Свръхинтелигентните и мислещите хора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (107179)
 Любов и изневяра (25718)
 Секс и интимност (12601)
 Тинейджърски (21004)
 Семейство (5470)
 Здраве (8533)
 Спорт и красота (4421)
 На работното място (2525)
 Образование (6649)
 В чужбина (1427)
 Наркотици и алкохол (1000)
 Измислени истории (765)
 Проза, литература (1572)
 Други (15347)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Свръхинтелигентните и мислещите хора
преди: 1 месец, 14 дни, прочетена 438 пъти
Здравейте! Забелязал съм, че много начетените и интелигентни хора не са много по забавленията, кръчмите и дискотеките. Дори не общуват свободно. Не обичат да се събират в компании навън. Имам такива познати. Предпочитат да си стоят вкъщи. За по кафе в някое заведение - абсурд. Примерно моят професор по западноевропейска литература, който беше наистина голям интелект, задълбочен и мислещ човек, винаги отказваше да дойде, когато го канихме някъде навън с курса. На абсолвентския бал също не дойде.
Дори не общуваше свободно с нас и след завършването ни. Беше много аристократичен дух. Тези хора като че ли общуват и по по-различен начин, различна интонация, различно виждане за света. Някак си избягват примитивността, и ежедневния начин на живот на човека,а именно - ядене, пиене и клюки. Примери много .
Винаги съм се чудил как се изгражда подобен характер и начин на живот.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 6 дни
hash: 9ce153bd0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Много интересно, че темата е от преди седем дни а е прочетена само десет пъти. Може би в това е и отговора на въпроса. Средно статистическия човек не го вълнуват особено интелектуалните процеси, било свои или чужди. Повече го вълнуват физиологичните. Интелигентния човек често се замимава с работа изискваща интелектуален труд, който е не по малко натоварващ и истощителен от физическия. Прави това седнал на стол, лишен от възможността да израсходва через мускулни движения натрупания адреналин. Когато му предложат да прекара вечерта седнал на стол, задължаван от учтивост да поддържа разговор за неща, които изобщо не му влизат в работата, е по вероятно да се ужаси, отколкото да се зарадва.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: b92a1894d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Аз пък съм на друго мнение - обикновено точно тези, които са с големи интелектуални претенции и високо мнение за нравственото си и интелектуално състояние, са кухи и доста по-посредствени, отколкото смятат. Интелигентният човек трябва да е като водата - според мен човек трябва както да може да се извисява до най-високите върхове на мисълта и духовността, така и понякога да се снишава до много по-ниски нива на съзнанието. Интелигентният човек не би имал проблем да си пусне да се посмее на някоя ретро чалга, да речем, или нещо от този сорт, докато онези "извънземните" със свръх интелекта, просто имат проблем с егото и реално са ограничени и изпълнени с предразсъдъци. И пак казвам, обикновено с доста по-посредствен интелект и кухи претенции от онзи, който няма проблем да се смее на глупости и да прави такива от време на време.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: ecdac2b665
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ето простичко обяснение: може би предпочита да прекарва свободното си време с хора от неговата възрастова група?
А и защо му е да ходи с вас да се занимава - той все пак е преподавател, а не класната ви ръководителка.

Разбира се, че и интелигентните хора ядат и пият, а понякога се случва и да поклюкарстват - все пак и те са Homo sapiens. Просто повече подбират с кого да общуват.
Има много начини човек да се забавлява, различни от дискотеки и кръчми.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 6 дни
hash: d2d10e66b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Виж, твоя професор по литература може да не е начетен в други сфери. Примерно микроелектроника или да ти направи задълбочена диета със сметнати калории и да ти каже фитнес програма.
Или пък да водите разговор на тема ашладисване на круши.

Така че няма Свръхинтелигентни хора!
Има хора задълбали в дадена сфера готови да говорят общи приказки по други области

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: 144953e311
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Професора ти по западноевропейска литература като е начетен дали ще надговори Пацо Брадъра, ако седнат на една маса ?! Може да му пуснеш този клип:

https://www.vbox7.com/play:ad7f752fc4

Ей затова не ходят по дискотеки, кръчми и т.н., понеже този хабитат е за по-първичните същества като Митьо Пищова, Пацо, Коцето, Ицата Стоичков. Умниците - по университети, в учебниците и т.н. Всеки си има хабитат, както е и в природата, или казано с поговорка "всяка жаба да си знае гьола"

ZZ

 
  ...


...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: df94aa6028
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Според мен голяма част от интелигентните хора, достигнали друго ниво на съществуване, са малко или много интровертни личности. Това обяснява тяхната дистанцираност от света. Поетите, писателите и други артисти също творят най-добре, когато са сами. В тишината човек има възможността да се вглъби в своя талант и да го развива. Затова такива хора често са самотници.
До номер 1: има много нечетени и некоментирани теми, защото модераторът се вясва веднъж-два пъти в седмицата и пуска всички постове накуп. Така много нови теми остават назад и повечето хора нямат възможността да ги видят.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 5 дни
hash: 954f1af510
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Подобен характер не се възпитава. Има немалко примери за дегенерати сред аристокрацията, както и обратното. С това или се раждаш, или не се.

Аз не мога лично да разбера какво има да търси един професор на бала ви. Ще слуша някоя мазна чалгария и ще ви гледа как се напивате? Или може би някоя пияна мърла ще му се обясни в любов? Защото и такива случаи съм виждал, а те далеч не са най-скандалните. Нито преподавател се нуждае от такова главоболие, нито вие. Поне някои от вас пък ще се държат по друг, неестествен начин пред преподавателя си, защото не всички искат учителите им да ги гледат "разпуснати". Така ни бал има за някои, ни полза за професора. Каква работа има той там?

Казаното до момента е свързано с въпросния характер, който има много малко общо с интелекта. Сред академичните среди има определен елитаризъм, който поставя хуманитарните дисциплини на буквално най-дребно ниво. За най-интелигентни се водят кадрите на най-сложните науки, които почти винаги са в тясна симбиоза с математиката. За такива хора един литературовед си е буквално "локумджия" (както един мой преподавател казваше). Там пък (сред математиците и физиците) можеш спокойно да си намериш някой дегенерат-асистент, който с кеф ще се напива в кръчмата.

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: 3083fad8eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Интересна тема, ето малко разсъждения и наблюдения и от мен:
Та... защо хората с високa интелигентност често изглеждат като лишени от желание за социализация:
1. Хората от този тип често са си напълно самодостатъчни в социално отношение и реално нямат нужда от ничия компания, за да се чувстват добре и пълноценно. Това обаче върви със своите негативи - поради своята самодостатъчност, този тип хора често не успяват да усвоят необходимите социални умения, което често се наслагва с доброволната самоизолация, като ги превръща в социални отшелници, дори и в моментите, когато им се иска да се социализират.
2. Хората от този тип често срещат неразбиране от обкръжаващите ги други хора още от ранна детска възраст - често имат значително по-комплексни възгледи за живота, вселената и всичко останало, използват език и изразяват концепции, които остават трудни за разбиране от връсниците им. Това от своя страна ги изолира дори пряко волята им, а често и ги превръща в обект на тормоз.
Комбинацията от горните две на свой ред може до доведе до различни нездравословни състояния, като веднага се сещам за три:
1. Поради затрудненията си при създаване на социални контакти и приятелства, тези хора започват да се чувстват "второ качество". Затварят се в себе си и ограничават до минимум контактите си, опитвайки се да скрият своята второкачественост.
2. Понякога се случва и обратното - развиват чувство за превъзходство над "ония смотани простаци", което постепено се превръща в крайно дразнещ, горчив и циничен снобизъм.
3. В някои случаи, системният дефицит на социални контакти може сериозно да увреди естествената човешка емпатия и да превърне подобни хора в истински психопати.
Разбира се има и здравословни варианти:
1 Ако се окажат в компания от себеподобни, тези хора могат да се разкрият като изключително социални и комуникативни.
2 В допълнение ако вложат малко старание да се научат да разбират другите и да ги приемат такива каквито са, вместо да се страхуват от тях и/или да ги осъждат, бих могли да използват така наученото, за да направят самите себе си разбираеми. Нещо повече - един такъв човек, може да мотивира дриготе около себе си да повишат собственото си ниво и да постигнат неподозирани за тях самите висоти.

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: bf96d98c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не се смятам за свръхинтелигентна, но може би пак съм по-интелигентна от много други, като сравнявам техния начин на живот и ценности с моите. Не обичам компании, не мога да понасям как хората се надвикват едни други и говорят глупости. За мен празните приказки са пълна загуба на време. Ако няма какво да си кажа с даден човек или хора, няма смисъл да се виждам с тях. За съжаление малцина са онези, с които мога да водя смислени разговори. Предпочитам да си прекарвам времето с някоя книга или да се занимавам с любимите си неща, хобитата ми не са едно и две, вместо да съм на заведение с компания. Когато съм сама никога не скучая, но с други хора, които не са ми близки - почти със сигурност ще ми доскучее.
Как се изгражда такъв характер ли? Мисля, че е въпрос на темперамент, а човек се ражда с него. Екстровертите имат нужда от хора около себе си, за да се чувстват добре, те не могат сами. Съответно нямат и много време със себе си, за да мислят. Предпочитат да говорят, не могат да търпят тишината. От друга страна интровертите предпочитат уединението, а то позволява да останат насаме с мислите си. Ако човек и чете повече, придобива по-богат речник, открива неща за себе си в книгите, става по-осъзнат, а с осъзнатостта се задълбочава разликата с масата неосъзнати хора, които са навсякъде. И човекът започва да изглежда странен и различен в очите на околните, защото е тих, сдържан, говори по същество, не прави каквото правят всички, не се движи със стадото. Той просто няма нужда от това. И вероятно дори презира онези, които го правят. Не за друго, а защото не могат да мислят сами.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker