Много малко хора избират да са свободни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Много малко хора избират да са свободни
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1290 пъти
Мисля, че няма пълно щастие. Не става хем да си свободен и да имаш много време за себе си, хем да ти валят пари от небето. Това с развития бизнес, при който в даден момент уж всичко ти върви по мед и масло и ти си на тропически остров, пиеш коктейл и управляваш с 2 телефонни разговора на ден 200 души, които бачкат за теб е голяма самозаблуда. Такива неща не са постижими в реалния живот. В реалния живот, за да си паралия или бачкаш за дадена голяма фирма по 8+ часа на ден и се скъсваш от работа просто защото си на пазара на труда и такива като тебе има много желаещи и конкуренцията ще те измести ако се шляеш, или ако си с някакъв бизнес пак трябва да вложиш не 100, а 200% време и усилия, отново защото ако си позволиш миг невнимание конкуренцията те измества на секундата.

В реалния живот също така, изобилието от пари(ако не са ти ги дали мама и татко) е свързано с много труд и със здраво гърчене - всекидневно, в продължение на много години. Съсипваш си здравето, нервите, годините ти минават. Има го и другия вариант - малко по-малко гърчене, повече свободно време, но и по-свити финансови възможности. Интересното е, че забелязвам как повечето хора са готови именно да се гърчат само и само за да имат повече пари.

Ще дам пример. Ако си учител примерно - окей, ясно е, че ще взимаш сравнително малко пари, може цял живот така и да не си вземеш скъпа кола и т.н. Но от друга страна имаш доста свободно време. Още помня, че като ученик са ми казвали за даден учител "днес не е тук, днес няма часове". Тоест реално в една работна седмица даден учител може да вземе +1 свободен ден. Кой ти го дава ? Отделно лятната ваканция - кой ти я дава ? Междучасията - кой ти ги дава ?

Пожарникарите, полицаите и т.н. също не могат да се оплачат от заетост. Да, действително докато станеш пожарникар си е зор, иска се физ. подготовка, после имаш и учения от време на време, но реално докато си на смяна ако няма някакъв спешен случай може съвсем спокойно да си почиваш и лафиш с колеги през свободното време. Разбира се, никой не ти плаща риска за такава професия - сам го избираш и е благородно да рискуваш за други хора, но тук дори не говоря за това. Говоря за чисто времева заетост. В смисъл - такава работа, може да е по-скоро скучна понякога, отколкото интензивна и съсипваща.

Та, тенденцията, която забелязвам е, че мнозинството предпочита да работи здраво, да харчи здраво и все не му стига. Иска пари - но не и свобода. Мисли си, че парите са = свободата, а то не е така. И ми е чудно защо. Има ли смисъл да се съсипваш от бач, за да си силен събота и неделя или лятото за 1 седмица на морето ?Много рядко виждам някой да се оплаква, че го съсипват от работа(момчето с темата по-долу с 14 часовите смени е тема-изключение), но за сметка на това виждам как почти всеки се оплаква, че не му стигат парите. А вие какво бихте избрали - да сте богати и да бачкате като волове, или да живеете по-скромно и с повече свободно време ? Кажете и защо избирате единия или другия вариант.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0a11f902f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Парите се вадят ама времето не се връща.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0ae5966713
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Аз лично си предпочитам свободата, пари се изкарват, но загубено време няма как да върнеш. Истината е че се превърнахме в едно консуматорско общество.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 2030a8a30a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Големите пари се вадят с голям акъл.
А това "Много рядко виждам някой да се оплаква, че го съсипват от работа" е така, защото хората се притеняват, че ще бъдат обсипани с критика.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c300bcda62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Защо реши, че малко пари значи малко труд? Еми не, повечето черноработници се скъсват от бачкане за едни 600/700 лв.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d2f38a5dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Според мен ,човек (или поне аз) трябва да изкарва толкова пари, че да му стигат да си покрие сметките храна поне две почивки на година. Лъскава кола, огромна къща и всеки ден пържоли, никому не са нужни. Една заплата от 1200 лв би била достатъчна. Но тук идва въпроса колко човека в България могат да се похвалят с такава заплата? И съответно от там идва уморителното бачкане - за да си осигуриш един сравнително нормален начин на живот

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: eb4a28e225
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Авторе правилно си преценил нещата.Хората с малко повече акъл предпочитат вариянта да се скапват пет дена, но другите два да са наистина свободни. Да си налеят един резервоар до горе и отпрашат на някъде където поискат без да ги интересува колко струва.Аз също предпочитам този вариянт.И да парите са свобода.Но свобода, която има своята цена! Всяко нещо в живота има цена. Като работиш по-малко и имаш по-малко пари и повече свободни дни каква свобода имаш? Да висиш по парковете и да търкаш пейките с шише минерална вода по цял ден? Или да търкаш дивана у вас и да гледаш телевизия.Това нито е свобода, нито живот, а оцеляване.







Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: dd1f302f23
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Не вярвам, че двете са свързани. Много хора работят много, под постоянен стрес и получават малко пари, както и много хора работят нормални часове, и приятна за тях работа и получават високи заплати.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9e0f8fd1a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Много зависи какво точно разбираш под свобода и какво смяташ да правиш с нея. Да, единият вариант е да поработваш колкото да се изхранваш, без да се напъваш особено. Въпросът е какво ще правиш със свободното време - ще четеш, учиш, пътуваш, изобщо да се развиваш или ще седиш вкъщи и ще си бъркаш в носа. Освен това заниманията с хобита също изискват пари, някои доста сериозни. Не знам как очакваш да се самофинансираш, ако поработваш колкото да не е без хич.
Разбира се, не трябва да се отива в другата крайност: само работа и трупане на пари, без време да ги харчиш. Била съм в такова положение и не е добре.
Истината е някъде по средата, да работиш добре, за да изкарваш добре, за да можеш да живееш добре. Съвсем не е непостижимо, искат се обаче ум или умения, които не всеки притежава

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 25351178a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не мисля, че всеки избира. Тъкмо обратното, струва ми се, че малко хора имат толкова свободен избор. Човек започва в професия, която в идеалния случай харесва, но оттам насетне е направляван от обстоятелствата: материални възможности, талант, контакти, семейно положение, обща икономическа обстановка. В някаква степен може да направлява тези фактори, но може би повече трябва да се нагажда към тях. Огледай се наоколо, колко познати имаш, които са много успели или просто бачкат със средно качество, за да преживяват?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 326cf1b877
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като имаш деца, става невъзможно да ги издържаш с 1000 лв заплата. Кое по напред?

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 3bbc0db0b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   *Парите са = на свобода* обаче не е описано точно :)

тоест

Инвестираните пари = = малко повече свобода

или най-точно


Доходите от инвестирани пари = = = колко часа време можеш да си освободиш(или колко по carefree работа можеш да работиш ) без да сваляш стандарт на живот

Реален пример:
Ако се справяш с около 800 лева като мен(останалите ги инвестирам), можеш да постигнеш около 400 лв. доходност с инвестицията от около 100 000лв влижен капитал (дали в имот/акции с дивиденти) за 10-15 години да кажем. След като актива е изплатен ти може да си ПОЗВОЛИШ да работиш на 4 часа за 400-500лв, защото ще имаш втори поток на пари :)
Или пък да си работиш на 8 и да градиш още източници на пари доката станеш на 50-55г.

Истинката свобода е когато 2, 3, 4 и 5 поток на пари са повече от колко можеш да изкараш със труд(или поне покрива всички разходи)

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 3a2b8615bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Напълно възможно е авторе. Предишния ми шеф е пример. Парите му работят за него. Беше си наем мениджъри за клубовете които държи и идваше веднъж/два пъти на година на място. Живееше си човека екстра. Вероятно и все още си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 6e7318ff65
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   100 пъти по-добре е да си свободен. Да имаш време и за тренировки и за четене - да се развиваш като личност. Като хванеш здравата работа просто не усещаш как лети времето, защото дните ти са много еднообразни. Ставаш тотален робот. Малкото време, през което работих на бюро веднага пуснах шкембак - не оставаше време нито за качествена храна, нито за тренировки.

ZZ

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c138678060
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Проблема е, че много хора работят много, но получават малко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker