Шофьорска книжка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Шофьорска книжка
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 896 пъти
Здравейте,
Момче на 19 съм. Преди 2 месеца реших да оползотворя последното си лято като ученик в изкарването на шофьорски курсове. Тъй като през зимата успях да заработя пари, си платих всичко сам. В семейството ми никой не е шофьор и коли нямаме. Въпреки това никога не сме могли да се лишим от каквото и да е пътуване, използвайки друг транспорт.
Та взех си листовките, бчк-то, днес приключи и изпитът ми по кормуване. Що се отнася до самото каране, то ми беше и си остава най-трудно. Изпита си взех на ръба. Неуверен съм, притеснявам се и допускам грешки. Коментарът на изпитващия също потвърди това и ме накара да се замисля дълбоко:
Очевидно не съм типа момче, което е фен на колите и скоростите, като средата, в която съм израснал също оказва влияние. Опитах се да дам всичко от себе си, но уви, усещам се несигурен и осъзнавам, че това не е нещото, което ми се отдава и мога да правя с удоволствие. Поне не на този етап. Може би не му е дошло времето и след година, две ще разсъждавам различно.
В същото време се чувствам потиснат от това, че бях единствен в класа си без книжка. Притеснява ме и бъдещето, където умението ми да карам може би ще се окаже решаващо за вписването ми в обществото. Чувствам се отчаяно

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: df3179a835
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Нямаш бърза работа, ако не ти трябва кола, книжката е вид социална измислица. Аз съм на 30, чак сега ми потрябва, и си изкарах. Има нужда от внимание, но и умения, които да ти вдъхват увереност.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 229389f324
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Леля, чичо, приятел, някой друг близък, който има кола и време, но е спокоен и търпелив, за да те заведе на полигон или някъде извън града, да се поупражняваш, няма ли? Трасетата с колички също вършат работа.
Това, че си отговорен и не обичаш високите скорости е много хубаво! Иначе е нормално в началото да си по-плах. Дори и да нямаш кола сега, има упреснителни курсове, на които по-нататък можеш да се запишеш. Може дори бъдещата ти приятелка да те научи да шофираш. Моето ме научи да плувам и да карам ски, когато бях на 26 г /сега ми е съпруг/, нито родителите ми успяха, нито предишното гадже.
Животът е пред теб! Ще бъдеш шофьор, спокойно!

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 2a26fbb0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Няколко подобни теми вече. Не бил мъж без книжка, нямало да се впише в обществото без книжка, всички без него в класа имали вече книжки... Прочие безсмислици и ЛЪЖИ. Почвам да си мисля, че темите се пишат от автошкола, както половината теми за университетите /т.е. килийните училища/ са рекламни.

Аз съм даскал в голямо софийско училище и миналата година бях класен на 12 клас. ГАРАНТИРАМ, че по-малко от половината имат книжки. Всички имат книжки в техникума за транспортна и подемна техника на пл. Възраждане.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 11b06ada45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Собственият автомобил по-скоро вече стана необходимост. Не говоря за стари коли, които харчат много и се водят мощни и ги купуват, за да впечатляват кифлите. Става въпрос за автомобили, които са удобни за паркиране, пътуване и за работа.
Според мен имаш много правилно мислене - книжката не те прави рали състезател и не е казано, че трябва да вдигаш 100 км/час в населено място или 200 км/час по магистралата. Има си ограничения - до 50 км в населените места (в по-големите градове има изключение за някои булеварди). Ще се изненадаш как първо 20-30 км/час ще ти се струва висока скорост, но с времето 50-60 ще ти се виждат нормални.
Щом си взел книжка и си харчил собствените си пари, значи имаш желание. Не губи време, нужен ти е опит, иначе ще отлагаш и ще забравиш нещата. Нуждаеш се от шофиране извън града, в града, да усетиш колата, да усетиш отговорността, да знаеш, че ти трябва да реагираш и да поправяш грешките си. И не се плаши - истината е, че шофьорите не са много толерантни и ще те изпреварват, ще натискат клаксона, по-невъзпитаните ще те псуват. Какво да се прави - такива са! Ще трябва да свикнеш с това.
Иначе собственият автомобил ти дава някаква свобода - можеш да пътуваш по екскурзии, да пазаруваш на различни места, да работиш в друго населено място, при спешна нужда да закараш някого до болница, аптека.
Не се отказвай, а си дай време и опитвай :)

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4784bfdce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Спокойно де, току-що си взел книжка, нормално е дс се притесняваш, ама чак пък да се отчайваш? ! Да не мислиш, че по-старите шофьори сме тръгнали като шампиони от формула 1? !
Вариант да караш кола с човек който и да те напътства- пусни си обява за 1 час седмично примерно и два по половина на разумна за двете страни цена ако нямаш съвсем никакви близки с кола които да ти помогнат малко.
Аз собствена кола имах 4 г след като взех книжка. И особено първите месеци след това ми се схващаше вратът от напрежение след всяко шофиране, дори за 15 мин. да е било. Ами нормално е.
Мисля, че се сещам за темата ти, поздравления за успешният изпит!

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 95d02f2cbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Виж сега, учебните часове за кормуване са крайно недостатъчни, това е ясно. Там те обучават на две на три, без да хабят много време и бензин за теб и хайде следващия - ти си просто банкноти за тях, клиент. Точно затова стават катастрофи, и масово от младежи, защото вземат книжка на 18 и вече на бала пияни зад волана. И аз си взех изпита с наказателни точки между другото, просто часовете са недостатъчно - после трябваше да се дообучавам сам.

Никой не е станал "шофьор", само защото си е изкарал изискуемите часове при инструктора. Може да си вземеш изпита гладко, ако ти се отдава карането, но това няма да те направи опитен шофьор. Опит се трупа с каране и само с каране. Като си изкарах книжката, излизах вечер като няма движение и въпреки това на няколко пъти задрах колата докато паркирам и т. н.! Според мен ако искаш да си шофьор, при първа възможност си вземи една таратайка за 1000 лева дори и карай някъде извънградско с нея, учи се да паркираш и т. н., защото ако не практикуваш просто се забравя.

Ако пък ли не - не е казано, че всички трябва да са шофьори. Това не е призванието на всеки. В София метрото и градския се използват също толкова масово, да не казвам по-масово и от колите. Лятно време виждам и мнозина с колелета, електрически тротинетки и т. н. - всеки се придвижва както може. Отделно, че колата си е едно перо в бюджета, което изобщо не е за подценяване. Може би единствената причина, поради която си я позволявам е, че я ползваме семейно и следователно не ми пада целият разход на главата - имаш Гражданска отговорност, Винетка, Данък, Преглед, летни/зимни гуми, масло, гориво. И пак - не джиткам с нея всеки ден, обичам и да ходя пеш!

Кръговратът от колата -> в офиса -> на стола за ядене -> на дивана вкъщи, въобще не е здравословен, трябва да има и физ. активност.

ZZ

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8e1b62a2cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Наблегни на това да се развиеш кариерно, а след примерно 5 години ще се запишеш на Опреснителни курсове, като преди това добре проучи за качествен инструктор, който да не е някой невротичен дядка или злобна госпожа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker