Защо Русия не е икономически гигант? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо Русия не е икономически гигант?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1787 пъти
Добре, отговорът може би е Корупция, но как може страна толкова богата на нефт и още куп други полезни изкопаеми да има такъв нисък стандарт на живот?!?

Реално погледнато 10%(ако не и по-малко) от руснаците са супер добре/богати, а останала част мизерстват.

Доста често съм разговарял с "нормални" руснаци във Варна и сами споделяли, че е голяма мизерия. Самият факт, че мин.работна заплата е 300 долара, говори достатъчно.

Защо Русия не може да произвежда автмобили, които да са конкурентни на западните?

Защо Раша няма собствен Смартфон, които да се конкурира със Самсунг и пр. ?

Имат една армия, която реално погледнато е силна и модерна, но по бюджет отстъпа на САЩ.

Имат многобройно население и добри учени, но повечето от тях работят в Америка или Финландия. Визирам инженери и програмисти.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: c58a4ba76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ами тези по-малко от 10% експлоатират останалите. Останалите не могат да си позволят нормален стандарт, оттам образование - оттам липса на кадри или по-точно липса на потребление, което се дължи на първото.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e3cd674272
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Путин. Точно и ясно. От руснак.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 503fafbac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

4.   Русия Е икономически гигант, или по-точно икономически супер-гигант. 1/8 от Земята, само на Камчатка имаш ресурси колкото в половин Европа, а това ти е Дальньй Восток(Далечен Изток). Преди Камчатка имаш Сибир, Урал, Прикавказие, Подмосковие. Всичко това се ресурси, ресурси, ресурси. Бъдещето демек.

Остави го стандарта на живот. Той не е толкова важен - днес е висок, утре е нисък - важни са ресурсите. Те затова толкова ги мразят, защото само там все още не са "пробили" западните компанийки, така наречените инвеститори(поробители), които са пуснали по цял свят пипала като октопод. Само Русия се държи - Конго, ЮАР, България - всичко друго е заграбено и разпродадено.

Стандарта е нисък, защото им е малко населението за тази площ, коцентрирано предимно в Европейската част - Москва, Петербург, Екатеринбург, Волоград. Освен това Русия традиционно се развива малко по-бавно, все пак промишлената революция е започнала в Англия и после САЩ, Хенри Форд като е произвеждал масово автомобили 20те години на миналия век, в Русия още са се движели с конски впрягове. Не им бери грижи, ще наваксат.

ZZ

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c49dc757fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Аз самият съм руснак и не разбирам реално защо е така.

Полезните изкопаеми със сигурност помагат на определени региони. Най-добрият град за живеене в Русия според всички класации вече 10 години е Тюмен - именно там са находищата на природен газ. И това съвсем не е някакво малко градче - има почти 700 хил. жители.

Иначе що се отнася до конкурентните смартфони, то според мен проблема не е там защо ги няма, а защо бяха наляти една камара пари в тяхното създаване. В днешния изключително конкурентен свят подобни проекти не могат да бъдат развити туко така - Майкрософт, Самсунг и Епъл съществуват вече повече от 40 години. Първият Макинтош въобще е пуснат на пазара още преди Русия да се появи.

Същото се отнася и до автомобилите с тази разлика, че там Русия е добре (Камаз, Лада). Това че не са силни на световния пазар е друг въпрос. Може би лош мениджмънт.

Аз лично бих посочил като главни проблеми бюрокрацията, монополите, олигарсите (които източват Русия), корупцията, разрухата настъпила след разпадането на Съветския Съюз и вероятно международните санкции и изолация. Но колкото и да е банално си зависи от хората (трудолюбие, дисциплина).

Обективно погледнато, разбира се, в Русия не е така мизерно както се твърди. Има много добри градове и региони, които не отстъпват по градоустройство на Западна Европа. Плюс всичко по магазините е местна продукция. А определени сфери като например железопътният транспорт са много добре развити.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a6c05a2b75
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   В Русия, Украйна, Беларус и няколко други бивши съветски републики се произвежда много качествена храна. Такава, каквато имахме и в България преди отпадането на задължителния Български държавен стандарт за храните. след този период позволиха в България въвеждане в употреба на стотиците отровни Е-та, много от които причиняват ракови образувания, Алцхаймер и други опасни болести. Но това е друга тема.

В Русия (и в СССР преди това) нямаше качествени коли, тъй като всеки по-вещ инженер и програмист е бил вербуван да служи за разработката на самолети, танкове, кораби, подводници, оръжия и каквото се сетите още.
Отделно, че те още преди десетки години са имали страхотни за времето си разработки на коли, но държавният апарат не е допускал те да достигнат до производство, тъй като целта е била да произвеждат възможно повече бройки на възможно най-ниска цена. Убягвал им е тънкият момент, че ако бяха пуснали един малък евтин модел и един по-скъп голям такъв (със споделени части между тях), хем щяха да задоволят търсенето на достъпни коли, хем и щяха да са конкурентноспособни на западния пазар и да вкарват чужда валута в Русия/СССР.
Но вместо да бъдат одобрени, в продължение на десетки години се произвеждаха едни и същи морално остарели модели, които нямаше как до безкрай да устояват в условията на пазарна икономика срещу новите модели на западните производители. Аз лично съм най-впечатлено от АЗЛК Москвич 2144 Истра (от него е вдъхновен моделът Бертоне Порше Каризма) и Лада Рапан. Тази Лада няма как да влезе в серийно производство, но е показателна за дарбата на нейните създатели, които имат и десетки други образци, които са били отхвърляни от ръководни кадри, нямащи си понятие от красиви форми и голямото им значение за успеха на даден модел на пазара.

Иначе по отношение на всъдеходи и високопроходими камиони, руснаците винаги са били силни. Заради качествата си, "Камаз" са недостижими на рали "Дакар" (старо име "Париж-Дакар") с 12 победи до момента, а на второ място с 6 победи е "Татра". Все пак в Русия има необятни недружелюбни местности и там е от ключово значение да имаш високопроходими, здрави, евтини и лесни за поддръжка превозни средства.

- Кифлоприземител

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c58a4ba76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   4., по-малкото население е точно предпоставка за по-добър стандарт, ресурсите (печалбата от тях) би трябвало да се разпределя м/у по-малко хора. Норвегия, Швеция, Исландия са така. И нямат кой знае какви ресурси (поне са по-малко). Защо всички там живеят по-добре?!
5., има добри градове и региони, въпросът е защо не са всички такива и защо дори голяма част от живеещите точно там нямат достъп до това качество?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b1c2d2c8c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   На кратко: Русия плаща репарации от студената война на запада.

На дълго: Запада има за цел Русия да бъде върната в 18ти век, както и всички славяни затрити - заради идеологичските ни разбирания. Инсталирали са си олигарсите, по същия начин както си инсталират диктатори-президенти по целия свят.

Добрите новини са , че в Русия все още има здрав разум, който обаче почива. Чака запада да се осере. И това ще се случи.
Запада е налял 4 КВАДРАЛИОНА долара за да спечели студената война. И сигурно 10 пъти по толкова за да инсталира Ковид помията в умовете на хората. Но това не може да продължава вечно и управлението на Путин го знае.
В момента запада е силен в Русия и диктува , защото поданиците като но3 тук са промити да искат айфони и да вярват в капитализма. Няма как да стане революция с тия буклуци. Но пък и тия буклуци са толкова важни за Путин, колкото и за Байдън. Те са мнозинство. Наивното мнозинство, което е фурнаджийската лопата на всяка "демокрация".
Затова в момента си играят на формиране на обществено мнение. Сиреч-намираме се в информационна война.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 55026ec0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Никоя страна не произвежда всичко сама.
В Русия произвеждат това, в което са силни. И се опитват да се върнат там, където могат - например в авиацията.

Ти вместо да се вайкаш за Русия - по-добре гледай себе си.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c9ecfcd2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, и Германия плаща. На въпроса - много се краде. Тя и България има немалко ресурси, ама пак сме бедни.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b29d58ae77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Защото от както съществува официално Русия, е трън в очите на целият свят. Като се започне от монголците преди 1000 години,мине се през поляците преди 500, след това през шведите преди 400 мине се през Наполеон преди 300, след това срещу Франция и Англия преди 200, след това срещу Япония и ПСВ и се достигне до Втората светлина Ема време има, в която загиват 30 млн. Руснаци и цялата горна инфраструктура е унищожена. Само последната световна величина война и струва косвено стотици милиони население днес и хиляди тонове злато днес. То и самата цел на ВСВ е да се унищожи Русия, но уви Сталин удържа. Как някой може да предизвика гресира, влак като тъкмо като се възстанови от предишният геноцид срещу него бива нападна и унищожаване отново и започва от нулата. При всичките, десетки войни назад в историята е така. Например на територията на САЩ като изключим смехотворната им гражданска война и няколко престрелки с индианците и мексиканците са нямали война на своя територия. Във ВСВ сащ губят 200-300 Хил човека, а икономии милата им разраства неколкократно, точно на обратно на СССР. Мислите ли, че е случайно ? И ето отново, Русия започва да се стабилизира и хайде 2014 отново и обявяват война. Само, че този път хибридна. Икономически санкции поради измислени причини, а в същото време, всички медии щ, социални мрежи и милиони тролове, които изобилстват и тук дезинформират всички останали. В такава среда, когато всички са срещу тебе как се прогресира ?

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a78931a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

14.   Русия винаги е била трън в очите на Запада, който смята, че прекалено малко население притежава прекалено много територия и ресурси. Именно затова Русия е принудена да отделя изключително голям дял от богатствата си за отбрана , което не позволява на хората да харчат на воля. В далечна перспектива тази политика ще им се изплати. Просто нямат друг изход. Ако допуснат западни компании да ги превземат, ще ги превърнат в територия като България, а голяма част от населението ще загине от глад, болести и наркотици.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7fef8e4681
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Русия е много повече от колкото е познато на всички. Под масата, не само с Америка, ами и с други държави си стискат ръцете и се покриват за всичко.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a9a54c864e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Да, имат и природни ресурси и много население, но 90% от това население е с крепосническо мислене. Бащицата да реши, той да ги ръководи, а те сляпо да се подчиняват, защото от поколения са свикнали така. Е, преди е имало аристокрация, сега има олигарси, точно защото обикновеният руснак не желае да поеме отговорност за живота си.
И за съжаление този манталитет е често срещан и у нас. Виж само какво става по време на избори и как масово се търси поредния месия, който ще дойде и по едва ли не чудодеен начин ще ни спаси и от бедността и от корупцията и от ромските набези... абе от всичко! И разбира се след това разочарованието е огромно и търсим нов "спасител".
А руснаците са дори по-зле, те дори не търсят нов. Примирили са се с Путин и това си е. Добър, лош, няма значение, той е бащицата, едва ли не преродения цар. А както знаем, няма значение дали царят е добър или лош, той е господарят и всеки руски мужик е длъжен да преклони глава и да си държи устата затворена.
Ето за това в Русия са бедни, защото живеят с толкова с колкото реши господаря. А както знаем, беден народ лесно се управлява, защото от борба за хляба не му остава време да мисли и да задава неудобни въпроси.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4048874f22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Това е все едно да ме питаш защо Швейцария е толкова богата, след като нямат никакви ресурси. Може да имат банки, но те са частни и не всички са мениджъри. Все пак дори и там касиерките едва ли са богати.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2d37b0f252
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

18.   Глей ся. Не е важно само колко ресурси имаш, а и как ги управляваш и разпределяш. Ей го Япония, Швейцария, Андора, Лихтенщайн, Люксембург, Ирландия нямат ресурси, ама са сред най-богатите. А в Африка има един куп примери за държави богати на злато, петрол, диаманти, ама ги държат една шепа хора и файда за държавата и населението. Русия може да има ресурси, ама ги държат стотина души, а останалите 150 млн ядат бахура. Кел файда.

Между другото само 5% от БВП на Дубай идва от петрола. Защо ли? Ами защото хората през годините са инвестирали всички приходи от петрол в туризъм, банково дело, пристанища, летища, имоти, строителство на инфраструктура и сега освен приходи от петрол имат още 20 пъти по толкова от хиляди други браншове. Отделно шейха праща най-умните да учат на запад на негови разноски и после ги връща да въвеждат ноу-хау. Ей това е умно управление на ресурсите. Швейцария няма шриродни ресурси примерно, обаче имат банки и ето ти ресурс от вън - парите в банките. Ирландия пък с ниски данъци и образовано население, както и с близостта си до Англия, привлече много ивнестиции от вън и ето ти ресурс, без да имаш природни такива. Японците откраднаха навремето технологията и си направиха свои автомобилни заводи и ето ти икономика без ресурси. Въпреки че си внасят всички суровини, пак са сконкурентни на световно ниво.

А Раша и бг-то и трилиони ресурси да имат, файда няма, защото просто ще дойдат 10 мутри, ще узорпират всичко и останалите ще духат и готово. Това е разликата между умния и алчния политик. Умния ще направи така, че да има и за него, и за хората и да го помнят с добро. А алчния иска да се налапа колкото може повече и за по-кратко време и след него потоп и го боли хуя. То няма и от какво да се плаши, защото в съда са негови хора. За какво му е да се занимава да гради икономика и бизнеси, като може просто да си открадне всичко за няколко години и да си бие камшика. Той не мисли "дай сега да изградим икономика и ще има за мен и за хората поколения напред, да си оправя аз на бързо положението, пък другите да го лапат".

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f319f2e704
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Не си достатъчно информиран, а задаваш въпроси, които имат много дълги отговори. Ще опитам с кратки отговори.
1.Защо Русия не е икономически гигант?

Тя е, ти не знаеш, защото на теб няма кой да ти я похвали по телевизията, както ти хвалят други държави.

2. Добре, отговорът може би е Корупция, но как може страна толкова богата на нефт и още куп други полезни изкопаеми да има такъв нисък стандарт на живот?!?

Русия е много богата на нефт, но нейния нефт е много скъпо да се добие и транспортира. Полезните изкопаеми са далеч, дълбоко и с много примеси, добивът е много скъп.

3. Реално погледнато 10%(ако не и по-малко) от руснаците са супер добре/богати, а останала част мизерстват.


Те това точно се нарича капитализъм 10% много богати и другите на преживяване.

4. Самият факт, че мин.работна заплата е 300 долара, говори достатъчно.

Една цифра няма как да ти говори достатъчно, защото не е важна цифрата, ако не знаеш колко точно стоки можеш да купиш с нея. Стандарт напокупателната способност (СПС), Русия са на 6 място в света, където България е на 76 място. Минималната им работна заплата е 795 лева, НО.... Токът им примерно е 10ст за kWh, билет за градски транспорт е 75 ст, водата и парното са много евтини, а за пенсионерите парното е безплатно, плаща го държавата. На бензиностанциите зареждаш доста по евтино за литър гориво, а такситата возят за от 22ст до 65 ст на км. Кутия цигари е между 3 лв и 3,80 лева. Виж алкохолът е доста скъп и вероятно руснаците с които си говорил на маса от това страдат, бутилка уиски там е 44лв, джинът 48лв, а водката 22лв, но те както и българите си произвеждат домашен алкохол в доволни количества.

5. Защо Русия не може да произвежда автмобили, които да са конкурентни на западните?

Те произвеждат но вноса в Европа е сложен, иначе русия изнася над 300 000 автомобила годишно, но не за България и Европа а по скоро за Иран, Ливан, Йордания, Индия и някой африкански държави. Произвеждат и много кемпери и каравани, но ти не ги познаваш.

4 Защо Раша няма собствен Смартфон, които да се конкурира със Самсунг и пр. ?

Имат телефони, но няма внос за Европа (политика). Техни марки са Yota, Irbis, Explay, Dexp, Digma, Стридите са тяхната евтина марка и т.н.

5.Имат една армия, която реално погледнато е силна и модерна, но по бюджет отстъпа на САЩ.

Как няма да отсъпва на САЩ, колко държави ограби Русия през последните години и колко войни създаде САЩ? Я помисли парите за военни на САЩ от САЩ ли идват?

6. Имат многобройно население и добри учени, но повечето от тях работят в Америка или Финландия. Визирам инженери и програмисти.

Не са повечето, не отричам за стотината отишли в други държави, но не повечето, нима мислиш че това огромно население имат само няколко стотин учени? Просто до теб не достига информация, имаме цензура свързана с фактите за Русия, ние сме Американска колония, това е.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 1c790ad897
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Русия не е страна, а мафиотска организация. Руската мафия притежава над 30 процента активи от икономиката на цялата страна, или казано накратко от Русия. От там държавата се управлява според интересите на мафията, а не според тези на народа и развитието. На руската мафия и е през оная работа Русия да бъдела високотелхнологична страна или как бил народът. Тях ги интересява само да им вървят кинтите и да са вплетени във властта. Незаобиколим фактор са и който не играе по тяхната или се опита да променя нещо се отстрелва като говедо. Да се разтури корупцията и мафията в Русия е равносино да се разтури и колабира цялата страна, както казах те са почти едно и също. Затова просто няма как да стане това. Отделно основният и източник на пари - от продавжбата на природни богатства на които е изобилна, по-голямата част от тия пари отиват за въоръжаване, тоест за охрана на тези богатства от външни фактори. Историята им е набила до болка в канчето, колко будни трябва да са в пазенето на природните си богатства от външна инвазия. Така марак и в изобилие от природни богатства руснаците не могат да се радват на тях и не виждат нищо от тях. Руснаците затова най-много обичат Сталин, защото той прочистваше на интервали всеки и навсякъде, което ще рече, че те харесват повече сатрапът избил наред, без да подбира 20 милиона руснаци, пред сегашното положение на здрава и неподвижна прегръдка с октоподът.

Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 503fafbac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Руснаците са един от най-изстрадалите народи и само заради това съм сигурен, че ще дръпнат супер много в бъдеще. Просто имат моралните устои и психиката да го направят - нещо, което в западните нации не съществува. Както казаха по-горе, докато САЩ имат една Гражданска война и един Пърл Харбър, който журналята раздухва до безкрай, че чак и филм има - то Русия САМО през 20 в. има Първа световна, Гражданска война, колективизация, сталинистки чистки, глад, Втора световна(с най-много жертви), разпад на СССР с всички последващи икономически и политически трусове.

Как да ти е окей икономиката, като непрекъснато е била съсипвана ? Как да ти е окей икономиката, когато през Втората световна почти всеки мъж(и младеж) заминава на фронта, а жените остават да бачкат на полето и в заводите ?! Те затова сега рускините като станат на 40-50г. и стават "тьотки" - по 80 кг здрави лелки - защото и генът им е променен от бачкане и размяна на ролята на половете - били са и жена и мъж, и вуйчо, и работник, и строител и т.н.. И докато в момента икономиката в света преживява криза заради вируса, то руската икономика е била многократно пред пълен РАЗПАД и то не преди 10 века, а преди 80-100 години!

Не е лесно целият западен свят да те мрази и то от векове, да ти налагат постоянно санкции, да те изолират от световната икономика и да ти обезценяват валутата. да си прицел на разни побърканяци и грандомани(Наполеон, Хитлер) и в такива условия да правиш разни модерни джаджи. Русия обаче няма да клекне никога, Наполеон е смятан за един от най-великите стратези и се проваля, а Хитлеровата армия е била технологично най-добрата в света, когато предприема операция Барбароса с около 80% от наличните войски(забележете - с 20% трябва да се справят Франция, Англия и САЩ на Западния фронт, а с 80% СССР на Източния!).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5231e8beff
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Причината е в начина на мислене на елита им. Русия , според оценката на ООН е развиваща се страна. На пръв поглед има всичко-полезни изкопаеми, образовани хора, голям пазар. Но... начина на мислене на управляващите е да са силни във войската. Сякаш ги чака война. Не ги е грижа за обикновените хора, за качеството на живота им. За тях човекът е нищо. Няма човек, няма проблем е казал Сталин. И тук грешат - именно хората правят успешна една държава. А там се боят от умните хора и Сталин ги е избивал. И сега е същото. Без избиването.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c9ecfcd2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   22, нормално е да ивнестират в армия. Все пак там трябва да си с твърда ръка и да си диктатор, за да управляваш. Имаш силни врагове и ако стане напечено, трябва ти армия, институции и служби на твоя страна, за да смажат опозцията и евентуалната революция на народа. Там властта се сменя само с революция и е нормално да ти трябва армия. Нямаш ли силна армия на твоя, ще ти стопят лагерите на следващия ден. И понеже армията е нож с две осттриета, защото в някой момент може да се обръне срещу теб, трябва да им осигуряваш условия, пари и т.н., за да са доволни и да не се надигат срещу теб. А от къде кинти, ами от войни. Узорпираш някоя страна като Афганистан, хоп праодаваш оръжията си там, окупираш опиумните пътища, държиш властта в шах и те ти играят по свирката, продаваш си там петролеца. И паричките в армията и олигархията, които те подрепят и ти осигуряват подкрепа от народа. А норода да го духа, защото парите трябват за армията. Имаш ли армия, народа и да въстане, армията ще го смаже. Важното е армията да е добре платена.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 503fafbac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   18, мой ти наистина ли сравни Русия с Лихтенщайн и Ирландия, или така ми се струва ?! Всички държави, които изброи може да ги събереш заедно и да ги броиш за 1 руска губерния!

Виж сега, има огромна разлика някой друг да ти инвестира в държавата и като намери по-евтина работна ръка, източи ти ресурсите или просто спреш да го кефиш - да ти врътне кранчето и да спре да ти инвестира и налива кинти. Така си роб на хранилка и орталъка е до време. На парите не им пука за флаг и раса и банките ако не са в Швейцаря и Лихтенщайн ще са в Шри Ланка или Сингапур! Инвестициите ако не са в Ирландия ще са в Папуа-Нова Гвинея! Все тая!

Съвсем друг е случаят с ресурсите и когато имаш десетки хиляди тонове под краката си(какъвто е случая с Русия) и просто трябва да чакаш момента да се развиеш достатъчно в технологиите, за да си ги разработиш. Във втория случай можеш ти самият да си позволиш да си инвеститора и да избереш в кой, кога, колко да инвестираш, а не да чакаш някой друг да инвестира в теб!

Разликата между едното и другото е огромна и ако някой не я забелязва трябва да е далтонист, който няма да различи и черното от бялото! Впрочем, ако ресурсите не бяха важни, а само налятите инвестиции японците нямаше да реват вече толкова години Русия да им върне Курилските острови! На последните има ресурси!

Това е нещо като спора от другата тема с акциите и недвижимия имот. Ами естествено, че няма да предпочета акции(инвестициите), които могат да си сменят местоположението според както им е кеф на банкерчетата, а ще избера най-големият недвижим имот(Русия!). Второто ще ми носи "пасивни доходи" за векове наред!

ZZ

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c9ecfcd2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Говорим за БВП на глава от населението. Това е важното, не размера. Каква полза, че си голям, като си гладен като църковна мишка? А и аз не ги сравнявам, а точно това обяснявам колко са различни и че зависи как управляваш ресурсите, а не само колко имаш. Сравни ги със САЩ, щом ти е важен размера. Същата работа. И двете са големи и богати, ама разликата в стандарта е от небето до земята. Защо аджеба?

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3693ac73e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Комунизъм.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5831861c18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Хаха, кифлоприземител, я се поинтересувай този Камаз, който печели Париж-Дакар, колко руски части има в себе си. Това, че руската храна била много качествена е също пълна заблуда! Влезте в който и да е магазин за руски стоки и прочетете етикетите - пълни са с химия и то много повече от тези у нас. Руските автомобили изобщо не ги коментирайте, защото то такива НЯМА! Лада на практика е Рено, а Камаз е Мерцедес. Руски граждански самолети - и такива почти няма.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 503fafbac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   "БВП на глава от населението" е една глупост, с която промиват мозъците на всички средноинтелигентни хора, които не са нито прекалено глупави, нито достатъчно начетени! Аналогично, аз мога да ти задам въпроса защо руските милиардери са олигарси и "мафиоти" в твоите очи, а американските(Безос, Гейтс, Мъск) са инвеститори и предприемачи ?! Въпрос на гледна точка, по-точно гледна точка натрапена от медиите! Мислете и не яжте като попара всичко по медиите!

БВП на САЩ е високо, но самото БВП в момента е пълна измишльотина и се базира на напечатани пари, които висят във въздуха. И да ти го обясня няма да ме разбереш, защото ще трябва да си преосмислиш цялата ценностна система. Най-главното е, че печатат пари без покритие. За разлика от тях чичо Владо се усети навреме и вече рублата е почти изцяло със златно покритие! Прочети за руския златен резерв! Прочети за външните дългове и кои страни са с най-голям такъв! Гущерът(долара) няма да е вечно на власт!

Второто най-главно за високото БВП като предпоставка е компаниите ти да имат достъп до широки пазари, да използват евтина работна ръка от цял свят(Индия, Китай, България) и същевременно да добиват ресурси в различни точки на света, които не са техни. Кажи ми една руска компания, която ползва евтина работна ръка извън Русия или е придобила чужди ресурси ?

Второстепенната причина, която вероятно ше разбереш - продават свръхнадценени боклуци(айфони, макбуукове, найкове, холивудски филми) Кажи ми една руска дреха, филм, техника, която е продадена 40 пъти над производствената си цена ?! Колко пари си дал за холивудско кино и за спортни стоки найк, ъндър армор и т.н. и имаш ли нещо руско у вас изобщо ?! Цикълът е следният -> компанията открива филиал в Индия/Пакистан/Виетнам -> набират се евтини работници -> стоките се щампосват с емблема на найк/айфон/канон -> рекламират се колко е модерно ултракачествено и т.н. -> продават се с минимум 600% надценка.

Айфон при фабрично производство е 5 долара(толкова му струват частите, всичко се прави на машини и на конвейрн подобно на консерва!) Цената му като продукт за краен потребител може да достигне 1600 долара! Всичко опира до тъпизма на хората и добрата реклама! Сам си прави сметката как ви разиграват!

ZZ

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2d37b0f252
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   28, не знам кое е измишльотина, но виж как живее масовия руснак с многото си ресурси и огромни територии особено в провинцията и как например швейцареца с малката си територия и липсата на всякакви ресурси. Виж как изглеждат улиците/инфраструктурата в едната страна и как в другата. Не ти трябват цифри и показатели, то се вижда с просто око.

Относно предприемачите. Нормалните предприемачи решават, а не създават проблем. Нормалните предприемачи водят до по-висок стандарт, а ала руските водят до обедняване на населението, защото крадат готови ресурси и не създават нищо. Едните ги назначават, другите постигат сами, развиват се постоянно.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0552f611c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   До 27, не знам от къде ги четеш тези глупости но само цивилния сектор на КАМАЗ е на Мерцедес, и то само половината част от акциите, военната част на марката си е напълно Руска, а до Дъкаровия КАМАЗ нещо бъркаш, в него има доста Руски разработки, двигателя след 2016 е разработката на КАМАЗ, рамата си е Руска, мостовете са Руски, кабината също си е тяхна, единствените чужди разработки са скоростите ZF, карданните са Швейцарски, и гумите май бяха Френски, предполагам си Руснак, защото така пишеш че едва ли не си влизал в техни магазини, та си чел колко са тъпкани с химия, препоръчвам ти да четеш повече технически материали от колкото пропагандни, когато пишеш за разни видове техника.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a6c05a2b75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Номер 27, най-ключови за издръжливостта на камионите в подобни надпревари са окачването и задвижването. Най-често се чупят именно пружините и листовите ресори, плюс диференциал, полуоски, кормилни щанги, карданни валове и т.н.. Руските камиони са с по-здрави такива части спрямо западните им конкуренти, защото поначало още като заводски модели са предназначени за сурови местности и са една идея по-тежки и дебели поради тази причина. Същата причина, поради която и произвежданите с цел износ към Русия западни коли са със специално подсилено окачване, каквото не се предлага на пазарите в Европа. В Русия голяма част от второстепенната пътна мрежа е зле като в България, а там, за разлика от нас, все още преобладаващата част живее из селата, където често дори няма асфалтирани пътища или са потрошени като нашенските селски пътища.

А ти не съди за качеството на руската храна по това, което някой е решил да внася в България и после да го продава на тройна или петорна цена, защото лично съм бил в Русия и зная как много храни там изобщо нямат тези Е-та, за които споменаваш. Тях ги нямаше и в българските храни някъде допреди 2000-ата година, но за съжаление БДС за храните отпадна и се започна с повсеместното тровене на българския народ "по западен образец" с Е-та. Преди няколко години имаше и бурни обсъждания да падне БДС и за детските храни, за да може и те да са наблъскани с отровни, но евтини заместители, прикрити зад иначе невинно звучащата буква "Е", но не съм следял дали са приели това предложение или са го отхвърлили.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a6c05a2b75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Номер 28, през годините бе изчислявано от независими анализатори, че производствената цена на няколко поредни модела iPhone се движи между 90 и 150 долара. Но после се продават за 1000-1500 долара.

Номер 29, важно е да се отбележи и това, че една огромна територия с преобладаващо суров климат изисква огромни вложения за изграждане на пътища, окабеляване и водопроводи (както и за по-честата им поправка), докато друга с по-щадящ климат и малка площ като Швейцария изисква десетки пъти по-малко пари за същото.
Други хора горе вече споменаха и защо се налага голяма част от събираните данъци да отиват за отбрана и разработки в тази област. Русия има много врагове и това е единственият начин да подсигурява независимостта си.
А международните наказания и ограничения към Русия всъщност спомогнаха там да се развие местната икономика в последните години, защото вече разчитат основно на собствено производство в повечето отрасли. Това ги прави не само икономически по-независими, но и по-настъпателни в дългосрочен план, защото малко по малко ще започнат и да изнасят от тези собствени изделия.

Другата, и то основна причина Швейцария да е добре е, че тя винаги е страняла от войни, НО и също така не е страдала от нападания от страна на народи с религия, която иска да избие жителите им християни. Докато Русия и България векове наред са отблъсквали подобни нападения от страна на мюсюлмански и будистки войски, в Швейцария на спокойствие са пасли крави и са били заобиколени от християни. Освен това, в нашето съвремие Швейцария без никакъв свян държи в банките си парите на всевъзможни законни и незаконни милиардери, тирани и престъпници. Повечето от тези богатства са кърваво придобити (африкански диаманти, нефт, злато и други редки метали), но за "цивилизования" швейцарец това няма значение, защото гледа само да шумоли на пари. Ама иначе пропагандната машина работи отлично, защото като чуеш за Швейцария и веднага се сещаш за щастливи и усмихнати крави, пасящи си мирно и кротко из тучните поляни. Също се сещаш и за "Тоблерон", който отдавна не е това, което беше преди 20 години и е наблъскан с Е-та. Сещаш се и за най-скъпите часовници, които се купуват от същите тези, които в най-честия случай държат парите си в с швейцарските банки.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 06c3215d15
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   Путьовци, гледайте си гьола в който живеете, не плачете за Русия! Русия е в пъти с по висок стандарт, отколкото жалкото ви съществуване тук. Може да не си произвеждат всичко, но всичко имат. Защо трябва да си произвеждат, когато има кой да им го прави!?. Важното е, че всичко имат, а тук само се плюмчите!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 038ab4095f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Номер 19, нещо бъркаш яката, човек :D

Минималната заплата в Русия не е 790 лева, а 190 долара, демек - към 300 лева.

Ди Ес , 22

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0552f611c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   До 34 в Русия няма минимална заплата за цялата страна както е в България, а във всяка република е различна, тези данни са ориентировъчни, тъй като там има повече бедни републики за това общата заплата е толкова ниска, но в градове като Казан или Москва със сигурност не е 250 долара, примерно в дадени република минималната работна заплата е по голяма от Българската, а в други републики много по ниска, така че сравнението е неправилно, както и това на номер 19.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker