За доверието във финансовата система. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За доверието във финансовата система.
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 844 пъти
Всички ние всеки ден по една или друга причина боравим с различни видове валути. На-вече лев за тези които живеят в България. Общото между еврото, доларът, британската лира, левът и т.н е че са валути, които са без друго покритие освен факта че зад тях стои дадена държава или съюз, който ги печата и разпространява . С други думи това са книжни валути и нямат друго покритие освен ДОВЕРИЕТО в този, който ги издава.

Преди години не е било точно така. Първоначално парите са били представени от метали, като златото и среброто. Постепенно почват да се появяват книжни сертификати доказващи собственост върху определено количество злато или сребро.После тези сертификати са заменени от книжните пари, които познаваме, но те отново са имали някакво покритие от злато или сребро. В наши дни вече имаме само книжни пари, които нямат покритие от злато и сребро. Освен това се появяват и така наречените дигитални валути (биткойн), които съвсем са виртуални.

На всичко отгоре книжните пари представляват само 3% от всички пари, които са пуснати в обръщение. Останалите 97% са съвсем виртуални и фигурират просто като някаква цифра в дадена банкова сметка или под формата на даден финансов инструмент (който вече рядко е на хартиен носител).

И така ние живеем сред един океан от виртуални валутни и финансови елементи, които не могат да бъдат пипнати или видяни. С други думи съществуват виртуално и ние знаем че ги имаме без да ги виждаме. Примерно аз имам хиляда лева в банката, но освен една пластмасова картичка в джоба ми наречена банкова карта аз друго нямам. Имам парче пластмаса, с което благодарение на доверието и правилата на съвременната финансова ситема мога да си платя за дадено нещо.Отново стигаме до извода, че всичко това се крепи на ДОВЕРИЕТО.

Сега около нас (телевизия, интернет и т.н) говорят, че в света е налице увеличаваща се инфлация и че това ще се отрази по един или друг начин на стойността на валутите, които притежаваме.

При това положение възникват следните въпроси:
1. Какво да направим, че да спасим евентуалната покупателна стойност на притежаваното от нас нещо, наречено книжна валута?
2. Според Вас до кога ще съществува ДОВЕРИЕТО в съвременната валутна система?

Maverick

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: ae450f9294
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Знаеш ли как става процеса на печатането? Централната банка печата да кажем 100 ла/евро/долари и обикновено ги дава на търговските банки. Обаче ги дава под формата на заем, а не безвъзмездно. Условно да речем, че ги дава на 1% лихва, т.е. търгорвската банка трябва да върне 101 лв след гоина. Тя на свой ред тия 100 лв ги дава на заем на клиентите си на 2% лихва и клиента, т.е. някой от нас трябва да върне 102 лв след година. Обаче в обръщение са пуснати 100 лв. Тези допълнителни 2 лв няма от къде да дойдат и когато рано или късно тези лихви се натрупат във времето, някой просто фалира.

Това е все едно аз да съм крупие и да раздам едно тесте карти - 52 бр. карти на 5 души, а да искам да ми върнат 60 карти. И те си въртят помежду си, един обира друг, друг губи карти и няма как да ми ги върне. Първите, които си направят горницата, си ми връщат картите си с лихвата, обаче това е за сметка на всеки следващ, който има все по-малко и по-малко карти, докато дойде момента, в който вече останалите участници не могат да си върнат картите. И тгоава какво става - това, което стана 2007 г. Т.е. самите кризи са заложени предварително от самата система. Можем и временно да замажем положението, като рададем още едно тесте и временно покрием загубите на тези с по-малко карти, но идва време и тези карти да се връщат. Т.е. просто отлагаме кризата. Нещо такова се случва в момента. Покрай короната се напечатаха доста пари, в същото верме много бизнеси замряха. Т.е. имаш по-голямо количество пари в обръщение, при по-малко производство/бизнес/икономика, т.е. обезпечение. Вече едва ли има човек, който да не е забелязал, че цените на храните тръгнаха рязко нагоре и вероятно тепътрва предстои още поскъпване. Лошата от към реколта година по целия свят поради климатични проблеми допълнително усложнява обстановката. Корабните компании на свой ред значително повишиха цените за транспортиране поради ниския оборот (от ограниченията във връзка с коронавируса), знаете, че при тях икономиите от мащаба са определящи и по-малко товари означават повече разходи на единица транспортирана стока. Това допълнително тласка цените на храните нагоре, защото храните основно се транспортират по вода в световен мащаб.

Та на зима според мен ни чака глад и обезценяване на парите. Ако имате повечко спестявания, купувайте злато - австралийско кенгуру, виенска филхармония и канадски кленов лист. Ако имате възможност, купувайте сребърните варианти, още по-добре, в момента е направо без пари и ще поскъпне двойно в следващите 2-3-4 г., а в следващите 10 четворно. Проблемът е, че в България среброто е с ДДС. Т.е. или прежалвате едни 20%, които вероятно ще се избият от ръста, или купувате от чужбина, ако имате тази възможност, но трябва да се докара до тук физически.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 590bb5ec9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Taka или иначе, плащаме на всичко ДДС. Преди като не плащахме явно, пак го плащахме, без да знаем какво се включва в цената. Не е проблем, че среброто има ДДС. Малко хора ще контрабандират сребро, защото нейде си е без ДДС. Ако цената му се повиши в пъти, 20 % ще станат пренебрежими.
В последните 6-8 м цената на желязото скочи 50-100%.Същото е с медта и алуминия. Има недостиг.
Същото е със среброто поради повишено търсене. Така, че повишението на цената му е съвсем реално.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 362414b500
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Купи си земеделска земя в Добруджа

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 01c2a76c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   В момента в който доверието във финансовата система се изпари всичко се променя и хартиените валути губят всякаква стойност. Има множество такива примери в човешката история.Тогава нещата се рестартират и хората пак се връщат към златото и среброто.После пак се появяват заместители на златото и среброто и така до новата загуба на доверие в тях. Този цикъл се повтаря в последните няколко хиляди години.Относно двата въпроса, моят отговор е следния:
1. Ако имам свободни пари ще си купя някакви благородни метали.
2. Аз лично вече започвам да губя доверие в съвременната финансова система.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 01c2a76c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ДДС на среброто ми е най-малкият проблем при наличие на трилиони книжни пари около мен.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ae450f9294
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, е как не ти е проблем, бе човек? Купуваш сребро за 12 бона (примерно) и моментално в момента на покупката 2-та бона от тях си ги хвърлиш в коша. И каква е гаранцията, че в бъдеще ще скочи с 50% над инфлацията, че да си ги избиеш? Я скочи, я не скочи, не сме пророци и не можем да знаем. А и да скочи, вероятно ще е след години. До тогава я камилата, я камиларя. Може да умра, може да се наложи да изляза от инвестицията по-рано от предвиденото. И какво парвим тогава? Като цяло металите в дългосрочен план скачат с ръста на инфлация и запозват стойността си, те не са толкова за печалби, колкото за защита от инфлация. Има флуктуации, но средните цени дългосрочно вървят горе-долу с инфлацията. И кога ще ги избия аз тези 20%? Ей го имам 12 бона спестявани и автоматично да дам на държавата 2 бона ей така, защото е много готина и после да чакам Михаля да се вдигне евентуално някога с 20% над инфлацията, че да изляза на нула. Не, мерси, по-добре злато. НЕ знам кой е измислил тази простия. Това не е сребро като суровина, а сребърни инвестиционни монети. Как може това да се води стока? По тази логика и златото се използва в технологиите, дай и на него да сложим ДДС. Абсолютни малоумници са тия, които са го измислили. В никоя нормална държава не е така.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 01c2a76c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До номер 6. Благородните метали са дългосрочна инвестиция (по скоро са дългосрочно убежище) и там не се разчита на големи промени в цената.Относно плащането на ДДС не го мисли. Знаеш ли защо? Защото тази цена която ще платиш за среброто има много малко общо с неговата истинска стойност. Това важи и за златото до известна степен. Защо е така? Отговора е много прост: В момента никой не знае колко реално струва една унция злато или сребро. Да има някаква официална цена, но когато не знаеш колко пари има по целият свят в обръщение, как реално да знаеш каква е цената на среброто и златото? Затова не го мисли това ДДС, а се спасявай от книжните валути.Поне това е моето мнение.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 887c0b16ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   До 6 - Така е! Никакво ДДС! Крадци!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d4676660ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Цялата система ще рухне защото е основана на алчност и експлоатация

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 6c7f468fd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Проблемът не са парите или злато млато. Проблемът е, че не никой не иска да работи. Парите са всъщност парче труд, с който да търгуваш. Няма как да не се обезценяват, когато всички са мързели. Златото няма да те спаси, но е по-добре от нищо.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: e2ef54582c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Интересна тема. Лично на мен дори обезпечаването на валута с благородни метали ми се струва крайно субективно. Просто трудно се добиват, а пък се използват за технологични джаджи или просто да показваш социален статут, тоест престиж.

Реално парите могат да се интерпретират като... "Държавата удостоверява, че притежателят на тази хартийка е извършил/а труд в размер на Х валута." И тази валута е субективна. Днес можеш да копаш нивата за 5 лева на час, утре - за 4 лева. Обаче си извършил същото количество труд.

Не знам тъп ли съм, ама нещо не ми го побира главата. Искам да дам един елементарен пример:

Да кажем, че си отглеждаш пиле. Дал си 5 лв за просо, за да го угоиш. Оценяваш труда си на още 5 лв, та общо стават 10.

Аз пък съм копал нивата 2.5 часа, та шефът ми е дал 10 лева. И ми се е дояло пиле. Парите, които искаш ми се струват разумни, та ей ти 10 лв, мерси за пилето, днес ще си похапна като цар.

Интересно ми е как може да се разглежда голямата картинка? Колко обща стойност има тук? Защото аз виждам обща стойност 20 лв (10 лв копане на нива, 10 лв пиле), но реално 15 лв са сменили притежателите си (ти си дал 5 лв за просо, собственикът на нивата е дал 10 лв за копане).

И на всичкото отгоре самото пиле изчезва от сметките, щото съм го изял, а после съм го изпратил поживо-поздраво (във вече по-кафяв и неапетитен вид) в канализацията...

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ae450f9294
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, "но реално 15 лв са сменили притежателите си (ти си дал 5 лв за просо, собственикът на нивата е дал 10 лв за копане)".

Не 15, а 25 лв са сменили притежателя си. Собственика на нивата ти е дал 10 лв, ти си дал 10 лв за пиле (5 за просото и 5 за труда му), собственика на пилето е дал 5 лв за просо. И стават 25 лв. Даже са повече от 25, защото собственика на просто също е дал 3 лв за вода, рента, препарати, семена, горива, машини и т.н. Търговците на препарати са ги дали на производителите, те са дали на работници и на доставчици на суровини за препарати, а те от своя страна са яли пиле и кръга се затваря. Т.е. една и съща банкнота може да обслужи хиляди хора и така да покрие хиляди нужди и да обезпечи хиляди сделки и производства.

Имаше един филм, който проследява живота на една банкнота. Замисли се колко собственици сменя една банкнота за 1 г. и колко сделки и производства/услуги обезпечава.

Например ти си счетоводител и си взел една банкнота от 10 лв за 1 час работа. С нея отиваш в магазина и си купуваш домати и краставици и я даваш на магазинера. Той отива при доставчика и зарежда стока с нея. Доставчика отива при земеделеца и купува нови домати. Земеделеца пък има нужда от счетоводител и ги дава пак на теб, за да му водиш счетоводството.

Ако я нямаше банкнотата, просто щяхте да правите бартери. Банкнотата само улеснява сделките и реално няма нужда за всяка сделка да се емитира нова банкнота. Тя за момента си свършва работата, за да обслужи сделката, после може да отиде и да обслужи друга сделка и т.н. Реално имаш една счетоводна услуга на стойност 10 лв и няколко домата на стойност 10 лв, които си сменят собствениците, но всичко това се обслужва от 1 банкнота.

Ако пък имаш само услуги. Все едно ти си счетоводител, изкарал си 10 лв, после ги даваш на водопроводчика да ти оправи кранчето, той ги дава на интернет доставчика си, той ги дава на електричаря да му поправи бойлера, той ги дава на копача да му прекопае нивата и т.н.хиляди сделки с 1 банкнота. РЕално в икономиката са произведени 10 услуги за по 10 лв, т.е. продукти за 100 лв, но се обслужват все със същите 10 лв.

Т.е. няма знак за равенство между пари в обръщение и реално производство, тъй като едни и същи пари могат да обслужват икономиката неограничено време и многократно. Ако става въпрос едно време е имало почти фиксирано количество злато, което е обслужвало всички сделки по света векове наред, без да е било необходимо за всяка нова сделка да се копае ново злато.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: dccd88edd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Личи си, че темата е писана от някой който усилено се опитва да изглежда интелигентен... но нямам как да се получи като не си...

Иначе да ти отговоря:
"притежаваното от нас нещо, наречено книжна валута"
Ти не притежаваш тази валута. Притежаваш "бон" от централната банка. Тя самата може да прави с този "бон" наквото си иска. Типичното е инфлация, но може и да ти каже - от утре е невалиден.

"до кога ще съществува ДОВЕРИЕТО в съвременната валутна система"
Отдавна не съществува доверие... Имам предвид... тези които знаят как функционира и съответно са станали богати. Доверието на стадотото/бедните както историята показва, е винаги до края, до момента в който валутата изчезне. Така бяха примерно моите баба/дядо които се скъсаха от работа цял живот, и по време на Жан Виденов, като паднаха 3-те нули изгубиха всичките си спестявания... Е парите им не отидоха "на оня свят". Отидоха у кредитните милионери... Това е "магията" на банковата система, и когато си мислиш, че притежават нещо, но реално имаш просто една разписка.

Принципно в България финансовото образование е много ниско, и хората, поне по-опитните, поне избягват валута. Предпочитат да ги вложат в апартамент. И въпреки че това надува имотния балон, пак е по-добре.

"Постепенно почват да се появяват книжни сертификати"

Интересно как тъй се "появяват" :)? Нещата не стават просто ей така. Банките ги пробутват тези сертификати, уж за твое улеснение. После ги улавят, че всъщност раздавали повече сертификати отколкото злато... Ха така... кой да се сети... И как решаваме проблемът, връщаме се към злато? Не естествено! Минаваме само на сертификати. И това става не къде другаде, а любимата ни страна на неограничените възможности - Америка. Никсън премахва златото, когато се разбира че САЩ са напечатали повече долари отколкото имат злато. Но повечето хора не знаят история и как реално се стига до тази финансова система която между другот е само на 50 години...

Вярвай ми, всеки човек който знае как се създава богатство, е наясно, че финансовата система е корумпирана. Но това не значи, че няма да участва в нея, ако това му позволява да прави "пари" и да си купува с тях реални неща - имоти, метали, компании, да спекулира на стоковия пазар и т.н. Примерно Гейтс наското стана ясно, че вече е най-големият собственик на земеделска земя в Щатите... Новото нормално ни го казаха от Световния Икономически Форум - няма да притежавате нищо - и ще бъдете щастливи.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5f8c06219b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До номер 14. Авторът задава въпроси на тема, която е интересна.Споделил е и няколко факта, които са точно така и са известни на повечето хора. Как така реши, че не е интелигентен и иска да се прави на такъв?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker