нищо добро не съм видяла от тях, макар че те зло не са видели от мен. На работа има една турска циганка, която освен че вони страшно, прави интриги, драми, лъже и тн. Ако ми предстоеше да си купувам имот някъде, определено бих се зарадвала да чуя, че няма цигани и турци. Наистина съжалявам за теб, че си роден сред тях, но фактите са си факти. Желая ти всичко най-хубаво и благодаря за съвета.

Нина - Авторката

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 739c8a71ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, ти вече би трябвало да си свикнал с това отношение върху теб. Ако искаш да живееш в тази държава, преглъщаш. Ако не -махаш се. На повечето българи вече им е писнало от вседо толеращина и национализма в страната се изостря. Особено след като след 40 години НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ ИЗОБЩО...
Факт 1. Носиш кармата на собствния си народ. Съжалявам. Ако те са лоши и ти си лош. Ние като Българи се стараем да поддържаме име пред целия свят. Аз правя всичко възможно да не петня името на народа си. Другото е извън моя контрол
Факт 2. Не ние искаме да живеем в Турция, а ти искаш да си тук...поради някаква причина. Редно е да се съобразяваш ти.
Факт 3. Водиш почтен живот и съм убеден, че хората които те познават те уважават. Какво се притесняваш от думите на авторката тогава? Нема да се косиш, всичко е наред!

----------
Съжалявам за отклонението от темата:
Нина , отиди в общината и си направи скица.10лв И данъчна оценка. 12лв. После намери един нотариус да те посъветва как да постъпиш. Може и направо да се консултираш с агенция и брокерите ще ти кажат как е най добре, в предвид че нямаш нормален нот. акт. Не се притеснвай, комисионаната за агенцията се поема от купувача.
Наскоро си купих една къща като твоята. Не е голяма сложнотия, не се плаши

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8725f98a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Според мен също цената е прекалено голяма. Първо имаш нот акт само за двора, което ще рече, че къщата не е узаконена, иначе в нот акт пише РЗП. А и строежа е много стар, с пукнатини, и покрива стар, може да има изгнили греди, течове, може да се наложи да се събаря, 1976г все пак е преди 45 год, 45 годишен неизмазан строеж си представям за какво говориш. Второ в централна България, на село до малко градче за 30 хил евро може да се закупи измазана, обзаведена къща вписана в нотариалния акт. Вече купувачите много държат за законността на строежа. Да двора е голям, но почти няма такива, които търсят голям двор, тези които плащат по 30 и нагоре хил евро не им се копае много квадратура и търсят нещо до 500-600кв. м. Нали не си представяш някой да изсипе 70 хил лв, после да обуе галоши и да сади 1,7 декара домати и чушки. А отделно бързото продаване означава намаляне от цената с поне 20%. Виж №4 какво ти е писал от 50 хил за да я продаде бързо трябва да я даде за 40, това са 20%.
Ако я обявиш 70 хил лева, това означава че обявите за същото село за узаконени и измазани къщи в сайтовете са обявени на 80 хил евро. Сравнявам те с едно село до Бургас, там измазана чисто нова узаконена къща с 400кв двор е обявена за 60 хил евро, в същото село недовършената с 2 декара двор и разрешително за строеж от 2018г, онзи ден я дадоха за 28 000 евро. Но пък ти и разрешително за строеж нямаш. Най добре се обърни към брокерите, да ще вземеш по малко от реално платените от купувача, но все пак не разбираш от продажба на имоти и имаш срокове за кредитите.

До 10 ваденто на скица става в кадастъра, не в общината в общината се вади скица и характеристика. А нотариуса не е консултант, консултация става при адвокат, нотариуса ще се изсмее, ако му искаш консултация как да продаваш.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a92d630dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Имай предвид, че ако е гредоред, това смъква цена с още десетина хиляди. Тези цени в номер 4, за които говорех, важат за плоча. Това е много важно. Мен купувачите винаги първо за това ме питаха - дали е гредоред или плоча. Слава Богу, моята беше плоча.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ebf6abd328
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   "Малък областен град" - областен или общински ? Областните градове са над 50 хиляди души всички мисля. Тази цена е много висока според мен. Никога не бих дал такива пари за селска къща освен ако не е нещо уникално - с басейн, беседка и райграс да речем. Просто не са такива цените по селата.

Трябва много внимателно да видиш до кой точно град е близо - сравнявай цените в този град, сравнявай цените в околните му села и ще разбереш горе-долу каква ти е цената на къщата. В града същата къща би трябвало да струва поне 5 пъти повече. Също е важно това село - хубав ли е пътя, поддържа ли се, има ли магазини, аптека. Проучи всичко внимателно. Успех Нина и да не забравиш сайта! :)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cd4f7c3714
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Да видим:
- селска съборетина
- без брокер
- напукани стени
- неизмазано
- неспоменати параметри в акта
- 70 бона

Подобен кенеф се купува за по-евтино от OLX. Иначе ме трогна с бащиния ти комплекс, но не си за висше образование. Лъскай си там пода с Айшето, псувай си модераторите, реви по България, барем някой ден посетиш терапевт за психичните ти отклонения.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 78529e658d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Боже, колко си зле, миличка... просто от далече ти личи, че нито си се занимавала с подобни неща и имаш хабер от тях, нито пък имаш някакъв опит (да не говорим за успехи) в междучовешките отношения...
Труден и болезнен живот те чака, особено като го няма татенцето, да ти цепи въздуха...
Най-добре потърси помощ от психолог, ако питаш мен. Чак след това от брокер, адвокат, финансов съветник и т.н. Тези хора не изпълняват професиите си "за да ти вземат парите", а защото имат принос към процесите в обществото по някакъв начин.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8725f98a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 13 Всъщност Смолян е 30 хил души, а Разград 33 хил души, те са областни центрове. Иначе в село на 10км от града не е 5 пъти по евтино, цените се поизравниха, двуетажна в близкото село може да струва колкото двустаен апартамент (ако къщата е оправена документално измазана и обзаведена). Хората предпочитат да пътуват 10 км в повече, но да имат собствен двор, градина с беседка, свободно парко място и гараж.
Но пък както писах по горе 70 хил е прекалено, за неизмазана къща, дори за смолянско село.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8cabeb6138
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Вижте, жената пита дали може за еди каква си цена да продаде даден имот. Разчита на личните наблюдения на потребителите на сайта, защото досега не се е занимавала с това и няма представа нито от цени, нито от пазар. А вие го обърнахте на другарски съд...
Авторке, ще ти кажа каква цена са ми предлагали за моята извънградска къща, пък ти направи сметка. Къщата ми се намира в селце на 18 км от Околовръстния път на София. На три етажа е. Напълно обзаведена, с всякаква битова техника, с вътрешни баня и отделно тоалетна. Приземният етаж е с кухня, трапезария и малка стая за гости, на втория етаж има две спални и още една по-малка кухня; третият етаж представлява голяма дневна и кабинет в съседство с нея. Има една много обширна тераса, две по-малки, плюс веранда. Дворът е един декар добре поддържана цветна градина и овощни дървета; малък сектор е отделен за зеленчуци. Има необходамата градинска мебел - масички, чадъри, пейки и прочее. Покривът е сменен преди две години. Оградата е каменна. В интериора преобладават дървените облицовки, а терасите и стълбите са с мраморна настилка. Имотът е в началото на селото, но е встрани от централното шосе. До столицата има маршрутки на всеки час. Наоколо повечето постройки са също летни къщи. В селото има три хранителни магазина, два ресторанта, детска градина и здравна служба.
Офертата, която ми предложиха, беше 140 000 лева, т.е. два пъти повече от тази на твоята къща. Сама прецени. На мен цената ми се видя ужасно ниска за триетажна къща практически в предградията на София, в която само трябва да си обуеш пантофите и да се настаниш. Аз нямам намерение на този етап да продавам къщата, защото лятото си я ползваме, но колкото да те ориентирам за цените.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a162a53f92
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Ако за 35 хил. я продадеш на някой голям балък, пак добре. Пролетта купих къща в Тетевен, на два ката, измазана, годна за живеене, без проблем със собствеността, с наистина малък теч през една капандура на покрива за 40 хил.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 78529e658d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   17, ами тя хубаво прави, ама никой не е длъжен да ѝ дава безплатни консултации.
Търси просто на баницата мекото и на работата лекото.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker