Скъперници - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Скъперници
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1570 пъти
Здравейте. Мъж съм на 30г. Не знам при мен ли така се е получило или си е масово явление, но може би повече от половината ми познати мъже са някакви убийствени скъперници. Като се има в предвид, че почти всичките са с хубави професии и сравнително добре реализирали се в тях. Тук не става на въпрос да са прахосници, а става на въпрос, че някои от тях например никъде не ходят като излязат отпуска, като седнат в ресторант най-много една бира да си поръчат и нищо друго, но пък ако е почерпка, ще погълнат огромни количества. Ако ще се ходи някъде с кола се чудят как да не е с тяхната за да не се набутат и какви ли не още ситуации. Някои пътуват гратис в градския транспорт. Имам познат финансист в банка, който си купува дрехи втора употреба, че нямало смисъл да се набута. Просто трябва роман да изпиша, за да дам всички примери. Сред понати момичета и млади жени такова чудо не съм видял. Забелязах го още като бях студент, но тогава винаги съм се замислял, че все пак може да спестяват, да не им достигат средства и т. н. Бях няколко години във връзка и сега за пръв път пак като ерген реших на потърся компания за море или някаква екскурзия. На който и да казах, все бяха въодушевени, но в един момент се почна, че трябвало да е за един уикенд, че трябвало да сме еди колко си човека в колата, за да си разделим парите за гориво, че не знам си къде било много скъпо, постоянно мрънкане и препирни и просто се отказах. Както можете да се досетите тези мъже приятелки нямат, но пък имат огромни претенции и доста странни разбирания спрямо жените. Може би добре направих, че се отказах, да се занимавам с тях. Не ме разбирайте погрешно. Не съм нито някакъв прахосник, нито съм мамино синче, нито пък съм пълен с пари. Като цяло се убивам от работа е доходът ми не е особено голям, но пък е съвсем достатъчен да имам нормален начин на живот. За годините на моя съзнателен живот установих, че скъперничеството и изобщо мисълта в главата ти "да не се минеш и прецакаш" е едно от най-грозните и отблъскващи качества в човека - и при мъжете и при жените, но особено при първите. Сега за пореден път се убедих.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: ac9d73b806
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Един мъж да ни разбере най-после. Най-обичах когато някой такъв нямаше нищо против да харчи и от моята заплата. Познавам много такива, взимат пари от приятелките си, но не защото са закъсли. После, когато ги зарежат, обясняват как жената е била с тях, "заради пари", въпреки че нищо не са дали, а дори са взели от нея. Масово явление. Радвам се, че вече и на мъже прави впечатление колко е грозно.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 68f40105f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Абсолютно те подкрепям.Убийствено е да живееш с такъв скъперник.Живота е милимунда от секундата и човек трябва да го изживее достойно.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 153c814af4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   О, така е. Те са скъперници и за жените и децата си, тия, които имат такива. Тупат се в гърдите колко дават по тях, а всъщност си ги пестят или дават по курви, почивки няма за такива жени и деца. Интересното обаче е, че основно скъперниците се тупат в гърдите колко дали и общо-взето винаги измислят дори пред роднини. Дали им били на ръка Еди колко си - демек нула. Те все нямат, заплата не им дали, това,Нинова, на такива децата им вечно са със стари дрехи и докато другите деца ги водят на планина или море тях не ги водят никъде, това не е предвидено. Кофти работа, масово е тук.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 78206118fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Супер, трябва да има баланс. Икономията е майка на мизерията :)

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6cbe4321ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Викаш дай да са прахосници като теб?

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 9b3336b350
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Има, да, но за щастие познавам само двама млади такива. Единият е ИТ с над 5к заплата, но винаги, когато ще пътува извън София, се моли във ФБ някой да го приюти, за да не плаща нощувки. Другият е бившият мъж на моя приятелка, който през цялото време отказваше да ходят на ресторант, не ѝ купи една вафла, тя му плащаше сметките, а той прекарваше повечето време в селото на техните, за да не харчи консумативи, а после се връщаше с буркани и храна, за да не купува тук. Много е отблъскващо. Майка ми е същата - купува полуизгнили плодове и зеленчуци, защото са евтини и си ги яде. Докато живях с нея, редовно ядях развалена храна, трудно се покриваха и най-основни нужди, защото всичко извън хляб, сирене и сапун, беше разхищение и лиготия. Дрехи, бельо, чорапи, бяла козметика за проблемна кожа, средства за училище и т.н. - абсурд. Но винаги имаше за цигари... Та така, скъперниците са едни от най-жалките и отблъскващи хора, правилно си постъпил.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: f447cbba32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Номер 5, не съм прахосник, но не считам ва нормално, да си тръгнал към някоя бирария след работа и вместо да ядеш там нещо, да минеш през близката баничарница и да си купиш баничка за 70 ст останала от сутринта, че в бирарията освен за една бира ще се набуташ с още 7-8 лв за ядене....

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: cca587bd51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   " Имам познат финансист в банка, който си купува дрехи втора употреба, че нямало смисъл да се набута. "

Аз лично бих се доверил на такъв финансист.

Но да, има хора които отиват в крайности. И аз имах подобен проблеми. При мен основно в от общественият натиск, като мъж, да съм по-прагматичрн, по-сдържан, да жертвам интересите и желанията си, за да осигуря бъдещето на семейстовто ти. Имаше периоди, в които бяхме ужасно зле с парите, а това, че имаше периоди, в които бяхма МНОГО добре, защото пестихме и "се стискахме", не ми повлия добре. Основното бе, че имах ужасяващ двоен стандарт. Към себе си!
Аз нямах право на никакви удоволствия, на никва загуба на време, на никакви разсейки. Дългът ми бе към семейството ми, към неродените ми деца, към бъдещата ми съпруга, към внуците ми, към приятелите ми, към общността ми. Всяка излишно дадена стотника, беше потенциална загуба от десетки хиляди в близките 3-4 десетилетия. Ако давах на себе си пица с приятели и след това един-два коктейла, лишавах бъдещите си деца от образование, хубва дом и възможност за добър живот ... като и пица и коктейли. После го считах за УЖАСЯВАЩА загуба на време. Забавление? Аз нямам нужфда от забавление, аз имам нужда от успехи! Едва когато стигна на финалната права, ще се забавлявам.

И ... истината е, че не се спрях с това особено рано. Едва, когато имах финансовото благополучие и спрях да вярвам, че ако изям една филия хляб с Нутела, ще стана 300 кила, ще съм профукал потенциалната студентска квартира на внуците, че никой никога няма да ме обича, започнах да се отпускам.

Не го казвам, като извинение, нито твърдя, че всички са така, но познавам много мъже, които са минали през това. При някои е пестене, за бъдещето, при други е трупане на пари за бизнес, а трети просот искат скъпи неща. Някой ще се промени, друг не, за съжаление.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 10c78acfe5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Еми аз винаги съм го казвала и пак ще го кажа - по-лошо от жена курва е само стиснат мъж.
Имам същите впечатления като номер 1. В България масово жените издържат мъжете си, ама добре, че влизам в споделито да си “сверя” малко часовника, че по земята българска имало само златотърсачки. ;) Те същите типажи като твоите познати, авторе, през седмица пускат гадни теми за жените. С такова отношение още дълго ще ходят с Мара Шепова.
Ж22

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4132424d3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Аз съм скъперник и се ГОРДЕЯ с това! На 38 г. изкарвам си сам парите, не съм рентиер и родителите ми не са ми купували образование, жилище, кола, вила, остров... НИКОГА през живота си не съм искал пари на заем - и с това се гордея. Качеството ми на живот е като на човек, който получава x3 на мен, защото изкараните от мен пари не отиват за парцали, за неща, които после не помня защо съм купил или за безумна екскурзия до моловете в Дубай. За щастие имам половинка, с която сме на една вълна. Няма как в семейството един да е прахосник, друг да е скъперник и да се разбират добре.

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 51e4dbb97f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ,,Икономията е майка на мизерията,, това, го е казал Тодор Живков. И заради тоя глупендер по времето на соца се живееше добре, благодарение на заеми, които и до ден днешен бедния българин връща! И ще продължава да връща! Живея в една от най-богатите страни в цял свят и след години разбрах, че за да стане най-богата тая страна хората просто си правят сметката. Мой добър приятел предприемач, който кара чисто нов джоб х6 платен в кеш не лизингов, пазарува единствено само в лидл. Децата му не ходят на фризьор, а ги подстригва той с машинка купена преди десет години за десет евро. Ганьо това просто не може да го асимилира и ще се смее с пълен глас, но това истината. Не си ли правиш сметката си оставаш мизерник форевар.







Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 15823a33f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Не се учудвай, понякога най-големите богаташи са най-върлите скъперници. Аз знам за случай шеф на IT фирма да прати служител да му купи минерална вода и после да го навика, че е взел по-скъпа. А пък много хора, които са свикнали да нямат, дават всичко, за да зарадват другите.
Наистина е много грозно за мъж и е добре, че твоите познати нямат връзки. Но някои успяват да излъжат някоя жена, върху която почват да паразитират. Аз съм спестовна, но никога не не съм била стисната и щом видех такъв мъж, бягах с 300. С Чичо Скрудж семейство не може да се гради.щ

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: cd44643fec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Българския мъж въобще не е скъперник, даже е много ларж, когато има. Ако искате да видите какво скъперник елате в Германия, Холандия.
То едни западни теории станаха много популярни в България, като пик ъп и прочее. Тох така ги учи. Не черпете мацката, не й давай ресурсите си, а само големия х. й. Едни е такива промениха българина.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: e73287f882
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Чингисе разбрахме бе бате, разбрахме, че живееш в най-богата страна в Европа. Ама си си останал същия тъп селянин, поне да беше възприел манталетата на тея европейци.
Нешо си много назад с информацията, ако си мислиш, че в България тея неша също не се случват.
Специално скандинавксите страни не ми ги хвали толко, да не почвам с всички минуси на тея изроди. Самия факт, че като нишо ти взимат детето там ми е ясен. Всички еврогейски ценности почват точно от любимата ти Швеция .

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 5d25c61402
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Българина е най лекия случай, германец когато им ходихме семейно на гости, преди вечеря, ни показа касовата бележка от хиперматркета от където е купил продуктите, специално ни каза да погледнем колко струва виното, аз като гост в последствие не можах да вечерям за да му спестя храна и вино. А французин смяташе всяка похарчена от него сума в бири, колко бира от магазина щял да изпие за тези пари.
Всъщност намалението на глада за консуматорство няма нищо лошо докато не вземеш да обиждаш хората около себе си. Нищо лошо не виждам да пиеш само една бира в бирарията, нито пък да търсиш по евтино да пътуваш, чрез споделено пътуване.
А това че не си намерил свои познат, който точно в този момент да търси точно същата почивка която и ти, това не е проблем на твоите познати. Да, когато ти предложат приятно изживяване е нормално първоначално човек да е в еуфория, но като се замисли да се окаже, че в подробностите това не е неговото и не би се чувствал толкова добре. Все пак освен парите си този човек ще инвестира и времето си и тогава започва да преценя струва ли си.
Отделно от всичко е нормално българина да се чувства все прецакан, в България живеем с български заплати и европейски цени, тоест българина ежедневно е набутан и е нормално да търси поне едно нещо е което да не е той набутания.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c174ff163d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   15 Я бръкни в Гугъл страните с най-високо качество на живот в цял свят. Първите пет места са заети от скандинавски страни. Взимат ти детето за най-малкото за доброто на детето, а не за наказание на тоя, който го е пръкнал. Последните две поколения са некадърници и плазмодий, които за себе си не мога да се грижат еле пък за деца. Апсолютни егоисти и безхаберници. По цял ден пафка джоинда и всеки ден води нови тъпкачи в къщи, а детето и със скъсаните обувки и филията намазана с маргарин, и по-голямото гледа по-малкото дете. Ти какво очакваш да я
потупат по рамото и да и се възхитят какъв прекрасен родител е?






Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0e87c06b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До 11 - Демек си социалион дистанциран от преди короната иднивид, който няма никакви изиксвания и живее на ръба на мизерията. Ем да си жив и здравввввв!

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 1237bd5a62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   и аз бях в твоята ситуация, преди 2-3 години спрях да поддържам контакт с такъв тип хора.. все не им се излиза, все пари нямат, все време и т.н и сега съм си сам. Нямам нужда от хора на които като се обадя и нищо не се случва.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 73fc6c0337
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Чингисв, недей обяснява на човек, кокто чете само новини и фейсо и не може да различи истинска от фалшива новина.
Аз също живея в скандинавска страна, като на близка позната и взеха детето, не си боравя с чули-недочули доизмислени разкази и гледане на статуси у фейсо. Детето НЕ се отглежда както трябва, с доста наднормено тегло и буквлано няма в менюто ми нещо различно от чипс, шоколад и пържени картофи. На 6, то е ясно, че майка му така го е научила. Ей такива бг типажи мрънкат колко несправедливо им взели децата. А те родителите нямат акъл на 2 магарета сламата да разделят.
Ж22

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d56420bf83
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Какво ровиш в чуждата паничка, както си искат така ще живеят, правиш се на бохем ли!? Големи женчовци се навъдили, как живеели мъжете!?

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c174ff163d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Тая твоя позната да не си то номер 20? Нормално закрилата да ти вземат детето, ако е с надмормено тегло и го храниш предимно с чипс. Нямаше да е нормално, ако нищо не бяха направили.





Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 9a386ce0c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Не съм аз. Как ще имам дете на 7 години като съм на 22...
Чингисе, Чингисеее

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c174ff163d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Е те в малцинствата почват да правят секс на 12г. на 15г. вече имат две деца 23.





Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c8d73eea76
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Прав си авторе, това е от манталитета. Българите са стиснати, това им е просто заложено. Няколко пъти съм пускал обяви в ОЛХ и там като почнат да ми звънят и да се пазарят, ми идва да им затворя телефона. Искат едва ли не да им подаря това, което съм обявил там, да ама не.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 51a180f581
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Не е само сред българите. Но определено това е една изключително грозна и отблъскваща черта. И аз съм забелязал, че повечето ми познати мъже са такива и изненадващо или не познатите ми жени са доста по-точни.

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: fe6f3d848e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Авторе, като цяло си прав. Аз също познавам подобни хора и за мен това идва от семейството, в което си израсъл. Когато от малък са те възпитавали скъпернически, вероятността да станеш такъв е голяма. Просто за теб е нещо нормално. Имам такъв приятел, понякога му се дразня, но в крайна сметка го приемам такъв, какъвто е. Парите са си негови и той решава какво да ги прави. Освен това, понякога понятието скъперник е доста субективно. Примерно, аз също си купувам дрехи втора употреба, когато са запазени. Първо ми е по-удобно, понеже втори употреби има на всеки ъгъл. Второ, доста от дрехите са по-качествени от повечето боклуци, които се продават в магазините и моловете. И трето - по-евтини са. По същият начин карам 20 годишна кола, като мога да си позволя чисто нова. За мен това е средство за придвижване. А и така не ми пука особено дали някой ще я чукне или ще я одраска. Иначе си я поддържам с хубави части. Аз обичам примерно да пътувам и за това харча най-много пари, когато имам време. Като цяло при всеки е разлчино.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker