Откъде всички изкараха пари за почивки цяло лято?!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Откъде всички изкараха пари за почивки цяло лято?!?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1899 пъти
Здравейте! Въпросът ми сигурно ще ви стори доста глупав, но цяло лято наблюдавам и се чудя... откъде и как всички изведнъж извадиха пари за почивки в чужбина и по българското черноморие, и то не по една, а по две, три и повече?

Предвид ситуацията с пандемията, съкращаване от работа, безпаричие, изискването на ПЦР за пътуване, който не е никак евтин и т.н. Особено българите... все се оплакваме, че няма пари и т.н., а всички като че ли изкараха цяло лято на морето... как става този номер? Аз работя в чужбина и пестя и т.н., и въпреки всичко не бих казала, че мога да тръгна по Гърции, Испании и прочее по цели седмици, цяло лято. Най-малкото, че отпуската ми не го позволява.

Обръщам се към младите най-вече, защото аз се приспособявам към тях. Примерно, имам една приятелка, която цяла година се скъсва да ходи по почивки със семейството си. Тя е на 23, учи в Лондон (което си е чист лукс), обаче страшно скромно семейство са - майка й работи като учителка в гимназията, за бащата не съм сигурна, но не е милионер в никакъв случай... съвсем "обикновено" българско семейство са си и са от провинцията (от един град сме). В същото време, тъкмо се върнаха от почивка в Испания, по-рано лятото ходиха на Свети Влас, а по-рано тази година на почивка в Банско... по-миналата зима изкараха Коледа в Русия, лятото бяха в Барселона, Лондон и не помня вече къде...

Радвам се на хората, че имат и успяват, но в същото време благородно завиждам и ми е страшно любопитно аджеба откъде пари... ?!?

Огромна част от момичетата, които познавам (20-25 г.) буквално изкараха лятото си на плажа, но не работейки или нещо такова, а на почивка... а аз 3 месеца се чудя дали си струва да дам 200 лева за Ковид тест в едната посока, за да се върна в България и да се видя със наще и приятели, или да топля дивана вкъщи тук... :/

Някак си се чувствам зле като видя колко много се забавляват всички, постоянно са някъде, пътуват, живеят веселят се... а аз първо, че нямам приятели, с които да го правя, второ че постоянно ме плаши идеята че само ще си "харча" парите на вятъра, и че трябва да пестя, защото "не се знае"... :/

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 986b5dc03d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Ами първо някои хора работят,спестяват си,лишават се дори и си изкарват за да отидат на почивка,второ други имат богати родители и гаджета които им плащат екскурзиите примерно и трето,приеми го като съвет не като нападка,вземи се стегни вместо да се чувстваш зле и да хленчиш,направи нещо по въпроса и си изкарай пари,та да ходиш и ти почивки,повярвай ми ако сам не си създадеш стандарт и среда на живот след време този факт ще те комплексира още повече и само ще се ядосваш на хората колко ходят по почивки и т.н. пък ти нямаш нищо и си в депресия,казвам ти го понеже съм го виждал от близо,едно от най-нелицеприятните гледки е комплексиран и смачкан човечец,завиждащ и критикуващ другите,щото видиш как те имали пък той нямал,това е лошо и създава лоши навици ;)

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a5eae6278
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Спестявания, кредит. Аз на море яма да ходя. Имам много отпуска, иначе ми се ходи в чужбина, но трябва да оставя децата да ми ги гледат за да отида, пари имам от Ковид бонуси.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c2302d1e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   И аз същото се чудя. Имам чувството, че май всеки краде откъдето може, не е само Бойко. Защото ако си на заплата няма как да се търкаляш цяло лято по морето. А повечето хора не се успешни бизнесмени както се знае, ами работят на заплата. И тия с богати родители и гаджета не е като с лопата да ги ринеш. Номер 1 казва изкарай пари да ходиш и ти. Ами ако беше толкова лесно досега да си изкарала, не се търкалят пари и възможности под път и над път. Честно и аз не мога да си отговоря на този въпрос. Сега тук сигурно ще започнат да те нападат някакви много успели, че си тъпа и сама си си виновна, че не можеш да изкараш пари, ще започнат да се хвалят колко са по по най. Ок дори така да е не всеки човек се ражда гений който да върти бизнеси за милиони или да прави пари от въздуха. И едва ли тия които виждаш са такива, както каза ти как с една учителска заплата обикалят света. То колкото и да пестиш чак толкова неможеш да спестиш след като имаш сметки за плащане и какво ли не. Аз лично не мога да ти отговоря и за мен това си остава загадка. Единственият ми отговор е че и те крадат отнякъде.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a11de32445
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Наистина спорен въпрос. Дори ме става на въпрос само за почивки. Не знам дали на някой му прави впечатление, но напоследък делът на хората с Айфон се вдигна главомолно, при това не става на въпрос на 2-3 годишни модели взети на старо. Същото е и с останалите марки, при които продажба на на върховите им модели,, които са четири цифрени суми са огромен процент от общите продажби. Ами за последните сгъваеми модели по 3-4 хил. лв опашки пак има, а не всички са бизнесмени. А за заведенията ? Говори се за тежкото положение, но са препълнени, при това при завишените цени. Едно излизане на кафе излиза, колкото половин дневна надница в провинцията ? С ресторантите положението е същото. За отрицателно време всичко поскъпна главомолно, само горивото с повече от 35 %, но потреблението дори мараства. Наистина, както заявява автора, парадоксално е, при това не само с почивките. Но май тенденцията е по целият свят, не само в България, защото в противен случай щеше ли да го има това главомолно търсене и проблеми със суровини и транспорт, за които непрекъснато се говори.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: eab1115b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Пестят. За какво работиш цяла година , ако не може да да отидеш на почивка някъде?! Блъскаш се като глух петел, трупаш парички цяла година и никъде не ходиш. Това живот ли е твоето?! Всичко е желание и приоритети. Все пак животът не е само работа и от вкъщи на работа и обратно.
И ние ще ходим на море, отделили сме пари. Смятам, че сме заслужили поне веднъж в годината да си починем. Полза от скрънздълък няма. Та не се чуди откъде имат пари- заделят си, за да си създадат приятни емоции. А ти и подобните само работите и трупате.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0a88402ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   В България има огромен сив сектор, от който доходите никъде не се отчитат, което не означава, че не се харчат. Родителите на твоята приятелка очевидно имат и други доходи, освен заплатите - наем, рента, хонорари и др., за които ти не знаеш.
Освен това на морето може да се изкара и с много, и с малко. Това, че се снимат пред лъскави хотели, не означава, че спят в тях и ядат в лъскави ресторанти, може да си купуват храна от магазина.
Номер 1 е прав, помисли за допълнителни доходи, смяна на работата, повишаване на квалификацията и т.н., а не в посока защо другите имат, а аз не. Така имаш шанс да промениш нещата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: adbc40afa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Има хора, които цялата година пестят безумно за тази почивка, да не говорим, че седмици наред преравят сайтовете за да намерят някоя почивка на промоция. Да, тя може и да е на нашето море, но никой няма да си признае, че е отседнал в някое 40 годишно бунгало и си носи храна от вкъщи за да спести. Има и такива, които теглят кредит и да, две седмици се правят на голяма работа по курортите, но после цяла година връщат парите я на някоя банка (по добрият вариант), я на фирма за бързи кредити.
Колкото до учещите в чужбина, има много варианти, студентски заеми, работа за да си плащаш обучението, стипендии...
Познавам доста хора, които завършиха в чужбина и тъй като родителите им не са богати, в началото спяха по 5 човека в една стая, а след часовете ходеха да работят. Трудно е, но става.
Така, че не се лъжи от масовата демонстрация на висок стандарт. Всичко е за пред хората.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d80b1caf58
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Работя в чужбина, взимам добри пари, Корона кризата не ме хвана, защото в моята сфера имаше постоянно работа. Това го казвам с цел, че не завиждам, защото имам пари.
Прибрах се това лято за 1 месец отпуск. Ходих малко на море и планина, та и на мен ми направи впечатление този парадокс.
Всеки се оплаква, че няма пари и работа, но заведенията се пукат по шевовете. Мои приятели постоянно се оплакват, но си купуват дрехи за по 100лв, нови айфони, почивки и прочие.
В България имам усещането, че вече всеки 5ти прави разни далавери, не плаща данъци, бачка в сивия сектор или продава наркотици.
Все пак политиците са отражение на народа.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4b098d0fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Първо, много ме съмнява да е цяло лято. Това са единични случаи. А ако е обикновен човек, вероятно работи там цяло лято , ходи на плажа за по 1 час, качва снимки и на вас ви става тъпо.

Българинът е изключително финансово необразован. На всеки втори ъгъл има "кредити", всяка първа и трета реклама по телевизията е за бърз кредит. Имаше една реклама "хем имаш пари, хем имаш кола" и хорицата кляпат с очички и протъркват ръце. Звучи много прекрасно, само че като вземат 10 бона, ще върнат 15. Но българинът иска всичко СЕГА, на момента!

За заведенията - от време на време става, но да дремя там 2-3 пъти седмично, давайки по 3-4 лева за сок, е меко казано тъпотия. И да, може и да е половин провинциален надник, но хората го правят. И пак от тъпотия. Диетата им се състои от пици, бургери и нямат нужните макронутриенти за един пълноценен живот, но пък лапат маркуча на наргилетата, пият кафета от по 3 лева и си дават огромен процент от заплатата, за да правят шефчето на заведението богат. Щеше да е добре, ако поне персоналът получаваше минимум 1000 лева, че да се знае защо сокчетата (които ги купуват за стотинки на едро), са по 3-4 кинта.

Ди Ес, 22

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c6d667ac18
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прото приятелите ти във Фейсбук и инстаграм са ти такива повечето и това виждаш всъшност все повече и повече хора едвам смогват качествено да живеят камо ли такива почивки каквито описваш най-много за 1 седмица некъде и то със хладилните чанти на плажа.Иначе аз преди години карах по цяло лято по плажовете ама да съм имал пари нее просто имах късмет роднини да имам на курортни градове да живеят та може и такива познати да имаш ама като се тагват никой не няма да ти го каже

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 64c997e16d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Момичетата е ясно какво правят на морето със седмици без работа. От малък град съм който последно време доста се изпразни. Половината ми познати са по морето и повечето момчета там сега работят. Някой момичета също, но повечето нищо не правят. Тези с работата са ясни как са там, ама другите не се ли досещаш сама? Простотурват, и нямам предвид да оправят таксиджии или английски и немски туристи, ами са си намерили някой чичко паричко дето им плаща всичко, в замяна те му дават трите дупки и всички са доволни.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 07b113e352
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е, явно завиждането ти не е чак дотам "благородно". Откъде другите имат пари за почивка ти е последният проблем, просто още не го знаеш...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: aa00f9471b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Сега някои ще кажат: "Изкарвай повече!"

Но как да изкараш повече, ако си на фиксирана заплата?

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6812c3824b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Някои хора успяха много да спестят покрай корона кризата. Ние също сме от тях, защото ограничихме пътуванията и излизанията, а доходите ни не се промениха. Нормално е да завиждаш, но не знаеш откъде хората имат доходи. Може да отдават имоти под наем, може да имат добри спестявания, наследство и т.н. Познавам учителка по английски език, която дава много частни уроци и си докарва доста допълнителни пари, с които цяло лято пътува в и извън Европа. Така че вместо да завиждаш и да смяташ парите на хората, помисли как ти да повишиш своите доходи и не се стискай за няколко стотин лева за почивка. В живота трябва да си доставяме и удоволствия, а не само да се ограничаваме. Парите са средство, а не цел и колкото по-скоро го осъзнаеш, толкова по-щастливо ще живееш.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 99e5c86391
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От авторката:

Номер 1, мерси за съветите. Наясно съм, че ако човек сам не си посее, няма как да пожъне после. Далеч съм от мисълта, че ей така както си седя вкъщи, ще се озова на Малдивите. Печеля си пари, пестя си, имам за почивка, имам и за айфон даже (понеже някой го спомена), но не е въпроса в това... сигурно съм комплексирана, да. Прав/а си. А може би и моралът ми е в повечко и трябва да се отпусна малко, да открадна някой друг нелегален лев, да си намеря шугар дади, или Бог знае какво още, за да не съм този "смачкан човечец". :) Не си схванал идеята на поста ми, но мерси че опита!

Номер 3 и 4, споделям мненията Ви напълно. Благодаря, че схванахте идеята на въпроса ми. Точно за това говорех! Както и Вие споменавате - с една държавна заплатка да се търкаляш цяло лято по морето и да си купуваш нови модели телефони всяка година? Не разбирам? Дори да ги имам парите, ми се вижда твърде недообмислено да хвърлиш 2 бондака за телефон, които пари сигура са ти 2 заплати, ако не и повече... ? А наем, сметки, битови нужди, транспорт... ? Да си пестил, пестил... колко?

Дори няма да коментирам каква скъпотия е по българското черноморие... особено последните няколко години. Приятелка се върна от Златните вчера и ми вика едно кафе и кола - 10лв...

Сууупер много се чудя, честно... разбира се, не включвам всички в това число... има хора, които си работят, на сериони позиции и т.н... но... голяма част от връстниците ми, сиреч хора в 20-те си години, я завършили университет, я не... както вика номер 3, цяяяло лято се търкалят по плажа, то не бяха снимки на Градина, по клубове, по не знам си какво, нови модели айфони, басиии... някой дето е крал пари тука има ли? Да ме светне, че и аз искам да се потъркалям на Слънчака, да правя джуки и да снимам как държа изкилиферчена чаша шампанско, докато в далечината се вижда морето, хахаха.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6812c3824b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   13, можеш да изкарваш повече като смениш работата и си повишиш квалификацията. Тогава пак ще си нс фиксирана заплата, но стигаща за нормален живот.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 1c01e7dbc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   11, още на "някоЙ момичета" посегнах да ти цъкна една звездичка, но ти ме втрещи и ме закова, човек! Ти си гений, ти си уникум, ти си нещо невиждано (дори и в "Сподели.нет")!
Язък, че не може да се гласува негативно — бих ти дала минус 100 000 000, не само заради малоумните ти убеждения, а най-вече ме зашемети "простотурват" — това дума ли е?, ако е дума, на какъв език е?, ако е по нашенски, май нещо е сбъркана, според мен минимум пет грешки имаш... Браво, гоУЕм си, в една дума — 5-6 грешки! Гордей се, няма друг като теб...

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b3b916e11d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Всичките ми приятели в България, които ги гледам по цяло лято по плажове и по басейни за разни къщи за гости, добре, че са техните, които им създадоха стандарт на живот, иначе те самите на две магарета сламата не могат да разделят.Мой комшия, който е по-малък от мен но сме израстнали заедно, ами той покрай баща си се ожени, баща му създаде строителна и сметосъбирачна фирма, в която той работи. Дядо му и баба му купиха апартамента. Иначе тук при нас в скандинавието върху всяка заплата се начислява 8% ваканционен бонус, който се изплаща в началото на юни. Тоест върху една средна чиста заплата от 2000 евро имаш едни 1600 евро да бръмчиш по ваканции. Отделно имаш един месец минимум полагаем платен отпуск и там взимаш чисти едни 2000 евро. Естествено през другите 11 месеца бачкаш здраво за всичко това. Тия пари не идват от мама и тате.








Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 8dc266a627
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   В София много хора работят за над 1000 лв, младите не са толкова "бедни", колкото разглезени - затова искат още пари. Лятото като не даваш пари за отопление и си с ниски сметки, не е трудно да заделиш 300 лв месечно и да отидеш някой от уикендите на морето или в чужбина. Юни, юли и август като отидеш за по 3 дни някъде всеки един от месеците и се нащракаш със снимки - ето ти я илюзията, че цяло лято обикаляш света. Естествено, младите искат и от близките си или теглят кредити. Кредисимо щом може да си позволи да прави реклами по главните телевизии наред с банките, значи въобще не им липсват приходи и хора теглещи бързи пари.

ZZ

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0a88402ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   17, ти явно не си гледала интервюто с оная циганка, дето протустирвала :-) Да се чуди човек протестира ли, проституира ли, простира ли... :D Ta и 11 ще е от същата група :-)

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 1454a229f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Хора не е толкова скъпо ако си правиш сметката. Един апартамент под наем ако търсиш усилено може да намериш за 1500-2000 лева за целия сезон и то на до 1 км от плажа, може и по евтино, има гарсониери в Бургас в Зорница за по 250 лв наем на месец, достатъчно е да изиграеш цирк пред хазяйте, че ще наемаш дългосрочно, и три момичета спокойно можете да прекарате лятото в гарсониера за общо 1000 лв наем. Наемаш, набутвате се вътре според големината на жилището 3-4-5 приятелки и приятели делите наема и за цяло лято спането ти идва 300-500 лева. От там следиш да имаш пари за хляб и лютеница, колкото да не умреш от глад, доста от младежите често ядът полуготовите спагети онези дето ги заливаш с гореща вода за 3 минути. Цяло лято можеш да прекараш на морето за има-няма 1000 лева. И живот здравей ходят вечер по купоните, замъква се след полунощ до квартирата да спи, като се събуди пак на плжове и купони.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 38e7bb92da
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   1. Някои пестят
2. Някои момичета си имат плащачи, в това няма спор
3. Хората качват снимки от стари почивки, примерно юни си бил някъде и през септември пак качваш от там, била съм свидетел на такова нещо
4. В Европа можеш да изкараш и с 1000 лв, ако планираш достатъчно рано и добре. Личен опит.
5. Един ваучер за Банско ти е 250 лв за 3ма човека
6. Кредити- работила съм в кредитна фирма и много хора теглят по 2000 лв за почивка
7. Допълнителни доходи, легални или не
8. Други "мизерстват" с храна от магазина, за да изкарат там цял месец. Все едни 1000 лв за цяла година, могат да извадят.

Горе-долу това, не "завиждай" няма за какво.
А случаят, който ти разказа е интересен, но не мисля, че е масов.
Ако съдиш само по социалните мрежи, то там всичко е 1 голяма илюзия, като започнеш от визия, та до "лайфстаил".

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 64c997e16d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   До номер 17 и 20, нарочно съм го написал така, толкова ли сте тъпи?? И нормално да ми даваш единички то нали и ти си същата та сега те е яд, че всъщност си личи доста как си на морето цяло лято без да работиш като някоИ други айде със здраве

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2b9cb595c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Номер 18, а във Финландия при прослужване на 15 години в една и съща фирма после тя ти дава 6 месеца платен отпуск! :) Преди няколко години работех с един пич, който точно тогава излезе в такъв отпуск и ми каза, че там си е нещо нормално и прието от повечето фирми като знак на признателност за дългогодишното доверие към фирмата. Отделно от това, че много собственици на предприятия в по-слънчеви дни (а понякога и в студените такива - там все пак 10 дни в годината е зима) за своя сметка пускат съратниците си в почивен ден или дори им правят някакви готини изненади.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: eab1115b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Авторке, за какво бъхтиш цяла година? ! Да се пълни банковата сметка на шефа ти? ! Да завиждаш на хората, че се веселят? !
Има и еднодневни и двудневни екскурзии и тук, и извън страната. Ама и за това ще ти се свидят пари. Ковидът изобщо не го включвай като явление, той е от година и нещо. Просто не си свикнала да живееш. Имаш примерно 20-30 почивни дни по закон на година, какво ги правиш? ! Има и толкова много празници, които се почива по 4-5 дни. Не включвам даже Коледа и Нова година. Какво ги правиш?
Българското черноморие не струва от поне 20 години, затова хората се пренасочиха към съседните страни. Там има и доста поносими цени и курорти. Ама само знаеш да завиждаш. Хората живеят, ти само гледаш. Всичко опира до приоритети и желание.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 99e5c86391
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Номер 21, ти или не си добре, или си като тези момичета дето се търкалят цяло лято и лапат чучура за някой лев. Как ще изкараш на морето цяло лято с едни 1000 лева и то правейки нищо, без доходи?

Тя и лютеницата е с пари, нали се сещаш... а от тези нудъли, за които говориш, три месеца плътно на нудъли - как я виждаш тази работа?

Отделно, "живот здравей", ходят вечер по купоните както казваш. А с какво ходят? Нали и там се искат пари, я за такси, я за питие, вход, цигарка... плямпаш ей така наизуст ми се струва без даже да си помръднеш мозъчните клетки...

Аз работих две лета подред на Слънчака и ВЪПРЕКИ че бачках и изкарвах по 600 лева месечно, харчех поне половината от заплатата си месечно, като имаш предвид че ДАЖЕ НЕ ХОДИХ по купони и тем подобни, както ти обясняваш... така че с тези хиляда лева си за никъде и то ЦЯЛО ЛЯТО...

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 99e5c86391
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   От авторката и до номер 25: прав/а си. Не съм свикнала да "живея", както каза, защото все още съм в началото на "карирерното си развитие", така да кажа, и някак си все са ме учили да пестя, пестя, пестя... да не бързам и да си събирам паричките за черни дни, дето се казва. Ако СЛУЧАЙНО недай си Боже нещо ми се случи, да имам спестявания... и това ме спира да си "правя кефа" и да живея, сякаш. И ми става чудно, добре... само аз ли съм така? Всички хора, дето ги гледам по инстаграми и фейсбуци, те не се ли притесняват от неочаквани събития и обрати, не се ли притесняват че няма да имат спестявания?!

Но си напълно прав/а!!! Бачкам цяла година, а накрая нищо не правя за себе си. Благодаря за коментара ти, наистина се замислих... отново. И благодаря и на всеки друг, който сподели мнение.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7a2bd9f4e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   Мисля, че това само у нас го има!
Живея в Западна Европа и тук е разпространено следното - обикаляш да гостуваш на най-близки роднини (като се самопоканваш по 3-5 и повече дни, дори седмица), за да пестиш от наеми и разходи за храна! Отврат…, а става дума за богата държава, не е Занзибар, но всеки гледа да мине леко…
Естествено, никой не ми идва в къщи, защото отдавна съм ги отучила от подобни мераци, но се опитаха, все пак, съвсем в началото, ако мине…Навлеци…
Никого не каня на безплатна ваканция и на никого не досаждам, сама съм си господар и си ходя където ми е кеф!
Може да са точно 5 седмици отпуска годишно, но са си мои и неприкосновени!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 951b4d4943
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   И аз се чудя абсолютно същото като теб, авторе, работя в чужбина, не падам под 6 хил лв на месец, последния дори изкарах 8 и не ходя по почивки колкото хората, които работят за минималната. Да не говорим, че в България ми е скъпо. Как става този номер?
Ж22

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 065e5a518d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Има едни около 10-15 000 дето са си вискоката средна класа. Богаташчета , средно-дребни бизнесменчета. Е тия все ги гледаш на почивките през лятото и и през зимата на ски курортите.
Едни и същи са.Другите бедняците, дето им бачкат на тия не ходят на почивка. Щото те им работят, правят им пари, че онези да ходят.
Това се нарича капитализъм. Много е яко ако си от тия десетина - петнадесет хиляди.
Ако си от другите , кофти баце. Сърди се на бедните ти родители , дето са те направили с едната цел да ходиш и да им бачкаш на ония, че да ходят на почивки.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2b9cb595c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Номер 31, не е ли нормално съвсем естествено всеки нормален човек да се постарае да придобие знания и опит в някаква област и с течение на времето да се развива в нея, печелейки по този начин пари, които после да харчи както намери за добре и съобразно доходите си? Не може всички да са все на ръководни длъжности, но до голяма степен от нас самите зависи как ще насочим живота си след навършване на пълнолетие. Решението по отношение на образование и поминък идва на дневен ред именно тогава.
Вярно е, че има една малка част от населението, включваща наследници на вече заможни хора, на които не им се налага да започват от нулата в живота и още от деца са свикнали на лесни пари, но тези едва ли съставляват повече от 1% от цялото население.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fde856df02
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   В чужбина плащаш наем, а тук повечето имат собствено жилище. Имат село или вила, на което си отглеждат плодове и зеленчуци. Цяла година почти никъде не са ходили и са готвили вкъщи.Ти плащаш самолетни билети, а те - не. Ти спестяваш за апартамент или кола, а те - за почивка. Много хора продадоха наследствени ниви или други имоти, чиито цени значително се повишиха и т.н.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f489979096
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Аз не разбирам ти статистическо проучване ли правиш? Всеки живее, както може и желае. Сравнявай се само със себе си!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 86ea772bfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Мило момиче, това с пестенето идва от семейството ти, не вярвам да се промениш много за в бъдеще. Не, че е много лошо, но е другата крайност, противопложно на прахосването. Трябва да има баланс мисля, и време за работа, и време за почивка, и не е свързано единствено с пари.
Защо си мисля, че е малко кофти това със спестяването- не е нужно да се лишаваш, за да имаш за черни дни, просто правиш така, че да изкарваш повече. И не завиждай, че обикновени хора намират начин да си почиват и веселят, това е чудесно! И ти можеш, но към момента премного си в материалното... ако искам да прегърна семейството си не бих се интересувала от цената на теста за пътуване.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 60933940f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Подкрепям авторката и но. 8.

Работя в Лондон за 3000-3500паунда на месец. Прибрах се това лято и отидох на море. За 6 дни похарчих 1200лв и при положение че съм стоял по къмпинги и на палатки. Стая си вземах два пъти за по 60лв. Прави ми впечатление, че цените са супер високи вече. По морето дори си гонят Лондонския стандарт. Че то в Лондон човек може да намери хотел за 25-30паунда.
Та на въпроса - откъде наистина хората могат да си го позволят? Та дори на мен ми струва скъпо. Ако ще стоя две седмици ще похарча сума пари. Не че мис е свидят, просто не си заслужава. Това го казвам във връзка, че хората го правят като че ли от показност, не че наистина е някаква нужда. Не че не обичам морето, кръчмите и особено българското черноморие, но за тия пари има по големи удоволствия. Както се казва на английски за да ме разберете по-добре - overrated.

Колкото до авторката - да живеела. Съгласен съм с коментарите. Особено ако си млада трябва да щракаш с пръсти. После цял живот ще бачкаш. С тази нагласа мисленето ще ти остане бедно. Представи си че държиш една монета в ръката си. Господ иска да ти даде, но ти продължаваш да я стискаш и те е страх че ако си отвориш ръката, ще изпуснеш малкото, което имаш.


М. В.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2b9cb595c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Номер 36, понеже изброи точни стойности, т.е. 1200 лева за 6 дни, това значи, че на ден си харчил по 200 лева. Като приспаднем двете нощувки от по 60 лева всяка (общо 120 лева) и това, че си бил по лагери и палатки, значи в някои дни дори си харчил повече от 200 лева. За какво си харчил толкова пари по черноморието? Таксита до съседни курорти, дискотеки, скъпи ресторанти, скъпи атракции?
Питам те, понеже не се сещам някога да съм харчил подобни суми. Само миналото лято платих в един от дните 150 лева на ресторант, но то беше, защото черпих компанията.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c96425e091
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   До 36 от 37..Не знам защо живо те интересува , имам усещането че се дразниш. Както и да е .Двама сме . Но принципно- гориво - не сме стоели на едно място. Към 1000км сме навъртели. Кръчми , клубове , алкохол и кафета, плажни придналежности , шезлонги и тн.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 580c33c41f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Издтрийте си фейсбуците. Това социалните мрежи е илюзия и само внедрява илюзии че живота на останалите е по-добър от техния. Човек си качва само хубави неща там и като гледа 5-6-7 хубави моменти на различни хора и си казва че това е постоянно при останалите, за разлика от тях самите. Това не е истина.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2fe0da3015
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   Да, номер34, точно това прави, но най-жалкото е, че хората се връзват да ѝ коментират.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2b9cb595c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Номер 38, може би имаш предвид "До 37 от 36"?
Няма дразнение (поне не от моя страна), а коментирам написаните от теб разходи, тъй като се оплакваш от високите цени по нашето черноморие и дори ги сравняваш с тези в Лондон:

"По морето дори си гонят Лондонския стандарт. Че то в Лондон човек може да намери хотел за 25-30паунда."

В мнение 36 така също пише и:

"За 6 дни похарчих 1200лв и при положение че съм стоял по къмпинги и на палатки. Стая си вземах два пъти за по 60лв. Прави ми впечатление, че цените са супер високи вече."

От това следва, че средно на ден са харчени по 200 лева, като от сумата 1200 лева само 10% (120 лева) са отишли за наемане на стая. Но в мнение 38 споменаваш и това:

"Към 1000км сме навъртели. Кръчми , клубове , алкохол и кафета, плажни придналежности , шезлонги"

Горивото не се спада към скъпотиите по морето, защото не зависи от хотелиерите, а от веригите бензиностанции в страната. 1000 км с кола в България и във Великобритания са си все 1000 км и са разходи за гориво, които отиващите на почивка следва да предвидят.

В последните години повече от 50 лева на нощувка не съм плащал, като се касае за двустайни хотелски апартаменти с отделна спалня с двуместно легло и дневна с кухня с разтегателен диван за още двама човека, т.е. общо 4 човека. В някои от тези отсядания на море сме били две двойки в две стаи на общ апартамент и с обща цена на нощувката в рамките на 36-50 лева, така че на човек разходите за това са били между и 9 лева и 17,50 лева. Касае се за хотел "Джулия фемили апартаменти" в Несебър (Booking.com и собствениците на хотела го считат като хотел в рамките на Слънчев бряг) и тези цени могат да бъдат проверени. Отсядал съм и в редица други хотели и къщи за гости, като и там повече от 50 лева не се е налагало да плащам.

А за другите харчове по "Кръчми , клубове , алкохол и кафета, плажни придналежности , шезлонги" всеки сам си решава и простира според преценката за възможностите си. Както има скъпи места, има и по-достъпни такива. Изборът е на всеки отделен човек. Съмнява ме във Великобритания да е по-евтино из хотелите, ресторантите и клубовете покрай плажовете им.

- Кифлоприземител

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker