Каква е тази мания по Волжска България и Татарстан? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Каква е тази мания по Волжска България и Татарстан?
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1671 пъти
От много години се разпространява теорията, че имало и други българи по поречието на река Волга - волжски българи. Даже дядо ми преди пет-шест години беше прочел във вестника и дошъл да ми разказва за това. Днес се натъкнах на видео в ютюб където се говореше на тази тема и в коментарите българи се обясняваха в любов с някакви казаци и таджикистанци. Е, да ви кажа, в интернет е пълно с подобни материали. Та ние имаме повече общо с немците или поляците. С тях поне езика ни е сходен. Но ние по някаква причина сме си избрали онези далечни азиатски народи с които дори ни една дума не споделяме.
Въобще как се отнасяте нормалните хора към тези неща, които като мен разбират за това явление случайно?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0f8c8d3bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Ти не знаеш ли, че там е била голяма и велика България? Почети малко повече по темата и тогава питай!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 662937d70c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Да, там е била Велика Волжска България, но днешното население там няма НИЩО общо като генезис, език, култура и религия с нас, днешните българи. Само погледнете те как изглеждат /между другото татарите са уникално грозни/ и ние - ние сме европейци с една дума - те са някакъв странен евро-азиатски генетичен коктейл.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c35bfb5da7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Най-общо казано.
Преди 681г. сме били един народ, Котраг е брат на Аспарух, но след разделението народите са тръгнали по свои пътища. Дунавска България е приела християнството и е просъществувала 1300 години, а Волжска България са приели мюсюлманството и са паднали под робство на Чингиз Хан ( по спомен ). Двата народа може да имат общи корени, но са съвършенно различни предвид отделното им развитие през вековете!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f0eef2ff83
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   "Та ние имаме повече общо с немците или поляците. С тях поне езика ни е сходен" - моля ? И какво общо имат немците и поляците с българите, още по-малко между езиците ? Немският език е от латинско-скандинавската група езици, а българският е от славянската група езици - между тях няма почти нищо общо. Българският език е най-близко до македонския и сръбския и след това до руски, украински, белоруски - другите славянски езици.

Официалната религия в Германия е протестантство или католицизъм(католицизъм в Полша), в Б-я, Сърбия и Русия е протестантство. Кубратова България и Волжска са били на териториите на днешна Русия, именно от Изток идват прабългарите. Немците генетично са най-близко до скандинавските народи(освен финландците, те са по-близко до руснаците, а ноервежци/датчани/шведи - до немците). Тези неща са изследвани на лабораторно ниво и доказани, хора четете!!!!!

Как се отнасям ? Отнасям се с въодушевление като чувам такива новини, защото е крайно време да си плеснем два шамара и да започнем да работим и да уважаваме Русия, тъй като това е държавата с най-голяма площ и най-много ресурси, които съм сигурен, че в бъдеще ще играят огромна роля, дори на световно ниво - вече мините по Африка, нефта по Близкия Изток и т.н. - голяма част е ограбен от разни компанийки. В Русия 90% от нещата дори не се разработени.

ZZ

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 1a99019d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Мания е много преувеличено. Ако не беше този пост въобще нямаше да се сетя за това, а съм го чел преди много години...

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f0eef2ff83
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторе, глупости си написал. Общото между българите и немците е точно толкова, колкото между японците и африканците.. Следващия път да очакваме "много по-близко сме до папаусите от Нова Гвинея.."

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 7848807be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Българи има и в Италия между другото. Единият брат на Аспарух Алцек е станал гесталд на Самниум, Италия назначен лично от италианския крал Гримоалд I. Това е като цар, само че не на цялата държава, а само на област от нея под властта на краля. Дори има паметник на Алцек в Италия.

Аз не съм българин, но тия неща са ми интересни. Българите едно време са били отделни племена. Хан Кубрат ги е обединил и отцепил от Западния тюркси хаганат. Но по-късно се наложило отделните племена да се разделят и всеки от петте му сина да поеме по различен път, за да оцелее поне един от тях. Само най-големия брат остава там с идеята да забави набезите и да се жертва, за да даде време на останалите братя да се отдалечат. Котраг се установява около днешния гр. Казан. Първоначално успява да запази Волжка България благодарение на арабските набези от юг, което намалява силите на Хазарския хаганат в района. Впоследствие обаче след монголските нашествия в района, те се претопяват с монголите. Днес за наследници на Волжка България се смятат републиките Чувашия и Татарстан, но бъгларите там вече са омешени с други народи и вероятно генетически са се отдалечили доста от Дунавските България, които на свой ред са се омесили с други народи.

Кубер от своя страна създава българска държава в днешна Македония. Впоследствие се обединява с Дунавска България, но при управлението на Владимир Расате, който иска да върне езичеството, куберовите българи застават на негова страна. Впоследствие княз Борис детронира и изважда очите на собствения си син и прогонва куберовите българи, защото са били противници на християнството.

Между другото аспаруховите българи са в основата и на румънския народ. Едно време там е била България. Само че тамошните българи впослесдствие се смесват с местни племена като даки и гети за разлика от южно от Дунав, където се смесват със Седемте славянски племена.

Между другото до средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата – до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. „църковнославянски език“ като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век. И сега, в много издания на Румънската православна църква се употребява латиница изписана със старобългарски шрифт. До ден днешен в Румънския има много български думи. Който говори румънски знае за какво става въпрос.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 92895da521
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Много ми е интересно какво общо смяташ, че имаш с немците? Като човек завършил немска филология и живеещ в Германия, аз пък не виждам такива прилики нито в лингвистичен, нито в културен план, нито по отношение на манталитета. За чисто физическите разлики във външния вид, ръста, структурата на тялото да не говорим.

Поляците пък са масово русоляви/светло кестеняви, класически славяни с по-меки черти - по си приличат със сърбите и с руснаците. При нас общият изглед е доста по-различен. Като говорят тук там случайно хващам по някоя дума и дотам - колко да е сходен езика? Абсурд да разбера ей така директно, без предварителна подготовка, полски филм, текст на песен или да прочета материал на полски.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f664809fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Автора съм

Защо се заяждате за единия пример, не ви разбирам, след като е абсолютно на място. Та ние имамо повече общо с поляците и немците отколкото с волжските българи. Като за начало, както вие казахте, ние сме славяни и индо-европейци каквито са и поляците и немците съответно. В полския език има много еднакви думи с българския, а в немския имаме много еднакви корени. Но това не ни дава правото да твърдим, че сме един народ. Разбира се, вие сте явно тук, за да се заяждате и само търсите върху какво да се хваните и да започнете да тролите.

Доколкото разбрах от вас има и българи в Италия. Аз наистина не знаех и не бях чувал за Алцек и Кубер. И не виждам защо ми е да знам за тях - те са били по ваши думи тюрки.

Моля, кажете ми, как решихте, че в миналото българите и татарите сме били един народ. И също така не съм съгласен с твърдението, че те били "уникално грозни" както твърди номер 2. Явно на тях сме се метнали де ;) Няма как да сме били един народ с тях. Просто това са някакви непотвърдени теории.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f664809fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Автора до номер 8

Аз казах, че имаме ПОВЕЧЕ общо с тях [поляците и немците] отколкото с татарите. Аз СРАВНЯВАМ. Това е всичко, до там. Не казвам нито, че сме един народ, нито нещо повече. И да, с немците поне имаме общи корени на думи, защото сме индо-европейци. Що се отнася до поляците, аз въобще не съм засягал външният вид. Но в твоят случай доводът ти е много неуместен. Аз също имам много русоляви познати българи - но това не значи нищо. Не знам ти с какви хора общуваш или от кой регион си. Що се отнася до езика то между полският и българският има една камара единтична лексика, което ДОКАЗВА правотата на твърдението ми. Примери от гугъл преводача:
/мляко - mleko; огън - ogień; пустиня - pustynia/

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 7848807be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   9, българи и татари не са били един народ, а се омесили впоследствие (по-точно волжките българи). Да, днес дунавските и волжките българи наистина нямат почти нищо общо, защото са се омесили с различни народи - едните с татари и монголи, други със славяни и вероятно траки. И прабългарите не са били тюрки, това отдавна е опровергано. Никой не те кара да се интересуваш, всеки си има интереси. Иначе съм съгласен, че някои преекспонират нещата.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 662937d70c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 2: ето ви татари. Изводите си ги направете сами, защото са очевадни.
https://ngs55.ru/text/culture/2019/04/12/66041680/

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9824101c19
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Тези волжски “българи” или воллжки “татари” си сменят имената както Бен 10 сменя извънземните. Въртят се някакви теории, че прабългарите били тюрки. Знайте, че европеидната раса е генетично най-слабата. Когато европеиди и негри имат деца децата са с предимно негърски черти. Когато европеиди и монголоиди имат деца отново те са с предимно монголоидни черти. И хан Борис славянизирал България. Ок, да кажем, че Дунавска България, много по-силна ако е била тюркска държава се е славянизирала. Как тогава Волжска България ще е запазила идентичността си? Това според мен е лъжа. Да не забравяме и че Първото Българско царство е било нещо като конфедерация между различни племена. Ако историята ни е истина тогава България е създадена от обединените сили на прабългари и славяни, защото сам никой не е можел да воюва срещу Източната Римска империя. И така тази Волжска България ако изобщо е съществувала сега едва ли е останало нещо от нея? Защо? Ами вижте къде е била разположена. Точно по пътя на номадите. Идват монголците и техните съюзници тюрките и унищожават всичко по пътя си. Помитат цели държави, цели империи. Как тази Волжска България ще оцелее до днес ако е била пометена от толкова агресивни врагове? Какво са татарите? Те са били монголоидно тюркско племе, съюзници на монголците. Защо западните ни съседи ни хулят на “татари”? Иронично е много. Татарите са били най-големите врагове на България по едно време. Нападали са България и са били адски агресивни. 10 хилядна татарска войска влязла в Северна България и я подложила на разрушение. Татаринът Чака се възползвал от тебката политическа обстановка в България и успял да се докопа до българския престол. За българския народ било голямо унижение най-големият враг да седне на престола. От там сърбите си измислят и това “българи-татари”. А македонците ни наричат така защото през Втората световна война Тито изпратил агент там да разпространи сръбската теза “българи-татари”. По-късно това се превръща и в една от основните градивни частици на новатамакедонска нация. Тогава също Сталин въвел и терминът “Татарстан”. Той е с персийски произход. И лепнал на ония името татари. Преди това съм чувал, че им създали мини държава Булгаристан в рамките на Руската империя. Това е, сменят си името както Бен 10 извънземните. А кои са истинските татари? Не совърших историята с нашите “приятели” истинските татари. Когато тази татарска войска, за която казах по-горе влиза в България те типично по мюсюлмански и тюркски си взимат български жени и се раждат мелезчета. През турското робство те са били кръвожадни башибозуци. Имало е татарски хаганат на Крим. Русия ги превзема. Екатерина Велика съм чувал, че имала идеи за самостоятелно татарско княжество на Крим. Ние нашите “приятели” българските татари ги депортираме в СССР в края на 40-те, интересно защо ли? А онези татари вече са придобили толкова европеиден вид, че едва ли има нещо татарско в тях. Има и едни други татари в Сибир. Сибирски татари и те май са истинаките. Монголоиди са, изглеждат като истински азиатци. Това знам аз.

И още нещо, когато татарите нападат България сърбите изобщо не се притичват на помощ, а техния ред и той е идвал. А че им позволяваме да ни наричат татари и да мятат това име на знайни и незнайни новосъздадени народи показва колко загубен народ сме.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: aa6c83ae61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Българите сме наследници на най-древния европейски народ - траките. Нашите прадеди са се разселили дори до Индия и Китай. Присъстваме и в скандинавските легенди. Нямаме нищо общо с тюрките или иранците, както дълго години ни пробутват фалшивите проруски теории за произхода ни. Крайно време е нашата история да бъде пренаписана, предвид много новите доказателства които излизат наяве. Българската история е на 5 хиляди години и коренът ни е тук в Европа. Прочетете по темата, има доста материали които вече стават достъпни. Вижте Спароток, много любопитни неща показва и разкрива, подкрепени с лингвистични, изворни, рунически и документални доказателства.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 19faad410d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Имаш интернет, имаш Уикипедия, чети.

Прабългарите са били различен народ от нас, вероятно тюркски. Личи им в религията, битието и по малкото останали думи от прабългарския. Земите около Волга са били заселени от прабългари също, както са дошли тук до Дунава. Те са приели Исляма, ние Христянството; те са запазили до някакъв момент езика, ние сме минали на славянския. Прабългарският е особен сред тюркските езици и единственият останал представител на този клон е сегашният Чувашки. Той се предполага, че е произлязъл от прабългарския. Освен тези неща, не може да се каже много за Волжска България, защото е била заличена от нападения. После вече кой какъв се пише, това е мъгла за мен. Ни те, ни ние можем да кажем, че сме 100% чисти наследници на старите българи.

Връзката ни с волжките е малка - един народ ни е организирал, така да се каже, ползваме сходни имена, но толкова. Това е малко като случая с викингите - на доста места са отишли, доста се е разклонил езикът им. Участвали са във формирането на Киевска Русия, но руснаците не са скандинавци. При нас е нещо подобно.

Иначе е интересно, защото не очакваш да видиш много за България извън граница. А щом разбереш, че далеч не е толкова просто и че тези хора не са били никакви лигльовци, а са създавали империи, това ти дава поне малко повече за размисъл.

13, не ни интересуват дребните ти комплексчета. Като толкова те е страх от една обида онлайн, по-добре не чети форуми.

7, мога ли да попитам от кой етнос/народност си? Малко хора се интересуват от България, дори българите.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f664809fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   От Автора до номер 12

Какво толкова против татарите имаш, че ги наричаш грозни? Хора като хора - ние просто сме свикнали с европейски черти. То и китайците не стават по тази логика. Въобще не беше това темата на въпроса всъщност, че да я сменяш.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 1204b22191
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   15, турчин.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 238e6ad9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   "Манията" е конструирана 30-те години, когато България става съюзник на нацистите. Най-голям враг на нацистите са комунисти, евреи и славяни. По това врем в България комунистите са физически ликвидирани, а евреите (и без това повечето са комунисти) нямат думата.

Обаче има един !ОГРОМЕН! проблем. Българите сме славяни, че и православни християни. А според "Моята борба" на Хитлер, славяните са нисша раса. Е, как да сме съюзници с някой, който ни има за нисша раса? Много просто, трябва да се изобрети друг произход на българите, който да ни сближи с немците. Създава се едно Българо-германско историческо дружество, което почва пропаганда по темата, как не сме славяни и съответно не сме нисша раса. Съответно сме направо арийци (като немците) и не сме толкова близки с тези "долни славяни" руснаците. Нацистите са обсебени от темата за арийския си произход и финансират щедро такива инициативи. По време на войната, докато се шири тази смешка за произхода на българите, окупираме Македония. Македонците обаче си се смятат за славяни и голяма част от тях не приемат българските войничета, на които пък им е говорено как не са славяни, като братски. Затова една от обидите, които македонците хвърлят по нас е "татари".

А защо сега е модерно... Отново е много просто. Русия отново трябва да ни е враг. И как да направиш от най-близкия до българите народ враг? Ами обяснявай, че руснаците не са ни чак толкова близки, обяснявай че всъщност не са ни освободили. Затова се възстанови и тази "татарска" теория, затова и се води пропаганда срещу православието, затова и се опитват да преименуват "Алексaндър Невски" затова и се направи гаврата с Левски, да му измислят и слагат думи срещу Русия в устата.

Всичко е политика, нормални човече. Няма какво да го мислиш чак толкова. Пази си семейството, рода, езика и вярата. Ако го правиш, и това ще мине и децата ти няма да са татари, а ще си останат славяни и православни. Ако обаче забравиш кое е най-важното и тръгнеш по печалби и "стипендии" от "Америка за България", децата ти може и за полово неутрални чанганайци будисти да се пишат.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: a81028c1d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До номер 16 - просто дадох нагледен пример как изглеждат татарите, а изводите са ясни. Тоест, че нямаме нищо общо. Да, била съм там - грозни са. Защо да казваме на чероното бяло? Не казвам добри и лоши - а визуално грозни. Финландците например са красиви хора, на другия полюс.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker