Защо се счита, че само хората от село са прости? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо се счита, че само хората от село са прости?
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1386 пъти
Отдавна ми прави впечатление това схващане, а то до голяма степен не е вярно.
Родена съм в малко градче, населението е около 30 000, но живях там почти 18 години. Учех в града и след училище обратно на село. Беше меко казано кошмар такъв живот, но не за това е темата ми. Интересно ми е защо съществува стереотипът, че само селяните сме прости (и то не всички). Ще дам пример със себе си. Винаги казвам "Добър ден!" , "Довиждане!", "Благодаря!" и тн. Не псувам, не крещя, не се бутам в магазина или по улиците, чакам мирно на опашки, в апартамент сега не преча на комшиите, но мен много често ме блъскат къде ли не, особено тинейджърки и майки с колички (Тези групи никога не се свиват, за да минеш. Ти си длъжен да им се кланяш и да им освободиш целия тротоар!) отделно ме пререждат по опашки (от време на време), комшиите от съседния апартамент са абсолютни аборигени, несъобразяващи се с нищо. Живеят на принципа "Ние и децата да сме добре, останалите да се спасяват както намерят." Знаят, че адски много пречат, ама не им пука въобще. Само се опитват да манипулират като им се направи забележка, после продължават по старому. В магазин като вляза в 5 от 10 случая ме гледат на кръв, особено ако не си купя нищо. За проява на обноски, или по-скоро липсата на такава, въобще няма да коментирам. Други "културни граждани" от блока редовно си тупат боклуците през терасата върху прането ми, пускат музика, крещят зад блока с дечурлигата си. Ето и един случай от Била от миналата седмица: Седя си аз мирно и кротко на единствената работеща каса, а хората на опашката бяха много и се бутаха. Съответно и аз минавам малко напред, опитвайки се да ги избегна. Пред мен, обаче, имаше едно сърдито бабе, което се размрънка, че не спазвам дистанция. Обясних и най-просто, че не мога да стоя на 2 м от нея, след като зад мен има хора, които ме натискат. Продължи да хленчи и да си повтаря глупостите и я направих на нищо. Повече не гъкна. Нямах избор, ушите ми на простотия и циврене не носят. И викате, че хората от село били прости... Ами, не само. Има си простаци абсолютно навсякъде и по много. Защо за простаците в града не се говори? Децата, тинейджърите, родителите и хората след определена възраст са най-нагли и проблемни, но за тях никой не говори сякаш е нещо нормално да ги търпим. Не е.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: b4d816c688
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Месторождението и местопребиваването не са критерий дали си прост или не. Важно е какъв човек си, възпитанието, средата. Дори мисля, че по селата е много по-лесно да срещнеш отзивчив и добродушен човек, отколкото в големия град. По селата амбицията, кариеризмът и конкуренцията не са отчуждили дотолкова хората, което ги прави, ако не по-начетени, то по-добри.

ZZ

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b4d816c688
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Забравих да допълня - в България всички сме "селяни", независимо дали ни харесва. Самата страна си е едно голямо село. Дори и такива като мен, родени столичани, са 2 или максимум 3 поколения назад потомствени селяни. Тук "лицензът" за принадлежност към някаква висока прослойка е колко ти е скъпа колата(на лизинг обикновено), дали знаеш английски и дали си бил в Дубай.

ZZ

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0c03a6f3ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Простотия има навсякъде.Няма значение град или село.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 56aae3ccc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Момиче, избий си комплексите от главата! В личната ти карта, на село ли пише, че си родена или в малък град? Само ти си знаеш, че често си ходила на село. Запази тази информация за себе си и не я споделяй. Не защитавай хората, родени на село, защото думата "селяния" обикновено се използва от индивиди, които целят да те засегнат, къде си роден, независимо е са по-невъзпитани и по-нискообразовани от теб например. Навремето образовани хора е имало само в града, а на село само са хранили животни и са копали нивата, заради тази липса на образованост, се е наложила думата "селяния", само че тази дума не се използва за хора идващи непременно от село, а за " простотия, граничеща с наглост, безочие и несъобразяване с околните".
Така както описваш ситуацията, вероятно живееш в София, а в София има простаци от цяла България, амбициозни, но прости, блъскат се, бутат се, не спазват никакво лично пространство. Пълно е и с едни много комплексирани люде, които доскоро живееха в покрайнините на София, без уреден транспорт, в мизерни къщи, но градът се разшири, продадоха имотите и сега живеят в апартаменти, е тези са най-комплексираните от всички, защото някога са им се подигравали, че са селяни.
Ако живееш в София, ще трябва да се научиш, да си отстояваш правата, но в случая за възрастната жена, не си права!
Трябваше на висок глас да кажеш, моля спазвайте дистанция, възрастната дама помоли за това или да кажеш на възрастната жена да им направи забележка.
Бутането в магазините наистина е ужасно и като че ли нарочно се държат така.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fa8e8ad9ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ти пък много им се връзваш! Важното е да не ти пука. Има добри хора, има и лоши хора. Има и възпитани селяни, а също и безкрайно простини пропаднали граждани. Избий си комплекса че си от село! Сега модата стана такава, че богатите живеят по селата, а бедните са в апартаменти - особено пък в София.
Не можеш да промениш всички хора или манталитета им. И в София има простаци, а много от най-сърцатите и любезни хора са на село.

В Студентски град ми падна шапката когато за първи път се возех в автобуса -усмихнати, любезни, възпитани хора, предимно млади. Дори една около 60 годишна жена каза "Елате да си седнете, аз няма да ви преча, това си е вашия, студентския автобус." :) В същото времв в родния ми град най-много да ме напсуват :D. А ако случайно реша да чета книга в градския транспорт там (което в Сф е масова практика) - там ме гледат като извънземно :D .

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 40aaa23ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Поправка от авторката:
18 години съм живяла на село, абсолютно село, а учих в град с 30 000 население.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b9f53f4cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   С добродушие далеч няма да стигнеш щото всеки ще те мачка. И това не зависи от селото, ако беше някой див селянин горните проблеми нямаше да ги имаш.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: dfbc3c3495
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Аз съм от голям български град и не мисля така за хората, родени и израстнали на село, да не кажа, че често е обратното. Не знам кой ти го е набил в главата този филм.
Ж22

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d547db2852
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   "От уста на уста, от разговор на разговор, от среща на среща се носи едно предание.

Двама граждани трябвало да блеснат с нещо. Седели, седели, мислили и мислили. Минали седемдесет дни и седемдесет нощи, когато ги доближил един селянин и попитал:
- Приятели, за какво мислите така съсредоточено?
- Чудим се как да се изтъкнем с нещо хубаво спрямо другите.
- Защо ви е да се изтъкнете? Всеки човек е уникален и всички сме шедьоври на Вселената.
- Ама че си прост пък ти! Сетих се, братле! Селяните са прости! Това е начинът да сме голямата работа - не сме прости. Егаси какъв мегаум съм, баце!

И тръгнали двамата да разправят, че селяните са прости. Едни хора им повярвали, понеже не били виждали много селяни и нямали причина да се усъмнят, други подобно на тях намерили в това смисъла на живота си, трети били по логичното мислене и им казали "Вие кога пък говорихте с всички селяни, та знаете, че са прости". Третите били заклеймявани като селяни и разговорът се връщал към старото си русло - гордост, възхищение и преклонение пред гражданинът, тази институция на съвременното общество."

Можех да се включа в отдавна омръзналата ни тема "Градът срещу селото" и да повтарям стари лафове, но предпочетох да ви предам тази легенда. Ако смятате, че в нея има някаква поука, следвайте я! Ако не, дано да сте се забавлявали! Поне ще си прекарате по-добре от онези, които скоро ще се хванат за гушите и ще се кълнат един друг в защита на съответната група. А такива със сигурност ще има - винаги се намират двама кибритлии с противоположни възгледи. Никой не може да надделее, но двамата имат свободно време и липса на задръжки, така че не им пука дали някога ще спечелят спора.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d74b5d85e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 4 добре го каза. Браво!
Към авторката:
(позволявам си да премина на ти.)
Много повърхностен и ограничен мироглед.
Хората, което субективно описваш, няма как да знаеш откъде са, нали? Може също да са придошли като теб в големия град и да изпитват същите трудности да се приспособят като теб. Наистина, останах с впечатлението, че полагаш огромно старание да съжителстваш с много хора накуп и ситуациите, в които попадаш, са напълно нови за теб.
Струва ми се, че обличаш агресията и фрустрация та си с привидна усмивка и добронамереност. Но, вярвай ми, ужасно си личи фалша в една неформална обстановка. Човек, който се възприема за нещо повече от егоистичен, емоционално и социално неограничен човек, не би си позволил подобно отношение към възрастен човек. И определянето на уязвими групи хора (деца, възрастни) като проблемни и нагли е точно това, което издава истинската ти същност.

Ей, точно такива най ги обичам....устати, мислещи, че всички са им длъжни и всичко им пречи. Постоянно напрегнати и в отбранителна позиция. Това е образът на човек, който не си чувства на мястото си.

Градската култура и живот са други. По-динамични и интензивни. Да, влияят се от възпитанието и образованието на отделния възрастен индивид, но основната им роля е участието във самото формирането на устойчиви личностни структури още през юношеството.

Селският живот е коренно различен. Хората лесно се изграждат в дребнави и тесногръди, благодарение на хорските клюки и сплетни. Липсва спонтанността в общуването, запознанствата и различни социални контакти. Всяко това дава обе чувството на сигурност. Всеки те познават от бебе, години наред си градял образа си пред тях и изведнъж, изведен от познатата обстановка, човек възприема всичко като заплаха и тормоз.

Съвет: работи над себе си. Излез от черупката и стига с тази агресия и комплекси. Точно хора като теб правят красивия градски живот непоносим и отблъскващ с претенции, "затваряне на усти", вечно мрънкане и неудовлетвореност.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: bdaf70d95e
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Защото начинът им на живот е много ограничен. Докато хората в града се занимават с какво ли не, разнообразяват животът си по вскякъв възможен начин, дали с нещо хубаво или с нещо лошо, това ги обогатява. А животът на село си е все един и същ - скучен, еднакъв и има много работа от сутринта до вечерта. Чрез този ограничен начин на живот няма как да си широко скроен. Може да си интелигентен, но с много ограничени разбирания. В работата ми съм имал хора от село или от дълбоката провинция и всички са особени. И дори неприятни. Не случайно го има лафът селско и провинциално мислене.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2c6ce7dd9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен бабето на опашката е било право да иска своята дистанция! Авторке ти си си показала простотията, като нападаш бабички, особенно с твърдението че хората от опашката зад теб те НАТИСКАЛИ. Я пак помисли натискаха ли те хората зад теб?

Сега след като ни се похвали че си направила бабето на опашката на нищо ли търсиш подкрепата? То точно това е простотия, да твърдиш че хората на опашката в Билата те натискали.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: cb66a70cd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Не е до селяни или граждани. Проблемът ни е, че българите като цяло сме прости и невъзпитани хора. Казвам като цяло, понеже не всички са такива, но може би едни 80% са. Навсякъде се държим така - в магазин, по улиците, в учреждения и т.н.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e62e13849b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Майка ми е родена в един от големите градове, живяла е там до първи клас и после след осми... Останалото време на село... Никога не се е представяла за гражданка и не се е обиждала на думата селянка. Аз също живях 18 години на село и учих в малък град. Дори и там въпреки, че 90% бяха с корени от околните села, така наречените граждани казваха на останалите селяни... После като студент, като се запознавахме всички бяха граждани, само аз казвах че съм от село. След време като се опознахме половината се оказаха от разни села. И така навсякъде. Всеки гледа с високомерие, като кажа че съм от село. А аз съм образован и съвестен гражданин на република България.
Колкото до ограничения живот на село. Всички гледат само райграс и се ширят на широко. Отдавна ги няма онези села с каруците и козите.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9e590350f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Двойчо, като се чувстваш селянин, селянин ще си. Селяни обаче от мое име не говорят, камо ли да ме причисляват към себе си. Ако си роден на село, ти си селянин. Ако не си роден на село, не си. Толкова простичко е. А дали се чувстваш селянин, столичанин, провинциалист, рецидивист или мазохист, това си е твой проблем. Аман от нежелани секретарки - все някой дивак да те причисли в своя кръг на аутизъм, все да ти пее селянин ли си бил, Ганьо ли си бил. Кат' си селтак, говори за себе си, в единствено число.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 398b48fd45
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

16.   Уверявам те че най-злобните, невъспитани, прости, нагли хора са от селата и малките градове. Не какзвам, че това е критерии за всички но за 95% със сигурност е вярно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker